Buborékos tea a nyár slágere

A bubble tea világszerte közismert, de nálunk még mindig csak néhány helyen hozzáférhető. A „tea”, amit inkább frissítő italnak neveznénk, attól különleges, hogy az alján tápiókagyöngyök ülnek – innen az elnevezés, ami tehát nem azt jelenti, hogy az ital szénsavas volna. A '80-as években népszerűvé vált ital Tajvanból származik, onnan terjedt el világszerte. A teába a tápiókagyöngy mellé gyümölcsöt (vagy gyümölcsszirupot) is tesznek, és esetlegesen ezt még tejjel is megfejelik. Tehéntejtől a szójáig sok minden kerülhet még bele, de tradicionálisan tajvani fekete tea, tápióka, sűrített tej és méz alkotja a hozzávalókat.

Persze az Egyesütl Államokban a shake-től kezdve a kávéig bármit hozzákevernek, a gyümölcsszirupok száma pedig szinte végtelen. Egyes helyeken már a tápióka is eltűnt belőle, és a nata de coco nevű, kókuszból zselésítéssel készült ennivaló kerül bele, melynek magasabb a rosttartalma, miközben alacsonyabb a kalória, így egészségesebb.

stockfresh 983299 tapioca-pearls-with-lime-white-bubble-tea-ingr

Idén júniusban a német McDonald's-ban is megjelent a Bubble tea, amit kétféle teából lehet kérni, meg persze számos gyümölcssziruppal, amitől a variációk száma 250-re kúszott fel. A meki saját nyilatkozata szerint már nem tápiókát használ, hanem gyümölcsléből készült zselégolyókat. Ehhez adnak még természetes színezőanyagot, természetes aromákat és tartósítószert. A mekis tea 100 ml-re vetítve 45-75 kcal-t tartalmaz, és állítólag igen egészséges, sőt a zselésítőanyag is növényi.

Budapesten is lehet több helyen buborékos teát inni: a West Endben a Tea Time teaboltban lehet megkóstolni, a Ferenciek terén az aluljáróban a Bubu Bubble Tea várja a gyöngyös teára kíváncsiakat, melyet egy vietnami házaspár üzemeltet. A Jubble Bubble sok helyen forgalmazza a teáit, ők több vidéki üzlettel is szerződést kötöttek.

De mi is az a tápióka, amit megiszunk? A maniókának vagy kasszávának is nevezett növény Dél-Amerikában őshonos, de a világ számos trópusi országában kedvelt csemege, Afrikában mindennapi eledel. Levelét és hajtását is fogyasztják, de ebben az esetben a gyökeret megőrölik, mely a főzés hatására kocsonyás állagúvá válik. Ebből pudingtól kezdve a levesig mindenfélét készítenek.

Ha otthon akarná kipróbálni ezt a teát, arra is van mód, sőt elkészítése egyszerű, bár az egyetlen viszonylag nehezebben hozzáférhető anyag pont a tápióka.

94837275

Kell hozzá 3 dl tea (fekete vagy zöld)

ugyanannyi tej és jég( igény szerint) vagy valamilyen növényi tej

méz vagy más édesítőszer

és fél pohár tápiókagyöngy

A tápiókát fél liter fekete/zöld teában tíz percen át főzze meg, majd hagyja kihűlni a keveréket. Ha kihűlt, egy szűrőben mossa át és keverje a többi hozzávalóhoz, majd az egészet érdemes egy shakerben összerázni. Ehhez igény szerint lehet tenni gyümölcslevet is, vagy akár kész smoothie-t. A variációk száma hatalmas, a tej mellé (vagy helyett) kerülhet bele kókusztej is, ez különösen akkor finom, ha banános-mangós smoothie kerül a keverékbe.

A legjobb szívószállal fogyasztani, de ez már részletkérdés, magában is isteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra