Egykor hazánk szilvanagyhatalom volt. A gömbölyű vagy ovális, lila gyümölcsöt nemcsak frissen fogyasztották, de lekvárként is, hiszen egyéb adalékanyagok nélkül is megállja a helyét a kenyérre kenve. Kiváló leves is készülhet belőle, sőt, az egyik hungarikum alkoholfajta alapjául is szolgál. Aszalt verziója egész évben elérhető szívbarát vitaminforrás.
Bár a mondás szerint az alma az, ami az orvost távol tartja, ha mindennap esszük, a szilva is méltán pályázhatna erre a szerepre, nem csak neve miatt passzol a mondókába. Állítólag ez volt az első háziasított gyümölcs az emberiség történetében.
Olcsó csodaszer a szilva
Alacsony kalóriatartalma mellett bővelkedik számtalan vitaminban. A-, B- és C-vitamin-tartalma kifejezetten magas, de B-, E- és K-vitamint is nagymértékben rejt a lila héj alatt megbújó zöldes gyümölcshús. Káliumban, magnéziumban, mangánban és kalciumban is bővelkedik. Közel 90%-a víz, és cukortartalma is alacsony.
A szilva jótékony tulajdonságait már a népi gyógyászat felismerte. A diabétesszel élők számára ez az egyik legelőnyösebb növény, hiszen alig tartalmaz cukrot, és rosttartalma miatt képes az emésztést is támogatni. Rostjai ráadásul prebiotikumként is működhetnek, kiváló táplálékul szolgálva a beleinkben található jótékony baktériumoknak. A vérnyomás csökkentésére is alkalmas lehet kimagasló káliumtartalma miatt, ez a benne található magnéziummal és kalciummal kiegészítve csontjaink egészségét is megalapozhatja.
Aszalt és folyékony formája a székrekedés egyik legismertebb ellenszere, ugyanis tele van szorbittal, ami nemcsak hashajtó hatású, de a vastagbél nedvességét is elősegíti. Képes a bélmozgás intenzitását is fokozni.
Véd a rák ellen, a vérnyomást is karbantartja
A szilva egészségre gyakorolt hatásai iránt megnövekedett érdeklődés a magas fenoltartalmának tulajdonítható, főleg az olyan antocianinoknak, mint a lutein és a zeantaxin, melyekről ismert, hogy természetes antioxidánsok. Ezek az összetevők segítenek a szabad gyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ezek ugyanis fontos szerepet játszanak az öregedés folyamatának lassításában és a rákos sejtek elleni küzdelemben is.
Az elmúlt években ez irányban több mint 70 vizsgálatot folytattak, és számtalan lehetőséget kezdtek kutatni, többek között a keringésre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kutatók megállapították, hogy már napi két szem friss vagy egy szem aszalt szilva képes egy felnőtt ember káliumszükségletét fedezni, s ez az a tulajdonsága, mely kifejezetten előnyössé teszi fogyasztását. A kálium ugyanis egy olyan elengedhetetlen anyag, melyre a megfelelő véráramlás miatt van szükségünk. Képes a vér koleszterinszintjét csökkenteni, ráadásul salaktalanít is. Ha rendszeresen fogyasztunk egy-két szemet belőle, már rengeteget tettünk egészségünkért, az ideális vérnyomásérték eléréséért..
A szilvának mintegy kétszáz fajtája ismert, a világ szinte minden szegletében megterem, így a friss verzióról télen vagy tavasszal sem kell lemondanunk, egyszerűen csak más tájon termett fajtát érdemes választanunk a boltban.