Mitől függ a kutyád személyisége?

A legtöbben valószínűleg tisztában vagyunk azzal, hogy – csakúgy, mint az emberek esetében – az állatok is különböző személyiségekkel rendelkeznek. Egy kutyákat vizsgáló friss kutatás eredményei szerint, ahogy az idő telik, bizony kedvenceink személyisége is fejlődik.

A Michigan Állami Egyetem kutatói szerint a kutyák, az emberekhez hasonlóan, személyiségüktől függően reagálnak különböző helyzetekre. De gazdiként hogyan befolyásolhatjuk ezeket a személyiségjegyeket, és hogyan hat a mi személyiségünk a kedvencünkre? A Study Finds összegezte, hogy mi mindent kell tudnunk a témával kapcsolatban.

Amilyen a gazdi, olyan lesz a kutya? 

A kutatás eredménye rávilágít arra, hogy a kutyatulajdonosok személyisége hatalmas befolyással van a kutya tulajdonságaira. Az állat viselkedése sok esetben a gazdi személyiségét vagy mentális állapotát tükrözi. Például azoknak az embereknek, akik boldogabbnak érezték magukat a kutyájuk miatt, rendszerint aktívabb kutyájuk volt.

„Amikor az ember életében bekövetkezik egy nagyobb változás, a személyiségjegyei könnyen megváltozhatnak. Megállapítottuk, hogy ugyanez gyakran megtörténik a kutyák esetében is” – magyarázza William Chopik pszichológiaprofesszor. „Úgy gondoltuk, hogy a kutyák személyisége viszonylag stabil, hiszen nem éri őket annyi változás, mintha vadon élnének. Ezzel szemben, a kutatás eredményei szerint több mindenben is elkezdenek hasonlítani gazdájukra: a testmozgás optimális ideje mellett a várható élettartamuk, valamint a más állatokhoz való hozzáállásuk is ennek fényében változik.”

A kutatásban több mint 1600 kutyát és tulajdonosát vizsgálták, a kutyák 50 különböző fajtát képviseltek. Voltak egészen fiatal, pár hetes, de 15 éves kutyák is, és nagyjából azonos volt a hímek és a nőstények száma. Chopik egy kérdőívet készített a gazdik számára, amely segítségével részletesen értékelhették kedvencük személyiségét, valamint saját jellemvonásaikat.

Amilyen a gazdi, olyan lesz a kutya is?
Amilyen a gazdi, olyan lesz a kutya is?Digital Vision / Getty Images Hungary

Ezek a fő tényezők

A kutatók nagy hangsúlyt fektettek a személyiségjegyekből megjósolható viselkedésmintákra. Megállapították, hogy az állat személyiségvonásai befolyásolják a gazdájához való kötődése minőségét, viselkedését, valamint az egyes betegségekre való hajlamát is. Ezek az összefüggések alátámasztják a feltételezést, miszerint a kutya személyisége segít megjósolni a jövőbeni viselkedését.

„Három fő területen találtunk összefüggést: a személyiség hat az élettartamra, az ember és a kutya személyisége befolyásolja egymást, valamint mindez befolyásolja a gazdával való kapcsolat minőségét is” – emeli ki a professzor. Tudjuk, hogy általában minél idősebb egy kutya, annál nehezebben nevelhető, ezért a kutatók megvizsgálták azt is, hogy mi az ideális kor a kutya nevelésére. Arra jutottak, hogy hatéves koruk körül a legfogékonyabbak az új dolgok elsajátítására, amikor már többek egy cuki szőrgombócnál, de még nem rögzültek be a szokásaik.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a kutyák személyisége idővel megváltozik, mégpedig a gazdájukkal való kapcsolatuk minősége alapján. A kutya életkora is nagy hatással van a személyiségfejlődés mértékére, és bár sok viselkedés korrigálható, az agresszióból és a félelemből eredő mintákon a legnehezebb változtatni. Sőt, ismét bebizonyosodott az is, hogy a kutyák képesek értelmezni a gazdájuk arckifejezését.

Lehet, hogy ezzel igazolódott a régi elmélet, miszerint idővel a kutyák és a gazdák hasonlítani kezdenek egymásra. Az eredmények szerint az extrovertált embereknek nagyobb eséllyel volt aktív kutyája, míg azoké, akik több negatív érzésről számoltak be, jellemzően félősebb, nehezebben képezhető volt. A kutatás alatt az is kiderült, hogy azok az ebek, akik kutyaiskolába jártak, általában több pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. A pszichológus ezután azt tervezi, hogy megvizsgálja, hogyan hat a kutya személyiségére az otthoni környezete, ami kifejezetten a menhelyről örökbefogadott állatok esetében lehet fontos tényező.

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek