no

Megtaláltuk az ősz szappanját

Minden nap a kezünkbe vesszük, elejtjük, elhasználjuk, majd kidobjuk azt az apró csökevényt, ami már semmire sem jó. Amikor a szemet és az érzékeket egyaránt becsapja egy szappan, újabb bizonyítékot nyer az elv, mely szerint a gasztronómia sohasem fog találkozni a fürdőiparral. Egyéniséggel felruházott szappanokat mustrálgattunk, keresve az ősz slágerét.

Sajtnak tűnik, de beleharapni tilos!

A szappanok világában Asztalos Lili kalauzolt minket a Lush-tól: „Személyes küldetésemnek érzem a szappanok világát: annak idején a nagyanyám zsírból főzte a szappant, de rettenetesen büdös volt, igazából ő is csak kerti használatra szánta.” A különféle szappanokkal megpakolt üzletben színes illatorgia terjeng. Az első, amin megakadt a szemünk, az erősen sajttömbre emlékeztető Honey I washed the kids nevű szappan volt, ami mézes, aloe verás, és illatát tekintve leginkább a karamell dominál benne. Teljesen vegán, semmi állati eredetűt nem tartalmaz.

Eredetileg szőkítésre használták

Egyes források szerint szappant először a gallok és a germánok készítettek, de nem tisztálkodásra, hanem a hajszőkítésére használták. A mai értelemben vett szappan első biztos említése 385-ből származik. 800 táján már általánosan elterjedt a szappanfőzés. Faggyút és hamuzsírt főztek össze nagy üstökben, a kenőszappan pedig a XII. század óta van használatban. A faggyúból főzött szappanok egyáltalán nem voltak kellemes illatúak. A kemény toalettszappant az arabok találták fel, olívaolajból és fahamu lúgjából készítették. Illatosították is, de ezt az import luxuscikket csak a jómódú emberek tudták megengedni maguknak. Igazából csak a XIX. században terjedt el jobban a növényolajból készült szappan.

Ekcémára tengerszappant

Aszalt gyümölcsök ígéretével csábít a krémes tapintású, mazsolás, barackos Sultana of soaps. Meglehetősen rokokó stílusú, és szintén beleharapna az ember, mert megjelenését tekintve erőteljesen süteményre emlékeztet. A szappan a Brighton Pavillion kupoláját jeleníti meg, élénkítő illóolajokban gazdag, egzotikus gyümölcstömeg. Szakértőnk szerint alighanem ez az egyik legpompásabb bőrselymesítő. A Sexy feel című szappan beépített narancshéjakkal radírozza az elhalt hámsejteket, közben citrusos, igéző illatot áraszt. A tengerpartok emlékét idézi a Sea vegetable tengeri sós, algás illatával és mélykék színével. Ekcémára kiváló, bőrregeneráló hatású. Vízinövény kivonattal készült és olyan sós, mint az óceán – ez a szappan elsősorban a férfiak kedvence. Frissítő hatásával, finom lime és levendula-illatának köszönhetően a fürdőszobában is hallani a tengerzúgást.

A nagyon piszkos kézre

Az oregánó már nem csak a konyhában lehet hasznos, de szappanba zárva is: a 13 soap unlucky for dirt fantázianevet viselő szappant eleinte egy nagyon piszkos kézzel reklámozták, hűen a nevéhez, amely egy nagyon rossz napot garantál a szennynek. Antibakteriális szappan rózsával, mézzel és oregánóval. Tapintása viaszos, illata káprázatos. Igazából az egész üzletet betölti kibogozhatatlan illatorgia, melyben annyira összegabalyodtak már a különböző szappanok kipárolgásai, hogy felismerni benne valami megfoghatót lehetetlen. A rózsakivonat nagyszerűen tonizálja a bőrt. Nyugtató hatásának köszönhetően csillapít mindenféle gyulladást, így különösen jót tesz az idősebb, száraz, kemény vagy érzékeny bőrnek. Az antibakteriális, fertőtlenítő hatású manuka mézet a méhek a teafa virágporából készítik.

Szappankarma és Donald rágó

A Karma jellegzetes pacsuli illatot áraszt, ami nem véletlen, hiszen az egyik főbb alkotóeleme. A pacsuli egy Ázsiában honos cserje és egyáltalán nem az olcsó illatparódiák szinonimája, mint ahogy a köztudatban él, hanem egy nagyon nemes növényfajta, kifejezetten kellemes illatú, gyulladáscsökkentő, frissítő, de jellemzi még egy árnyalatnyi, nem kellemetlen dohszag is. Maga a szappanköltemény úgy néz ki, mint egy borostyánkő tömb.

Színében és illatában a Donald rágó idejébe repíti a mosakodót a rózsaszín Rock Star. A stíluszavaros csitrik és pszichedelikus élmények iránt áhítozó, drogelvonón üdülő fiatalok kedvence lehet, de ez szenvtelen darab is ugyanúgy teljesíti az elvárásokat, mint társai. Vaníliás, gyümölcsösen krémes illatú, gyöngéden tisztít és garantáltan nem hizlal! A homok és a só erejével simítja a bőrt a citromos illatú Sandstone, amely a bőrradírozó anyagok mellettstimuláló koriandert és gyümölcsös licsi olajat is tartalmaz. Hölgyeknek kifejezetten ajánlott, az állandó borotválás alá eső területeken keletkezett szőrtüszőgyulladásos bőrre, csakúgy, mint a grízes végtagok ápolására.

Étvágygerjesztő békeszappanok

„Egyik szappanunk sem tartalmaz pálmaolajat, ugyanis most az a divat, hogy kiirtják az őserdőket, hogy utána pálmákat ültessenek a helyére: ez az orángutánoknak nagyon rossz, már amúgy is a kihalás fenyegeti őket. Pálmaolaj helyett repce és kókuszolaj keveréket használunk. Az előállítás hagyományos főzéssel történik, szigorúan tiszta alapanyagok felhasználásával. Ezeknek a szappanoknak nincs önálló csomagolásuk, teljesen környezetbarátok. Egyetlen darabtól illatos lesz az egész fürdőszoba és sokáig kitart” – meséli szakértőnk.

Találtunk olyan szappant is, ami habzásmentes. Talán illúzióromboló, de tény, hogy akadnak olyan felhasználók, akik allergiásak a keletkező habra. Ilyen nullahabzású szappan például a Sultana of soaps is. Színében és összetételében étvágygerjesztő a Porridge zabszappan is, melyben nincs semmi durva anyag azok között, melyek a bőrradírozást végzik: ilyenkor vagy homokot, vagy zabot, vagy kókuszreszeléket használnak, ami fürdés közben folyamatosan kopik, puhul.Egy egészséges adag zabpehely már nem csak a reggeliző tányéron mutat jól, de a bőrnek is üdvös. A Porridge édes melasz illatú. Eredményesen csillapítja a bőrirritációt, egyébként a zabot az orvostudomány is alkalmazza az ekcéma kezelésére. A friss, természetes narancslé és az édes narancsból nyert olaj keveréke pedig megszabadítja a bőrt a felhalmozódott méreganyagoktól.

Jégkorszakszappan a láthatáron

Az Ice blue fagyos illatú, bizsergetően mentolos. Egy darab jégkorszak. Tengeri illatorgia, élénk, frissítő látványra és illatra egyaránt. „Nem veszünk olyan alapanyagot, amit állatkísérlet útján állítottak elő, ha ez kiderül az eladóról, nem vásárolunk tőle” – folytatja szakértőnk. „Van az angol anyavállalatnak egy beszerző csoportja, ami csak azzal foglalkozik, hogy járja a világot és a legjobb anyagokat veszi meg. Például Magyarországról vásárolják a mézet, a borókát és a kék kamillát. A legtöbb adalékot közvetlenül a termelőktől szerezzük be. A legtöbb szappannak szabad alakja van, amit annak köszönhetnek, hogy hozzávetőlegesen ék alakúra vágja a tömbből az ipari nagykés. Néha azzal támadnak minket, hogy néhány szappanunkban van glicerin, pedig nálunk ez leginkább a krémekben és a gélekben van. Könnyű eladni bármit egy olyan társadalomban, ahol a többség meg sem nézi a termék összetételét.”

Az ősz szappanjából kettő is van

Az ősz szappanja címre két esélyest találtunk: lehet a mandulás, mogyorós, pisztáciás, diós Noubar (ez a darab talán azért, mert a benne található összetevőknek éppen szezonjuk van) és az őszhöz és a Halloweenhez bátran kapcsolható Demon in the dark fantázianevű szappan. Az előbbi ránézésre tényleg olyan, mint egy nugátszelet, mert tele van tört mogyoróval és dióval (a bőrradírozó hatás érdekében) rózsakivonattal illatosították, kevés kávéval és egy leheletnyi füstös vetivertfűvel. Ez a szappan szintén pálmaolaj-mentes. A második jelölt annyira tele van hatóanyaggal, hogyha megszúrjuk a tömb oldalát, kifolyik belőle az olaj. Viaszos burok veszi körbe, borsmentás, szegfűszeges, fahéj és alma illatú. Ha meghámozzuk a szappan fekete viasz külsejét, felfedezhető a mentolos közepe. Bizsergető, frissítő borsmentát, stimuláló fodormentát, és felemelő szegfűszeg olajat tartalmaz, az organikus savak pedig (mint például a frissen facsart alma leve), kisimítják a leggyűröttebb reggeli vonásokat is.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra