A vérengző diktátor magyar származású felesége ma is bujkál

GettyImages-50419027
Olvasási idő kb. 10 perc

Hogyan lett a magyar származású Farkas Zsófiából Safiya Kadhafi, és mi történt vele a 2011-es líbiai forradalom után?

Safiya Kadhafi magas termetű, szép asszony. Öntudatos és értelmes, nyílt – ezek a tulajdonságok már abban is megmutatkozhattak, hogy a hazájában korábban uralkodott előítéletek ellenére dolgozni akart és szakmát választott magának” – írta a Magyarország című lap 1974-ben a líbiai diktátor, Moammer Kadhafi feleségéről. Az akkor mindössze huszonkét éves Safiya Kadhafiról akkor még senki nem sejtette, hogy magyar származású: csak a 2011-es líbiai forradalom után kezdett kutakodni a külföldi sajtó a dúsgazdag asszony származása után.

A hivatalos verzió szerint beduin származású

A hivatalos verzió szerint Safiya a kelet-líbiai Barasa törzsből származik, Bayda városában született és ápolónőként dolgozott egy tripoli kórházban. 1970-ben találkozott Moammer Kadhafival, amikor az észak-afrikai ország „testvéri vezére és útmutatója” egy vakbélműtét után lábadozott. Kadhafi még ebben az évben (más források szerint 1971-ben) feleségül vette a csinos ápolónőt. (A diktátor első felesége Fethiye Nuri al-Khaled volt, akivel keleti szokás szerint a szülők által elrendezett házasságot kötött, és akivel az esküvőig nem is találkozott. Fethiyével mindössze hat hónapig tartott a házassága, tőle született a diktátor legidősebb fia, Mohammed Kadhafi.)

Kadhafi és Safiya gyermekeikkel
Kadhafi és Safiya gyermekeikkeljason florio / Getty Images Hungary

Tanfelügyelő volt a nagyapja

A második, valószínűbb történet szerint Safiya valójában a hajdani Jugoszláviában, azon belül a bosznia-hercegovinai Mosztárban született, Farkas Zsófia néven. Édesanyja horvát, édesapja magyar származású volt, nagyapja, Farkas János pedig tanfelügyelőként tevékenykedett az akkor még Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó városban. Zsófia a mostari kórházban volt ápolónő, amikor a Tito Jugoszláviájában katonai kiképzésen részt vevő Kadhafinak feltűnt a csinos nővérke. Líbiába hazatérve azonban nehezen lehetett volna elfogadtatni az idegen, keresztény származású feleséget, aki arabul sem nagyon értett, és idegenes kiejtéssel beszélt, ezért „eldugták” a nyilvánosság elől, és kreáltak neki egy beduin származástörténetet. Safiya testvére, Fatima a líbiai katonai hírszerzés vezetőjéhez, Kadhafi bizalmasához, Abdullah Senussihoz ment feleségül.

Kadhafi kedvelte az ápolónőket

A diktátor Kadhafi valamiért különösen vonzódott az európai ápolónőkhöz. Azonkívül, hogy felesége, Safiya eredeti foglalkozása ápolónő, szerette maga körül tudni külföldi ápolónőit is. Őket jellemzően Ukrajnából választotta, például Galina Kolotnickát vagy Oksana Balinskayát is. Balinskaya a CNN-nek elmondta: „apu”-nak szólították a diktátort, rendszeresen mérték a vérnyomását, gondoskodtak arról, hogy bevegye a vitaminjait és ismerték a mindennapi rutinját. (A sajtóban felröppentek olyan hírek is, hogy az ápolónők a diktátor szeretői voltak, Balinskaya azonban ezt cáfolta, állítva, hogy soha nem is maradt kettesben Kadhafival.) A diktátor 40 nőből álló, harcművészeti és fegyveres kiképzésben részesült testőrsége, az Amazon Gárda nagy feltűnést keltett Kadhafi külföldi útjain. De Kadhafinak voltak egyéb furcsa húzásai is: 2010 novemberében olasz nőket utaztatott Líbiába, azzal a szándékkal, hogy párt találjon nekik a líbiai férfiak között.

20 tonna arany, 30 milliárd dollár

Afrika királyainak királya”, ahogyan Kadhafi hivatkozott önmagára, természetesen minden luxust megadott felesége számára. A diktátorfeleségek többségéhez hasonlóan Safiya is imádott vásárolni; bevásárlókörútjainak egyik kedvelt célpontja Bécs volt. Kéttucatnyi testőr kísérte, gyakran repült Európába, Líbián belül pedig magángéppel közlekedett, gyerekeivel együtt. Kadhafi, diktátorokhoz méltóan, számos pozíciót adományozott gyerekeinek is: közülük került ki a nemzetbiztonsági főtanácsadó, az olimpiai bizottság elnöke, a labdarúgó-szövetség elnöke, a hadsereg egy elit alakulatának vezetője, valamint mindannyian részesedtek a líbiai nemzeti olajtársaság bevételeiből. Feleségéről arab sajtóorgánumok azt írták, övé volt a Buraq Air nevű légitársaság, valamint húsz tonna arany és harmincmilliárd dollár vagyonnal rendelkezik. 2008-ban Safiya Farkasht az Afrikai Unió nőszervezetének elnökévé választották Sharm el-Sheikhben, annak ellenére, hogy nem volt jelen a találkozón, és semmilyen tevékenységet nem végzett a szervezet nevében. A nyilvánosság elől visszahúzódó asszony összesen hét gyermeket szült Kadhafinak, hat fiút és egy lányt.

Páncélozott Mercedesekben menekültek

2011 után a Kadhafi család luxuséletének vége szakadt. A tunéziai és egyiptomi „arab tavasz” után Líbiában is tiltakozások kezdődtek a Kadhafi-rezsim ellen, aki véres megtorlással próbált hatalomban maradni. A líbiai lázadók végül elfoglalták Tripolit, a Kadhafi-klán pedig menekülni kényszerült. A diktátor felesége, gyerekei és unokái hat páncélozott Mercedessel keltek át a határon Algériába, amit az algériai hatóságok kezdetben tagadtak. Kadhafi fiai közül három (Mutassim, Szaif al-Arab és Khamis Kadhafi), mint utóbb kiderült, nem voltak a menekülők között: ők a líbiai hadseregben magas pozícióban szolgáltak és a diktatúra ellen kirobbant felkelésben életüket vesztették, csakúgy, mint maga a diktátor Kadhafi.

Erőszakos fiúk

Kadhafi legidősebb fia, Szaif Al-Iszlam ma is aktív a líbiai politikai életben. Másik fia, Al-Saadi, aki a líbiai nemzeti futballválogatott kapitánya volt és Olaszországban játszott (bár pályára csak 10 percre lépett), 2011 után Nigerbe menekült, majd elítélték egy 2005-ös gyilkosság miatt. 2021 szeptemberében szabadult a tripoli al-Hadaba börtönből, és állítólag Törökországba távozott. Al- Saadinak olaszországi évei alatt többször is meggyűlt a baja a helyi hatóságokkal a drog és alkohol mértéktelen fogyasztása, valamint női és férfi prostituáltak szolgáltatásainak igénybevétele miatt.

Szaif al-Iszlam Kadhafi portréja
Szaif al-Iszlam Kadhafi portréjajason florio / Getty Images Hungary

Az 1976-ban született Hannibal Muammar Kadhafi is többször összeütközésbe került a törvénnyel Európában, rendkívül erőszakos természete miatt. Rendőrökre támadt, ittasan vezetett, 2005-ben pedig bántalmazta akkori barátnőjét, későbbi feleségét, Aline Skaf libanoni fehérneműmodellt. A házaspár Genfben is botrányt okozott, amikor egy szállodai alkalmazottra támadtak, illetve nyilvánosságra került az az ügy is, amikor etióp dajkájukat verték meg, amiért az nem tudta elhallgattatni síró gyermeküket. Hannibalt jelenleg Libanonban tartják fogva, felesége 2021 januárjában Damaszkuszban tartózkodott, ahol dührohamában autójával járókelők közé hajtott.

Észak-Afrika Claudia Schiffere

Kadhafi egyetlen lánya, Aisha foglalkozása szerint jogász, Szaddam Husszein védője volt, majd 2011-ig az ENSZ jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedett. 2011 után Algériába, majd Ománba távozott. Szőkére festett haja miatt az arab sajtó „Észak-Afrika Claudia Schiffere”-ként emlegeti. Férje (aki Kadhafi unokatestvére) életét vesztette 2011-ben, négy gyermekével Aisha jelenleg is Ománban él. Kadhafinak volt még két örökbe fogadott gyermeke, Hana és Milad, róluk gyakorlatilag semmit nem tudni.

Máltai bankban pihen a vagyon

Az egykori diktátor vagyona becslések szerint közel százmillió eurós nagyságrendű. A hatalmas összeg a máltai Bank of Vallettában várja a sorsát. A bírósági döntés értelmében az összeg a líbiai államot illeti, Safiya Kadhafi ügyvédje azonban fellebbezett, és azt állítja, hogy az összeg egyik elhunyt fia feleségének, Lisa Van Goinga holland modellnek jár. Safiya Farkash jelenlegi holléte a homályba vész: ománi útlevéllel rendelkezik, a hatóságok azonban azt gyanítják, Egyiptomban tartózkodik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek