Egy közepes méretű, normál vastagságú vagy egy nagy, vékony tésztás pizza lesz belőle.
Hozzávalók
- 140 gramm mandulaliszt
- 30 gramm kókuszliszt
- 1 teáskanál só
- 20 gramm útifűmaghéj
- 0.5 csomag instant élesztő (expressz)
- 1 teáskanál olasz fűszerek (ízlés szerint a tésztába)
- 190 gramm langyos víz
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál növényi olaj
- pizzafeltétek tetszés szerint
Elkészítés:
Külön tálban keverjük össze a száraz (lisztek, élesztő, útifűmaghéj, só, fűszerek) és a nedves hozzávalókat (víz, olaj, tejföl), majd elegyítsük egymással, és gyúrjunk belőle tésztát. Az élesztőn található utasítás szerint pihentessük/kelesszük a tésztát a megadott ideig.
Ha ez letelt, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk. Tegyük rá kedvenc (glutén- és cukormentes) paradicsomszószunkat, feltéteket és sok reszelt sajtot a tetejére. Nagyon forró (akár 220 fokos) sütőben süssük készre.
A dietetikus tippje: „Bizonyára észrevetted már, hogy glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű tésztát gyúrni, ezért különféle ún. sikérhelyettesítő anyagokat kell a tésztához adni. Ilyen az útifűmaghéj (Psyllium husk) is, amely tulajdonképpen egy vízoldékony rost, és a tészták ruganyosságának biztosításán túl az emésztőrendszerre is jótékony hatást fejt ki. Jótékony, ha székrekedéssel küzdesz, de a puffadásra hajlamosak óvatosan bánjanak vele! Számos fogyókúrás por, kapszula is tartalmazza, mert ez a kis rostszemcske súlyának akár 300-szorosát is képes folyadék formájában megkötni, így fogyasztása után tovább maradunk jóllakottak.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.
Édes, illatos gluténmentes brownie-recept. Az elkészült finomság íze megszólalásig hasonlít az eredeti, nem mentes verziós brownie-ra, pedig szinte minden hozzávalót kicseréltünk.
Tovább olvasom