no

Van élet Berlinen kívül is

Aki Németországba látogat, az legtöbbször Berlinbe, vagy valamely híresebb nagyvárosba, Kölnbe, Hamburgba vagy Frankfurtba kirándul. Azonban rajtuk kívül még számos olyan település van, melyet szépségük vagy történelmük miatt minimum egyszer érdemes megnézni!

Lindau

Lindau a Boden-tó partján fekszik, melynek egy része – pontosabban az óvárosa – egy kis szigeten terül el, és egy híd köti össze a szárazfölddel. A középkori hangulatú város Németország, Ausztria és Svájc határán található, így ha valaki odautazik, az könnyen el tud jutni a szomszédos országokba is egy kis nézelődésre.

A sziget déli részén egy meseszép kikötő és az ott álló világítótorony emlékeztet arra, hogy a város anno fontos kereskedelmi központ volt. Ezzel szemben, egy mólón található a kőoroszlán, amely a város egyik jelképe. A településen több torony tűnik ki a tetők fölött, ilyen például a XII. században épült Mangturm – ami szintén egy világítótorony volt –, valamint a Tolvajok tornya, ami régebben börtönként funkcionált. Amennyiben erre jár, mindenképp látogasson el még a szigeten lévő óvárosba is, ahol megcsodálhatja a reneszánsz stílusban épült, különleges homlokzattal büszkélkedő Alter Rathaus (Régi Városháza) épületét, valamint a főutcájára, a Maximilianstrasse-ra, mely hangulatos házairól híres.

Trier

A Mosel folyó partján lévő Triert i.e. a 15. században alapították a rómaiak, így számos régi, a Világörökség részét képező épülettel büszkélkedik, ilyenek például a fennmaradt fürdők, mint a Császári, illetve a Borbála fürdők. A város legfőbb látnivalója a Porta Nigra – ami a római kori városkapu volt –, valamint a Szent Péter dóm, ami az ország egyik legrégebbi temploma, és érdekessége, hogy a hagyomány szerint itt őrzik a Szent Köntöst, amit állítólag Jézus a keresztrefeszítés előtt viselt. Ezen kívül a városban található még egy amfiteátrum, ahol az ókorban gladiátor játékokat tartottak, ám ma már koncertek és rendezvények színhelyéül szolgál.

Mainz

Mainz két dologról híres: egyrészt a könyvnyomtatásról, másrészt pedig a borairól és csodálatos szőlőültetvényeiről. Így nem is csoda, hogy itt található a Gutenberg Múzeum, ahol megismerkedhetünk a könyvnyomtatás történelmével, illetve úton-útfélen hangulatos borozókra bukkanunk. A város egyik fő látványossága a Szent Márton Székesegyház, amely a II. világháború alatt erősen megrongálódott, így jelenleg több része felújítás alatt van, ám ennek ellenére látogatható.

A várostól nem messze található Loreley sziklája, ahol a legenda szerint egy szép szőke sellő fésüli a haját miközben csodálatosan énekel, így az arra járó hajósok őt figyelve balesetet szenvednek és a tengerbe fulladnak. A történet onnan származik, hogy ezen a helyen valóban számtalan hajótörés történt, de nem sellők miatt, hanem egyszerűen csak mert több zátony is található itt. Persze ezek közül többet azóta megsemmisítettek, biztonságosabbá téve így a vízi forgalmat, ezért ha Mainzben jár, akkor mindenképp látogasson el a Rajnának erre a kacskaringós, ám meseszép szakaszára!

Dachau

Bár a németországi Dachau gyönyörű óvárossal büszkélkedhet, ennek ellenére a legtöbben nem emiatt jönnek ide. A látogatók többnyire a város külterületére zarándokolnak el, ahol a II. világháború során a Harmadik Birodalom legnagyobb koncentrációs tábora működött. A Münchentől csupán 15 km-re fekvő régi haláltáborban megtekinthetőek többek között az egykori foglyok barakkjai, a SS lakó- illetve kiképző területei, mellékhelyiségek, a krematóriumok, és persze számtalan fénykép, korabeli írás és videó segít a történelem pontosabb megismerésében.

Drezda

Az Elba partján fekvő Drezda egyre nagyobb népszerűségnek örvend a turisták körében, ami nem is csoda, hiszen rengeteg látnivalóban bővelkedik. Bár 2002-ben hatalmas árvíz sújtotta, óriási károkat okozva, szépsége és vonzereje szerencsére megmaradt.

A város egyik legkedveltebb látnivalója a barokk stílusú Miasszonyunk templom, mely 1945-ben, a szőnyegbombázás során leégett, és csak 1992-ben építették újjá, így ma a béke egyik jelképe lett a németeknél. Ezen kívül lenyűgöző látványt nyújt az Erős Ágoston fejedelem által építtetett barokk stílusú Zwinger, ami rendezvénynek és kiállításoknak ad otthont. Itt található többek között az Állattani Múzeum, porcelán- és fegyvergyűjtemény, valamint egy képtár is, ahol olyan festőművészek alkotásait lehet megtekinteni, mint Raffaello, Dürer, vagy Holbein. Ha itt járunk, érdemes belső kertjében is egy sétát tenni, amit szökőkutak, vízesések és különböző szobrok tesznek még látványosabbá.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek