ZÖLD

Spórolhatsz, ha vadnövényből főzöl

2010. május 13., csütörtök 09:51

Ha szeretnél spórolni a bevásárlásnál, és közben környezettudatosnak tűnni, egyél vadnövényt! Összegyűjtöttük, mely gyomfélék ehetők és mi mindenre használhatók.

Talán elsőre furcsán hangzik, hiszen a gyom elnevezés arra utal, hogy egy olyan növényről van szó, amit nem lehet, vagy eddig nem tudott hasznosítani az emberiség. Természetesen nem minden gyom ehető, úgyhogy óvatosan közelítsük meg a hátsó udvart. Ha klassz virágoskerted van, sokat jársz kirándulni, vagy egyszerűen az út szélén talált növényeket kóstolnád, jól jöhet egy kis segítség az eligazodásban.

Százszorszépből főzelék vagy ecet

ibiA csinos kék ibolyának nem csak a virága, de levelei is ehetők. A C-vitaminban gazdag levelekkel kiadósabbá tehetünk egy levest, vagy érdekesebbé tehetjük a salátát. Ez könnyű, az ibolyát mindenki felismeri, ha te mégsem, inkább ne kísérletezz, ahol szép kék virág, ott mérgező gyom is terem.

infuNem annyira egyértelműen azonosítható az indás ínfű, de leveleiből olyan finom, és nem mellesleg gyógyhatású főzeléket készíthetünk, hogy érdemes megtanulni a beazonosítását. Kiindulásképpen jegyezzük meg, hogy virágzási ideje május-júniusban van, erdők környékén, réteken, utak mentén bukkanhatunk rá. Egész Európában megtalálható, kivéve a déli államokat. 15-30 cm magas, és a legjellegzetesebb ismertetőjele a szár tövéből növő hosszú, leveles indák. Virága általában kék, illata balzsamos.

Könnyebb felismerni a szinte minden réten megtalálható, flavonoidokban is gazdag százszorszépet. Leveleit főzelékben vagy salátában hasznosíthatjuk, virágát ecetben teszik el.

A természetes gyógymódokat kedvelő torokfájósok által jól ismert lándzsás útifű a túrónak, tejfölnek ad különleges ízt és illatot, míg a koshomlok csípős levelei akár bors vagy chili helyett is alkalmazhatók.

trio

Az akácfa fehér virágaink illata teljes településeket képes romantikussá tenni tavasszal, kora nyáron, de azt már kevesen tudják, hogy nem csak a méhek szíves közbenjárásának köszönhető méz kapcsán válik eledelünkké. Ha az átlagosnál sűrűbb palacsintatésztába keverjük a virágokat, és kisütjük, igazán különleges reggelit készíthetünk.

akac

Fotó: Tazmanyrobbie, John Tann

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.13 12:08:15Ditti58

  Érdekes cikk. Az ibolya (Viola odoreata) tényleg vadon nő, de a képen árvácska (Viola wittrockiana) látható, ami nem vadon nő. Az igaz, hogy mindkettő virága ehető. Hiányoltam viszont a medvehagyma, a sóska, a salátaboglárka és egyéb ehető növény említését. Az út széli növények szedését már csak a szennyeződések miatt sem ajánlom!

 • 2010.05.13 12:32:03Ditti58

  bocs... Viola odorata - nem szeretnék szégyent hozni a kedves növényismeretes tanáraimra :)

 • 2010.05.13 16:58:40babus

  Gyerekkoromban kétpofára ettük az akácfa virágát - ahogy mi hívtuk, a kukucskát. Tudom ajánlani, ugyanis fehérjében is gazdag, mivel tele van apró fekete bogárral:-))) Szerintem ezért is a kukucska a "beceneve"... :-D

 • 2010.05.13 18:14:20faktura

  Az Énfeleségem rendszeresen dúsítja a sóskát csalánnal. Az olaszos tésztákhoz ill. a szószokhoz gyermekláncfű-levelet ad. Használja még a málnalevelet is. Jól is teszi:)

 • 2010.05.14 09:03:55wado

  A szerző még annyi fáradtságot sem vett, hogy megdolgozzon azért a 700 Ft-ért, amit a cikkért kap. Az öt fokú skálán nálam ez a cikk a minusz kettest kapta.

 • 2010.05.14 09:34:44Affene

  Az a fránya magyar elnevezés! Megpróbáltam guglizni a koshomlokra. Azonnal kétfelé vitt:
  Koshomlok (Cardaria draba) http://www.novenykatalogus.hu/rendszertan/?rid=28461&rfid=2
  koshomlok,Latin neve: Capsella bursa pastoris http://www.drogorigo.hu/00pasztortaska.html
  No most melyik?
  Ráadásul a második még mérgező is lehet. Dolgozni csak pontosan és szépen....
  Még 700 Ft-ért is!

 • 2010.05.19 15:48:10hegyilany

  Azért ez egy nagyon összecsapott cikkecske.
  Hol a vadsóska, csalán, gyermekláncfű, libatop, bodza, medvehagyma, kígyóhagyma, hogy a közismertebbeket említsem? Nem beszélve a gyógynövények hadáról.

  Aztán meg nem túl okos dolog az út szélén szedett növények evésére buzdítani a tudatlanokat, egyrészt mert ki tudja, milyen gyomirtóval permetezték le előző nap az árokpartot, másrészt mert egye a fene az autók által telepöfögött növényeket....

  Ez a koshomlok meg... basszus, az magyarul pásztortáska!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta