Házi praktikák, amelyekkel elkerülheted az allergiát

Nemzetközi Allergia Hét

Olvasási idő kb. 6 perc

A lakásban a házi poratka az egyik legfőbb allergiakiváltó tényező. A porszívózás önmagában nem megoldás, mert a por még az ágyneműben is ott van, sőt a gyerek plüssállatait sem kerüli el. És akkor a penészgombáról még nem is beszéltünk. Tippek, hogyan szabaduljunk meg ezektől a kártékony lényektől.

Házi praktikák, amelyekkel elkerülheted az allergiát

Azon túl, hogy a lakás páratartalmát normalizálni kell, a háziporatka és a penészgomba ellen is tennünk kell valamit. Kezdetnek próbáld ki ezeket:

Iktasd ki a kárpitokat!

A poratkák kedvenc élőhelye a szőnyeg, a kárpit, a függöny, és a bútorhuzat. Az atkák elleni harc első lépése legyen ezek kiiktatása. Aki házipor-atka allergiában szenved, a legjobb, ha a lakás padlóját könnyen mosható, hézagmentesen záródó parkettával, járólappal burkolja, a gyorsan és egyszerűen lerakható szőnyegpadló helyett. Leletőleg minél kevesebb szőnyeg díszítse a lakást, és a függönyök is könnyű, műszálas anyagból készüljenek. Az allergiások számára ezért ideálisabb, ha a bútorok is bőr illetve műbőrborításúak.

Használj HEPA-szűrős porszívót!

A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb lehetőség az atkák elleni harcban. A porszívózás azonban igazán csak akkor hatékony, ha a porszívónak HEPA szűrője van (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter). Az atkák ugyanis annyira kicsik, hogy a hagyományos porszívó használata során könnyen átjutnak a porzsákon, ezzel is növelve a levegőben lévő allergének számát. A HEPA-szűrő 99.97 százalékos hatékonysággal szűri ki 0.3 mikron nagyságig a por részecskéket, és csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét.

Légszűrők

A légszűrők a levegőben keringő allergének kiszűrésére alkalmasak. Tudni kell azonban, hogy az allergén-utánpótlást, az atkák életét, és anyagcseréjét megakadályozni nem képesek.

Kontrollált vizsgálatok szerint, az, hogy légszűrőt használunk a lakásban, önmagában (az allergénszint csökkentésének egyéb módjai nélkül) még nem elég, az allergiások közérzete ettől még nem lesz jobb. Akkor célszerű inkább alkalmazni, ha az allergén-mentesítés más módszerei (pl. az allergén gyűjtőhely eltávolítása) ellenére a panaszok nem csökkennek, és feltételezhető, hogy a légtér allergén tartalma magas.

A légkondicionáló berendezések a házon kívüli allergéneket (pollenek, gomba spórák) nagyrészt kirekesztik a lakásokból. Egyes berendezések a páratartalmat is csökkentik, ami az atkák és penészgombák számára teremt kedvezőtlen életfeltételeket.

Ágyneműk

Életünk 25-30 százalékát ágyban, párnák közt töltjük. Az ágynemű egyrészt a legideálisabb atka-tenyészhely, másrészt a legerősebb allergén-expozíciós terület.

A allergén-koncentráció és expozíció csökkentése érdekében több lépést is foganatosíthatunk. Egyrészt az ágyneműt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) 1-2 havonta, 60 Celsius fokon mossuk. Használjunk sűrűn szőtt, speciális huzatot, mely nem engedi át az atkákat.

Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis az atkák sötétségkedvelő lények, a napsugárzás elpusztítja őket. Sajnos a már lerakott atkaürülékkel a nap nem tud mit kezdeni, az csak mosással távolítható el.

Plüssállat-mentesítés

A gyermekek igen gyakran játszanak és alszanak különböző plüssállatokkal. Sajnos bármennyire kedvesek ezek a játékok, tudni kell, hogy igen jó búvóhely az atkák számára. Lehetőleg az allergiás gyermekek ne aludjanak plüss-állattal. Igyekezzünk olyan állatot beszerezni, mely magas hőfokon (60 Celsius fok felett) havonta mosható. Ha ez nem lehetséges, akkor hetente fagyasszuk le a játékállatot legalább 12 órára.

A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után mosunk is, ugyanis a fagyasztás elöli az atkákat, de megmaradnak az allergének, melyeket csak mosással lehet eltávolítani. Az atkákra a napfény is pusztítólag hat, ezért az állatok napoztatása is megfelelő megoldás lehet. Sajnos az allergének ezen esetben sem távoznak, ezért a mosás itt is indokolt.

Összefoglalva: tisztaság

A lakás levegőjének relatív páratartalmát tartsa 60 százalék alatt, hőmérsékletét pedig 20 °C alatt.
Naponta kiadósan szellőztesse a szobákat, különösen a hálószobát! Lehetőleg egyformán fűtse a szobákat, s a levegőpárásítót ne tegye a fűtőtest közelébe!

Környezetvédelmi és anyagi okokból egyaránt érdemes automatikus, páraszabályozott szellőző elemeket beépíteni, mely a levegő páratartalmát optimális szinten tudja tartani és nem okoz fűtési többletenergiafelhasználást.

Ha jót akarsz:

 • - Az ágynemű huzatot hetente cseréld, s legalább 60 °C-on mosd!
 • - Használj olyan matrac- és ágyneműhuzatot, mely az atkák számára átjárhatatlan, s mégis jól szellőzik.
 • - Poros ruháid és cipőid soha ne a lakószobában cseréld le!
 • - Soha ne fésülködj a hálószobában!
 • - Ne engedj be háziállatot a lakásba, főképp ne a hálószobába!
 • - A bútorok kárpitja lehetőleg szintetikus anyagú legyen! A bőrhuzat előnyösebb, mint a természetes anyagból készült szövet.
 • - A szőnyegeket - különösen a hálószobában - lehetőség szerint cseréld ki résmentesen fugázott parkettára, melyek könnyen tisztíthatók!
 • - Azokat a kárpitokat és szőnyegeket, amelyeket nem tudsz kicserélni, kezeld atkairtó szerrel!
 • - Lehetőség szerint minden "porfogót" távolíts el, mint például szőnyeg, falvédő, párna, plüssállat, textil lámpaernyő, textil anyagú tapéta!
 • - Lakásod ne legyen túlzsúfolva növényekkel, amin a penészgomba növekedhet! Lehetőleg ne tarts akváriumot!
 • - Minden mosható textíliát moss ki 60 °C-on, a nem moshatókat pedig add tisztítóba!
 • - Portörléshez mindig nedves ruhát használj! Egy csepp eukaliptuszolaj segít elűzni az atkákat.
 • - Használj HEPA-szűrős porszívót!
 • - Csak mosható plüssjátékokat vegyél, melyek szivaccsal vannak kitömve! Ezeknek a játékoknak a tisztítására megoldás lehet fagyasztásuk is 12 órára, ugyanis -20 °C-on az atkák elpusztulnak.
 • - Mosás után a nedves ruhákat azonnal szedd ki a mosógépből, ne hagyd őket párás környezetben, ahol a penész növekedni képes.
 • - A zuhanytálcát, kádat, csempéket tisztítsd speciális penészgomba-ölő oldattal!
 • - Szellőztess rendszeresen!
 • - Ha teheted magas hegyekbe menj üdülni, ugyanis 1600 m tengerszint felett az atkák életképtelenek!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek