TREND

Káosz és pátosz - a legmagyarosabb divatshow

2011. május 9., hétfő 14:30

Vasárnap végre sor került a Gombold újra! - Divat a magyar öltözéktervezői pályázat divatbemutatójára. Itt azt a döntőbe jutott és megvalósult 35 mini-kollekciót láthattuk, ami a zsűri véleménye szerint újra tudta gondolni a magyar népviselet elemeit a XXI. század igényeire szabva. Ugyan a kezdeményezés üdvözlendő, a megvalósítás és a ruhák is ezer sebből véreztek, kevés kivétellel.

Először is szögezzük le: a Design Terminál projektjeként indult pályázat egy alapvetően üdvözlendő és fontos kezdeményezés volt. Egyrészt azért, mert a magyar népviseletet sajnos leginkább a turisták vélt igényeire kalibrálva szokták megerőszakolni és ebből igencsak jó lenne kilépni, hiszen csodálatosan gazdag motívumkincsről van szó. Másrészt mert a múltidézgetés önmagában nem visz sehova, harmadrészt hazánkban nagyon ritkán van pénzdíjas megmérettetés divattervezőknek (leginkább soha, itt pedig az első három helyezett kapott anyagi támogatást).

Az, hogy az egész félresiklott összefügg-e azzal, hogy a kezdeményezést felkarolta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, már nem fog kiderülni. Mindenesetre ez utóbbi adalék gondoskodott arról is, hogy az este folyamán elhangzó megszólalások kellő pátosszal legyenek kicifrázva.

Sok jó ember sem fér el kis helyen

A Gombold újra! divatbemutató óriásplakátjaival tele volt a város, de online is óriási volt a hírverés. Bár a szervezés látszólag profi volt, hamar kiderült, hogy közel sem. A Szépművészeti Múzeumban a férőhelyek száma, mint ahogy azt apró betűkkel feltüntették, 450 fő. A helyszínen viszont legalább háromszor ennyi ember várakozott, majdnem az Állatkertig ért a sor. Ehhez képest jó, ha 150 ember bejutott, a többi helyet ugyanis a külön beengedett, meghívott vendégek foglalták el.

A szervezőknek tudván tudniuk kellett, hogy egy szétreklámozott, ingyenes eseményre nagy lesz az érdeklődés, így érthetetlen, hogy miért nem nagyobb helyszínre szervezték. Az, hogy felszereltek két kivetítőt, amin a fehér narancssárgának tűnt, és a feketén kívül semmilyen színt nem lehetett biztosan kivenni, valószínűleg nem vigasztalta az őszi hidegben kint rekedt tömeget. Ez azért nagyon szomorú, mert sok olyan ember volt, akit egyébként látszólag nem foglalkoztat különösebben a magyar divat, nem szakmabeli, ez most mégis felkeltette az érdeklődését – hiába.

Kérdések, kérdések mindenhol - és Mihalik Enikő

Számos további kérdés merült fel, amikre nem találtunk választ. Mennyire etikus, hogy a versenyzőket esetenként saját tanáraik szelektálták? Ha három kategóriában (látványruha, hétköznapi ruha és kiegészítő) lehetett nevezni, a végső döntésnél miért vettek mindenkit egybe, ha nem is lehet ezeket összemérni? Aztán voltak meghívott tervezők is, de nem derült ki pontosan, hogy kik, és hogy őket ugyanúgy belevették-e a versenybe. Ha igen: megint csak erősen megkérdőjelezhető, mennyire etikus diákokat a saját tanáraik ellen versenyeztetni.

Iderángatták Mihalik Enikőt is, mondván, ő tette eddig a legtöbbet a magyar divatért – azért érdemei elismerése mellett is ez erős csúsztatás. Inkább a magyar modellek lehetnek neki hálásak, de hogy a tervezőket ismertebbé tette volna, ez egyszerűen nem igaz. Mindenesetre egy Herendi tálat átnyújtva megtették Magyarország divatnagykövetévé – hogy ez a hangzatos cím mit is jelent a gyakorlatban, szintén homályban maradt. A semmitmondást sikerült újfent szaloncukorpapírba csomagolni.

Ruhák a vitrinnek

De lássuk végre a lényeget, vagyis a megvalósult terveket. A műsorvezető elmondta, hogy több mint 400 pályamű érkezett be első körben, amelyből először 70-et választottak ki, majd interjúk után lett ebből 35, amiket el is kellett készíteni. Na de milyen szempontok alapján is figyeltem a tervezők munkáját? Amellett, hogy legyen esztétikus, a választott motívumot vagy témát emeljék ki az eredeti népi-történelmi kontextusból és modernizálják kreatívan: tehát ne csak nyomtassanak egy mintát pólóra vagy aggassanak zsinórozást búvárruhára, de ne is csak annyiban merüljön ki az egész, hogy átvesznek két színt – ezt sürgősen el kellene felejteni. Legyen benne valami egyedi ötlet, használják úgy, hogy azt bárki szívesen felvegye az utcán.

Úgy tűnt, a legtöbb nevező számára a pályázat inkább valami jó elborulási lehetőséget jelentett, miközben a látványos, de hordhatatlan ruhákból ugyanannyi hasznunk lesz, mint az ünnepi népviseletekből: lóghatnak a múzeum vitrinjében. Sajnos sok ruha csak attól volt modern, hogy most készítették őket, de nem tudtak túlépni a már említett múltidézésen.

Tobzódtunk a krampuszos piros-fekete színkombinációkban, a bő csikósingekben és parasztblúzokban, kendőkben, pártákban, pántlikákban – kedvem lett volna felkiáltani, hogy sej, ripityom! Ugyanígy volt egy csomó plasztik meg újrahasznosítós rettenet, ami a MOME diplomakiállításokon is minden évben előjön, de akkor sem tudnak vele semmi újat mondani.

A nyertes ruháit sem fogjuk hordani

Az első díjat Gyöngyösi Renáta Metallic folklór kollekciója kapta, ami látványruha volt: hatalmasra nagyított puffos és kimerevített vállak, a ruhákon a hímzések helyét szegecsek vették át. Formáiban ez sem volt új, fel is csak kevesen vennék, de ötlet kétségkívül volt benne.

A második díjat Surányi Szilárd nyerte, ő tulipánmintával és a fehér alsószoknyatengerrel operált szintén látványruhákon. Utcára ez sem megy, bár jól mutatott (leszámítva a modellek szándékosan idétlen, robotszerű-mozgását). A harmadik díjat inkább hagyjuk. Ha nekem kellett volna hordható ruhák közül választani, nagy bajban lettem volna.

A Wamp Ígéret-különdíjával szerencsére nagyon egyet tudtam érteni, a Béta csoport munkája volt az egyik kedvencem. Szőttes mintákat ültettek át táskákra, úgy, hogy a mintát perforálás adja ki és a táska gyakorlatilag egy bőrcsík, amit patentokkal lehet összeállítani. Az induló Fashion Issue magazin különdíját pedig a Gálvölgyi Anett, Kormos Anna Zsófia, Miovác Márton és Baranyi Ádám alkotta kollektíva kapta, és ha valakiknek, akkor nekik szintén kijár az elismerés, mert keményen dolgoznak, de azért a betyáros póló elég kínos volt.

Érdekesek voltak Berecz Vanda táskái, amik úgy mutatták meg a motívumot, miután a szájukat szétnyitották. Jó ötlet volt Tóth Melindától és Lajos Attilától, ahogy végigvitték a berakott ingmellet a ruha teljes hosszán, még jobb is lehetne, ha tovább fejlesztenék, átdolgoznák az ötleteiket. Szépek voltak Anh Tuan bőrtáskái is a tekeredő zsinórral. A Facebookon egyébként mától egy hétig bárki voksolhat a kedvencére, aki a legtöbb szavazat alapján megkapja a közönségdíjat.

Valami történt

A díjátadó előtt levetített kisfilmből megtudtuk, hogy a szelektálást a következő hívószavak segítették: újszerűség, frissesség, érdekesség és hordhatóság. Azt ígérték, nem lesznek közhelyek – ezt sajnos a kollekciók láttán csak fanyar mosollyal vettem tudomásul, hiszen a bemutató háromnegyed részben maga volt a klisék irtózatos tárháza. Legalább történt valami. Az már más kérdés, hogy nem ennek és nem így kellett volna történnie – ha folytatni akarják, remélhetőleg megtanulták, mire kéne még figyelni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.09 15:20:58zahn

  Ez egy katasztrófa! Letargikus kis magyar valóság, hogy ezt nevezik a magyar népviselet, illetve népi öltözködéskultúra újragondolásának.
  A nők pedig döbbenetesen csúnyák.

 • 2011.05.09 15:46:38Dühöngő bika

  Némelyik modell ijesztően ronda, a ruháknak meg egy két kivétellel megtippelni sem tudom, hogy mi ki köze a magyarsághoz.
  Olyan érzés, mintha teljesen tanulatlan tudatlan emberek feltűnési viszketegségben szenvedve megpróbáltak volna művészkedni, de a tehetségeteliségük okán nem sikerült egy óvodás firkáit sem túlszárnyalniuk. Ráadásul fogalmuk sem sem volt a magyar hagyományokról amit újra kellett volna gondolni.

  Ha ezek versenyeznek milyenek lehetnek a többiek?
  szégyen.

 • 2011.05.09 15:53:42Takony_fősámán

  ez egy vicc

 • 2011.05.09 16:38:42the bubba

  nekem azt mondjon meg valaki, hogy miert az nyerte meg aki a tavalyi diploma munjakat adta be???!

 • 2011.05.09 16:39:37Tandra

  Itt meg a jómagyar szokás szerint megy a fikázás.
  Nekem tetszik a nagyrésze, azok közül is amelyek nem feltétlen hordhatóak utcán. Csak így tovább, van bennük munka, lesz ez jobb is.

 • 2011.05.09 16:55:45silberstein

  Már eleve nem értem, miért a magyar népviseletből kellett kiindulni.
  De a blue paprika ruhák kifejezetten tetszenek, hordanám!

 • 2011.05.09 17:11:05bestmuffin

  A kisebbik részét nagy duzzogva talán felvenném, voltak azért jó gondolatok azért, de a nagy része egy jó nagy vicc...
  Azok a virágos ruhák nem lennének rosszak, de szerintem ha tényleg inkább hímezve lennének, máris jobban és igényesebben nézne ki, mint hogy szimplán csak rá van nyomtatva a dolog...

  Viszont a 41. képen lévő táska az nagyon jó! Nagyon tetszik, azt bármikor elfogadnám :)

 • 2011.05.09 18:41:37szerecsenfi

  Amit itt látni, az a dilettantizmus csimborasszója!
  Elképesztő ez a magyar mutyizás. Nyilván a mome-s zsűri így kompenzálja totális demenciáját, a világtól elszakadt, röhelyesen provinciális állapotát!
  Égő, nagyon égő!
  Ehhez adta a nevét Maróy Krisztina és Zoób?

 • 2011.05.09 18:47:31szerecsenfi

  Tény, hogy jelenleg a mome-n a disvatszakmát oktatók kivénhedt nullák. senki sem ismeri őket a nemzetközi -akár a magyar - élő divatszcénában.
  (Aki nem tudja, az tanítja?)

 • 2011.05.09 18:56:02Intizar

  A hülyesapkás nőkön látható ruhák egész jók voltak, a sapkák kivételével. Meg a 31-es képen is. A többi lidércnyomásosan ronda.

 • 2011.05.09 18:56:48Intizar

  Tja, a bluepaprika is egész jó volt.

 • 2011.05.09 19:36:45csipu13

  Azt hittem velem van a baj, de úgy látom másnak is felállt a haja. A táska tényleg jó, 1-2 ruha... na,na, igen. Viszont ilyen életunt, randa manökeneket ritkán láttam. Valami borzasztó!

 • 2011.05.09 19:56:10epres trombozis

  the bubba: végre valaki!! ezt a szegecses ruhát már hatezer magazinban láttam, szerintem eszméletlen kiszúrás azokkal szemben, akik direkt erre a bemutatóra készítették el a kollekciót... és hát hogy ne momés nyert volna? egyértelmű.

 • 2011.05.09 20:57:12blackflowerblossom

  Kár, hogy nem a Szépművészetiben volt...
  MOME-n kívül őszintén, hol van még divat, illetve öltözéktervezés?
  Nem a félmilla/ féléves magánröhejekre gondolok...

 • 2011.05.09 21:04:41blackflowerblossom

  oops, Szépmű, erre én írom el, na szép :D

 • 2011.05.09 21:14:04kismalacka

  Mióta van a Mome-n divattervezés? Mert én idáig csupa hordhatatlan ócskaságot láttam. Ez egy belterjes Mome est volt, jó sok pénzt kaszáltak. Ultra gáz az egész!

 • 2011.05.09 21:42:00epres trombozis

  a Krea is igényes. magánsuli, elég drága, a moméra fel nem vett gazdag gyerekek süllyesztője, de attól még jó dolgok is kikerülnek onnan.

 • 2011.05.09 21:55:29kismalacka

  Ez a csaj aki az első lett a Kreátorban is ugyanezeket a szegecseket nyomja, miközben a világ már rég elfelejtette.

 • 2011.05.09 22:53:19csodalovacska

  A cikkre és rád KEDVES Imola, NO COMMENT...

 • 2011.05.09 23:07:52x-poltrs

  Csatlakozom a mome kritikához. Lehet, hogy szerencsésebb az a lelkes fiatal, akit nem vesznek fel az intézménybe, mert ott azonnal mandinert fog a tehetség.

 • 2011.05.10 00:05:53kidintwo3

  Tipikus magyar hozzáállás. FIKAGÉP ezerrel. Hány állami kezdeményezést láttunk a kifingatott könnyűipar feltámasztására. Sehányat! Többek között a magad fajtáid miatt van itt a magyar divat megítélése mint te kedves Imola. Ez egy ÁLLAMI pályázat RETARDÁLTKÁM. Mert úgy tűnik ez az 1 bites agyadban nem sikerült feldolgozni. Első körben ide olyan pályaműveket kértek ami a kedves állambácsinak is megfelel és egyfajta országimázs építés kezdeményezésnek is betudható.

  Sz*ros bölcsész agyacskáddal csak rombolod a kreativitást, nagyon is örülni kell, hogy itt a balkánon ilyenre adja magát az állam. Enélkül csóri magyar divattervezőink labdába se rughatnak. Persze nem egy Alexander Mcqueen, de a divathoz pénz kell. Ez nem hasonlítható össze egy grafikussal pl. aki vagy jó vagy nem és nem kell hozzá más csak egy számítógép. Ezeket le is kell gyártani be kell mutatni értékesíteni kell egy boltban. Ha nem gazdagok a szüleid felejtsd el. Végre volt egy lehetőségük kezdő magyar tervezőinknek és már ennek is örülniük kell. Még a legs*arabba is tök sok munka volt. Te meg itt osztod az észt. Tolod itt az agyatlan fikázást. Mit tettél le az asztalra??

  Semmit.

 • 2011.05.10 01:57:55menina

  1, Szerintem sok jó gondolat van közte. Az se baj, hogy némelyik a látványra ment, hiszen továbbegyszerűsítve könnyen alkothatók belölük utcai ruhák. (az ötletet megtartva, pl. fehér madár ruha szárnyak nélkül, vagy a győztes kollekció visszafogottabb verzíóban)
  2, A metal folklór azért nyerhetett, mert ügyesen sikerült a népiest (hímzések, rakott szoknya, buggyos ujj, stb.)ötvöznie a modernnel (fekete szín, a hímzéseket szegeccsel újította meg, alakot követő forma, leggings, metal "glamour", nagy válltöméses futurisztikus ruha)
  Az tényleg igaz, hogy ez a nagy válltöméses vonal már inkább tavalyi. A tervező kezére játszott ez a szerencsés buggyos ujj-hansúlyos vállak párhuzam, de ezt észre is kellett venni.
  3, Azt tényleg kicsit igazságtalan, hogy ha ez diplomára készült. De ha ott volt nála egy ilyen terv miért ne adta volna be? (esetleg tovább dolgozhatta volna) De sok másik terv között találhatunk már régóta létező márkákat, ilyen profilú ruhákkal.
  4, Az a szomorú, hogy a ruhákat úgy kritizálják, hogy az esetek többségében fogalmuk sincs mi van mögötte. Ez sajnos a cikk írójára is vonatkozik. Szerencsésebb lenne 1-2 tervezői mondattal egyeztetve tálalni.
  5, Az is probléma lehet, hogy nehezen fogalmazható meg mit is értünk magyar ruhán, mit is értünk azon, hogy magyar? Ez mindenkinek mást jelent.

 • 2011.05.10 08:58:25harcra fel!

  Sajnos, a történet 1000 sebből is vérzett! Úgy magyarosan.
  A ruhák nem a kiírásnak megfelelőek, mert többségük jelmez...megnézném azt a háziasszonyt, aki szerda délelőtt matyómintás csodában perdül le a közértbe egy kis majonézért!
  A szervezés botrányos! a szervezők iszonyú pénzt költöttek el a médiában, tehát lehetett tudni, hogy sokan lesznek! Lehetett volna tudni, ha nem amatőrök szervezik.
  A rendezés is bőven hagy kivetnivalót maga után! Valami Laura, hobbista énekesnő rendezte a bemutatót. Miért ő? Mi köze a divathoz? A modellek többségét már 1980-ban is 20 éves modellként lehett látni a színpadon.
  Így haladunk Európa felé, Európa pénzéből?
  Na, ez vicces.

 • 2011.05.10 12:45:48x-poltrs

  A kezdeményezés értékelendő, ezt, úgy gondolom, senki nem vitatja. Az viszont tény hogy a ruhák jelentős részén a színvonaltalan oktatás minősége köszön vissza. Nem jelennek meg olyan kreációk, amelyek valóban kiemelkedő kreativitásról, innovatív szellemről árulkodnának. A tervezők által felhasznált motívumok és színvilág egy jól-rosszul elvégzett iskolai feladat "valamilyenre" sikeredett végtermékének színvonalát ütik meg, de semmi esetre sem működőképes alkotások a nemzetközi divatvilágban. A Fikázógép- ritikus kommentekről meg csak annyit, hogy nem kell minden szart orrba-szájba dicsérni. A hamis önbecsülés ébresztése, ezáltal az ízléstelen, gagyi ötletek megvalósítására történő ösztönzés (legyen abban bármennyi belefektetett munka és energia,) egyáltalán nem segíti a Magyar Divat és Könnyűipar feltámadását. Lehet, hogy azért tartunk itt, mert hosszú időn keresztül alkalmatlan emberek lettek helyzetbe hozva az élet több, de lehet hogy minden területén kis hazánkban?!

 • 2011.05.10 13:04:41Mrs. Jackman

  Nekem a 16-os képen nagyon tetszik a szív alakú gyűrés, nem ismerem a szakszót, meg a fehérlófiás őrület is a 60-61-en, a többi viszon elég uncsi.

 • 2011.05.10 13:50:06kidintwo3

  x-poltrs

  Igen és úgy oldunk meg mindent, hogy csírájában eltemetjük? Képzeld el, ez itthon a színvonal és lessz majd jobb is. Igen itthon nem egy Sain Martins színvonalú az oktatás, de képzeld el hogy ott ki van nyalva a valaguk a diákoknak. Egész hadsereg áll mögöttük, hogy kivitelezzék ötleteiket. Hazánkban elképesztően elavul technikai és oktatási hátránnyal indúlnak diákjaink. 0 azaz NULLA forintból hozzák ki ezeket ruhákat, amit saját kezüleg egyedül csinállnak. Becsüljük meg törekvésüket, ha csak fikázzuk őket mi értelme van számukra bármit is csinállni, fejlődni.

  Könnyü fikázni, kiváncsi lennék te a a helyükben mihez tudnál kezdeni.

 • 2011.05.10 21:27:18szerecsenfi

  Azért felmerülhet a kérdés: hol voltak azok az elmúlt 4-5 évben feltűnt, nemzetközileg is igen látványos sikereket elérő, elismert magyar divattervezők, mint mojzes, abodi, szegedi, kostyánszky...Van köztük olyan, aki a legjelentősebb európai fashion design verseny nyertese, vagy rendszeresen meghívják a NY-i divatnapokra stb. Ők pl. miért nem vettek részt?

 • 2011.05.11 09:50:28epres trombozis

  nem nulla forintból hozzák ki a ruhákat. minden pályázó kapott 100-150ezret a kivitelezésre.

 • 2011.05.11 23:22:19kidintwo3

  epres trombozis

  Nem okoskám akiket beválogattak és bekerült az első 30-ba utólag kapnak pénzt mint nyeremény

 • 2011.05.12 18:56:09horváthzsófia

  Nagyon tetszett a cikk! Teljesen egyetértek az íróval.
  Olvastam erről pont most egy másik kritikát, ezért kezdtem el anyagokat keresni a pályázatról.

  Szerintem nagyon érdekes, talán azért is, mert nem pont a divat oldaláról közelíti meg a dolgot.
  érdemes elolvasni (a többi írást is, baromi jók vannak közötte)

  [link]

 • 2011.05.13 07:02:50R2D2 & C3PO

  Naggyon jó a kritika. :-D

  Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a tervek még el is mennek, de a megvalósítás sok esetben gáz. Az anyagok valami borzalmasan szar minőségűeknek hatnak! Ezzel nem fogja senki meghódítani a világot!!!
  A bemutató nagyon jól bemutatja a mai magyar valóságot: lehetetlen kiváló minőségű alapanyaghoz jutni.

  Másrészt teljesen egyetértek a nyomott minták kritikájával. Még léteznek hímzőasszonyok! Ha szeretnénk, hogy továbbéljen ez a hagyomány, akkor meg kellene őket bízni egy-egy ilyen ruha elkészítésével! Talán akkor a minősége is javulhatna a ruháknak!
  Ha Párizsban nem ciki hímző-művészetet tanítani és tanulni, akkor talán Budapesten sem az!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta