Gluténmentes felhőkenyér: az igazi csoda

Szinte bármilyen péksütit helyettesíthetünk vele. Minőségi fehérjeforrás, és csak pár perc elkészíteni.

A felhőlángos vagy felhőpalacsinta néven is ismert kenyérhelyettesítő gyakorlatilag zéró szénhidrátot tartalmaz. Krémsajt helyett használhatunk görög joghurtot is.
A felhőlángos vagy felhőpalacsinta néven is ismert kenyérhelyettesítő gyakorlatilag zéró szénhidrátot tartalmaz. Krémsajt helyett használhatunk görög joghurtot is.ThitareeSarmkasat

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 3 darab tojás
  • 3 evőkanál krémsajt
  • csipet só
  • csipet szódabikarbóna
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A tojásokat válaszd ketté. A sárgáját gépi habverővel dolgozd habosra a krémsajttal (vagy görög joghurttal), a szódabikarbónával és a sóval. A fehérjét verd kemény habbá, és óvatosan forgasd hozzá a másik keveréket (a fehérjehab összetörése nélkül).

Osszuk hat egyenlő részre, és süssük készre kb. 15-20 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni (legalább hatvan perc), csak utána vegyük le a sütőpapírról.

A dietetikus tippje: „Akárcsak a szénhidrátok vagy a zsírok fogyasztása során, fehérjék esetén is érdemes figyelned a minőségre. Mit értünk ezalatt? Ha figyelsz a fehérjebevitelre, fontos ismerned az ún. biológiai érték fogalmát. Ez annyit tesz, hogy egy adott élelmiszer proteintartalmának hány százalékát képes a szervezet saját fehérjéi fel- avagy újjáépítésére felhasználni. S azt például tudtad, hogy az anyatej mellett a tojás biológiai értéke is 100 százalék, azaz teljes mértékben hasznosítani tudja a szervezet?”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Ínycsiklandó reggeli elvitelre glutén- és tejmentesen Ínycsiklandó reggeli elvitelre glutén- és tejmentesen

Mindössze két hozzávaló kell ehhez a finom és laktató, ráadásul gluténmentes, tejmentes reggelihez. Néhány perc munkával a sütőben landol, és elkészül, mire indulni szeretnénk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel (cukormentes recept)

Szinte lehetetlen elrontani, és millió módon lehet variálni a tölteléket hozzá. Íme az egyik legjobb.

2020. augusztus11., 06:04

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mártogatós avokádóból, hogy ne csak a guacamolét ismerjük (gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus recept)

Az alapja joghurt, egy jó érett avokádó kell hozzá, egy kevés koriander vagy bazsalikom, némi fűszer és pár kavarás. Vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes recept (tejmentessé is tehető).

2020. július13., 06:04

A legjobb, leggyorsabb csípős mártogatós: bang bang szósz (glutén-, tojásmentes recept)

Chili mayo, spicy mayo vagy bang bang néven is ismerheted, de ha megszereted, saját nevet is adhatsz neki. Ha megkóstolod, úgyis ez lesz. Sült húsok, halak, nuggets, sült, rántott zöldségek, édesburgonya- és cukkinihasábok mellé is fantasztikus. Glutén- és tojásmentes, és vegán verzióban is elkészíthető.

2020. június22., 06:00

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek