Ez az állat szó szerint halhatatlan: saját hamvaiból képes regenerálódni

A Földközi-tenger parányi, de annál rendkívülibb lakója olyan tulajdonsággal bír, amelyre az emberiség az idők kezdete óta vágyik.

A világ legidősebb embere, Jeanne Calment 122 évesen hunyt el. A világ legidősebb teknősbékája, Jonathan 189 évet élt. A világ legidősebb fája, Prometheus, a simatűjű szálkásfenyő pedig immár több mint 4900 éves. Nagy számok ezek, mégsem érhetnek fel bolygónk talán legpáratlanabb élőlényének lehetséges életkorával. A Turritopsis dohrnii, azaz a halhatatlan medúzaként is emlegetett, mindössze 4,5 milliméter nagyságú élőlény ugyanis biológiailag halhatatlan. 

De mit is jelent a Földön, a szénalapú élet világában halhatatlannak lenni? Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet képes a Turritopsis dohrnii akár az idők végezetéig vígan úszkálni a Földközi-tengerben, meg kell ismernünk a medúzák fejlődési fázisait. A szexuális szaporodás során világra jött lárvák a vízben sodródva megtapadásra alkalmas felületet (sziklafalat vagy követ) keresnek maguknak, ahol aztán a kökörcsinre emlékeztető polippá válhatnak. Ha a körülmények adottak, a medúza, az általunk legismertebb alakjában, bimbózás útján válik le a polipról. 

A halhatatlan medúza mindössze 4,5 milliméter nagyságú
A halhatatlan medúza mindössze 4,5 milliméter nagyságúFotó: Ian Gavan / Getty Images Hungary

Ezeknek az áttetsző ernyőként lebegő csalánozóknak az élettartama néhány órától pár hónapig terjedhet. De nem úgy a halhatatlan medúzáé! A Turritopsis dohrnii ugyanis környezeti stressz, betegség, veszély vagy a magas kor hatására, akár a főnixmadár, saját hamvaiból éled újjá. Regenerációja során a tenger fenekére süllyed, és a sejtjei differenciálódásának és megfiatalodásának nevezett folyamat alatt formátlan csomaggá válik, majd visszatér polip alakjába.

Az állat, jelenlegi ismereteink alapján végtelenszer regenerálódhat, vagyis biológiailag halhatatlan. A Turritopsis dohrnii vizsgálata ma nagyban segítheti az emberi öregedéssel, rákbetegségekkel és őssejtekkel kapcsolatos kutatásokat. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.