Azonnal távolítsd el, ha ilyet találsz a kertedben: veszélyes lehet

GettyImages-1918901328

Láttál már kullancspetét? Ha máshol nem is, a Facebookon talán igen, ott ugyanis terjedni kezdett egy veszélyt hirdető felhívás, ami bizarr illusztrációjával a legtöbb embert gyorsan kibillenti a nyugalmából.

„Figyelem! Ha ilyet látsz a kertedben, azonnal távolítsd el! Kullancspete. Azonnal el kell égetni! – írja a felhívás, melybe leginkább kertészkedős oldalakon, csoportokban lehet belefutni. A szöveg mellett látható két, petéket ábrázoló kép is, ami a frászt hozza mindenkire. Utánajártunk, hogy vajon jogosan-e.

Ez az igazság a kullancspetékről

A felhívás már néhány hazai oldalon is felbukkant. Az írásokban általában azt emelik ki, hogy ha „kullancstojásokat” találsz, ne várd meg, hogy kifejlődjenek, hanem azonnal távolítsd el őket, mert emberre, állatra egyaránt veszélyt jelenthetnek. Az utóbbi valóban igaz, hiszen a hazánkban élő kullancsfajokról is elmondható, hogy

veszélyes fertőző betegségeket terjeszthetnek.

Sőt, a klímaváltozás miatt már délebben honos kullancsfajok is otthonosan érzik magukat nálunk. Ilyen a Hyalomma nevű kullancs, amely a krími-kongói vérzéses láz vírusát is képes terjeszteni. De nem is csak az újonnan megjelenő fajoktól van félnivalónk, hiszen – mint ismert – a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) egy olyan baktériumot hordoz, amely a Lyme-kór kialakulásáért felelős.

A fenti fotón nem is kullancspeték vannak
A fenti fotón nem is kullancspeték vannakFacebook

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy az egyik említett kép (a fenti) nem kullancsfészket ábrázol. A fotó már régóta futja köreit az interneten, így eljutott Robert B. Kimsey-hez, a Kaliforniai Egyetem kullancsokra szakosodott entomológusához is, aki szerint a fényképen látható fű méretéből ítélve a tojások biztosan nem kullancspeték. A professzor azt gyanítja, hogy

a 2015-ből származó fotón egy ragadozó által kiköpött békapeték lehetnek.

„Az igazi kullancspeték olyan picik, hogy az egész halom csak akkora, mint két kifejlett nőstény kullancs. A színük pedig inkább vörösesbarnás, nem pedig fekete, mint a képen” – jegyezte meg.

Dr. Kimsey hozzátette, annak az esélye, hogy megtaláld a kullancspetéket, méretükből fakadóan rendkívül kicsi, és mivel a kullancspetéket könnyen össze lehet keverni más élőlények, például csigák, pókok vagy más rovarok petéivel, jobb, ha békén hagyod a potenciális fészket.

Egy nőstény közönséges kullancs és petéi
Egy nőstény közönséges kullancs és petéiRolfAasa / Getty Images Hungary

A veszély tehát valós, de csak akkor cselekedj, ha biztos vagy benne, hogy kullancspetékről van szó, mert különben félő, hogy egy másik, a helyi ökoszisztéma számára fontos faj egyedeitől szabadulsz meg.

Egy kullancs akár 3000 petét is lerak

„Egy nőstény 2-3000 ezer petét rak le. A kikelt lárvák önmaguktól nem nagyon mászkálnak el, születésüktől kezdve legfeljebb egy métert tesznek meg. Inkább csendben várakozó taktikát választanak, egészen addig lapulnak egy levél vagy fűszál fonákján, míg arra nem jár egy zsákmányállat, amire rákapaszkodva vért tudnak szívni, és közben arrébb is vitetik magukat” - írja az Index.

Így védekezz a veszélyes kullancsok ellen

Amerikai kutatók szerint a kullancs által okozott Lyme-kórnál a betegek az esetek 70 százalékában a saját kertjükben fertőződnek meg, ezért a védekezés fontosságát nem szabad lebecsülni – főleg, ha vannak a ház körül háborítatlan, bozótos, magas fűvel rendelkező területek, ahol a kullancsok szívesen meghúzzák magukat.

A kullancsok a te kertedben is ott lehetnek, ezért fontos védekezni ellenük
A kullancsok a te kertedben is ott lehetnek, ezért fontos védekezni ellenükLadislav KubeÅ / Getty Images Hungary

A szakemberek védekezésképpen az alábbi módszereket javasolják:

  • Takarítsd el a kertből a felesleges lomokat, amelyekben a kullancsok menedékre lelhetnek.
  • Ne hagyd az avart a talajon: a kullancsok az összehúzott levélhalmokban is áttelelnek.
  • Nyírd rövidebbre a füvet. Így kevesebb búvóhely jut a vérszívóknak, és több napfény éri a talajt, ami kiszárítja azt, ezért a nedvességet kedvelő kullancsok nem találják vonzónak.
  • Ha erdővel vagy mezővel szomszédos a kert, a kerítés mentén szórj el murvát vagy fakérget – ez akadályt képez a kullancsok számára, amelyek inkább a növényzeten mozognak, a száraz, meleg felületeket viszont nem kedvelik.
  • Ha biztosra akarsz menni, kérd kullancsirtó szakemberek segítségét, akik vegyszeres permeztetéssel megszabadíthatnak a betolakodóktól.

Sajnos nemcsak a kullancsokra, hanem a szúnyogokra is igaz, hogy veszélyes, hazánkban eddig ismeretlen betegségeket terjeszthetnek. Erről itt írtunk

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek