18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A 10 leggusztább betegség a világon

A Listverse unatkozó medikusa összegyűjtötte azt a tíz betegséget, amelyek tünete valamilyen ételre hasonlít. Hogy ez mire jó? Tanulhatsz újabb latin szavakat és ha ebédidő körül nézegeted a képeket, a fellépő kellemes rosszullét biztosan eltereli a figyelmed a munka világának szürke realitásáról.

Áfonyás kiütés

Fotó: Jacob Johan
Fotó: Jacob Johan

Ne téveszd össze a reggeli gyümölcsös sütiddel, az áfonyás kiütés egy bőrbetegség, amely a méhen belül rubeolavírussal fertőzött újszülötteken jelenik meg. A kiütést ma már nem kapcsolják szorosan össze a születési rubeola-szindrómával (CRS), mégis a foltok miatt emlékeznek erre a rettenetre a legtöbb gyerekosztályon. A CRS siketséggel, szem-anomáliákkal és születéskori szívbetegséggel jár.

Szerecsendió máj

Egy újabb megnevezése lehet a krónikus májelzáródásnak. Szívprobléma miatt alakul ki, amikor beteg szív nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni, ezért a vér a vénákban pang. A máj bonyolult vénahálózatából nem ürül ki az oxigénben szegény vér, ez mikroszkóp alatt a reszelt szerecsendió benyomását kelti. Ha a szívfunkciót nem állítják vissza, májnak is annyi: végérvényesen károsodik a fibrózis, a beteg szövet hegesedése miatt.

Dinnyegyomor

A GAVE megnevezésű nagyon ritka betegség tünete, amit a gyomor hátsó részében kitágult erek okoznak. A betegség egyébként emésztőszervi vérzéssel és vashiányos vérszegénységgel jár. A szárnyaló fantáziájú gasztroenterológusok egy félbevágott dinnyét látnak a GAVE-beteg gyomrába dugott endoszkópon. Elegendő ok, hogy üres gyomorral ne végezz diagnosztikát a felső emésztőtraktuson.

Karfiolfül

Kocsmai harcosok és birkózók jó ismerőse: ez a deformitás a fülkagyló ismételt sérülése miatt alakul ki. Az ütések és csavarások hatására a fül porcos részében elszabadult gyógyító folyamat okozza az esztétikailag nem kívánt látványt. A folyamat nem visszafordítható, csak plasztikai sebész képes korrigálni a roncsolt porcot.

Epres epehólyag

Ezt a gusztusos koleszterin lerakódást az epehólyag faláról lehet lekaparni. Az epehólyag tárolja és engedi a máj által termelt epét a gyomorba, ahol a folyadék segít a zsír bontásában. A magas koleszterinszint úgy tűnik, nem zavarja az epehólyag működését, de a lerakódások mintája az epehólyagot lassan az eperhez hasonlóvá teszik.

Csokiciszta

Ez még akármi is lehetne, de nem
Ez még akármi is lehetne, de nem

Ez azon ritka esetek egyike, mikor a csoki nem jobb mint a szex. A nőgyógyász körökben endometriózis néven ismert betegség egyik tünete. Az endometriózisnál a méh belsejét képző szövet ágyazódik be a méhen kívül, legtöbbször a méh körüli szervekben, például a petefészekben. A hormonok hatására havonta leválik, de a levált rész nem tud távozni a testből. A felgyűlt véres szövet csokoládészínű cisztát hoz létre, amely hormonális, vagy sebészeti kezeléssel kezelhető.

Portói pecsét

Naevus flammeus, azaz tűzfolt, viszonylag gyakori anyajegy, amelyet bőrfelszín közeli megvastagodott erek okoznak. Ártalmatlan, de komoly érzelmi teher lehet, ha rossz helyen van. Gorbacsovot nem zavarta a fején virító USA-térkép a peresztrojka megvalósításában, pedig eltüntethette volna mint egy megunt tetoválást.

Vajaskenyeres szívburokgyulladás

A fibrinous pericarditist a szívburok gyulladása okozza, amit vírus, baktériumfertőzés vagy szívinfarktus vált ki. A szívburok a betegség következtében kialakult fehérjeszálak miatt a vajas felével földre esett vajaskenyérre hasonlít. A szívhang emiatt érdes, az állapot mellkasi fájdalommal jár. Ritkán igényel sebészi beavatkozást, gyulladáscsökkentőkkel gyógyítható.

Ribizlis köpet

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

Ez az, amit nem kennél a fánkodra: véres, sejttörmelékes köpet a tüdőből. Az antibiotikumokkal szemben egyre inkább ellenálló Klebsiella  elnevezésű (egy német mikrobiológus után kapta a nevét) bakteriális fertőzés idézi elő. A kólibaktérium után ez a második leggyakoribb okozója a húgyúti fertőzéseknek. A Klebsiella a légzőszervrendszert akkor károsíthatja súlyosan, ha már jelen van valamilyen betegség: diabétesz, alkoholizmus, krónikus tüdőbaj.

Tejeskávés anyajegy

Nevüket világosbarna színükről kapták, önmagukban ártalmatlanok, mégis komoly betegségekre figyelmeztethetnek: tuberous sclerosis, Wiskott-Aldrich szindróma és Hunter-szindróma. Hat darab, 15 milliméternél nagyobb folt segíthet a neurofibromatózis, egy nagyon ritka genetikai rendellenesség diagnosztizálásában. Régebben azt hitték, hogy az Elefántember szenved ebben a genetikai rendellenességben.

Ezek a betegségek nem túl kellemesek, viszont a nevük ihlette finomságok annál inkább. Receptek itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek