Minden gyerek születésekor ültessünk egy fát!

A címben szereplő felhívás a Fatestvér program jelmondata, amellyel évente 90 ezer facsemetével lehetne gazdagítani a zöld területeket az országban – derült ki az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által kezdeményezett országos projekt sajtótájékoztatóján.

Az MTI híre szerint a kezdeményezéshez elsőként a XII. kerület csatlakozott, ahol ma már el is ültették az első magas kőrisfát. Ősszel  a parlament elé kerülne a javaslat, és 2016. január 1-jével lépne életbe. Ennek értelmében állami forrásból finanszíroznák a programot, és az önkormányzatok keresnék meg az újszülöttek szüleit. Évente egyszer, a Föld napján, sok gyermek esetén pedig kétszer tartanák a faültetést az önkormányzat által kijelölt területen, a gyerekek névre szólóan kapnának egy-egy facsemetét. Azok a gyerekek sem maradnának ki, akiknek a szülei nem jelentkeznek a programba: számukra „gyermekligeteket" létesítenek, így nekik is lesz „fatestvérük".

D KOS20150423028
Koszticsák Szilárd / MTI

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettese elmondta, hogy ez a program amellett, hogy hozzájárulhat egy kisközösség ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, az éves gyermekszületés számához igazodva országosan ültetendő 90 ezer fa egy-egy településre lebontva már a környezet jó minőségét is elősegíti. Az új törvényjavaslatban a meglévő, állami és önkormányzati tulajdonban lévő fákat is óvni kívánják. Egyrészt GPS-koordinátákkal kívánják megjelölni azok helyét, másrészt az új országos szabályozás értelmében egy fát, amely például egy viharban kidőlt, csak az ökológiai és genetikai értéket is figyelembe véve lehetne pótolni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra