ZÖLD

Eper, fesztivál nélkül

2010. június 7., hétfő 12:50

eperke_mSzürreális napot éltem meg szombaton, amikor fotós kolléganőmmel felkerekedtünk, hogy megnézzük és dokumentáljuk a Tahitótfaluban megrendezett 12. Eperfesztivált.

Fesztivál nem volt, csónak, spontán eperszedés, és nyári hóvihar viszont igen. Élménybeszámoló a Duna partjáról.

Én személy szerint napok óta készültem az eseményre, ismerőseimnek szinte kizárólag csak eperről tudtam beszélni, s azt terveztem, hogy nemrég elkezdett életmódváltásomba beillesztek egy-egy gyümölcs-, pontosabban epernapot.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, s a meteorológusok valószínűleg pezsgőt bontottak, hisz az általuk megjósolt napsütéses meleg reggelre ébredtem szombaton. Úgy pattant ki a szemem, mintha legalább egy űrsétára indulnék, nem pedig a Dunakanyarba.

Autóval közelítettünk az objektum felé, és a gyanú halvány árnyékát éreztem megjelenni agyam leghátsó bugyraiban, amikor is Szentendre és Leányfalu közt rengeteg homokzsákot rakodó embert láttunk. Természetesen nem a Holdon élek, tudtam, hogy árvíz van, láttam a képeket az interneten.

Bár most nem én vagyok a leány a gáton, voltam már pár éve, amikor egy háromnapos túra opcionális programjaként Tornyosnémeti házait védtem az áradó Hernádtól, és fél napon keresztül lapátoltam a homokot zsákokba egy platós teherautó tetején a helybéliek nagy örömére. Aztán meg kocsmáról kocsmára hordtak minket,  s körbemutogatták a „pesti lyányokat". Megjegyzem, pálinkát azóta se nagyon tudok inni.

Most azonban kivételt tettem volna az eper zamatos ízének kedvéért, pontosabban nem is a pálinkát, hanem az eperbort szerettem volna megkóstolni. Ahogy haladtunk tehát észak felé a 11-es úton, elég hamar igen rossz érzésem lett. A fesztivált ugyanis a Duna partjára hirdették meg, de mi már láttuk, hogy abból nem maradt sok, illetve volt part, de az nagyjából megegyezett azzal az aszfaltúttal, ahol az autónk éppen suhant.

Az eper birodalmába érkezve pedig hirtelen azt hittem, valaki csúnyán meggörbítette a tér-idő kontinuumot, és Velence lagúnáiba tévedtünk, mert egy mellékutcában egy fiatal pár a kapuból kilépve nem autóba, hanem csónakba szállt.

Természetesen az eperfesztiválnak se hírét, se hamvát nem láttuk, így aztán szomorúan fordultunk vissza Pest irányába, hogy legalább valamelyik piacon beszerezzük  a piros gyümölcsöt. Budakalász magasságába értünk, amikor örömömben felsikítottam a „Szedd magad - eper" tábla láttán, kollegina már rántotta is a kormányt, szerencsére épp nem jött mögöttünk senki. Az eperföldet hatalmas pipacstáblák övezték, ami alapjáraton vidám dolog, hát még egy ilyen szokatlan napon. Ráadásul a szürreált a hirtelen beálló nyári hóvihar is fokozta, mivel a nyárfákról szálló apró fehér pihék öt percen keresztül őrült örvény módjára kavarogtak a levegőben.

Eperből nem kis mennyiség volt, szedtünk is bátran, bár a hosszú esőzés nem tett jót neki, szinte mindegyik egy picit fehér volt, kell még egy hét a beéréshez. A nedves talaj viszont a gombáknak kedvezett, s aki nem a lekvárhoz valót szedte össze, az egy szerény adagnyi gombapörköltre valót össze tudott volna grundolni.

Hazaérve megnéztem a fesztivál honlapját, ahol természetesen közölték, hogy az árvíz miatt a rendezvény átkerült július végére. A gond csak annyi, hogy az epernek akkor már csak a hűlt helyét fogjuk látni. Vagy talán hoznak Norvégiából, ott akkor van szezonja, vikingföldön is szedtem már szabadföldit, de az már egy másik történet...

Fotó: Katona Boglárka

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta