Ez az állat szó szerint halhatatlan: saját hamvaiból képes regenerálódni

A Földközi-tenger parányi, de annál rendkívülibb lakója olyan tulajdonsággal bír, amelyre az emberiség az idők kezdete óta vágyik.

A világ legidősebb embere, Jeanne Calment 122 évesen hunyt el. A világ legidősebb teknősbékája, Jonathan 189 évet élt. A világ legidősebb fája, Prometheus, a simatűjű szálkásfenyő pedig immár több mint 4900 éves. Nagy számok ezek, mégsem érhetnek fel bolygónk talán legpáratlanabb élőlényének lehetséges életkorával. A Turritopsis dohrnii, azaz a halhatatlan medúzaként is emlegetett, mindössze 4,5 milliméter nagyságú élőlény ugyanis biológiailag halhatatlan. 

De mit is jelent a Földön, a szénalapú élet világában halhatatlannak lenni? Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet képes a Turritopsis dohrnii akár az idők végezetéig vígan úszkálni a Földközi-tengerben, meg kell ismernünk a medúzák fejlődési fázisait. A szexuális szaporodás során világra jött lárvák a vízben sodródva megtapadásra alkalmas felületet (sziklafalat vagy követ) keresnek maguknak, ahol aztán a kökörcsinre emlékeztető polippá válhatnak. Ha a körülmények adottak, a medúza, az általunk legismertebb alakjában, bimbózás útján válik le a polipról. 

A halhatatlan medúza mindössze 4,5 milliméter nagyságú
A halhatatlan medúza mindössze 4,5 milliméter nagyságúIan Gavan / Getty Images Hungary

Ezeknek az áttetsző ernyőként lebegő csalánozóknak az élettartama néhány órától pár hónapig terjedhet. De nem úgy a halhatatlan medúzáé! A Turritopsis dohrnii ugyanis környezeti stressz, betegség, veszély vagy a magas kor hatására, akár a főnixmadár, saját hamvaiból éled újjá. Regenerációja során a tenger fenekére süllyed, és a sejtjei differenciálódásának és megfiatalodásának nevezett folyamat alatt formátlan csomaggá válik, majd visszatér polip alakjába.

Az állat, jelenlegi ismereteink alapján végtelenszer regenerálódhat, vagyis biológiailag halhatatlan. A Turritopsis dohrnii vizsgálata ma nagyban segítheti az emberi öregedéssel, rákbetegségekkel és őssejtekkel kapcsolatos kutatásokat. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra