A magyarok kedvenc gyümölcséből elég egy szem naponta, hogy a szíved sokáig ép maradjon

GettyImages-1308414812

Az idénygyümölcsök fogyasztása már csak vitamintartalmuk miatt is előnyös lehet. Hiába nyúlnánk sokszor a megszokott ízekért, érdemes néha az aktuális, hazai fajtákat választani helyettük a zöldségesnél. Az, hogy a nemsokára szezont kezdő csonthéjas ráadásul szívünknek is jót tesz, már csak hab a tortán. Együnk belőle mindennap, amíg terem!

Egykor hazánk szilvanagyhatalom volt. A gömbölyű vagy ovális, lila gyümölcsöt nemcsak frissen fogyasztották, de lekvárként is, hiszen egyéb adalékanyagok nélkül is megállja a helyét a kenyérre kenve. Kiváló leves is készülhet belőle, sőt, az egyik hungarikum alkoholfajta alapjául is szolgál. Aszalt verziója egész évben elérhető szívbarát vitaminforrás. 

Bár a mondás szerint az alma az, ami az orvost távol tartja, ha mindennap esszük, a szilva is méltán pályázhatna erre a szerepre, nem csak neve miatt passzol a mondókába. Állítólag ez volt az első háziasított gyümölcs az emberiség történetében. 

Vérnyomásunk és ereink barátja az őszi gyümölcs
Vérnyomásunk és ereink barátja az őszi gyümölcsGravity Images / Getty Images Hungary

Olcsó csodaszer

Alacsony kalóriatartalma mellett bővelkedik számtalan vitaminban. A-, B- és C-vitamin-tartalma kifejezetten magas, de B-, E- és K-vitamint is nagymértékben rejt a lila héj alatt megbújó zöldes gyümölcshús. Káliumban, magnéziumban, mangánban és kalciumban is bővelkedik. Közel 90%-a víz, és cukortartalma is alacsony. 

A szilva jótékony tulajdonságait már a népi gyógyászat felismerte. A diabétesszel élők számára ez az egyik legelőnyösebb növény, hiszen alig tartalmaz cukrot, és rosttartalma miatt képes az emésztést is támogatni. Rostjai ráadásul prebiotikumként is működhetnek, kiváló táplálékul szolgálva a beleinkben található jótékony baktériumoknak. A vérnyomás csökkentésére is alkalmas lehet kimagasló káliumtartalma miatt, ez a benne található magnéziummal és kalciummal kiegészítve csontjaink egészségét is megalapozhatja. 

Aszalt és folyékony formája a székrekedés egyik legismertebb ellenszere, ugyanis tele van szorbittal, ami nemcsak hashajtó hatású, de a vastagbél nedvességét is elősegíti. Képes a bélmozgás intenzitását is fokozni

Véd a rák ellen, és a szívet is karbantartja

A szilva egészségre gyakorolt hatásai iránt megnövekedett érdeklődés a magas fenoltartalmának tulajdonítható, főleg az olyan antocianinoknak, mint a lutein és a zeantaxin, melyekről ismert, hogy természetes antioxidánsok. Ezek az összetevők segítenek a szabad gyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ezek ugyanis fontos szerepet játszanak az öregedés folyamatának lassításában és a rákos sejtek elleni küzdelemben is. 

Az aszalt szilva egész évben beszerezhető, egy szem elég belőle naponta a megfelelő kálium mennyiségéhez
Az aszalt szilva egész évben beszerezhető, egy szem elég belőle naponta a megfelelő kálium mennyiségéhezFlavio Coelho / Getty Images Hungary

Az elmúlt években ez irányban több mint 70 vizsgálatot folytattak, és számtalan lehetőséget kezdtek kutatni, többek között a keringésre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kutatók megállapították, hogy már napi két szem friss vagy egy szem aszalt szilva képes egy felnőtt ember káliumszükségletét fedezni, s ez az a tulajdonsága, mely kifejezetten előnyössé teszi fogyasztását. A kálium ugyanis egy olyan elengedhetetlen anyag, melyre a megfelelő véráramlás miatt van szükségünk. Képes a vér koleszterinszintjét csökkenteni, ráadásul salaktalanít is. Ha rendszeresen fogyasztunk egy-két szemet belőle, már rengeteget tettünk egészségünkért. 

A szilvának mintegy kétszáz fajtája ismert, a világ szinte minden szegletében megterem, így a friss verzióról télen vagy tavasszal sem kell lemondanunk, egyszerűen csak más tájon termett fajtát érdemes választanunk a boltban. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra