TREND

Cicanadrág mérgezés az új magyar tervezőknél

2010. június 21., hétfő 10:47

krea_mainIdeje váltanunk - figyelmeztettek a diplomázó divattervezők, akiknek a kollekciójában férfiaknak szánt szoknyákat, hasogatott testoverálokat, plüss agytekervényeket, rengeteg válltömést és cicanadrágot láttunk.

A Krea Kortárs Művészeti Iskola pénteken rendezte diploma-bemutatóját az Eiffel téren, ahol tulajdonképpen végigkövethettük a divattervező tanoncok fejlődését, a kezdeti kísérletektől a tudatosan megkomponált kollekcióig. Ha pedig ez alapján kellene aktuális trendeket meghatározni, akkor válltöméssel, áttetsző leggingsekkel és lovagló fazonú nadrágokkal nem nyúlnánk mellé.

Vállhangsúly és testoverál

Első körben az első- és másodéves divattervező diákok „ruhaobjektjei" vonultak fel. Ezek bevallottan nem utcai viselésre szánt darabok, sokkal inkább az anyagokkal, formákkal való kísérletezést szolgálták, viszont egy divatban kevésbé jártas nézőnek abból a szempontból is érdekes lehetett, hogy látja a divattervezés evolúcióját. Bár kivetítették a 15 diák névsorát, nem ártott volna jobban tagolni a show menetét, illetve szerettük volna például tudni, hogy amit épp bemutatnak a modellek, milyen téma köré épült.

Az viszonylag hamar kiderült, hogy mely tervezők munkája volt nagy hatással a diákokra: megannyi kis vizezett Gareth Pugh- és Balmain-ruhát láttunk, néhol még beköszönt Jean Paul Gaultier is. Túltengett a vállhangsúly és a nagy anyagtömegek. Érdekesek voltak a tornyozott részletek, az anyag csomózásával való játék (egyből beugrott a szintén ex-Kreás Szegedi Kata korábbi hasonló munkája), a semleges és neon színek elegyítése, a hasogatott testoverálok. A vége felé felvonuló férfiruhák közt is volt néhány szuper, az átlagmegoldásokon túlmutató darab, de sajnos ezeket nem tudjuk névhez kötni.

Szoknyát a férfiakra!

Második felvonásban következtek azok a tervezők, akiknek a munkájával már a tavaly nyári nagy bemutatón is találkozhattunk a Szépművészeti Múzeumban.

Az este legfigyelemreméltóbb tervezője mindenképpen Dudás Judit volt. A „Time to Change" névre keresztelt 2010-es őszi-téli férfikollekció jókora elmozdulás az egy évvel ezelőtt prezentált barokkos vonulathoz képest. Színekben a borúsabb szürke és fekete uralkodott, és megjelent egy ecsetvonásra emlékeztető nyomott minta is.

Mint a neve is sugallja, a kollekció a férfi ruhatár megújítására tett kísérletet. Dudás Judit ezt leginkább olyan ruhadarabok bevonásával képzeli, amelyek jó ideje kiestek a hétköznapi viseletből: férfiszoknya, köntösök, hosszú ingek. Ezeket a régiesebb formákat toldotta meg olyan trükkökkel, mint a dupla-sildes cilinder vagy a lecsatolható aljú dzsekik és kabátok. Az egyik legszebb darab egy, a már említett mintával készült bő ujjú kaftánszerű ruha volt.

Kihagytuk volna a plüss agytekervényt

A kiegészítők szintén sokat dobtak a látványon: a kalapok Schilling Kolos, az átlátszó pántos saruk Vágó Réka, míg a gyönyörű, robosztus csizmák Megyesi Sándor munkáját dicsérik.

Érdekes kontraszt feszült az arabos aláfestő zene és a jobbágyok viseletét idéző stílus között, és hasonlóképp ütközött az öltönyök szigorú szabása a lazább sziluettekkel, a testesebb anyagok az áttetsző rétegekkel. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az ellentétek nem kioltották, hanem segítették egymást. A show kisebb hibái közé tartozott a hossza: egyszerűen túl sok look vonult fel, némi válogatás, kondenzálás a ruháknál sem ártott volna.Kihagytuk volna a felületén agytekervényekre emlékeztető plüss anyagot, felesleges volt és a másképpen egységes látványba sem illeszkedett. Ezektől eltekintve Dudás Judit a hazai férfiruha-tervezők közt örömteli új hang.

Az ANNAEVA páros, akik nemrég elnyerték az Év Fiatal Divattervezője díjat a Hungarian Fashion Awards díjátadón, „City Noir" néven prezentálta őszi kollekcióját. Ezt az irányt nehéz volt értelmezni, mert ebben a hangulatban sem volt semmi „noir", sőt, inkább cukorkás volt az egész. Hachbold Anna és Kárpáti Éva munkái közt dominált a csúcsos váll, a drapériázás, a fényes anyagok, de a korall-pink-szilvalila és szürke-fekete színskálán mozgó ruhák láttán végig azon gondolkodtam, hogy az aktuálisan felvonuló modellt vajon a Use-nál vagy Nanushkánál láttam korábban. Ráadásul az egyik imázsdarabot, a csípőn merevített szelvényekkel ellátott miniruhát is ellőtték már sokan (például a már említett Gareth Pugh is, fehérben).

Atléták és legginsek

Polonszki Tünde nyárra az utcai sportos ruházat elemeit dolgozta fel, atlétákkal, rövid játszós overálokkal és egészen impresszív leggings-arzenállal. Ezt a vonalat lehetett volna továbbvinni, így viszont a végén furcsa volt a két teljesen elütő miniruha.

Végül az Imago Mundi mutatta be aktuális kollekcióját, ami jobban sikerült, mint a tavalyi diplomamunka. Borbély Beatrix és Kardos Ágnes dolgozta fel legötletesebben a hangsúlyos váll-témát: egész egyszerűen kiforgatták és láthatóvá tették a válltömést, ami mintha szigszalaggal lett volna rögzítve. A fekete, tojáshéj és málnapiros színekkel operáló ruhákat az anatómia inspirálta elemekből építették fel, amit legtöbbször ők is áttetsző, díszített cicanadrágokkal kombináltak. Fűzőt és nővérkeköpenyt is láttunk, de amit legszívesebben leraboltam volna a modellről, az mégis egy látszólag fakszni-mentes, hátán átlátszó, háromszög-panelekből szabott fekete ruha volt.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta