ZÖLD RÖVIDHÍR

A kétkezi munka öröme a Varacsk blogon

2010. március 12., péntek 09:49

A névválasztás nem véletlen. A varacsk blog szerkesztői hosszú évek óta foglalkoznak a hulladékgazdálkodás, szelektív hulladékgyűjtés, természetvédelem, fenntartható fejlődés témakörével. Azaz: túrják a sarat és a mocskot, amit az ember termel...

Közönséges varacskosdisznó (Phacochoerus africanus)
Érdekes megjelenését a szeme alatti 3-3 dudorszerű kinövésnek, és szájából kinyúló -jobb és baloldali - hatalmas agyarának köszönheti. Agyaraival szinte feltúrja a talajt, így a mélyebben lévő gumókat is megtalálja. A szavannák melege miatt előszeretettel fürdik, „varacskol" kisebb pocsolyákban, dagonyákban. Viszonylag szapora állat, a koca egyszerre 3- 4 kismalacot hoz a világra. A nőstény kicsinyeit az élete árán is megvédi.

Több száz rendezvény, interjú és cikk után elérkezett számukra az idő, hogy közvetlenül, arcpirítóan és szókimondóan beszéljenek környezeti-, társadalmi problémákról, amiket szívesen kerülgetünk nap, mint nap. Szembesítik az olvasót a valósággal, a tényekkel és nem utolsó sorban az alternatív lehetőségekkel és a helyes értékrenddel.

Fogyasztói társadalmunk sajátossága, hogy munkavégzésünk alatt az idő nagy részében azzal foglalkozunk, hogy felesleges dolgokat gyártunk, adunk el, miközben hétvégén ezen felesleges áruk, szolgáltatások megvásárlásával tengetjük fogyatkozó szabadidőnket. Az anyagi értékek megszerzésére szocializálódott társadalmunkban tehát a verseny vált uralkodóvá és nem látjuk, hogy ez a rövidtávú, haszonalapú gondolkodás aláássa egészségünket, szerves kultúránkat és hosszú távú fennmaradásunk esélyeit.

De talán ideje felkelni. Ideje újra megismerni a kétkezi munka örömét, a természet tisztaságának szépségét, a vidék fenntartó szerepét és kapcsolataink fontosságát. A boldogság igen, valahol itt rejtőzködik. Ne féljünk felkutatni!

http://varacsk.blog.hu/

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta