Ilyen szép neve van az év holdtöltéinek: mindegyiket máshogy hívják

A telihold az idők kezdete óta megbabonázta az embereket: az éjszaka sötétjében világló égitest szépséges és misztikus látványt nyújt, nem véletlen, hogy annyi titok, ezoterikus hiedelem és legenda övezi. Kevesen tudják azonban, hogy minden egyes holdtöltének saját neve van.

A holdtölték elnevezése az észak-amerikai őslakosokhoz köthető: az indiánok a 29,5 naponként jelentkező égi jelenséget összekapcsolták az aktuális telihold idején megfigyelt más természeti jelenségekkel – írja a How Stuff Works Science. Az Európából érkező telepesek átvették ezeket az elnevezéseket, melyek idővel a Kincses kalendárium amerikai megfelelőibe, a gazdák által olvasott almanachokba is bekerültek, így váltak közkinccsé.

2021-ben így alakulnak a holdtölték

Január 28. – Farkas telihold: Az év első teliholdját a farkas holdtöltéjének nevezték az őslakosok, a téli jeges hidegben ugyanis gyakran portyáztak éhes, prédára vadászó farkasfalkák az indián falvak közelében, vonításuk messziről visszhangzott. Öreg holdnak is hívták.

Február 27. – Havas telihold: Az indiánok a februárban tapasztalt nagy havazások után nevezték el a második teliholdat, amelynek másik neve Éhes telihold, ugyanis ilyenkor a legnehezebb élelemre bukkanni a vadonban.

Március 28. – Férges telihold: A tavasz közeledtével az időjárás fokozatosan melegszik, ezért a földigiliszták előmerészkednek a talajból – ez a megfigyelés adja a nevét a harmadik holdtöltének. A Varjak holdtöltéjének is nevezték, mivel a madarak károgása jelezte a tavasz közeledtét.

Az idők kezdete óta misztikus jelenség a telihold.
Az idők kezdete óta misztikus jelenség a telihold.Misha Kaminsky / Getty Images Hungary

Április 26. – Rózsaszín telihold: Az őslakosok megfigyelték, hogy az áprilisi telihold idején jelennek meg az első tavaszi virágok, köztük a rózsaszínben pompázó lángvirág. Egyéb elnevezései: Tojás vagy Fű telihold.

Május 26. – Virágos telihold: Míg áprilisban elkezdődik a virágzás, májusra már az egész vidéket beborítja a szépséges virágtakaró, amely az újjászületés, a természet megújhodásának szimbóluma. Tejes holdnak és Kukoricavetési holdtöltének is szokás nevezni.

Június 24. – Epres telihold: Az eper júniusban érik, ekkor szüretelhető. A júniusi holdtöltét Rózsás teliholdként is emlegetik.

Július 23. – Szarvasbika telihold: A hím szarvasok júliusban kezdik növeszteni új agancsukat, ebből a megfigyelésből származik a hetedik telihold elnevezése.

Augusztus 22. – Tokhal telihold: Észak-Amerikában augusztusban a legbőségesebb ez a halfajta, az indiánok ilyenkor halásztak a legtöbbet.

Szeptember 20. – Aratási telihold: A szeptember az aratás, a betakarítás időszaka. Az idő hűlni kezd, a napok pedig rövidülnek. Másik elnevezése a Gyümölcsös holdtölte.

Október 20. – Vadászati telihold: Az őslakosok hagyományosan ebben az időszakban vadászták le azokat az állatokat, amelyeknek a húsát elraktározták az ínséges téli időkre.

November 19. – Hód telihold: A hódok novemberben kezdik építeni gátjaikat, a vadászok pedig csapdát állítanak az állatoknak, hogy prémet biztosítsanak a téli öltözékhez. Jeges teliholdnak is nevezték.

December 18. – Fagyos telihold: Az északi földtekén ilyenkor a tél az úr, nem véletlen ez az elnevezés.

Oszd meg másokkal is!
Mustra