Így (ne) mosson farmert!

Miután Tommy Hilfiger, majd maga a Levi’s vezérigazgatója is elismerte, hogy gyakorlatilag sosem mossák ki farmereiket, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy valóban értelmetlen bizonyos időközönként mosógépbe vágni a széthordott nadrágokat, vagy azért mégiscsak kéne mosni valahogy azokat a gatyákat? A Levi’s kreatív igazgatója, Jonathan Cheung a Refinery29-nak adott interjújában nem csak azt árulta el, milyen időközönként érdemes tisztítani a farmereket, de néhány olyan egyszerű és gyors tisztítási praktikára is felhívhatja a figyelmet, melyek innentől kezdve megkönnyítik a dolgát, ha farmerről van szó. És ha maga a Levi's ajánlja, valószínűleg van is benne valami.

Csak helyenként tisztítson!

Eddig csak fogta, kifordította a farmert és bevágta a mosógépbe? Na ez az, amiről le kell szoknia a jövőben. A Levi’s ugyanis továbbra sem ajánlja a farmerek rendes kimosását, helyette inkább a helyenkénti tisztítást javasolja a cég. “Egy kis folt miatt semmi értelme bedobni az egész farmert a mosógépbe, ilyenkor elég, ha ráönt egy kis mosószert a foltra és szivaccsal vagy fogkefével kidörzsöli.” Így elkerülheti a szín felesleges kopását, illetve az anyag sem fog olyan hamar meglazulni.

Felejtse el a szappant!

Cheung nem csak a mosógépet, de a szappant is a farmer ősellenségének tartja: “Sminkfoltok, sár vagy bármilyen kosz esetén samponnal érdemes eltüntetni a szennyeződéseket, az ugyanis sokkal kíméletesebb a többi mosószernél. A hotelekben található repi samponok is teljesen jól működnek, SOS helyzetekben nagyon jól tudnak jönni“ – javasolja a tervező.

Getty Images/ www.gettyimages.com

Mosás helyett áztatni is elég

Nincs annál nagyobb pazarlás, mint egy nap után bedobni a farmert a mosógépbe. Cheung azt tanácsolja, viselje nyugodtan addig, amíg kényelmesnek érzi, amikor pedig már érezhetően ráférne egy nagymosás, akkor is inkább csak frissítsen. “A farmert nem szabad teljesen kimosni, helyette inkább csak áztassa be egy kád langyos, éppen hogy szappanos vízbe húsz percig és jobb lesz, mint új korában.”

Ha viszont már nagyon úgy érzi, hogy a mosás elkerülhetetlen, akkor is mindenképpen hideg vízben tegye, és lehetőleg amilyen ritkán csak lehet. Ha a heti nagymosás helyett csak kéthetente szánja rá magát, máris több, mint 14 liter vizet spórolhat. És különben is, éljen a környezettudatosság!

Szárítóprogram helyett teregesse ki a napra!

Cheung azt javasolja, hogy szárítóprogram helyett teregesse ki a vizes nadrágot a friss levegőre. “Így nem csak energiát spórol de a farmer életét is meghosszabbítja: a szárító gyors körbe-körbe mozgásának köszönhetően könnyen sérülnek a nadrágok, ráadásul a színükből is veszítenek és hamarabb kopottá válnak. Ráadásul ha a napon szárítja meg, akkor a nap UV sugarainak köszönhetően könnyen elérheti a vintage hatást, ami most amúgy is nagy trendnek számít, így ha halványkék, koptatott nadrágra vágyik, mindenképpen napon szárítsa meg a kimosott nadrágját."

Ha úgy érzi, önnek még jobb farmer-mosási praktikái vannak, ossza meg velünk e-mailben!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek