ZÖLD

Tavaszi nagytakarítás: az ecet a legolcsóbb csodaszer

2011. március 28., hétfő 14:47

Az előbukkanó rügyecskék nemcsak a tavasz, de az ilyenkor szokásos tisztító hadjárat jöttét is jelzik. Örüljünk tavaszunknak, amíg van, és hálánk jeléül ne liternyi hipóval szabaduljunk meg a kosztól. A nagytakarítás során is ügyeljünk a környezetre: ha zöld módon járunk el, lényegesen kevesebb költséggel megússzuk ezt a mókát.

Az aeroszolos légfrissítők már eltűnnek, mint a dinoszauruszok, bár az előbbiek kevésbé fognak hiányozni. Füstölőtől kezdve az illóolajokig, sok alternatív illatforrás áll rendelkezésünkre, a pumpás cuccok is megteszik, ha ódzkodunk a hippi kellékektől. A legegyszerűbb és természetesebb megoldás persze a szellőztetés, lecsavart fűtés mellett és légkondi helyett, feltéve, hogy nem négysávos útra néz ablakunk. Mivel a takarítás felfogható egészséges testmozgásként, az agresszió levezetéseként vagy egy csodás meditációs gyakorlatként, ne magunkat, inkább az erőforrásokat kíméljük. Érdemes a méltánytalanul mellőzött seprűt előkapni porszívózás helyett vagy mellett, a morzsaporszívó pedig szerintem pont annyira ciki, mint a zokni-szandál kombó vagy a terepjáró a belvárosban.

A hipó öl, butít, és nyomorba dönt

A takarítás sokakból kihozza az állatot, ezért hadd szögezzem le: a lakás tisztasága nem az elhasznált fertőtlenítőszerek és víz mennyiségével egyenesen arányos. Amellett, hogy allergizálnak vagy egyenesen mérgezőek, a bolti tisztítószerek előbb-utóbb folyóinkban végzik. Erre gondoljunk az adagolásnál, és a vásárlásnál. Természetes vagy környezetkímélő anyagokkal szinte minden megoldható: az ecet, a só, a szódabikarbóna, vagy a mosószóda segítségével az összes felületet megpucolhatjuk. Nem szabad megfeledkezni a sima forró víz baktérium-pusztító erejéről sem. Egy visszapillantás a szép régi világba: a szőnyegek tisztításához egykor nem kellett más, mint tiszta hó, és a fa tüzelő hamuja. Nekünk más lehetőségek adottak: tesztelt és minősített környezetbarát termékek, ilyenek a Citrex 2000, az Ecover, és a Sanoll.

Konkrét koktélok

A fürdő és csempézett felületek, konyhapult tisztítására remek a szódabikarbóna vízben feloldva, melyet ecettel és illóolajjal is kiegészíthetünk (A teafaolaj fertőtlenít, a levendula illatozik, és molyriasztó). Súroláshoz ugyanígy használhatunk szódabikarbónát vagy/és ecetet forró vízzel, előbbit 5-10 percig a célfelületen hagyva könnyítjük a dolgunk. Keményebb szer a mosószóda (nátrium-hidrogén karbonát), ebből súlyos retek esetén egy evőkanál kell egy liter vízhez, de kisebb mennyiség is elég áztatáshoz, fel-, le-, és elmosáshoz. Az egyszerű konyhasó is jól szolgál ecettel elkeverve és forró vízben oldva. A nagytakarításkor esedékes ablakpucolásra ( ha ragaszkodnak hozzá ) tökéletesen alkalmas a meleg ecetes víz, egy evőkanál kukoricaliszttel megbolondítva.

A tisztaságot túlbecsülik

Egy radikálisan zöld barátomtól idéztem, de sok fórumon találkoztam ezzel a Nagy Sándor-i gesztussal: a takarítás káros hatásait a környezetre és saját egészségünkre magának a tevékenységnek a ritkításával is enyhíthetjük. A stressz sokkal egészségtelenebb, mint néhány porcica, nem? Fogják rám nyugodtan.

Tiszta lap

A felesleges lim-lomok kidobása viszont kimondottan léleképítő. Zöld szemmel csak dicséret illetheti remek magyar szokásunkat, a lomtalanítást. Ez az újrahasznosítás csimborasszója amellett, hogy sokszor tudattágító és közösségi élmény is kerekedhet belőle. Van, aki persze többet halmoz ilyenkor, mint amennyit kiszelektál, és van, aki úgy, ahogy van, az egészet lecsússza. Ilyen nehezebb esetek figyelmét is felhívnám arra, hogy a veszélyes hulladékot a kijelölt lerakóhelyekre tessék elvinni, és úgy általában szelektíven megszabadulni szemetünktől. A kuka nem tud beszélni, de ettől még tiszteletben tarthatjuk korlátait, és űrtartalmát. A ruháktól való búcsúzás több üdvözítő formát is ölthet: elvihetjük a legközelebbi karitatív szolgálathoz, vagy tarthatunk a csajokkal ruhacserét. Ez utóbbi évek óta jól működő gyakorlat nálunk, a csoportos válogatás pedig növeli a versenyszellemet, és a támogató barátnői kommentek révén az egót is építi.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.28 15:13:59vidéki suttyó

  A seprű nem helyettesíti a porszívót.

 • 2011.03.28 15:22:10biciklizik az egér

  Több cikkben is felfigyeltem már rá, hogy mennyire átkozzák a morzsaporszívót. Részben értem, mivel egy fölösleges "kütyü", de bizonyos esetekben jól jön. Például egy ötgyermekes családban, ahol 3 kicsi van és nehéz koordinálni, hogy merre császkáljanak a legapróbbak keksszel a kezükben, vagy hogy ne trancsírozzák bele az ülőgarnitúrába ugyanezt. Ilyenkor igenis a morzsaporszívó a megoldás, nem a seprű és nem a porszívó. Ezáltal elkerülhető, hogy állandóan recsegjen a morzsa a papucs alatt, és távol tarthatók a hangyák ha gyorsan felszívja a keksz kupacot az ember a földről. Másrészről egy idő után az óvodás gyerkőc is tudja használni, s így besegít anyának.

 • 2011.03.28 15:37:55micsoda?

  Már alig várom, hogy akciós legyen a 20 %-os ecet. Ezzel takaritok, és ezzel üzöm el a gyomokat a kövek közül.

 • 2011.03.28 16:04:03Nyongatingo

  Micsoda hulyeseg ez a porszivo helyett sepru duma. Nalam sajnos szonyegpadlo van es szeretnem latni amikor a bolyhok kozul a morzsat sepruvel kellene elocsalogatnom valahogy. Persze ha a cikk szerzojenek dongolt agyagpadloja van, akkor egyetertek - a sepru is megteszi.
  A morzsaporszivora visszaterve, ha ez olyan mint a zokni szandal kombinacio, akkor talan el is kezdem hordani. Nekem a legkedvesebb a kis porszivom, amivel naponta a konyhaban az asztalt eves utan gyorsan fel tudom takaritani. Csaladi hazban hangyaveszelynel igenis hogy alaptartozek.
  Ez a cikk csak azert nem kap egy nagy egyest tolem, mert nagyon jo otletnek talaltam a tisztitoszerek hazilag valo elkesziteset.
  Egyetertek az elottem szolokkal; ha van csalad es keves az ido, ne eljunk mar ugy mint egy evszazaddal ezelott, ha nem kell...

 • 2011.03.28 17:13:46kutyabarát

  Nos, nem jeleskedtem sosem kémiából, de annyi azért tudható, hogy a szódabikarbóna lúgos, az ecet meg ugye savas. Ha összekeverjük, akkor kijön egy kb. semleges kémhatású oldat, és a tisztító hatást pedig pont azzal érnénk el, hogy van valamilyen kémhatása, nem? Persze lehet, hogy félrevisz a hétköznapi logikám..segítsetek!!

 • 2011.03.28 18:55:43Rézfánfütyülő fűzangyal

  Csak a rend kedvéért:
  a mosószóda nátrium-karbonát
  a nátrium-hidrogén-karbonát a szódabikarbóna

 • 2011.03.28 19:42:44Goompah

  "a takarítás káros hatásait a környezetre és saját egészségünkre magának a tevékenységnek a ritkításával is enyhíthetjük."

  Átlátszó ürügy, inkább írd azt, hogy szeretsz koszban élni, lusta vagy takarítani.

  "Érdemes a méltánytalanul mellőzött seprűt előkapni porszívózás helyett vagy mellett"

  Aha, kimondottan egészséges a seprű által felkavart por a lakás levegőjében.

  "a morzsaporszívó pedig szerintem pont annyira ciki, mint a zokni-szandál kombó vagy a terepjáró a belvárosban."

  Helyette biztos egyszerűbb lesöpörni a morzsát a padlóra, aztán söprűvel felszedni. :)

 • 2011.03.28 21:48:05Biga néni

  Ez a cikk igenis egyest kap, tőlem is. Ha olyannyira "zöld" meg egészségközpontú szeretne lenn a cikkíró, nézzen csak utána az illatosított cuccoknak is, ne csak a tisztítószereknek. Nemrég olvastam egy tanulmányban, mi minden van az illatanyagokban. Izo-propil-alkoholtól kezdve ilyen-olyan aldehidekig szép széles volt a paletta. Ezzel csupán két probléma van:
  1) az összetevők közül egy csomó mérgező; rákkeltő is akad.
  2) a címkén ezek sosem jelennek meg, mert elintézik "parfüm" vagy "illatanyag" címszó alatt.
  +1) a "bio"-nak címkézett cuccokban ugyanúgy benne vannak...

  Ja, seprés vagy porszívózás felkavart por szempontjából mindegy. A porszívó is felkavarja azokat a nagyonaprókat, amik átmennek a szűrőjén.

  Már csak ezért is a végkövetkeztetés:
  Szellőztetés rulez!:D

 • 2011.03.28 21:50:11Biga néni

  Kutyabarát,

  ezeket külön-külön lehet használni;))
  (Hogy a szódabikarbónát pontosan mire, azt nem tudom, de a csaptelepeket én is ecettel szoktam.)

  Kedvenc hűtőmágneseim:
  "Egyszerre nem nézhetünk ki jól mindketten, én is és a lakás is."
  "A házimunka nem öl meg, de minek kockáztatni?"
  :D

 • 2011.03.28 22:01:20zsanka

  Én és az 1849-ből származó forrásom a csalánt is ajánljuk:)
  [link]

 • 2011.03.28 22:58:49Goompah

  "Ja, seprés vagy porszívózás felkavart por szempontjából mindegy. A porszívó is felkavarja azokat a nagyonaprókat, amik átmennek a szűrőjén."

  A porszívó HEPA szűrője elég jól megfogja a 0.3 mikrométernél nagyobb részecskéket, pl. poratka ürüléke, allergizáló pollenek, finom por és hasonlók. A seprűzéssel meg jól felkavarod és beszívod ezeket.

  De ha szereted belélegezni a poratka-szart, meg a cipőd talpán a lakásba hurcolt, elporladt kutyaszar-részecskéket, akkor egészségedre. :D

 • 2011.03.29 08:21:06ghilea

  Lehet, hogy én értettem félre a cikket, de szerintem arra utal, hogy lényegesen zöldebb megoldás söpörni, mint porszívózni. És tekintve, hogy a seprű nem használ áramot, ez igaz is.
  Az már más kérdés, hogy van, akinél kivitelezhetetlen, mert a szőnyegpadló nevű borzalom, vagy három ötfelé szaladó kisgyerek van - de ettől még maga a megoldás zöldebb marad.
  Goompah: meg lehet tanulni úgy söpörni, hogy ne kavard fel a port. Jó minőségű partvis és némi gyakorlat szükségeltetik hozzá. Nekem már megy, sokkal kevésbé porol, mint a porszívó :)

 • 2011.03.29 09:07:21handle

  itt van egy csomó környezetbarát tisztítószer:

  [link]

 • 2011.03.29 09:10:17Kúria Oktatóközpont

  Az a baj, hogy könnyebb ( és magyarabb) gúnyolni, mint nekilátni és vegyszermentesíteni életünket. Csak egy hajszállal kellene feladni a kényelmünkből és gerendányit javulna az emberiség túlélési valószínűsége a jövőre nézve. Menetelünk a szenvedésekkel teli, méltatlan halálba, miközben rettenetesen büszkék vagyunk az agyunkra. A magazinok csillogóan tiszta (mellesleg sosem lakott benne három gyerekkel senki még)konyhái és fürdőszobái az etalon a médiák által elbutított háziasszonyok számára, aki majd belepusztul a gyereknevelés, a férjjel való megfelelő társas kapcsolat fenntartása, a 8 órás munka és a narancsbőr mentesítés mellett a háztartás reklámok által sugallt szinten tartásába. Ez jó? Ami persze a legnagyobb baj, hogy azt sugallja minden, hogy vedd meg ezt, használd ezt és majd könnyebb lesz az életed! Persze! A döngölt padló pedig egy alacsonyabb komfortfokozatú, de mindenképpen emberközelibb állapot volt. Föld (a Föld) volt a lábad alatt, nem pedig műanyag poratkafészek!

 • 2011.03.29 12:39:38Goompah

  .

 • 2011.03.29 12:40:10Goompah

  ghilea:

  Már a sima parkettáról sem tudod felkavarás nélkül felsöpörni a port (felkavarással is csak egy részét), mert a részecskék tapadnak hozzá és a söprűhöz, azokat szép szóval nem tudod eltávolítani. Kimondottan vicces a magyarázatotok, hogy a HEPA-filteren átjutó finom port a söprűvel úgy viszed át a lapátra, hogy nem jut belőle több a levegőbe, mint amennyit egy HEPA-filter átenged.

  Felőlem úgy szívod be a felkavart port és a poratka-szart, ahogy neked jólesik. De legalább ne gyárts hozzá fizikai képtelenségeket tartalmazó körítést. :) Tisztában vagy a finom porszemek felület/tömeg arányával? Tudod, meddig képesek lebegni a levegőben? Olvass utána a Brown-mozgásnak, a van der Waals erőnek, aztán a Tyndall-effektus segítségével gyönyörködj a seprű által felkavart porban. :)

  Értem én, hogy a megszokott képtelenségek mantrázása sokakban azt a benyomást kelti, hogy ezzel igazzá válik, amint mondanak, bár ezt a legtöbben kinőjük a gyerekkorral. :)

 • 2011.03.30 09:57:08biciklizik az egér

  Előbbi hozzászólásommal nem akartam lehúzni a cikket mert egyetértek a tartalmával és az elveivel, s a gyakorlatban is alkalmazom ezeket a módszereket. Egyedül a morzsaporszívós dolog zavart, de nem volt rendes tőlem, hogy a pozitívumait nem említettem a cikknek.
  A seprű vs. porszívó vitához annyit tudok javasolni, hogy lehet kapni olyan partvist ami szivacsos és tényleg nem porol, ráadásul elég tartós a fej, ami cserélhető. Én javaslom kipróbálásra. Persze nem a padlószőnyegen, ott nem fog működni ez sem.
  Másrészt az ember "túldomesztikálttá" vált az utóbbi időben, szerintem nem kell annyira félni a szennyeződésektől amik természetes eredetűek, inkább a vegyszerektől kell távol tartanunk magunkat. Persze ezzel nem azt mondom hogy legyünk koszosak, ...aki érti érti aki nem nem.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta