Börtönbüntetés lehet a vége, ha ezt megteszed otthonodban

Diósi Szilvia
bortonbuntetes-otthon (2)
Olvasási idő kb. 3 perc

A darazsakat sokan kellemetlen és veszélyes rovaroknak tartják, így ha észreveszik, hogy beköltöztek otthonuk valamelyik zugába vagy a kertbe, azonnal kiirtják őket. Ez azonban nem minden esetben jó ötlet, súlyos bírság, sőt, börtönbüntetés lehet a vége.

Magyarországon leggyakrabban a társas darazsak fordulnak elő, mint például a kecskedarázs, a német darázs, a lódarázs, illetve a padlásdarázs, de sok más faj is él hazánkban. Ha ezekkel a rovarokkal találkozunk otthonunkban vagy a kertünkben, hajlamosak vagyunk elhamarkodott döntést hozni, és a lehető leggyorsabb, például rovarirtót használva, eltüntetni őket. Azt azonban kevesen tudják, hogy néhány darázsfaj irtása jogszabályba ütközik a hazánkban ˗ írja a HelloVidék.

Védett például a pompás útonállódarázs, az óriás-tőrösdarázs, a pompás fémdarázs, a szöcskeölő darázs és a nagy smaragdfémdarázs.

A felismerésük nehéz, érdemes szakképesítéssel rendelkező rovarirtót hívni, ha ebbe a problémába ütközünk: már csak azért is, mert ezeknek a példányoknak az irtása 5000 és 50 ezer forint közötti büntetést vonhat maga után.

Akár börtönbüntetés járhat, ha kiirtod a darazsakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrég figyelmeztettet, hogy májustól megjelennek a termetes tőrösdarazsak. Ezek a félelmetesnek tűnő rovarok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot. Békések, bár rendelkeznek fullánkkal, de ritka, hogy használnák azt. Vannak azonban agresszív fajok is, amik gyakran megjelennek a házak körül ezek a fekete-sárga mintázatú társas darazsak.

Az ártalmatlan fajok irtása értelmetlen, sőt büntethető is, az óriás-tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Egy teljes fészek elpusztítása akár börtönbüntetéssel is járhat.

Börtönbüntetést is kaphatsz, ha irtod otthon a darazsakat
Börtönbüntetést is kaphatsz, ha irtod otthon a darazsakatTorriPhoto / Getty Images Hungary

Mit tehetünk, ha darázzsal találkozunk?

A szakember szerint higgadtnak kell maradni, jó ötlet a teljes mozdulatlanság, vagy legalább a hirtelen mozdulatok kerülése. A darázs nem támad, ha nem érzi magát veszélyben. Azonban szerencsétlen eset lehet, ha a darazsak a fészküket érzik veszélyeztetve, ilyenkor csapatosan támadhatnak. Nyílt terepen, ha nincs a közvetlen közelünkben biztos menedék, ekkor is célszerűbb mozdulatlannak maradni, és kézzel takarni az arcot, nyakat. Felesleges elfutni, ugyanis gyorsabban repülnek, mint ahogy mi futunk.

Ha mozdulatlanul maradunk, néhány szúrással megúszhatjuk.

A csípéssel járó méreganyag fájdalmas gyulladást okozhat, ami napokig is tarthat. Szapora pulzus, ziháló légzés, szédülés, rosszullét esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek allergiás reakcióra utalnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek