#VILÁGOM

Ha ezt Charlie Chaplin megérhette volna

Lavati Anett 2012. április 16., hétfő 22:15

Sir Charles Spencer Chaplin 1889. április 16-án született Londonban, és 88 évesen hunyt el Svájcban. Munkakönyve szerint filmrendező, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, vágó és filmproducer volt. Nem hiába, hiszen a filmtörténet egyik legkiemelkedőbb alakja mind a mai napig.

tk3s 19250626 brt g90 374
Fotó: G90
Távolról sincs vége, olvasson még »

Flashmobbal ünnepeltük József Attilát

Dívány 2012. április 15., vasárnap 11:55

Egész napos rendezvénnyel emlékezett meg az Írók Boltja a Költészet Napjáról. Felolvasott Gyukics Gábor, Kemény István, Kukorelly Endre, Mesterházi Mónika, Németh Gábor, Rácz Péter és Sajó László, és a költők mellett még mindenki más is, aki szerette volna megosztani kedvenc versét a többiekkel. Pontban 17 órakor pedig az egész közönség együtt szavalta el József Attila egyik versét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beavis és Butt-Head áprilistól ugyanazon a kanapén folytatják

Lavati Anett 2012. április 14., szombat 16:43

Idén újraindul a Music Televison ikonikus animációs sorozata, amelyben a két texasi kretén ugyanúgy gimnazista és ugyanúgy rockrajongó, mint a 90-es években, csak most már nem Britneynek szólnak be, hanem Lady Gagának. És hogy miért épp most lett rájuk ismét szükség? Mert az MTV a realityk helyett végre visszatér a klipekhez.

beavis butthead 04
Távolról sincs vége, olvasson még »

Biztos, hogy a csocsórajongó nők Barbie-ra vágynak?

aa 2012. április 13., péntek 17:50

Vége a férfiuralomnak a játékban, feltaláljuk a női csocsórajongóknak tervezett asztalt - gondolta pár dizájner, és a végeredmény maga a megtestesült sztereotípia. A nők csocsózzanak pink asztalon, sőt, Barbie babákkal: lehet, hogy ezzel azért mellélőttek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ma indul a Titanic

Dívány 2012. április 13., péntek 17:47

A Nemzetközi Titanic Filmfesztivál hazánk Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes eseménye. Idén a szervezők tervei szerint a magyar film ünnepe is lesz.

titanic2
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne üljön otthon a költészet napján!

Dívány 2012. április 11., szerda 15:12

József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon a költészet napját. Ennek alkalmából számos budapesti programot tudunk ajánlani.

Kávészünet zenekar
Kávészünet zenekar
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hajós András büszke, lusta, és szarik a bulvárra

Lavati Anett 2012. április 10., kedd 19:47

A műsorvezetőt 2003 óta ismerik a tévénézők, a közel 10 év alatt megfordult már a TV2-nél, a Viasat3-nál, egy hajtűkanyarral végül az RTL Klub Heti hetes című közéleti műsorában kötött ki, most pedig a Csillag születik 4. szériájában is láthatjuk zsűritagként. A tévés szereplések mellett zenekarára, az Emil.RuleZ!-re is jut ideje, most dolgoznak egy új albumon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A világ 10 leglátogatottabb múzeuma

Dívány 2012. április 8., vasárnap 19:37

Őrzi vezető helyét a világ leglátogatottabb múzeumainak sorában a Louvre, amelyet 2011-ben kis híján egy magyarországnyi látogató keresett fel. A kilencmilliós látogatószámmal a dobogó csúcsán végző párizsi múzeum a New York-i Metropolitant a második, a londoni British Múzeumot a harmadik helyre száműzte.

A Louvre Párizsban
A Louvre Párizsban
Fotó: Walter Zerla
Távolról sincs vége, olvasson még »

Verjen lányt húsvétkor, de nagyon vigyázzon a mókusokkal!

Lavati Anett 2012. április 8., vasárnap 11:06

A húsvéti szertartások, szokások, hiedelmek tárháza kimeríthetetlen. Először jöttek a perzsák a tojásaikkal, majd a zsidók a kivonulásukkal, aztán a keresztények Jézus feltámadásával, és mindehhez végül a népi kreativitás is hozzátette a magáét.

Ez nem a Leonardo féle Utolsó vacsora
Ez nem a Leonardo féle Utolsó vacsora
Fotó: Kováts Dániel
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen egy kerti parti David Lynchnél

aa 2012. április 7., szombat 17:19

Hét perc tömény szürrealizmus a Twin Peaks és a Kék bársony rendezőjétől, avagy hogyan lehet topless csajokkal is irtózatosan nyomasztó egy házibuli?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit régen csak a kurváknak lehetett

Lavati Anett 2012. április 6., péntek 12:47

Az indiai tánccal kapcsolatban több tévhit kering, mint amennyi indiai gyorsbüfé van Budapesten. Somi Panni profi táncos helyrerakta a hiányzó puzzle-darabkákat, és tanítványai segítségével meg is mutatta. Az indiai templomi táncosnők ősi művészetétől a kurvákig, és vissza.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Püföljön párnával vadidegeneket és menjen moziba a hétvégén!

Dívány 2012. április 6., péntek 12:47

A hidegnek ígérkező húsvéti hétvége számos remek programmal várja a didergőket. Újratölt az EuShorts csapata, párnacsatára hívnak minket a Március 15. térre, fesztiválozni a budapesti Zsidó negyedbe, és még a Holland Cunaminak is szemtanúi lehetünk a Trafóban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önnek mit jelent a FUCK?

aa 2012. április 4., szerda 15:21

Meg se tudtuk számolni, hányszor hangzik el az angol fuck (baszni, kibaszott) szó a fenti címet viselő másfél órás dokumentumfilmben, és elképzelni sem merjük. Bár nem új, az internetezők most ismét felkapták, ami azért jó, mert így Ön is megnézheti végre a YouTube-on.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Benke Laci bácsi és Szalóki Ági a nagy magyar húsvéti mulatságon

Lavati Anett 2012. április 2., hétfő 21:23

Budavári Húsvéti Sokadalom címen április 7-től 9-ig hagyományőrző fesztivált rendeznek a Budai Várban és a Budavári Palotában. Rengeteg hagyományőrző néptánc társulat mellett lesz néhány koncert is, és számos hagyományőrző gyerekprogram is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hófehérke végre kiáll az igazáért

Dívány 2012. április 2., hétfő 15:26

2012 nem a világvége, hanem a Hófehérkék éve, ez már tuti. Március 15-én mutatták be Julia Roberts főszereplésével a Tükröm, tükröm című remake-et, június 1-jén pedig jön a magyar mozikba is a Hófehér és a Vadász című fantasy Charlize Theronnal és Kirsten Stewarttal. Hollywood mindig is szívesen nyúlta a Grimm-testvérek életművét, a sápatag hercegnő ezen belül is különösen népszerű, most épp harcos hercegnőt faragtak belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Színházak éjszakája, blogtalálkozó, városvédő futás hétvégére

Dívány 2012. március 30., péntek 17:18

Budapesten első alkalommal rendezik meg a Színházak éjszakáját 13 színházban, a Stilblog bloggerei a Merlinbe hívnak design vásárra és koncertekre, 27. alkalommal szervezik meg a Városvédő Futást ezúttal a Margitszigeten.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karl Lagerfeld és Tilda Swinton az áprilisi EUShorts filmjeiben

Dívány 2012. március 30., péntek 10:43

A rövidfilmfesztivál szervezői a horror és a pornó, valamint a sci-fi és a musical sikeres frigye után most a divatot és költészetet párosítják össze következő EUSorts Likes válogatásukban. Április 6-án és 7-én a Toldiban Kathy Bates, Marion Cotillard és Denis Villeneuve is látható majd.

eushorts
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hallgassa ingyen Parti Nagy Lajos Magyar meséit

Dívány 2012. március 29., csütörtök 14:25

Az író először az Élet és Irodalomban publikálta Magyar mesék című sorozatát, majd 2012. március 1-jétől minden reggel felolvasott egyet a Klub Rádióban. Aki erről esetleg lemaradt, annak van egy jó hírünk: a szatirikus kis egypercesek most már online és ingyen is elérhetők.

08-parti nagy lajos-IMG 7785
Fotó: Szécsi István
Távolról sincs vége, olvasson még »

Improvizációs fesztivál: színház, koncertek, workshopok

Dívány 2012. március 28., szerda 13:39

Március 26-án hétfőn kezdődött a magyarországi improvizációs színházak egyhetes fesztiválja. A kezdeményezés 2010-ben indult, tavaly már több napos programmal várták a szervezők az érdeklődőket, idén egy hetes programot kínálnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy díva és a kultúrdémon

Lavati Anett 2012. március 27., kedd 17:30

Március 21-én a Hadik Irodalmi Szalonban rendezték meg a Dívák estjét, melyen 5 sikeres nő mutatkozott be nekünk arról az oldaláról, amelyről eddig talán nem ismertük őket. Jelen volt Gordon Eszter fotográfus, Hámori Gabriella színésznő, Verebics Kati festőművész, Karafiáth Orsolya költőnő és Tóth Evelin énekesnő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

John Malkovich örül, hogy nem az Új Színházban kellett fellépnie

Lavati Anett 2012. március 26., hétfő 12:44

Az 59 éves Emmy-díjas színészt hazánkban leginkább a mozikból ismerhetjük, pedig Malkovich egyike a legkiemelkedőbb amerikai színházi színészeknek. „A filmezés jó élet, de nem mondanám élvezetnek. Bármi, amin az ember 14 órát dolgozik, hogy legyen belőle egy perc - ha szerencséje van -, az nem élvezet. A színház viszont annál inkább. A színdarabban dolgozol, míg a filmben csak vársz. A filmben nincsenek pillanatok, a színház sokkal organikusabb és könnyebb is csinálni” - nyilatkozta Malkovich az MTI-nek.

Fotó: Felvégi Andrea, Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál
Fotó: Felvégi Andrea, Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

Malkovich szerint a színház a „legszemlélődőbb” művészet. „A zene például az agy legfejlettebb részét szólítja meg, és az ember nem is tudja kivonni magát alóla. A színház alól igen, még ha épp nézi is.” - mondta. „A színház szemlélődővé tesz és elgondolkoztat arról, hogy egy helyzet miként tükröződik az ember saját életében.” „... a színház organikus, olyan mint az élet” - mondta.

Ezzel az útravalóval indultam el március 25-én vasárnap a budapesti Vígszínházba, hogy megnézzem, mit tud mutatni Malkovich a színpadon.

Malkovich örül, hogy nem az Új Színházban szerepel

A darab egy sorozatgyilkosról szól, a bécsi Jack Unterwegerről, de ezt már az ajánlóból is tudtam. Miután elfoglaltam a helyemet a Vígszínházban, először a zenekar jött fel a színpadra, majd a karmester. Aztán megérkezett Malkovich is, akit hatalmas taps fogadott. Megállt a színpad előtt, és már kezdte is. A zenekar felett helyezték el azt a táblát, amire több-kevesebb sikerrel a feliratot vetítették. Malkovich tehát ott állt néhány méterre tőlem, tőlünk, és elkezdte. Köszöntött mindenkit, majd elmondta, utoljára Los Angelesben jártak, majd hozzátette, örül, hogy itt lehet Budapesten, annak pedig végképp, hogy nem az Új Színházban kell eljátszania a darabot. A kiadója ugyanis tájékoztatta őt a fejleményekről. Ha nem egyedül lettem volna, akkor biztosan össze is néztem volna kísérőmmel, de nem tettem, inkább figyeltem tovább, míg a nézőtér harsány nevetésben tört ki. Vajon elkezdődött már a darab, vagy most csak beköszön Malkovich?

Fotó: Felvégi Andrea, Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál
Fotó: Felvégi Andrea, Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

Most Unterweger beszélt, vagy John Malkovich? Unterwger volt, a darab elkezdődött, méghozzá akkor, amikor a színész a színpadra lépett. Játszott. Ha nem lettek volna az operaária betétek, azt is hihette volna a néző, hogy önmagát alakítja Malkovich. Na jó, mindezt egészen addig, amíg el nem árulta, hogy ő már 15 éve halott, és megölt 12 nőt.

Az életnek egyetlen értelme van, az pedig nem más, mint a nő

A Malkovich által megformált Jack Unterweger gyilkosságért ült 15 évet, a börtönben pedig annyira ráért, hogy elkezdett írni. Feljegyzéseit pedig elküldte különböző újságoknak, kiadóknak. Míg ő börtönben volt, a sikere egyre csak nőtt, olyannyira, hogy még büntetését is lecsökkentették, előbb szabadulhatott, a nők karjaiba. Unterweger igazi nőfaló. Szabadulása után az egyik nő vett neki kocsit, a másik fizette a benzint, a harmadik vett lakást, a negyedikkel csak dugott, az ötödiket szerette is egy rövid ideig. A monodrámában 2 operaénekes nő törte meg a színész monológjait. Ez a két nő nem csak énekelt, a gyilkos főhős életének legfontosabb női szereplőit is ők alakították. Az első nő természetesen Unterweger anyja volt. Egy fiatal prosti, aki egy amerikai katonától esett teherbe. Egyedül szült, majd lepasszolta gyerekét apjának, aki egy erdőben élt. Unterweger felnőtt, és egyszer megölt valakit hirtelen felindulásból, ezért ült 15 évet.

Szabadulása után a nőzés mellett rákapott a gyilkosság bűnös, ám édes ízére. 12 nőt fojtott meg. Nagyrészt prostikat. Több évig gyilkolhatott kedvére, majd újra lebukott. Miután lecsukták, felakasztotta magát, meghalt. Budapestre azért jött el, hogy új könyvét próbálja eladni a közönségnek, amiből-ahogyan többször is hangsúlyozta- kiderül a teljes igazság.  A darab végén elővette Macbook-ját, majd mondta, hogy ha az igazságra vagyunk kíváncsiak, akkor a Wikipédián kell megnéznünk azt a szócikket, amit Unterwgerről írtak. Felolvasta, majd mondta, hogy fele hazugság. Ekkor tudtuk meg, hogy a börtönben felakasztotta magát. Újabb ária következett. Közben Malkovich köteleket vett elő. Már a hurok a nyakában volt, amikor ezt mondta:„ Nehogy azt higgyék, a szemük láttára meg fogom magam ölni. Itt a színpadon, miközben Önök kényelmesen ülnek a nézőtéren. Elvégre este is lesz egy előadásom. Jöjjenek el arra is, hátha akkor meg merem tenni.”

Fotó: Felvégi Andrea, Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál
Fotó: Felvégi Andrea, Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

Áriák és gegek

Malkovich úgy mozgott a színpadon, mintha ott született volna, ügyelt az interaktivitásra is. Zakóját egy első sorban ülő lányra bízta a darab végéig. A közönségtől kért tollat. Egy ária közben leült a közönség soraiba. A folyamatos kikacsintás, az óvatos gegek, az áriákkal (Vivalditól, Haydntól vagy Mozarttól) tökéletes kontrasztot alkotó laza mintha-otthon-lennék-egy-szál-alsógatyában játékból olyan egészet gyúrtak, amit emlegetni fogunk egy darabig. Malkovich jó, a darab nélküle talán nem működött volna ennyire olajozottan. Aki nem szereti az operaáriákat, az nem biztos, hogy annyira élvezte (volna) az előadást. Higgyék el, én sem hallgatok szabadidőmben operát, ám ez mégis működött. Mint az édes-savanyú mártás, mint Michael Jackson félfehér emberként egy darabig, mint a Monty Python Repülő Cirkusza, mint a jelzőlámpák hajnali 3-kor is a Istenhegyi úton. Kell ehhez türelem is, nem játék ez, a színház nem csak szórakozás. Hazakísér, dolgozik az emberben, elgondolkoztat.

Bánsági Ildikó egy idegesítő anyát alakít

Lavati Anett 2012. március 25., vasárnap 21:36

A darabot a FÜGE és a Vádli Alkalmi Színházi Társulás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépületének második emeletén található színházban, a Szkénében mutatta be március 23-án. Ahogyan eddig sem csalódtunk a Szkéné színpadán látott darabokban, úgy most sem kellett. A büfében várakozva egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy egy mind viselkedésében, mind öltözködésében igen csak harsány fiatal szőke lány elkezdett ordibálni telefonálás közben. Nem voltunk sokan, csak néhány fotós, egy-két újságíró, és a szervezők. Össze is néztünk a fotósokkal, vajon hülye ez a csaj, vagy mégis mi a fenét csinál.

Játszott. A büféből berohant a színpadra, ott folytatva őrjöngését. Így kezdődött a darab, elég rendhagyó módon. Gyorsan megittuk a kávénkat és már futottunk is a terembe helyet vadászni. A cifra harisnyás harsány molett szőke lány Jankovics Anna, aki az egyetemista lány szerepét játszotta a darabban. Csapkodott, ordibált, úgy rontott végig a színpadon, mint egy tarka buldózer. A színen ekkor félhomály volt, a minimális díszletből nem sok látszott, de a szőke babaszerű Jankovics játéka beborította az egész színpadot, nem kellett oda se fény, se semmi. A padon azonban ült valaki, egy kalapos nő, akitől az ordibálva telefonáló szőke lány nagyon megijedt, el is tűnt a színről. Az elegáns nő nem akart mást, mint egyedül ülni a sötétben, ennek az óhajának hangot is adott. A magába forduló, szorongó, kényszeres nőt Moldvai Kiss Andrea alakította, aki a Radnóti színház tagja volt korábban, ma már szabadúszóként dolgozik. Nem sokkal ezután felbukkant virágos ingében az anya szerepét alakító Bánsági Ildikó (aki az Új Színház tagja 1998 óta) egy teletömött bőröndöt vonszolva maga után, nyögdécselve, jajgatva. Bánsági amellett, hogy számtalan színi előadásban és filmben is játszott, egyike azon szinkronszínészeinknek, akinek a nevét mindenki ismeri.

Az anyát alakító Bánsági rögtön lecsapott a kalapjába, kabátjába burkolózó finom hölgyre. Ismeri mindenki azt az embertípust, akit egyszerűen nem lehet lerázni? Persze, mindenki ismeri. Olyan, akinek hiába mondja az ember, hogy egyedül szeretne lenni, nem hagyja békén, az csak olaj a tűzre, még jobban le akarja foglalni az embert. Okoskodik, harsány, idegesítő, legszívesebben agyonütnénk egy százasszöggel kivert péklapáttal. Bánsági tehát a mindenbe belekotyogó, rettenetesen idegesítő neurotikus anyát alakította, ami már az első pillanatban kiderült, ám amikor feltűnt kezdetben némának és begyógyszerezett hitt lánya a színen, akkor még az is kiderütl, hogy nem csak emberként baromi idegesítő, hanem anyának egyenesen csapnivaló. A lány, akit Simkó Katalin játszik Moldvai Kisshez hasonlóan szintén szabadúszó, korábban a Maladype és a Forte társulat tagja volt. Simkó nem csinál mást, csak ül, kötöget, néha megpróbál rágyújtani, puzzle-özik. Nem tudunk róla szinte semmit, csak annyit, hogy anyja „törődése” megfojtja.

Adott tehát ez a négy nő: az anya, a lány, a nő és az egyetemista lány. Az ő történetük egy váróteremben játszódik. Mind a négyen oda igyekeztek, ott várnak. Várnak valakire, talán egy pszichológusra, vagy egy természetgyógyászra, egy kuruzslóra, talán egy apára, vagy csak egyszerűen a megváltásra, a feloldozásra, a megtisztulásra, hogy tiszta lappal kezdhessenek. Mindannyiuknak élete kisiklott, vakvágányon dagonyáznak az életnek nevezett mocsárban. A nő, aki szürke verébként magába zárkózva ül a padon, egy bírónő, aki letagadja saját anyját, és még a temetésére sem akar elmenni. Frusztrált, nincs egy szabad pillanat az életében, nem tud pihenni, nem tud kikapcsolni. A Bánsági által színre vitt anya pedig elvesztette élete szerelmét, és ezt nem tudja feldolgozni. Hiába hangoztatja, mennyire szereti az életet, hamarosan kiderül,ennek épp az ellenkezője igaz, öngyilkos akar lenni.

A lány, aki kezdetben némán puzzle-özik, és hibbantnak hisszük, teljesen normális, csak anyjára akar vigyázni. Nem ő a beteg, nem ő szorul segítségre, hanem kotnyeles és idegesítő anyja. A lány, annak ellenére, hogy anyja semmibe nézi, mégis nagyon szereti, annyira, hogy képes feláldozni saját életét az övéért. Az egyetemista szőke, aki buldózerként gázol át a színen, és az embereken, nem más mint egy magányos lány, aki egyszer 26 évesnek, máskor 28-nak mondja magát. Nincs semmije, senkije. Csak a harsány természete. A megoldást ő is keresi.

A várakozás során mindenki megváltozik, mindenki átalakul, olyan interakciók jönnek létre, olyan párbeszédek tanúi lehetünk, amik során a szereplők személyisége úgy bomlik ki, mint a nárciszok a kertemben, lassan és egyre intenzívebben. A kérdésekre választ kapnak a szereplők, választ kapunk mi is. Nem vagyunk egyedül, a pénz és a karrier nem minden, telefonálni pedig csak halkan telefonáljuk, és ne csapjuk magunkra a WC-ajtót, mert kieshet a kilincs. A Homokpuzzle című darabot Jana Dobreva bolgár szerző írta, Hadzsikosztova Gabriella és C. Nagy István fordította, Király Attila rendezte. A darabot megtekinthetik április 2-án, és 21-én 20 órától a Szkéné Színházban. Nézzék meg, érdmes!

Programok hétvégre: homokpuzzle, kertkiállítás, wakeboard

Dívány 2012. március 23., péntek 17:59

Homokpuzzle ősbemutató

Március 23-án pénteken  és 24-én szombaton 20 órától a Szkéné Színházban

Jana Dobreva darabját, A homokpuzzle-t Király Attila rendezte. A darab négy nő történetéről szól, mind a négyen teljesen különböző karakterek. Láthatjuk a minden lében kanál anyát, akit Bánsági Ildikó alakít, a kezdetben kattantnak hitt lányát, Máriát, akit Smikó Katalin játszik, a harsány pszichológus-filozófus molett harisnyás lányt, akit Jankovics Anna alakít, és az introvertált, szorongó bírónőt, Moldvai Kiss Andrea megformálásában. A történet egy váróteremben játszódik, ahol a négy nő egymásra van utalva, együtt vannak, de mégis mindegyikük magányos. Ahogy az ajánlóban is olvashatjuk, „a szeretés, a féltés, a kétely és a csöppboldogság mind-mind ott ülnek lelkünk polcain, csupán nem látszik ki semmisem.”

15-homokpuzzle-IMG 0522
Fotó: Szécsi István

Filmklub- I hate luv storys

Március 23-án 18 órától az Indiai Kulturális Központban

Az ingyenes programra mindenkit várnak, aki rajong a hazánkban kuriózumnak számító indiai filmek iránt. Bollywood péntek este az Indiai Kulturális központban elevenedik meg előttünk. A film története röviden: "Jay modern Casanova, aki sorra töri össze a női szíveket, és bár a bollywoodi filmiparban dolgozik, nem hisz a szerelemben és utálja az indiai romantikus filmeket. Simran álmodozó lány, aki csak ezekben hisz, már meg is találta álmai férfiját, Rajot, és minden vágya, hogy Bollywood sikerrendezője mellett ilyen filmek díszlettervezőjeként dolgozzon. A két fiatal első pillanattól kezdve ellenszenves egymásnak, ám a sors úgy hozza, hogy Jay-t Simran asszisztensének osztják be egy forgatáson, így hosszútávon is kénytelenek elviselni egymást… Az I Hate Luv Storys az utóbbi évek egyik legsikeresebb bollywoodi romantikus komédiája, amely nemcsak az indiai romantikus, szerelmes filmek modernizált verziója, hanem számtalan elemében azok rendkívül találó paródiája is.

Gardenexpo

Március 23-tól 25-ig a Pap László Sportarénában

A Gardenexpót hatodik alkalommal rendezik meg Budapesten. A  folyamatosan megújuló szolgáltatások és az egyre szélesebb kínálat egyre több embert vonz erre a rendezvényre. A kerti gépek és szerszámok, kerti bútorok, kültéri burkolatok mellett az árnyékolástechnika, a kültéri világítás, az öntözéstechnika, a hűtési- fűtési rendszerek, a medencék és a szaunák is helyet kapnak az expón. Minden kertbarátnak melegen ajánljuk ezt a rendezvényt.

Fotó: Gardenexpo
Fotó: Gardenexpo

Konono nº1 (Congo)

Március 24-én szombaton a Trafóban

A legismertebb  kongói zenekar, a Konono nº1 először lép színpadra Magyarországon. Az 1960-as években alakult együttes 2004-ben vált ismertté Afrikán kívül, ettől kezdve a hírük terjedt, mint a pestis: 2006-ban elnyerik a BBC Awardsot, 2007-ben Grammy díjra jelölik őket, melyet akkor nem, hanem csak 2011-ben kapnak meg, Hearbie Hancockkal közös lemezükért. A Konono nº1 tagjai az ének mellett 3 elektromos likembét (kalimbát) használnak, valamint mindenféle hulladékból előhalászott eszközt, amin dobolni lehet.

Csússz át a télből a tavaszba

Március 24-én 10 órától Mátraszentistvánon a Síparkban

Az ingyenes rendezvény egyfajta télbúcsúztató, szezonzáró havas őrület. A szervezők a megmaradt hóból, ami nem is kevés, hószőnyeget és egy kis funparkot készítettek, ahol ráadásként egy több száz köbméteres tó is várja az extrém sportok rajongóit. A kiépített pályán/hószőnyegen/tavon bárki, bármivel le- és keresztülcsúszhat, legyen az síléc, snowboard, wakeboard, vízibicikli! Dresscode: bikini & boardshort.Tényleg egy sötét gyökér Karafiáth Orsolya?

Lavati Anett 2012. március 23., péntek 08:57

A Művészetek Palotájára sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy ízléses épület. Mintha egy óriás megevett volna egy marék óriáslegót, és azt szépen kihányta volna a Duna partjára. Ebben a frusztráló közegben rendezték meg Karafiáth Orsolya estjét, ami lényegében arról szólt, hogy boldog-boldogtalan a műsorvezető-moderátor segítségével elmondja, mennyire fantasztikus nő is ez a Karafiáth Orsolya.

A költőnő-kultúrdémon stílusa nagyon megosztó: vagy rettenetesen gyűlölik, és egy ripacsnak tartják, vagy pedig nagyon szeretik különcsége, eredetisége miatt.

Az összművészeti irodalmi show-t a következő mézesmadzaggal ajánlották a nagyérdemű figyelmébe: „Posztmodern díva? Lírikus celeb? Sokféle tevékenysége miatt ő leginkább Kultúrdémonnak szereti nevezni magát. Az is jó, az egyszerűség kedvéért mégis maradjunk a „jelenség”-nél, akiben békésen megfér a Művészetek Palotája és a kereskedelmi tévéstúdió, az irodalmi színpad és a Vacsoracsata, az aukcióvezetés és a modellkedés, a koncertezés és a forgatókönyvírás, a Nők Lapja, az Elle, a Le Femme és a legrangosabb irodalmi folyóiratok.” Ebből azért nagyjából már sejthettük, mire számíthatunk, de azért mégis leesett az állunk, amikor élőben láthattuk a költőnőt kultúrdémonkodni.  Igazán bájos epizód volt például, amikor a műsorvezető megkérdezte Karafiáthtól, mik voltak a legkeményebb kritikák, amivel munkáit illették. A primadonnának öltözött költőnő válaszult egy tömör és lényegretörő összefoglalót idézett fel válaszul: „Karafiáth egy sötét gyökér.” Mint elmondta, rémálmaiban visszatérnek a negatív kritikák, de megpróbálja kizárni ezeket az életéből. Nem nagyon tudja megrendíteni semmi: "olyan, mintha az agyam ketté lenne osztva, és arra lenne kihegyezve, hogy csak a pozitív dolgokat idézze fel".

Mesélt mentoráról, a Népszabadság versrovatának vezetőjéről, Varga Lajos Mártonról, aki 18 éves kora óta istápolja őt. Hallhattunk (legújabb) zenekaráról is, a Fekete Macskáról, ami szerinte nagyszerű ötvözete a zenének, a költészetnek és a színháznak.

A primadonna mellett láthattunk divatbemutatót, és hallhattuk Harcsa Veronikát, aki Karafiáth végtelennek tűnő stand upja közben szomorúan, ázott verébként üldögélt a sötétben, kezében a mikrofonnal, fejét lehorgasztva.

A 2 órás Karafiáth-ünnepnek olyan hangulata volt, mint a régi általános iskolámban az Arany-napoknak. Mivel a suli Arany János nevét viselte, így ezt az ünnepélyt minden évben megrendezték, persze műsorral, amelyen a költő verseit szavaltuk, életének lényegesebb momentumait idéztük fel. Gyűlöltem, persze, ahogy mindenki más is. A Karafiáth-est pedig csak annyiban különbözött mindettől, hogy költőnő még él, így ő is boldogan ünnepelte magát, és hogy nálunk, az Arany-napon sosem volt divatbemutató.

Mi a véleménye a Karafiáth-jelenségről?

 • 679
  Nem ismerem, de nem is akarom megismerni.
 • 187
  Nem ismerem, de kedvet kaptam hozzá.
 • 1386
  Nagyjából ismerem, de kiráz tőle a hideg, rettenetes nagy ripacs.
 • 471
  Ismerem, és nagyon szeretem, amit csinál.

10 színész, aki kétkezi munkával kezdte

Dívány 2012. március 21., szerda 20:01

Walter Bruce Willis

bruce willis

A Die Hard sztárja március 19-én töltötte be 57. életévét. Willis egy németországi amerikai katonai bázison született Idar-Obersteinben. 12 évesen még nagyon dadogott, ezért iratkozott be a középiskolában egy drámaszakkörre. A középiskola után azonban nem ment főiskolára, hanem biztonsági őrként dolgozott, de miután egy kollégáját megölték munka közben, úgy döntött, kilép. Ezután megtanult harmonikázni és csatlakozott a Loose Goose nevezetű R&B bandához. Egy ideig magánnyomozóként is dolgozott, majd részmunkaidős állást vállalt különböző bárokban. Pultozás közben azért szorgalmasan járt meghallgatásokra, de nem igazán kapkodtak utána, míg végül 3000 jelentkező közül őt választották a Simlis és a szende férfi főszereplőjévé. David Addison Jr. karaktere indította el a színészt a világhír felé vezető úton.

 

Harrison Ford

tk3s 19880101 alb a90 275165

Ford 1942-ben Chicagoban született, átlagos gyerekkora volt, bár már az iskolában is odavoltak érte a lányok. A filmeket különösebben nem szerette, csak randizni járt moziba. A gimnázium után angolt és filozófiát tanult egy wisconsini főiskolán, de három nappal a befejezés előtt kirúgták, mert nem teljesítette az előírt feladatokat. A 60-as évek közepén első feleségével Hollywoodba költözött, ahol több kisebb szerepet kapott, de elment a kedve a piti szerepek miatt a filmezéstől. Autodidakta módon szerzett jártasságot az ácsmesterségben, és miután saját házát felújította, több hollywoodi lakostól is kapott ajánlatot építkezésekre. Többek között a The Doors zenekarnál, Sergio Mendesnél, majd George Lucasnal is dolgozott asztalosként. Lucasszal való kapcsolata révén kapta meg Han Solo szerepét a Csillagok háborújában 1977-ben, ami egyenes út volt a világhír felé.

 

Brad Pitt

tk3s bpittring062311 01

A 49 éves sztár sem volt mindig a bulvárlapok celebrovatának aktív szereplője. Mielőtt színész lett, változatos munkákból tartotta fent magát: dolgozott sofőrként, költöztetőként, sőt, csirkének öltözve járta az utcákat az El Pollo Loco nevű étterem hirdetéseként.

Pitt a 80-as években mellékszereplőként feltűnt egy-egy népszerű sorozatban, többek között a Dallasban is. Az igazi áttörést a Thelma és Louise című film hozta meg számára 1991-ben, amelyben Harvey Keitellel, Geena Davisszel és Susan Sarandonnal játszott. 1992-ben játszotta első főszerepét a Folyó szeli ketté című filmben, majd 1994-ben nagyot alakított az Interjú a vámpírral című horrorban. Bátran mondhatjuk, hogy 20 éve Pitt lába előtt hever a fél világ.

 

Matthew McConaughey

kocka01

Az egyik legkockahasúbb hollywoodi színész Texasban nőtt fel, és ő sem mindig színészi képességeivel (vagy legalábbis vonzó külsejével) kereste kenyerét. Egy ideig Ausztráliában élt, ahol először egy ügyvédi iroda alkalmazásában dolgozott, de nyilván nem ügyvédként, mert következő állásában például csirkeólakat kellett rendben tartania. Szemmel láthatóan nem tett neki rosszat néhány havi ganézás.

1993-ban végül Los Angelesbe költözött, ahol 1995-ben meg is kapta élete első főszerepét a Bárhol, bármit, bármikor című filmben, ahol Drew Barrymoore partnere volt. Ezután szerepet ajánlottak neki a Ha ölni kell című filmben, amit ő el is fogadott. A lavina ekkor indult el kérlelhetetlenül. McConaughey karrierje a 90-es évek közepétől megállíthatatlanul haladt a előre, majd be is ért, hiszen a nők bálványává vált az idén 42 éves színész.

 

Johnny Depp

abaca 142218 271

Az alacsony létére is rettenetesen vonzó amerikai színészt sokan a világ egyik legszexibb pasijaként emlegetik. Mielőtt a nők bálványává és világhírű színésszé vált volna, telefonon árult golyóstollakat. Karrierjének elindulása Nicolas Cage nevéhez fűződik, akivel Los Angelesben ismerkedett meg a 80-as évek elején. Az akkor még szintén ismeretlen színész ajánlotta be a Rémálom az Elm utcában című horrorfilmbe 1984-ben.

Depp ügynöke rábeszélésére elfogadta a 21 Jump Street című sorozat egyik főszerepét. A bűnügyi sorozatban 3 évig szerepelt, pedig nem tervezte tovább egy évnél a tévés karrierjét. Ez a sorozat tette Deppet a tinik bálványává. A filmes áttörést azonban az 1990-es Ollókezű Edward hozta meg számára Tim Burton rendezésében. Burtonnel azóta a következő filmekben dolgozott együtt:  Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony, Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya és az Alice Csodaországban.

 

George Clooney

tk3s evhr 00762688

A Vészhelyzetből jól ismert George Clooney-t szintén sokan úgy tartják számon, mint a legvonzóbb hollywoodi sztárt. Az kétségtelen, hogy az öltöny is nagyon jól áll neki. 1982-ben egész nyáron dohányt vágott és női cipőket árult, majd elindult Hollywoodban élő nagynénjéhez, ahol nagyon sok szereplőválogatáson megfordult.

Első játékfilmszerepe a Grizzly II: The Predator című film volt, amit Budapesten forgatott, de ez a film nem került bemutatásra. Ezután játszott a Return of the Killer Tomatoes című filmben, majd a Roseanne-szériában és tucatnyi tévésorozatban 10 éven keresztül. A Vészhelyzetben (ER) dr. Doug Ross szerepét kapta meg. Ez hozta meg számára a világhírt. Quentin Tarantino is felfigyelt rá, felkérte Clooney-t, játsszon Alkonyattól pirkadatig című filmjében. Játszott is.

 

John Malkovich

beihlbh031009-005

A színész és rendező Malkovich buszsofőrként próbálta ki magát pályája elején, egy iskolabuszt vezetett éveken át, majd a Broadwayn horgonyzott le egy rövid időre. John Malkovich először 1978-ban volt látható a nagyképernyőn, Robert Altman Esküvő című vígjátékában, bár neve a stáblistán nem szerepelt.

Első jelentősebb mozifilmszerepét 1984-ben kapta a Hely a szívemben című filmben, amelyben Sally Field vak segítőjét alakította. Nem is akráhogyan, hiszen ezért a munkájáért Malkovichot Oscar-díjra is jelölték. Ugyanebben az évben Al Rockoffot is eljátszotta A gyilkos mezőkben, alakításáért elismerő kritikákat kapott. Innen már nem volt megállás. John Malkovich március 25-én vasárnap a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Pokoli vígjáték- egy sorozatgyilkos vallomásai című darabban szerepel.

 

Sean Connery

6

A legsármosabb 007-es ügynök virtuális munkakönyvében olvashatjuk a legváltozatosabb és legmeglepőbb listát. Connery apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. A család anyagi helyzete miatt félbe kellett szakítania az általános iskolát, hogy dolgozhasson. Segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként vállalt munkát, majd csatlakozott a Királyi Haditengerészethez is, de testépítőként is jelentős eredményeket ért el.

Az 1950-es évek közepén kapta első televíziós szerepeit, majd az MGM-mel írt alá szerződést és több filmben epizódszerepben tűnt fel. Első jelentősebb szerepét a Lana Turner főszereplésével készült Another Time, Another Place című moziban kapta 1958-ban. Az igazi áttörés 1962-ben következett, amikor megkapta James Bond szerepét a Dr. No című filmben.

 

Louis de Funes

tk3s 19730315 nin k09 340

A nagy nevettető Courbevoie-ban született 1914. július 31-én. Mielőtt színész lett, többféle foglalkozást űzött: volt ügynök, könyvelő, dekoratőr és bárzongorista. A kisebb epizódszerepek után az 1950-es évek közepén kezdett ismertté válni a filmvásznon. A Horgász a pácban című filmjében nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb helyzetkomikusnak járó elismerést.

Az igazán nagy áttörést azonban a Csendőr sorozat jelentette, melynek első darabját, a Saint Tropez-i csendőrt 1964-ben forgatta Jean Girault-val. Alig néhány hónap múlva ismét hatalmasat alakított a Fantomas Juve felügyelőjeként. A színész-komikus 1983. január 27-én hunyt el Franciaországban.

 

Harvey Keitel

tk3s 20100917 zaf cj4 035

Keitel Brooklynban nőtt fel, ahol 16 évesen ki is rúgták az iskolából, így belépett a haditengerészethez. Miután leszerelt, több bizarr munkát vállalt el. Évekig kereste a kenyerét bírósági rajzolóként (mivel az amerikai tárgyalótermekben tilos fényképezni), de Clooney-hoz hasonlóan női cipőárusként is kipróbálta magát. Az igazi áttörés Keitel életében az az újsághirdetés volt, amire 1965-ben figyelt fel.

A hirdetés szerint egy New York-i filmrendező, Martin Scorsese keresett szereplőket a Ki kopog az ajtómon? című produkcióhoz  Ez volt a kezdete Keitel és Scorsese hosszútávú együttműködésének. Az igazi áttörés 1973-ban kövekezett be, amikor Scorsesével harmadik közös filmjükben, az Aljas utcákban játszott Robert De Niro-val.

Melyik színésznek kellett volna megelégednie előző munkájával?

 • 130
  Bruce Willis maradt volna csapos, vagy biztonsági őr!
 • 164
  Harrison Ford bárcsak ács maradt volna!
 • 175
  Brad Pitt jobb lenne csirkének, mint színésznek!
 • 1280
  Matthew McConaughey jobban tette volna, ha marad a ganézásnál!
 • 162
  Johnny Deppnek nem kellett volna felhagynia a tolldílerkedéssel!
 • 170
  George Cloony maradt volna a női cipőboltban!
 • 153
  Jobban járt volna a világ, ha Malkovich buszsofőr marad!
 • 123
  Sean Connery-nek aktmodellként kellett volna nyugdíjba vonulnia!
 • 324
  Maradt volna Louis de Funes könyvelő!
 • 376
  Harvey Keitel jobban tette volna, ha bírósági rajzoló marad!
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés