UTAZÁS

A szén-dioxiddal dúsított vodka és a királynék városa: Veszprém

2011. október 22., szombat 15:28

Meghitt andalgásra vágysz a szerelmeddel, fel akarsz fedezni magadnak egy olyan helyet, ahol együtt van jelen történelmi, modern, és ahol még a gyerek sem unatkozik? Vagy egyszerűen szerelembe akarsz esni a várossal, amelynek története több mint ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, és ahol a Fény nevű alkoholos ital született? Akkor a te helyed Veszprém.

Ha úgy akarsz nekiindulni egy városnéző kiruccanásnak, hogy már az elején tudod, nem bánod meg, akkor van egy biztos tippünk: Veszprém. Bár - ha adhatunk egy jótanácsot -, a komolyabb városnézést ne feltétlenül egy ott rendezett fesztivál kellős közepén, másfél-két nap alatt próbáljátok meg abszolválni, mert könnyen beletörhet a bicskátok. Nem csak azért, mert az állatkerttől a Váron keresztül a helyi kávézókig bőven akad látnivaló, hanem mert Veszprém olyan város, amelyet csak úgy érdemes a magatokévá tenni, ha a legapróbb cseppig kiélvezitek az ottlétet, és a hagyományos turisztikai látványosságokon túl a mindennapi sziesztázásnak is bátran alávetitek magatokat.

Összeállításunkban igyekszünk mindenkinek programajánlatokkal szolgálni, attól függően, hogy kinek éppen mennyi idő adatik meg a királynék városaként is emlegetett Veszprémben. Az utóbbi elnevezés egyébként többek közt onnan ered, hogy a vár területén található Szent Mihály székesegyházat Szent István felesége, Gizella királyné alapította, amely egyszerre volt a magyar királynék koronázótemploma és temetkezési helye.

Ha 3 órád van Veszprémre

E röpke időintervallumban bizony komolyan meg kell fontolnod, hogy mire fordítod az itt töltött időt, bár tény, hogy ebben az esetben nem sokat kell gondolkodnod. A két alapcélpont, amit nem érdemes kihagyni, a Veszprémi Állatkert és a Vár. Előbbiben mi közel órát töltöttünk, pedig kísérőnk, Szabó Petra projektmenedzser viszonylag tempósan kalauzolt minket végig a több szempontból is családias hangulatú állatkertben. Mivel én körülbelül 15-20 éve járhattam itt utoljára, és emlékeimben meglehetősen siralmas körülmények – például a nagytestű állatokhoz képest fájdalmasan szűkös ketrecek – derengtek, egészen felvillanyozódtam az afrikai szavannákat idéző kifutók láttán.

A szafarijelleget egyébként itt az is fokozza, hogy orrszarvúk, zsiráfok és zebrák közös, közel egyhektáros élettérben múlatják az időt. Mint útközben megtudjuk, Pablo, a 2 és fél tonnás orrszarvú az állatkert sztárja, ha megkérdezel egy veszprémit, kicsoda Pablo, állítólag habozás nélkül tudja a választ. Az állatkert egyébként a veszprémi összetartás szimbólumának is tekinthető, hiszen annak idején, 1958-ban a lakók közreműködésével jöhetett létre a Fejes-völgy területén, a korábbi szeméttelep helyén. Kicsit mindenki a magáénak érzi, mert a legtöbbjüknek dolgozott valamilyen felmenője a felépítésén.

Gyerekbarát oldal

A '77-es születésű rinocérosz tavaly tavasszal kapott új családot a nőstény Rebeka és lánya, Naruna személyében, akik remekül eldagonyázgattak, miközben nem messze tőlük az ősszel német és holland állatkertekből érkezett 4 zsiráfbika sziesztázott. A veszprémi állatkert arról is híres, hogy Magyarországon itt született először csimpánz, nemrég pedig hóbagolyfiókák jöttek a világra, amire a gondozók emlékei szerint körülbelül 10-15 éve nem volt példa.

A családosoknak azért is különösen jó választás az állatkert, mert a gyerek (és nem csak ő) végtelenül szimpatikus – többek közt egy spanyol cirkuszból elkobzott – majmokkal szemezhet a csimpánzházban, ráadásképp pedig egy profi, színes faragványokkal, képekkel és mászókákkal tarkított, zárt játszóház, valóságos kalandpark is várja a legkisebbeket. Nem beszélve a látványetetésekről: mi épp a varik és a gyűrűsfarkú makik lakmározásának lehettünk tanúi, méghozzá testközelből.

Történelmi séta a várba

Központi elhelyezkedésének köszönhetően a veszprémi várhoz vezető út felér egy komplett városnézéssel, akár az állatkert, akár a Szabadság tér felől közelítünk. Így még csak terveznünk sem kell, és elénk tárul a város legszebb része: az említett teret a Rákóczi utca köti össze az Óváros térrel, Veszprém régi piacterével. Az utca mentén XVIII-XIX. századi épületek sorakoznak, amelyekben akár úgy is gyönyörködhetsz, hogy beülsz az egyik hangulatos kis kávézóba, amelyből ezen a szakaszon meglehetősen sok található.

A helyiek többek közt az Óváros téri Elefánt Étterem és Kávézót ajánlották, amely központi elhelyezkedésének köszönhetően valóban megér egy próbát, a feljebb, közvetlenül a Tűztorony tövében elhelyezkedő Tűztorony kisvendéglő pedig leginkább a belső dizájnjával hívta fel magára a figyelmünket, bár az akkor épp tomboló kánikulának köszönhetően egy árva lélek sem tartózkodott bent. A toronyba mindenképp érdemes felkapaszkodni, hiszen amellett, hogy ez a város egyik legjellegzetesebb szimbóluma, elképesztő panorámával ajándékoz meg, ha feljutottál.

A vár területén érdemes csak úgy szimplán sodródni, mert bármelyik pillanatban útba eshet egy jó kis időszakos kiállítás, de aki épp arra vágyik, semmiképp se hagyja ki a patinás Érseki palotát, amely május 1-től október 15-ig, idegenvezetéssel látogatható. Nagy szívfájdalmunk volt viszont, hogy a város egyik legemblematikusabb épülete, a Szent Mihály székesegyház gyakorlatilag egyszer sem volt nyitva, amikor arra jártunk, bár a neten az olvasható, hogy 10-17 óráig látogatható.

Ha 6-9 órátok van, vagy annál több

Természetesen minél több időd van, annál behatóbban ismerkedhetsz meg Veszprémmel, ilyenkor pedig érdemes valóban hatékony stratégiát felállítani. A már említett állatkert és vár mellett semmiképp se hagyd ki például a kettő közt elhelyezkedő Séd-patak völgyében nemrég átadott sétautat, ahol nem csak a nagyvárosi idegekre enyhítőleg ható természeti környezetet találsz, de két Árpád-kori emléket is: a veszprémvölgyi apácakolostort és a Margit-romokat. A Fejes-völgy felett átívelő Szent István völgyhíd ugyancsak kihagyhatatlan, az itteni panorámával csak a vár északi fokáról elénk táruló óváros látványa vetekedhet. Zseniális, ahogy ezen a ponton folyamatosan süvít a Bakonyból érkező szél – minket majdhogynem elfújt, miközben épp gyönyörködni próbáltunk.

A Fény otthona

Ha nem kell rohannotok és nem vetitek meg az alkoholt, kötelező jelleggel kutassátok fel a legkedveltebb helyi italmérőket, különös tekintettel a mára legendássá vált Bárka sörözőre. Hiszen kevés város büszkélkedhet saját fejlesztésű alkoholosital-specialitással, itt pedig nem kisebb szerzemény született, mint a Fény, azaz a szörpalapú habzó ital, amelynek elkészítésekor a szódásszifont feltöltik vodkával, és erre engedik rá a CO2-t. (Na jó, az eredeti ötlet az ősszigetesek emlékeiben még élénken élő Ruszkaja kocsmából származik, ezt élesztették fel a bárkások.)

Garantált padló, már ha nem vagy mértékletes. Honlapjukon így jellemzik magukat: „A Bárka egy szent hely. (...) A hely hangulatát két nem éppen cicababa kinézetű, többek szerint kissé elmebeteg pultos adja, kiknek szava szent, és akinek ez nem tetszik, menjen a piacra büfézni”. Itt nincs záróra, light kóla, szénsavmentes ásványvíz vagy fröccs. Nyáron azért az utóbbival vitatkoznánk. A merészebbeknek érdemes kipróbálniuk a „Megafényt” is, amelyben a szirup helyett 80-as Spitz vagy abszint az alap, erre jön a Fény...

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta