Nyilván nem az év leleplezése, hogy a táplálkozásban elkövetett hibák a túlsúly mellett a bőrünkön is megjelennek, de talán azt is érdemes újragondolni, milyen hétköznapi szokások vezetnek az immunrendszer mélyrepüléséhez. A Women's Health jól összeszedte, mit ne együnk és mit ne tegyünk, ha karikák, ráncok és folyamatosan kiújuló nátha nélkül is kipróbálnánk az életet.
A magas sótartalom állandó démonként jelenik meg minden táplálkozással kapcsolatos tanulmányban, persze nem véletlenül. Ráadásul a bőrt is dehidratálja, amitől nem csak lestrapáltnak, de jóval öregebbnek is látszik az ember.
Rossz hír, de az alkohol ugyanezen a vonalon mozog, gyakorlatilag kiszív minden ragyogást a bőrből. Ha már inni kell, akkor érdemes folyamatosan vizet is bevinni a szervezetbe, így elkerülhető a masszív múmiafej idő előtti kialakulása.
A transzzsírsavak áldásos hatása miatt minden, ami zsiradékban sül, szűkíti az artériákat és roncsolja a vér sejtjeit, emiatt a bőr szürke és fáradt lesz. A nagy mennyiségű szénhidrát pedig nem csak állandó letargiát okoz, de tönkreteszi a bőr kollagén tartalmát, amitől az összeesik és egészségtelennel látszik. Ráadásul a cukor nagy mennyiségben csodás kis táskákat is növeszt a szemek alá, na, kér még egy sütit?
Ezeket a táskákat is ki lehet nyitni
„Amikor a szemek alatt már észrevehető duzzanatok, táskák alakulnak ki, akkor nagy valószínűséggel a kiválasztó szervek elégtelen működése lehet az ok. A nagy mennyiségű szénhidrát, főleg a finomított cukrok közvetve okozhatják ezt, hiszen a vér cukortartalmának megnövekedését a szervezet inzulin válaszreakciója követi, és ez a többletinzulin a test különböző pontjain stesszimpulzusként jelenik meg. Befolyásolja a máj, a vese sőt, a pajzsmirigy működését, alulműködés léphet fel, ami közvetve az összes belső elválasztású mirigyre is hatással van. Természetesen a szénhidrátbevitel visszafogása mellett olyan nyomelemekkel, vitaminokkal, amelyek elősegítik a sejtszintű megújulást, lehet ezt a tünetet is enyhíteni. Nagyon hasznos például a szelén, vagy a D-vitamin fogyasztása” – magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.
A fánk, mint az előbbi két szépséggyilkos elem tökéletes kombinációja, értelemszerűen toronymagasan vezeti a bőr halállistáját. (Na persze az sem jár jobban, aki a cukrot mesterséges édesítőszerekkel helyettesíti, mert jól felpuffad az arca, az aszpartámot ráadásul egyre többször hozzák összefüggésbe ízületi fájdalmakkal.)
A vörös húsban található karnitin elősegíti a ráncok kialakulását, miután merevíti az érfalakat, ráadásul a hús mikrokapillárisaiban megmaradó stresszhormonok (nem, ezek nem tűnnek el a sütéssel sem) szintén káros hatással vannak a sejtekre.
A tartósítással készült húsipari termékek – elsősorban a felvágottak - erősítik a bőr gyulladásos folyamatait, miközben a túlzott fűszerhasználat irritálja a bőrsejteket, ami hosszú távon csodásan kitágult vénákhoz, és fura, egyenetlen arcszínhez.
Ezektől szó szerint gázos lesz
- bár nagyon egészségesek, a keresztes virágú növények, mint a brokkoli, káposzta, kelbimbó, karfiol jó időre felpumpálják a beleket, nyersen pedig még durvább a hatásuk
- a hüvelyes növényekben található oligoszacharidokat csak baktériumok tudják lebontani a vastagbélben, aminek mellékterméke az elhíresült babfőzelék utóhatás
- bizonyos édesítőszerek, mint a xilit, a maltit vagy a szorbit szintén puffasztó hatásúak,. ezért is érdemes óvatosan fogyasztani a light vagy diet feliratú termékeket
- fagyasztott és konzervkaja a magas sótartalom miatt puffaszt, ráadásul sokkal hosszabb távon, mert visszatartja a szervezetben a vizet
Hiába tömi magát C-vitaminnal, használ kézfertőtlenítőt és kerüli a tömegközlekedést, mégis minden kósza vírus betalál? Lehet, hogy egészen váratlan dolgokkal gyengíti az immunrendszerét.
Nem csak kint szívja a szmogot, de a lakásban is
A szennyezett levegő a kutatások szerint elnyomja a védekezésben nélkülözhetetlen T-sejtek működését, így elősegíti a gyulladásos folyamatokat. Megoldás: érdemes beszerezni egy légtisztítót, hogy legalább otthon fellélegezhessen.
Egész nap egy helyben ül
Az ülőmunka egyenes következménye a belassuló anyagcsere, ami nem csak plusz kilókhoz vezet, de az immunrendszer működését elősegítő anyagok is lassabban szívódnak fel. Megoldás: egy-másfél óránként mozogni kell egy kicsit, legyen az akár egy kis séta az irodaház lépcsőházában.
Rossz minőségű sminktermékeket használ
A túl sok mesterséges, és potenciálisan mérgező anyagot tartalmazó alapozók, korrektorok rúzsok nem csak a bőrt sokkolják egész nap, de felszívódva az egész szervezetet is, és leterhelik az ilyen anyagokra teljesen felkészületlen immunrendszert. Megoldás: próbáljon meg minél természetesebb alapanyagokból készülő szépségtermékeket használni.
Túl sok finomított lisztet eszik
A fehér liszt egyaránt károsítja az immunrendszer T és B sejtjeit is, így fogékonnyá teszi a szervezetet a fertőzésekre. A finomított szénhidrát által kiváltott inzulinválasz ráadásul a kiválasztó szervek és a belső elválasztású mirigyek harmonikus működését is összezavarja. Megoldás: egyen inkább immunerősítő, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket
Nem alszik eleget
Az alvás során termelődő melatonin segíti a fehérvérsejtek termelődését, így a kialvatlanság jogtalan előnyhöz juttatja a baktériumokat és vírusokat. Megoldás: mindenképpen aludjon 7-8 órát minden éjjel
Fehérjetúladagolás
A túl sok fehérje – különösen az állati eredetű – bevitele elősegíti a szervezetben az IGF-1 hormon termelődését, ami gyorsítja az öregedést és gyengíti az immunrendszert. Megoldás: a napi táplálékbevitel maximum 10, de inkább csak 5 százaléka származzon állatokból.
Hogyan turbózzuk fel legyengült immunrendszerünket?
„Nagyon jó hatással lehetnek ebben az időszakban a különböző gyógyteák, például a csipkebogyó vagy a lapacho tea, de érdemes a táplálkozással is minél több C-vitamint bevinni a szervezetbe, természetes úton. A savanyított káposztafélék, vagy a magyar pirospaprika igazán egészséges forrásai ennek a vitaminnak, de érdemes a nehéz húsételek mellett kicsit tehermentesíteni a szervezetet olyan, egyébként vitaminokban és nyomelemekben gazdag, lúgosító ételekkel, mint a köles vagy a csicsóka; a téli napokon fellépő édesség utáni vágyat pedig süti helyett olyan elálló, magyar gyümölcsökkel csillapítani, mint az alma vagy a körte” – tanácsolja dr. Bérczy Judit.
Állandóan stresszel
A folyamatos stressz megemeli a kortizol hormon szintjét a szervezetben, így megbomlik a hormonális egyensúly, ezáltal a szervezet immunreakciói is elégtelenné válnak. Ráadásul aki túl sokat van egyedül, sokkal rosszabbul reagál a megterhelő helyzetekre. Megoldás: lazító módszerek és jó barátok
Kevés hasznos zsírsavat fogyaszt
Pedig ezek olyan gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaznak, amelyek segítik a szervezet öngyógyító folyamatait. Megoldás: sok hal, avokádó és olajos mag fogyasztása, vagyis minden olyan tápláléké, amelyben sok az omega-3 és 6 zsírsav.