Officejóga – hogy munka közben is fel tudjunk töltődni

Azoknak, akik komolyan veszik a jógát, érdemes mellőzniük a húsok fogyasztást. A jógik szerint az erőszakkal megszerzett táplálék ugyanis tisztátalan, és beszennyezi a testet és a tudatot. Akik nem fanatikusok, azoknak ajánlunk két olyan pózt, amelyet akár a munkahelyen is elvégezhetnek, és jobban fogják magukat tőle érezni.

Ha ülőmunkát végzel, a jóga hatékonyságát a táplálkozásod megreformálásával is tudod segíteni. A jógik eleve azt ajánlják, ha eszünk a jóság minőségét tartsuk szem előtt. Ez annyit jelent, hogy az erőszakmentesség ne csak gondolati szinten legyen meg bennünk, de az étkezéseink során is tartsuk szem előtt. A jógik szerint az erőszakkal megszerzett táplálék ugyanis tisztátalan, és beszennyezi a testet és a tudatot. Ezért az javasolják, aki komoly eredményeket akar elérni a jógában, mondjon le a húsról.

„Természetesen nagyon sokat olvashatunk az egészséges, vegetáriánus táplálkozásról. Az ajurvéda - indiai ősi, holisztikus gyógyító rendszer - pedig részletességgel foglalkozik a szattvikus életmóddal és a táplálkozással, specifikus módon kitérve a különböző testtípusokra. Az ajurvéda szerint különösen jól segíti a jóga céljainak elérésében a vegetáriánus étkezés, miközben testi szinten méregtelenít, ellazít, és szép alak elérését is támogatja. A mentális eredményekről sem szabad megfeledkezünk – mondja Kiss Zoltán, ashtanga jógaoktató, aki a kiegyensúlyozottságot, a béke érzetét, az elme nyugodtságát is kiemelte.

Egyenes gerinccel!

Ha nem áll módunkban a táplálkozási szokásainkon változtatni, akkor is érdemes a jóga által kínált lehetőségeket kihasználni. Ha napközben ingerültnek, feszültnek érzed magad, akár az íróasztalod mellett ülve is helyre állíthatod az egyensúlyi állapotodat. „Mivel a légzés minősége szoros kapcsolatban áll az idegrendszer állapotával, a légzés kiegyensúlyozása megnyugtat és az elcsendesültebb állapot segít abban, hogy hatékonyabban kezeljük a felmerülő stresszhelyzetet.

A következő légzőgyakorlat, a belégzés és a kilégzés útjának szabályozása által tisztítja az elmét és segíti a relaxációt. Az orrnyílások nyitottsága bizonyos időközönként változik a nap folyamán. Az egyik orrnyílás tehát mindig nyitottabb, tisztább utat engedve a be-, illetve kiáramló levegőnek.”

„A hátadat megtámasztva, egyenes gerinccel ülj a székeden. A jobb hüvelykujjadat finoman nyomd a jobb orrnyílás külső részéhez. A jobb nyílást elzárva, hagyd, hogy belégzéskor a levegő a bal orrnyílásodon áramoljon befelé. A belégzés végén emeld el a hüvelykujjadat a jobb orrnyílásodról, majd a jobb gyűrűs-, illetve kisujjaddal zárd el a bal orrnyílásodat. A kilégzés a jobb orrnyíláson keresztül történik. Majd, az ujjak záró mozdulatának segítségével a jobb orrnyíláson lélegezz be és a balon ki. Tíz légzéscikluson keresztül ismételd a váltott orrlyukú légzést. Majd engedd le mindkét karodat a törzsed mellé és figyeld, ahogy a levegő mindkét orrnyíláson keresztül egyenletesen áramlik be, majd kifelé. Figyeld az érzeteket, szemléld, hogy a légzőgyakorlat után hogyan érzed magad. Érezd, ahogy a be- és kilégzés kiegyensúlyozásával az elme működése is elcsendesül, fókuszáltabbá válik.”

21 légzésig

A garudászana a másik póz, ami szintén jól jöhet azoknak, akik ülőmunkát végeznek, állítja Kiss. „Először a bal lábat emeld fel, és fűzd át a jobbon, úgy mintha leülnél egy székre. Gyakorlatilag a bal vádlid mögé rakod a jobb lábfejet. Mikor megvan az egyensúly, akkor a gerincedet egyenesen tartva felemeled a karjaidat és úgy kulcsolod az arcod előtt, hogy a jobb könyök van alul. A tenyereket összerakod az arcod előtt. Ha ezzel megvagy, a szemközti falon nézz ki egy pontot és összpontosíts oda. A légzésed legyen mély, és egyenletes. Ez az ászana nemcsak stresszoldó és tartásjavító, de kilazítja a beállt vállövi izmokat, széthúzza a lapocka közötti hátizmokat és helyre rakja az ízületeket is, sőt növeli a koncentrációs képességet.” Mindkét gyakorlatot érdemes 21 légzésig kitartani.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek