Ugyanis nemcsak a rendkívüli éhség, hanem az elfogyasztott ételek is okozhatnak fejfájást. Ha ez a kellemetlen érzés csupán alkalmanként jelentkezik, különösebb okunk nincs aggodalomra, azonban, ha az étkezés utáni fejfájás gyakorivá válik, mindenképpen meg kell vizsgálni a mögöttes problémákat.
Az alábbiakban összegyűjtöttük, mi lehet az oka annak, ha evés után hasogat a fejünk.
Ezt jelentheti, ha evés után fáj a fejed
Az étkezés utáni fejfájást ételintolerancia vagy -allergia is okozhatja, amely fájdalomért a szervezetben kialakult gyulladás tehető felelőssé. A leggyakoribb kiváltó okok általában a tejtermékek, a glutén és a mesterséges adalékanyagok.

- Fejfájást okozhat az alacsony vércukorszint is, amely akkor fordulhat elő, ha túlságosan hosszú ideig nem eszünk, vagy kihagyunk egy-két étkezést. De a túl sok cukor fogyasztása, különösen az édességek, a sütemények és cukros italok is fejfájást válthatnak ki. Ha csökkentjük ezeknek az ételeknek a bevitelét, az segíthet fenntartani a stabil vércukorszintet.
- Közismert az is, hogy bizonyos élelmiszer-adalékanyagok is fejfájást okoznak, különösen a mononátrium-glutamát (MSG), a nitrátok és a szulfitok. Ezek a vegyületek általában feldolgozott élelmiszerekben és pácolt húsokban találhatók.
- Miután a koffein szűkíti az ereket, a kávé és a tea elhagyására az erek kitágulnak, ami ugyancsak fájdalommal járhat.
Ennek elkerülése érdekében gyakran javasolják a koffeinbevitel fokozatos csökkentését.
- Kellemetlenséget okozhat az elégtelen folyadékfogyasztás is: a fejfájás lehet a kiszáradás egyik tünete is.
- A túl hideg ételek vagy italok fogyasztása is okozhat fejfájást, mert ekkor az agy vérerei összehúzódnak, majd gyorsan kitágulnak. Ez átmeneti, de a hideg ételek lassú fogyasztása segíthet megelőzni a kellemetlen érzést.
- A sós ételekkel is érdemes vigyázni, mert a magas nátriumtartalom miatt összehúzódó erek növelik a nyomást a fejben, amely a vérnyomásemelkedés miatt fejfájást okozhat.
Hasznos tudnod, hogy van egy tavaszi finomság, amely mérgezhet – ebben a cikkünkben megtudhatod, a felhasználás előtt mire kell figyelned.
Ezt a tavaszi különlegességet alaposan ellnőrizni kell a mérgezés elkerülésére.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés