Legyen önmaga meteorológusa!

Lesz-e eső, ha a pók hálója közepén gubbaszt? Milyen időt jósolnak az ide-oda cikázó denevérek? Tudjuk-e befolyásolni az időjárást, ha meztelen lány jobb lábának kisujjára beléndeket kötünk? A levelibéka, vagy a pióca a jobb meteorológus? Cikkünkből mindez kiderül, a végén pedig exkluzív előrejelzésünket is elolvashatják.

Takarítás közben találtam rá, Hercegh Éva és Vojnits András 1981-es kiadású Időjós élővilág című könyvére. A szerzők fejezetenként felidéznek egy-egy időjóslással kapcsolatos közhiedelmet. Nem ígérnek pontos jóslatokat, ahogyan nem is misztifikálják túl a többnyire néphitben élő útmutatásokat. Ugyanakkor kellő tisztelettel kezelik a józan paraszti logikát, és ahol lehet, megkeresik a régi mondások alapjait. A könyvet Várnai György illusztrációi teszik még szórakoztatóbbá (az ő munkái a Frakk mesekönyv sorozat lapjairól és a Ludas Matyi című szatirikus hetilap hasábjairól lehetnek ismerősek).

Az alábbiakban a legérdekesebb időjóslással kapcsolatos hiedelmeket gyűjtöttük össze.

A boszorkánykonyha kellékei - pók, szúnyog, denevér és a pióca -, mint meteorológusok

Szakítsunk időnk az állatvilág megfigyelésére és derítsük ki igazak-e a következő hiedelmek! Nem kell mással készülnünk, csak egy pókkal, némi szúnyoggal, piócákkal, gilisztákkal, és békákkal. A hétköznapi boszorkánykonyha legalapvetőbb kellékeivel.

stockfresh 415697 spider-illustration sizeM

A pókmeteorológia alapjai, kezdőknek

A francba, az előbb még itt volt...
A francba, az előbb még itt volt...

A pókok többsége rendkívül érzékeny a légnyomásbeli és a páratartalombeli ingadozásokra. Akár hat-nyolc órával az esőzés előtt, már készülnek a várható csapadékra. Legalábbis ezt állítják azok, akik a nyolclábúak időjós tehetsége mellett teszik le voksukat. A pókmeteorológia első hívei között tartanak számon egy francia lovagot. A legenda szerint, az illető a francia-holland háború idején, 1787-ben, utrechti raboskodása alatt tanult meg olvasni a pókok jelzéseiből, mivel a nem túlságosan ingergazdag körülmények a börtön falán mászkáló pókok tanulmányozására késztették. Állítólag az ő viselkedésükből következtetett például az eljövendő kemény fagyokra. Ez az időjóslat az éppen folyó csata szempontjából életbevágónak számított. A fagyok jöttek, a franciák győztek, a lovag kiszabadult és megpróbált a pókokból sztárt faragni. Ez akkor nem igen jött össze, talán mert a pókok nem tudtak táncolni és énekelni, Walt Disney pedig még sehol sem volt. (Ez a történet egyébként több helyen is sántít, többek között ott, hogy a francia-holland háború elméletileg 1672 és 1679 között folyt. Ez azonban a pókok jóstehetségét nem befolyásolja.)

A mai napig él néhány hiedelem a pókok barométerként való alkalmazásával kapcsolatban. Lássuk a kipróbálásra érdemeseket:

- Ha a pók fejjel a falnak, háttal kifelé hány fittyet a világnak, esőre számíthatunk. A rovarok többsége melegben szeret szálldosni. Ha a pók meleg idővel számolna, fejjel kifelé, árgus szemmel figyelné leendő áldozatait. Az Időjós élővilág írói azért hozzáfűzik, hogy a jóllakott pók éppúgy nem vadászik, mint a csapadékra számító.

- Más megfigyelések szerint a jó idő biztos jelzője, ha a pók hálója közepén elégedett arisztokrataként terpeszkedik, előző este pedig, bőszen szövöget. Ennek a vélekedésnek az alapja, hogy minek szőne hálót a ciklonra váró pók? Legalábbis ezt mondják azok, akik a pókokat príma időjósnak tartják.

Szálldosó időjósok

A szúnyogok, többsége reagál a várható csapadékra és szélre. Elképzelhető, hogy teljesen elülnek, ami nagy öröm nekünk, amíg rá nem jövünk, hogy a vihar elől menekültek. A másik lehetőség, hogy alacsonyan kezdenek szállni. A hangyák nyüzsgése is esőt jelez, denevérek túlzott éjjeli aktivitása viszont meleg időt jósol. A jó idővel számoló rovarok szabad szálldosásának eredménye a rájuk vadászó denevérek aktivitása. A kánikulát tehát a bőregér is előre jelezheti.

stockfresh 1004727 bat sizeM

Vallassunk piócát!

A pióca, lévén vízi állat, igen érzékeny a víz oxigéntartalmára, a levegő változásaira. Ha dunsztos üvegbe dobunk egy piócát, hamarosan nagyszerű meteorológus, vagy döglött pióca válik belőle. Ha az állat mozdulatlanul az üveg alján terpeszkedik, jó időre számíthatunk. Ha nyugtalankodik és a víz felszínéhez közel tapad meg az üvegen, eső lesz. Valljuk be, ez a módszer igencsak közel áll az állatkínzás kategóriájához. Ráadásul nehéz megkülönböztetni a döglődő piócát, a nyugodtan terpeszkedőtől, így meteorológusunk könnyen félretájékoztathat minket. Ha szimpatikus a módszer, de nem áll rendelkezésünkre szabadfoglalkozású pióca, alkalmazhatunk levelibékát is hasonló célra. Amennyiben döntésünk végleges, nem árt felkeresni egy akvarisztikai bolt szakértőjét, hogy ha az időjóslás nem is jön be, a béka azért túlélje a műszakot.

Növények jóslatai

Hazánkban nem ritkaság a muskátli, néha nehéz is megérteni mit találnak benne olyan sokan szépnek. Időjóslásra termése teszi alkalmassá. „Az érett megszáradt termés öt vékony szálra hasad szét. Ezek a hosszú, vékony, vízfelvevő képességű növényi fonalak a növény páratartalom mérői.”- olvashatjuk az Időjós élővilágban. Szárazon dugóhúzószerűvé csavarodnak, nedvességhez jutva kiegyenesednek. Így a muskátli pár órával előre képes jelezni az esőt, ha az a levegő páratartalmának növekedésével érkezik.

Több növény is megérzi az eső közeledtét jelző változásokat. Fészekvirágzatuk zárva tartásával készülnek a csapadékra a következő növények: százszorszép, gyermekláncfű, katáng, hóvirág, tulipán, vérehulló fecskefű, stb. Az árvácska virágkelyhe lehajtja fejét, ha hideg éj várható.

A legextrémebb idővel kapcsolatos néphit a beléndekhez fűződik. Ha meg szeretnénk változtatni a kedvezőtlen időjárási viszonyokat, először jobb kezünk kisujjával le kell tépnünk egy beléndeket. Utóbbit pőrére vetkezett lány jobb lábának kisujjára kell kötni. Látom is magam előtt a falu misztikus szertartásokkal operáló hódítóját, amint időváltoztatásra buzdítja a lányokat. „Vetkőzz le és olyan napsütést csinálunk, hogy az összes szomszéd falu megirigyli!” Kicsit kreatívabb szöveg, mint a „Jó a tested, ha nem akarod nem kell beszélgetnünk!”. Habár esetenként ugyanaz a kettő mögöttes üzenete.

Rosszat sejtet a gyermekgyilkos gnú és a büdös kutya

Mikor az állatok megérzései hosszabb távú rosszidőt jeleznek, kilátástalan helyzetükben gyakran megölik kicsinyeiket. Dél-nyugat Afrikában a farmerek hosszú szárazságra számítanak, ha azt látják, hogy a gnúk elpusztítják éppen megszületett borjaikat. A madarak szokott időben történő párosodásának elmaradása, az antilopok vetélése is hasonló következtetésekre sarkallják a helyieket. Itthon, Magyarországon állítólag a büdös kutya jelzi a rövidtávú rosszidőt. Az esőzések előtt a megnövekedett páratartalom nedvessé teheti a kutya bundáját, ez okozza a kellemetlen illatanyagokat.

Úgy látszik eső lesz
Úgy látszik eső leszJohn Takai

Még néhány praktika

  1. Az erős harmat jó időt jelez.
  2. Ha a szél erőssége fokozatosan nő, a szélirány pedig az óramutató járásával megegyező irányban változik a megfigyelési hely jobb oldaláról érkezik a ciklon (ha az észlelő Dél felé tekint). Borús, csapadékos időre lehet ilyenkor számítani, 24 óra múltán pedig északnyugati szél hozhat időjavulást.
  3. Ha a szélirány az óramutató járásával ellentétesen változik, megfigyelési helyünkhöz képest a ciklon hátoldalával halad el. Ebben az esetben állítólag rövid ideig tartó borulás után kisüt a nap, kánikulára azonban nem számíthatunk.
  4. A mondás szerint „a telihold elfogyasztja a felhőket”. Vajon kis, vagy nagy kanállal? Ne dőljünk be ennek. A telihold látványára jobban felfigyelünk, mint egyéb holdszakaszokéra. Ha pedig egyáltalán látjuk a holdat, borús, felhős idő nem igen lehet. Talán ez a mondás alapja.
  5. Jó időre számíthatunk, ha az erdőkben melegebb az idő, mint a közeli mezőkön. (Ez csak természetes, hisz ha összehasonlításként ide-oda futkározunk erdő és mező között, testhőmérsékletünk garantáltan nyári érzetet eredményez.)

A Dívány.hu jóslata

Szerkesztőségünk házi piócája megsúgta, hogy egy ideig még szárazság lesz, olykor viszont eshet is. Házi pókunk nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az iroda békája szerint alapvetően szárazságra készülhetünk. Ha valaki gólyatöccsel, vagy réti fülesbagollyal találkozik, kérdezze meg tőle, rakott-e már fészket. A bagoly letelepedése hideget, a gólyatöcsé viszont meleget jelez. A szamár különösen nagyszerű jós, neki biztosan hihetünk. A vihart jó előre megérzi, és vagy szomorkásan lehorgasztja a fejét, vagy vidáman ugrándozik, vagy ordítozik, esetleg elmaradozik a nyájtól. Egyszóval minden cselekedetével jósól, legalább olyan pontosan, mint a mostani híradások. Szamarunk szerint nehéz lesz kiszámítani az időváltozásokat mostanában, ellenben a szeszélyességgel garantáltan számolnunk kell!

Oszd meg másokkal is!
Mustra