Segítség, bármit teszek, ropi vagyok!

Legutóbbi cikkünkre érkező levelekből kiderült, hogy nemcsak a fogyás okoz problémát az emberek nagy részének, de hízás is. Mert nem olyan könnyű, legalábbis vannak páran, akik megszenvednek minden egyes fölszedett dekáért. Ami sokak szerint áldás (ezek a sokak a fogyni akaró kövérek), mások szerint átok (ők pedig szeretnének fölszedni pár kiló izmot, hogy milyen célból, az most teljesen lényegtelen).

Szögezzük le már az elején: az ilyen típusú cikkek nem azoknak szólnak, akik valamilyen anyagcsere- vagy hormonális problémából kifolyólag képtelenek fogyni vagy hízni – ennek a megoldása az orvosokra tartozik. A másik nagyon fontos dolog, amit nem árt észben tartani: zsírt fölszedni minden hülye tud, ahhoz aztán nem kell cikkeket olvasgatni a hízásról. Le kell ülni minden este a tévé elé, meginni két liter kólát, megenni három zacskó csipszet, aztán elégedetten figyelni, ahogy a párnácskák szépen elkezdik befedni az ember testét. Ha viszont valaki nem zsírosodni szeretne, hanem izmot fölszedni, akkor sokkal kevésbé egyszerű a kérdés.

Hízni szeretnék, de nem megy

A hízni vágyóknak némileg egyszerűbb dolga van, mintha fogyni akarnának, de nem sokkal. És a fegyelmezett kajálást ugyanúgy nem fogja megúszni senki, mint a zsírégetésnél. Se a kajanaplót. Se a sportot. (Így valószínűleg mindjárt nem akarnak olyan sokan hízni.) A hízás ugyanis csak annyival könnyebb a fogyásnál, hogy itt nem tragédia, ha az ember néha (!) az előírt kaján felül (!) félrekajál. Mivel az izomnövelés a fogyásnak tulajdonképpen az ellentéte, pontosan az ellenkezőjét kell tenni annak, amit egy tisztességes zsírégető diéta esetén tennénk.

Pozitív kalóriamérleg

Ha a napi kalóriabevitel kevesebb, mint amit felhasználsz, akkor a test mozgósítja a tartalékait, tehát fogyni fogsz. Ha a mérleg pozitív, akkor a test ún. anabolikus állapotba kerül, tehát elkezd raktározni. Hogy a fölöslegből izom épül vagy pedig hatalmas narancsbőrös fenék, az csak rajtunk múlik. Ha az étrendünk kiegyensúlyozatlan, rendszertelenül eszünk, ráadásul összezabálunk mindenféle cukros szemetet, akkor jön a rettegett háj.

A testünk viszont megtanítható arra, hogy a fölösleges energiát az izmok építésére használja föl - a testépítők is ettől lettek olyan szép nagyok (persze te nem leszel olyan szép nagy, mert ahhoz több évig kellene ezt csinálni). Ha hízni akarunk, az előre kiszámolt napi adagot 5-6 étkezésre elosztva kellene elfogyasztani, ami rendszeres, kb. kétóránkénti evést jelent. Ez nemcsak azért fontos, mert ennél a diétánál a napi adagot három részre elosztva nagyon kényelmetlen legyűrni, hanem azért is, mert a szervezetet így lehet megtanítani arra, hogy ne raktározzon zsírba, nincs szükség vésztartalékra, mert mindig van elegendő tápanyag.

Sok fehérje, még több szénhidrát

Ha már megvan, hogy hogyan, csak az a kérdés, hogy mit. Bármilyen csábítóan is hangzik elsőre, hogy "hízódiéta", az édességeket, szokásos tésztákat, péksüteményeket itt is nagyon gyorsan el lehet felejteni. Ha valaki viszonylag tiszta izomtömeget szeretne felhízni magára, akkor ugyanúgy meg kell válogatni, hogy mit eszik, mint amikor fogyózik. A fehérje- és szénhidrátszükségletet testsúly alapján szokták számolni, az általánosan elfogadott a 2g fehérje és 5g szénhidrát testsúlykilogrammonként. Ez az, ami mindenkinél biztosan működik, ennél kevesebbel is lehet próbálkozni, egyes dietetikusok szerint fehérjéből elég a 1,5 gramm, szénhidrátból pedig a 4 - bár gyanítom, ha valakinek komoly problémát jelent a hízás, akkor ezzel nem sokra megy.

Sport, pihenés és sok alvás

Tetszik, nem tetszik, a súlyzózást nem fogod megúszni itt sem. Az izmoknak kell az inger, rendesen ki kell meríteni őket, különben nem fognak megnőni. Az alvás, illetve a pihenés a másik nagyon fontos, amit nem szabad hanyagolni: a hiedelemmel ellentétben ugyanis nem az edzés alatt nő az ember, hanem pihenéskor. Rendben lehet a kajálásod, edzhetsz rendesen, de ha nem alszol eleget, és nem pihened ki magad rendesen, sosem leszel olyan szép nagy, vagy szép közepes, mint amilyen lenni szeretnél. Hajrá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra