TREND

Öltözködj változatosan 0 forintból!

2010. március 3., szerda 08:18

nulla1A jövőben divat lesz minél kevesebbet költeni ruhákra: a Trend Union szerint a farmer mellett a munkásruha lesz a slágerviselet. A ruhacsere hazai hívei szerint egyre inkább visszajön az a szokás, hogy átalakítjuk a régi ruháinkat. Ez a hazai punk korszakban szerintük jól működött, ami a nagymamák ruhatárára épült.

A nemrég zárult London Fashion Weeken Vivienne Westwood figyelmeztette a show-jára érkezett közönséget, hogy vessenek véget a vásárlási mániának. A sajátos környezetvédelmi kampányt folytató divattervező úgy látja, az emberek túl sok ruhát vásárolnak, amire valójában nincs szükségük, és ezzel nemcsak rengeteg hulladékot termelnek, hanem arra is ösztönzik a fogyasztási cikkek gyártóit, hogy még több, fölösleges árut dobjanak a piacra. Westwood szerint többek közt ez a folyamat is felelőssé tehető a globális felmelegedésért.

Atlétából tömítés

nulla2A ruhaiparban valóban óriási túltermelés folyik. A ruhák nagy része már nehezen eladható, ezért turkálókban próbálnak túladni rajtuk, vagy éppen ipari textillé, például tömítéssé, szigetelőanyaggá alakítják, de így is marad olyan ruha, amitől képtelenség megszabadulni. Ezért kerestük a választ arra a kérdésre, hogyan öltözködjünk változatosan anélkül, hogy ruhát vásárolnánk. Szabó Eszter Ágnes képzőművész, kurátor egyike azoknak, akik idehaza rendszeressé szeretnék tenni a ruhacsere alapján működő Freeshopokat.

„Először egy újrahasznosító workshopon, Rotterdamban ismertük meg, hogyan működik egy Freeshop. Miután minden nap feltöltötték újonnan érkezett ruhákkal, cipőkkel, nem is volt kedvem a városban vásárolni, annyira boldog voltam az ott szerzett cuccaimmal"- mondta a képzőművész, aki a Hints Istitute tagja. A nyugati mintára hazai workshopokon is rendeztek már ruhacserét, illetve a Cellux csoporttal közösen szervezték meg a Freeshop varrodát. Itt varrógéppel alakítják méretre a beérkezett ruhákat és szabják át a leendő tulajdonos ízlése szerint. „Az a legjobb érzés, amikor a művész tud segíteni. Nem baj, ha azzal jönnek be, hogy elszakadt a kutyapóráz, csináljuk meg, és az is jó feladat, ha egy nyolcvanas években viselt ruhát kell korszerűvé alakítanunk."

Ami ingyen van, nem támogatják

nulla3Nem véletlen azonban, hogy a ruhacsere csak ideiglenesen, meghatározott eseményekhez - például Sziget Fesztivál, Wamp- Ökoteregetés, vagy a most tavaszi Tükörben a világ kiállítás az Iparművészeti Múzeumban - köthetően működik idehaza. Ahogyan Szabó Eszter Ágnes fogalmazott: „ami ingyen van, azt itthon nem támogatják." A ruhacsere hazai viszonyairól írt korábbi cikkünkből is kiderül , hogy egy erre szakosodott üzletet a bérleti díjak és az alkalmazottak bére miatt bevétel nélkül nem lehetne fenntartani. Ezért léteznek olyan, ruhacserén alapuló turkálók idehaza, amelyek a visszahozott holmit az eredeti ár körülbelül harmadáért vásárolják vissza.

A hazai iparművészek és divattervezők egy része szívesen dolgozik újrahasznosított anyagokkal, az Ökosztüm ruhademonstráción például ezeket mutatják be, és a kiegészítőket említve Szilágyi Andrea cipőtervező gyakran turkálókból szerzi be a cipői készítéséhez felhasznált anyagokat. Ha a nemzetközi divatelőrejelzések itthon is érvényesülni fognak, akkor ezentúl nem lesz fontos szezononként frissíteni a ruhatárat.

Punk kiegészítők a nagymama szekrényéből

„Aki a rendszerváltás előtt járt gimnáziumba, annak az újrahasznosításról is van fogalma és arról is, hogy valaha léteztek elnyűhetetlen cuccok. A punk mozgalom idején a nagymama szoknyáiból remek darabokat lehetett készíteni, és az is gyakori volt, hogy a családok sosem dobták ki a gyerek kinőtt ruháit, azokat megörökölték a rokonok. A rendszerváltás után kezdődött a ruhák túltermelése és ezzel együtt az egyre silányabb áru megjelenése"- mondta Szabó Eszter Ágnes, aki szerint ez a folyamat elérte azt a kritikus szintet, amire megoldást kellett találni.

Nemrég Bahar Shahpar New York-i divattervező kijelentette, hogy 2010-es évek a fenntartható termelési módszerek elterjedése miatt a divatirányzatok lassulását eredményezik majd. A sűrűn váltakozó trendek helyett az időtlen stílusok kapnak nagyobb teret, és a tömegárut felváltják a hosszabb használatra tervezett holmik, amelyek praktikusak.

Li Edelkoort a Trend Union trendelőrejelző csoport holland vezetője is hasonlókról beszélt, amikor a jövő divattrendjeit kutatva kijelentette, ismét a tartós anyagokból készült ruhák lesznek a divatosak, a klasszikus szabású farmerok mellett bejönnek a munkásruhák és a tartós, kötött holmik is.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta