ZÖLD

Új, zöld bicikli: ha nem hajtod, felborulsz

2010. március 5., péntek 17:52 |

bicaj1Képzelj el egy biciklit, amit a mobiltöltőd mellé dughatsz és egy 100 kilométeres utat nagyjából 60 forintból tesz meg.! Továbbra sem ússzuk meg a pedálozást, ha nem tekerünk, eldől.

Vadonatúj városi közlekedési eszközt mutattak be, amelyik egy használtautó árával vetekedik. A kerékpárosoknak kínál új alternatívát a Miskolc Holding Zrt. Go pedelec! konzorcium, a Hungexpo, Budapesti Vásárközpont „B" pavilonjában. A Pedelec lényegében egy elektromos kerékpár, amely a pedálozás közben az elektromos hajtóműből rásegítő erőt nyer - az elektromos motor a kerékpáros pedálozásával bekapcsol, és egészen annak leálltáig aktív marad. Az eszköz végsebessége 25 km/h, és szabványos elektromos hálózatról tölthető, mint egy mobiltelefon - melyhez hasonlóan szintén kivehető annak akkuja. A bicaj másfél-három óra alatt feltölti magát. Ez nem robogó: ha egyáltalán nem tekeri az illető, akkor leáll és felborul.

Irigykedve néztem ef Zámbó chopperjét

bicaj3Az eseményen Szabó Imre Környezetvédelmi Miniszter is beszédet mondott. Megtudtuk, hogy a miniszter két irányban is elkötelezett, egyrészt Miskolc városának, másrészt a kerékpáros közlekedésnek: „Miskolc gördülékeny és sokarcú város, melynek vezetői jó barátaim. Annak idején biciklivel bejártam egész Kárpát-medencét a családommal és barátaimmal. Emlékeszem, amikor irigykedve néztem ef Zámbó barátom sárga chopper-jét, amikor egyszer bekarikázott vele. Vitathatatlan tény, hogy a kerékpárkultúra immár divat és életmód. "

A megnyitót követő teszten a miniszter a sajtó kedvéért tett egy kört és kiderült, ez a szerkezet húszszor kevesebbet használ fel, mint egy autó. Elsődleges energiaforrása maga az ember. Átlagosan fél kWh árammal fel lehet tölteni, amivel 30-40 km-t lehet megtenni. Fél kilowattóra jelenleg átlagosan 18 forintba kerül, így 100 km.-t nagyjából 60 forintból le lehet tudni.

Lopásgátlóval vagy anélkül?

bicaj2Mint megtudtuk, a biztonsági megoldások lehetősége is bővülni fog, de nehéz feladat lesz a tervezőknek a biztonsági fejlesztés, hiszen minden, ami az ember hóna alá kapható, az könnyen lopható. A szerkezet méreteiben nem különbözik a hagyományos bringáktól, így hasonló célokra használható: Hollandiában a vasúttal közlekedők mintegy 30 %-a kerékpárral érkezik a vonatállomásra. Azokban a városokban, ahol a kerékpár tárolási lehetőségek jók, ez az arány majdnem 50%. Az állomások körüli parkolás mindig komoly probléma, így egy ilyen drága holmihoz ajánlatos saját tárolót bérelni.

Most pedig egy kis környezetvédelmi propaganda: a kerékpározás javítja és fenntartja a jó közérzetet, az egészséget, mérsékli a dugókat, csökkenti az üvegházhatást fokozó gázkibocsátást, és csökkenti az üzemanyag-fogyasztást is. A legtöbb haszon a rövid távú autós közlekedés kiváltásánál jelentkezik. Ezek a 7,5 km-nél rövidebb utak teszik ki az európai városi közlekedés 25-40%-át.

A jelenlegi árkalkuláció szerint egy Pedelec modell 1500-2500 eurót taksál, ami egy használtautó ára. Amint fellendül a hazai elektromos kerékpár piac, talán némi árcsökkenés is várható, viszont egy salzburgi cégnél már havi 50 euróért bérelhető a modell.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.12 10:57:30easyke

    Khm, tehát ha jól értem, akkor feltaláltak egy biciklit, amely elvileg árammal működik, tehát pénzt kell fektetni az üzemeltetésébe, 25 km/óra a végsebessége, és így is, úgy is tekerni kell, különben feldől vele az ember....?
    Köszönöm, akkor inkább maradok a normál bringámnál, amelyet szintén tekerni kell, elérhetem vele a 40 km/órás végsebességet is, ha akarom, és nem kerül pénzbe a feltöltése...
    De javítsatok ki, ha tévedek, és mondjátok meg, hogy miért is éri ez meg nekem?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta