SZÜLŐSÉG

Túlélő vagyok, nem áldozat

2017. február 3., péntek 18:27

Takács Hajnal bántalmazott nő, mégsem áldozatként, hanem túlélőként tekint magára. Amikor korábbi párja megverte, a mélyponton megoldások és túlélőtársak keresésébe kezdett, ebből született két évvel ezelőtt Az asszony verve című első könyve.

A második könyv, amely Bántalmazottak igazsága címmel a napokban jelenik meg, kevesebb személyes történetet tartalmaz, sokkal inkább kiáltványszerű, figyelemfelhívó. Olyan fontos témákat jár körül, mint a hatóságok kétes szerepe a bántalmazás fenntartásával, illetve a bántalmazó kapcsolat utáni élet. Ezekről beszélgettünk a szerzővel.

Már írtál egy könyvet a bántalmazásról, miért kell még egy? Manapság ez "divatos" téma?

Inkább azt mondanám, hogy a bántalmazás "divatos", méghozzá elég régóta, és ez kezd annyira fájóan megkerülhetetlen lenni, hogy egyre többet beszélünk róla. A témában már rengeteg könyv íródott, mégis nagyrészt a perifériára szorultak. Azt hiszem, hogy az igazán fontos dolgokról nem lehet eleget írni, sosem tudhatjuk, hogy melyik írás lesz az, ami elér valakinek a szívéhez és tettekre készteti.

Az első könyv óta még mélyebbre ástam magam a családon belüli és kapcsolati erőszak témakörében. Gondoltam, továbbvinném ezt a fonalat, elmondanám, mire jutottam.

Hangsúlyozod, hogy nincs „osztott felelősség”, a bántalmazó a felelős mindenért, a bántalmazott semmiért. Nem túl fekete-fehér ez? Mindenki a saját életéért felelős.

A bántalmazás elkövetésében nincs osztott felelősség, hiszen az a bántalmazó döntése. Ő választja ki az erőszak módját, és ő alkalmazza azt áldozatán. Az áldozat nem felelős az őt ért erőszakért, de a saját életéért igen. Ez a két dolgot nagyon fontos kettéválasztani, hiszen pont ebből alakulhat ki az áldozathibáztatás is, amivel elmaszatolható a bántó felelőssége. A bántalmazásról kizárólag a bántalmazó tehet, mert ő döntött így. A bántalmazás lélektanának megismerése értelmetlenné teszi a „Miért marad?” és „Minek tűrte?” kérdéseket: az erőszakos kapcsolatok legyengítik az egészséges életösztönt. Ezért nagyon fontos az áldozat támogatása, hogy újra kezébe tudja venni saját életét.

Mintha démonizálnád a bántalmazókat: ők hoznak egy döntést, hogy bántalmazók lesznek. Ők a gonoszak. Mi van, ha ez nem tudatos döntés részükről, ha „csak” képtelenek kontrollálni agressziójukat?

Az ember szabad akaratából hozott döntései felelősséggel járnak. Nyilván könnyebb megkerülni a felelősségvállalást azzal, ha valamire azt mondjuk, hogy nem vagyunk rá képesek, és megnevezünk egy külső okot arra, hogy miért nem. Ha démonizálnám a bántalmazókat, akkor az viszonylag egyszerű lenne, mert akkor csak kéne hívni egy ördögűzőt és meg lenne oldva a probléma. Csakhogy a bántalmazás meggyőződésem szerint döntés, és így a felelősség sem ruházható át.

Nem lehet indok senki viselkedése sem az agresszióra. Ha valaki agresszívan viselkedik, az róla szól, nem a körülményekről. Rólam meg az szól, ahogyan reagálok.

Valóban azt gondolom, hogy az erőszak mögött emberi gonoszság húzódik, amivel elárulják az élet szentségét - mert így döntöttek. Az áldozat is azért válik túlélővé, mert így döntött. De ez a döntést sokkal nehezebb kivitelezni, mint megalázni vagy megverni valakit.

A bántalmazó persze nem azt dönti el, hogy ő akkor most innentől bántalmazó lesz, és ezt a szerepet büszkén felvállalja. Bántani fog, és bele sem gondol, hogy ezzel a döntésével milyen lavinát indít el – nemcsak az áldozata, hanem önmaga felett is. A legtöbb bántalmazó egyáltalán nincs azzal tisztában, hogy amit tesz, azt bántalmazásnak hívják, vagy ha sejti is, letagadja.

De hát "mindig azt bántjuk, akit a legjobban szeretünk", nem?

Nem. A szeretet nem bánt. Ez is egy olyan mondat, ami elhazudja a bántás igazi lényegét és elfogadhatóvá teszi azt. Hogy bánthatnánk azt, akit szeretünk? Mért tennénk ilyet? Szeretlek és ezért bántalak? Ez összeférhetetlen.

Hazánkban rengeteg ember alkoholproblémával küzd, ittasan sokan agresszívek. A bántalmazás összefügg ezzel?

Tévhit, hogy az alkoholos befolyásoltság vagy egyéb szerhasználat gyakoribbá tenné az agressziót, de az viszont tény, hogy ilyen befolyásoltság alatt könnyebben oldódnak azok az emberi gátak, ami visszatartja az elkövetőt. Aki nem hajlamos az agresszióra, az bepiálva sem lesz agresszív.

Az alkohol és a bántalmazás nincs ok-okozati összefüggésben egymással, de az idők során ezt szépen összemosták, és ezzel együtt az erőszak valódi természetét is elfedték. Az én célom az, hogy a gyökerekig leásva lecsupaszítsam az erőszak természetét és jellemzőit azért, hogy megláthassuk azt, ahogy a dolgok egyébként vannak. Nyilván ez kényelmetlenebb. Nehezebb kimondani azt, hogy bántottalak, mert azt választottam, hogy egy szar alak leszek, és megengedem magamnak azt, hogy téged ne vegyelek emberszámba, mint azt, hogy bocs, be voltam rúgva, és az alkohol tehet mindenről. Mintha ő ott se lett volna.

Új könyvedben igyekszel kerülni a nemi szerepeket. Miért?

Mert az erőszak nemtelen, minden értelemben. Évszázadokon át társadalmi szinten is elfogadhatóvá tették az erőszakot azzal, hogy női hisztériára, menstruációra és akármire fogták azt. A nőket nevezték ki az erőszak okának, mert miniszoknyát hordanak, mert kiállnak a jogaikért, mert ezzel provokálnak, meg az összes többi maszlag, amivel mindenről beszéltek, csak pont az erőszak eredési pontjáról nem.

Kényelmes dolog egy férfiközpontú társadalomban feminizmusra és emancipációra fogni mindent úgy, hogy egyébként azt a legegyszerűbb igazságot veszik el, hogy férfiak és nők egyenlő jogokkal bírnak. A bántalmazás senkinek nem jó, se nőnek, se férfinak. Miért kéne akkor ebben nemi háborút indítani?

Köztudott, hogy a bántalmazó kapcsolatokból nehéz szabadulni. De ha kilép belőle az ember, akkor már jó lesz? Mi vár a túlélőre?

Magunk mögött hagyni egy bántalmazó kapcsolatot csak az első lépés. Ezután még nagyon sok megpróbáltatás vár az emberre. A bántalmazás nem ott kezdődik és nem is ott végződik, ahol hisszük. Olyan pillangóhatása van, ami egész életünkre kihathat.

A lelki tényezők, a veszteség meggyászolása, a feldolgozás és a túllépés kegyelme csak egy síkja a bántalmazás utáni létnek. Ezzel párhuzamosan általában végeláthatatlan eljárások, perek, folytatólagos gazdasági bántalmazás és folyamatos küzdelem a bántalmazás hozadéka.

A traumatikus emlékbetörések, a testi tünetek és a lélek gyógyulása időt vesz igénybe. Az erre szükséges időt csorbítják meg ezek a bántó emberek és lopják tovább a bántalmazott életét.

Mindenkinek a környezetében van pár áldozat. Hogyan segíthetünk nekik?

Mindenképpen elsősorban azzal, hogy felismertetjük a bántalmazás természetét. Sok bántalmazott sokáig nem is tudja, hogy ő az. Pontosan a társadalmi hozzáállás miatt, ami megmagyarázhatóvá és elfogadhatóvá tette az erőszakot.

Az értő tanú jelenléte nagyon fontos az áldozat életében, de ahhoz a segítőnek valóban értően kell jelen lennie. Így meglátásom szerint az erőszak természetének ismerete mindenki számára egyaránt fontos. A bántalmazottnak a kiút keresése miatt, a segítőnek pedig a támogatás miatt.

Az erőszak meggyengít, ezért a támogató jelenlét mindaddig szükséges, míg az áldozat meg nem erősödik, sőt, még azután is. A felépülés és megerősödés hosszú folyamat, amiben vannak hullámvölgyek. Ilyenkor jó, ha valaki fogja a kezünk.

Az áldozat elszigeteltnek, magányosnak érzi magát és fél. Fel kell oldanunk ezeket az érzéseket, tudatnunk kell vele, hogy nincs egyedül a probléma megoldásában, mert segítünk neki - de ezt az ígéretünket felelősen tegyük, ne okozzunk neki csalódást, hiszen a segítségnyújtásunkkal az életben elvesztett hitét is vissza tudjuk adni.

Könyveid készülése során rengeteg esettel ismerkedtél meg aktákból és személyesen is. Ezt hogy bírtad lelkileg? Nem készültél ki?

Amíg csináltam, addig nem. Persze sírtam eleget, és sokszor nagyon fájdalmasan éltem meg mások szomorú és méltatlan helyzetét. De nekik nem arra volt szükségük, hogy velük együtt legyek bánatos, hanem inkább arra, hogy együttérző módon fényt és reményt kapjanak.

Aztán persze olyan sokat hallgattam, hogy ezt lehetetlen így csinálni, hogy a végén elhittem, hogy így van, és gyorsan ki is készültem egy kicsit. Szó szerint a végén, amikor már kész voltam, és leírtam mindent, amit szerettem volna átadni. Aztán persze rájöttem, hogy már rég túl vagyok a „lehetetlenen”, és nem igaz, hogy ebbe csak beleőrülni lehet - bár az kézenfekvőbb következmény.

Sokat írsz a hatóságok igazságtalanságáról, arról, hogy nem tudnak, vagy nem akarnak segíteni az áldozatokon. Mit lehetne tenni, hogy javuljon a helyzet?

Nagyon régóta nincs igazságszolgáltatás hazánkban, csak jogszolgáltatás. Az elvetélt működésük oka a tudatlanság. Nem ismerik a bántalmazó kapcsolatok lélektanát, nem nézik holisztikusan, összefüggéseiben az eseményeket. Feldarabolnak mindent, amit csak lehet, és ebben a nagy szalámizásban el is veszejtik az igazságot az emberrel együtt.

Meggyőződésem, hogy egy hatóság sem lenne olyan leterhelt, ha ismernék a családon belüli és kapcsolati erőszak jeleit, eszközeit és ciklusait, mert egyből látnák annak az egyébként teljesen szembetűnő jellemzőit, és gátat tudnának szabni a bántalmazó hatósági ámokfutásának.

Ha a bíróságok egy válópernél figyelembe vennék a bántalmazás megtörténtét, akkor már előre számíthatnának arra, hogy a bántalmazó megpróbálja majd elhitelteleníteni áldozatát, igyekszik anyagilag tönkretenni, nagy valószínűséggel felelőtlen szülőnek és gyermeknevelésre alkalmatlannak titulálja őt, és megpróbálja majd elperelni a közös gyereket.

Ez olyan általános jelenség, hogy szinte hihetetlen, miért nem tette fel egy bíró sem a kérdést, hogy miért van ennyi hasonló eset, és miért hagyják, hogy költséges, de sehová nem vezető, valódi megoldást nem nyújtó eljárások indulhassanak meg. Ha mélyebbre néznének, akkor meglátnák a bántalmazás jelenlétét és dinamikáját, és nem hagynák a bántalmazónak, hogy bosszúhadjárata közben a hivatalokkal is packázhasson.

A bántalmazó kapcsolatok jellemzői egyáltalán nem bonyolultak vagy felismerhetetlenek. Teljesen jól láthatóak, ha azt az ismeret szemüvegén keresztül szemléljük. Ha a hatóságok időt és energiát szánnának a megismerésre és a tudás megszerzésére, akkor javulna a helyzet. De mindaddig emberéleteket tesznek tönkre, amíg szűklátókörűség, áldozathibáztatás és bagatellizálás jellemzi őket.

Előző könyvedhez képest ebben sokkal kevesebb a személyes történet - a sajátodat leszámítva. Ez tudatos volt?

Minél több esetet ismertem meg, minél több peranyagot, nyomozási jegyzőkönyvet olvastam át, annál egyértelműbb és tisztábban látható volt az az eljárási protokoll, ami jellemzi a hatóságokat. Itt az emberi tényezőkön túl egy jól lekövethető folyamat van jelen. Egy idő után tényleg olyan volt, mintha ugyanazt a sztorit hallanám, csak más helyszínekkel és szereplőkkel – az eszközök ugyanazok voltak, a hatósági eljárások kísértetiesen hasonló fordulatokban bővelkedtek.

Nem láttam többé szükségét annak, hogy eseteket mutassak be, inkább arra törekedtem, hogy a jelenség általánosságára hívjam fel a figyelmet. Ráadásul ez azért elég vékony jég, így úgy döntöttem, hogy az én esetemen keresztül mutatom meg ezt, mert így senki mást nem sodrok bajba – mert azt azért lássuk be, hogy egy rendszer sem szereti nagyon, ha megkérdőjelezik. De mivel én is csak egy vagyok a sokból, így az én történetem is elég ehhez.

A te történeted kapcsán hangsúlyosan előkerül a mellplasztika kérdése, hiszen a Te bántalmazód a melledben lévő szilikon megsértése révén krónikus betegséget okozott neked, ha jól értem. Miért plasztikáztattál?

Jól érted. A bántalmazás során szétnyomta a mellemben lévő implantátumot, ami a nyirokrendszeremben szétterjedt és a jelenlegi állás szerint ezzel nem tudnak mit kezdeni az orvosok. Ennek eredményeképpen kialakult nálam az atópia is, így életem végéig babamosakodó krémmel kell fürdenem, kerülnöm kell a napfényt, a pancsikálást, és egy csomó olyan dolgot, amit egyébként szeretnék.

Az első mellplasztikám több mint húsz évvel ezelőtt volt, akkor itthon ez még nem volt divat és elég keveset is tudtunk róla. Másfajta, ma már elavultnak számító implantátumokkal dolgoztak. A mostani (mint az előző szétnyomott is) kohéziós géllel van töltve, ami olyan, mint egy gumicukor. Elvileg nem nagyon tudna magától szétfolyni az emberben még a burok sérülése esetén sem, így azért mégiscsak érdekes, hogy az én testemben a fél nyirokrendszerem ezzel van tele. Ugyanakkor a gyártóval folytatott levelezésem során azt a választ kaptam, hogy bántalmazás nélkül is előfordulhat spontán szakadás, és a nyomozás során bevont orvosszakértők véleménye szerint is létrejöhet ez extrém behatással vagy anélkül is. Így jogosnak tartom az álláspontomat, hogy ez a fajta beavatkozás nem biztonságos.

Az első mellműtétem a szülés után egy éven belül történt, mert elhittem neki, hogy a szoptatás utáni mell nem szép. Ma már tudom, hogy ez egetverő nagy baromság, és hogy a nőiesség nem a melltől függ. Persze a házasságom nem menekült meg a műtét miatt, cserébe viszont egy életre behatároltam magam vele.

Mi a véleményed most a mellplasztikáról, ajánlanád?

A mai eszemmel már nem műttetném meg magam, és ha lehetőségem van rá, akkor másokat is inkább arra buzdítok, hogy ne külsőségekkel akarják visszaépíteni önbecsülésüket. A lerombolt önbecsülés újraépítése hosszú folyamat, nem váltható meg pénzzel, és pár órás beavatkozással. A plasztikai műtétek ugyanolyan műtéti beavatkozások, mint az összes többi, egyáltalán nem veszélytelenek, de mivel egészen jól jövedelmező iparággá nőtte ki magát, így nyilván nem fogják a vendég orrára kötni az esetleges mellékhatásokat és hozadékokat.

Én nem ajánlom az efféle műtéteket, de elfogadom mindenki önrendelkezését a saját teste felett. Mindenképpen azt javaslom, hogy jó alaposan gondolja át mindenki, mit tesz a testével, és megfelelően tájékozódjon.

Hangsúlyozod, hogy szerepeink megtalálásában generációkon átívelő hatások, gyerekkori minták vezetnek minket, ha a családfánk tele van bántalmazókkal vagy áldozatokkal, az a mi sorsunkat is befolyásolja. Szerintem is így van, és ezekből a hatásokból pszichoterápia segítségével lehet gyógyulni. Szerinted mivel lehet?

A terápia megválasztásában is körültekintőnek kell lenni, ha valós gyógyulást szeretnénk. A pszichoterapeuták egy része nagyon szeret gyógyszerezni, másik része pedig megbélyegezni.

Én abban hiszek, hogy emberséggel és együttérzéssel eljuthatunk önmagunk lényegéhez, és ott meg tudjuk találni gyógyulásunkat. Szerintem az önismereti út vezet a megoldáshoz, és nagyon hasznos, ha ebben van segítségünk.

A hozott minták, a szocializáció, a tanult tehetetlenség és a mindenféle behatások megszabják életutunkat. Túl régóta futnak a családi és társadalmi programok rajtunk, és nekünk ez a komfortzónánk. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogyha ezen a zónahatáron átlépünk, akkor számos lehetséges új megoldást és kiutat találunk. Ilyenkor általában a megszokott környezetünk furcsán szemlél minket, ami normális, hiszen ilyenkor hekkeljük meg azt a rendszert, amiben mind ismerősek vagyunk. De meggyőződésem, hogy ezek a megszokott komfortzónán belül futó, előre nem vivő programok felülírhatóak még több életigenléssel és szeretettel. Hiszem, hogy egészséges én-részünk támogatása és táplálása életben tart minket és gyógyulást eredményez.

Arról már kérdeztelek, mi segíthet egy bántalmazottnak a kilépésben és utána. Mi a helyzet a bántalmazókkal, mi segíthet nekik a megváltozásban?

A bántalmazóknak az segít, ha megváltoztatják gondolkodásukat. A bántalmazókat hatalomvágy, jogosultságtudat és birtoklási vágy jellemzi – jellemzően mások rovására és önmaguk számára haszonelvűen.

Meg kell tanulniuk tisztelni az életet. Ahogy egy bántalmazott is megdolgozik a gyógyulásáért, úgy a bántalmazónak is dolgoznia kell magán, hogy ne pusztítson másokat.

Nálunk nem üzemelnek még széles körben az „átnevelő terápiák”, mivel a bántalmazással kapcsolatban is megengedőbb a társadalmunk, de sajnos a külföldi tapasztalatok sem szólnak sok jó eredményről, pont azért, mert a gondolkozást megváltoztatni a legnehezebb. A bántalmazók alaptermészetének része a jogosultságtudat.

Ők azt hiszik, hogy joguk van hatalmaskodni másokon, és megláttatni velük azt, hogy nincs egyenlőbb az egyenlők között igen nehéz. Ezt meglátni csak emberséggel és szeretettel lehet. És ez a két tulajdonság pedig elég messze áll a bántalmazóktól.

Mindkét könyved előszavában említed, hogy kicsit önterápiaként írtad őket. Használtak?

Az első nem is könyvnek indult, hanem naplófélének, így az engem érintő terápiás jellege is sokkal erősebb volt. A másodiknál már inkább át akartam adni, hogy mire jutottam ezen a kacskaringós, sárgaköves úton. Szerintem mindenképpen használ az igazság kimondása és a jóért való kiállás. Bármilyen hülyén hangzik, azt hiszem, jobb emberré tett az elmúlt pár év.

Most úgy érzem, hogy megtettem, amit kellett, és hogy soha többé nem fogok tudni elmenni az igazságtalanság mellett – és nem is akarok.

Mik a további terveid?

Folytatom, amit elkezdtem. Megtisztelő felkérést kaptam a Nézőművészeti Kft. és a MaNNA Soha senkinek című közös produkcióját követő feldolgozó beszélgetésében, és áprilisban a Feldmár IntézetNőkérdés programsorozatába is. Azt hiszem, ezek mind nagyon jó visszaigazolások arra, hogy nem kell félni az erőszak témakörétől, mert azt megismerve pontosabban láthatjuk, hogy miért érdemes élni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.05 15:12:26Reszet Elek

  Hazugság, ferdítés és az objektivitás hiánya az elejétől a végéig. Mondatról mondatra szét lehetne cincálni hogy mekkora hazug trágyahalom de túl sok idő lenne. Akinek van szeme úgyis látja.

  Csak kérdezném, az kinek a döntése volt hogy egy bántalmazót választott a szerző párjául? Ki nem tanította meg megfelelően választani? Ki akadályozta meg hogy felnőtt ember módjára kilépjen a bántalamzó kapcsolatból? Ő biztosan nem bántalamazott semmilyen formában a kapcsolatában? Hogy lehet az erőszak valóban nem nélküli, ha már az interjú következő mondatában leosztja a szerepeket vétlen női áldozatra és erőszakoló férfi elkövetőkre?

  Mennyi pénzt (és honnan) kapott a könyvei megírásáért?

 • 2017.02.05 18:49:36csakférfi

  Eddig csak hallomàsbòl ismertem a hülyékt és az elvakultakat.
  Most kettö meg is jelent.
  Legalàbbis a gondolkodàsa.

  Reszet Elek
  CsakSzòlokHogy

 • 2017.02.05 19:54:06csakférfi

  onderon
  Miért van az, hogy a bántalmazott nők, ócska tetoválásokkal, mindenféle felnyírt, színezett hajakkal, tetovált szemöldökkel próbálják azt kiáltani a világba, hogy minden rendben van, jól vagyok?
  Nem nincs jól.--ez igaz.
  " ócska tetoválásokkal, mindenféle felnyírt, színezett hajakkal, tetovált szemöldökkel" ...........Vigyázz !!!! Nem az vagyok akinek hiszel.
  Ezt közvetíti.
  Mivel mindenkiről feltételezzük hogy "normális" emlékei vannak ezáltal normális a viselkedése.

 • 2017.02.05 20:25:59dr. Karap Gergő

  A témakörben nagyon várom már végre legalább a "Hogyan kerüljük el a bántalmazókat? - Nem érdekelsz, >>rosszfiú<

 • 2017.02.05 20:27:38dr. Karap Gergő

  ! vagy a "Egészséges kapcsolatok - hogyan tehettek érte?" című bestsellereket is.

 • 2017.02.05 20:31:38dr. Karap Gergő

  csakférfi

  Aki máshogyan gondolkodik, mert mások a tapasztalatai, vagy éppen az ellenkezőjét élte meg, mint az író - az eleve csak hülye és elvakult lehet?
  Gondolom, önmagát végtelenül toleránsnak és haladó gondolkodásúnak érzi ilyen gondolatok leírásakor.

 • 2017.02.05 21:40:17csakférfi

  Aki máshogyan gondolkodik.......ebben a témában mint én ---az ostoba. Csakhogy pontosítsunk. A tévedések elkerülése végett.
  Gondolom, önmagát végtelenül toleránsnak és haladó gondolkodásúnak érzi ilyen gondolatok leírásakor...........Nem inkàbb maradinak. Tehàt tévedsz. Valamint érzékelem a dölyfös gúnyt a gondolataid mögött.
  Mesélj hàt "baràtom" a màs tapasztalatodròl. Akkor én is folytatom az enyémet.
  Hogy okulj. Ne pedig a fantàziàdra és a feltételezésridre hagyatkozz. Mert az illúziò. Nem pedig valòsàg.Persze neked tudnod kell
  doktor létedre hogy csak az elmebetegek hiszik az illúziòt valòsàgnak.
  Nincs olyan épeszü indok ami arra kényszerítene hogy egy nöt megüssek.

 • 2017.02.05 22:22:33Reszet Elek

  csakférfi

  [link]

 • 2017.02.05 22:37:55Dagda

  Mások esetét nézve mindenki rendkívül okos.
  A sajátjában pedig még csak észre sem veszi, mi a helyzet. Mert így működünk - ha a helyzet fokozatosan romlik, későn vesszük észre, addig pedig már megszokjuk. Ha tudjuk is, hogy rossz, mindig reménykedünk, hogy egyszer vége lesz, egyszer megjavul a másik, tudunk érte tenni. És nagyon sok esetben sajnos magunkban keressük a hibát, elhisszük a másiknak, hogy mi tehetünk róla.
  Aztán jön a félelem mellé a szégyen, az elfásultság és sokszor az anyagi, kényelmi függőség, a változástól, ismeretlentől való félelem.

  Nem minden ember szabadságharcos, nem mindenki tökéletes helyzetértékelő vagy önismerő, nem mindenki pszichológus. SOkan egyszerűen csak áldozatok.

  És mindazok, akik őket hibáztatják, tevőlegesen hozzájárulnak ennek az állapotnak a fenntartásához, az agresszorok bátorításához. Akik ezt a nőt vagy bárki mást akár verbálisan, megjegyzésekkel támadják, szégyelljék magukat. Ők is erőszaktevők. A szavak is bántalmaznak. Nem, ez nem tartozik a vélemény szabadságához.

 • 2017.02.05 22:50:38Dagda

  @dr. Karap Gergő:
  Az egészséges értékítélet ott kezdődik, hogy az ember már gyermekkorában pozitív példákat lát, legelsősorban a családjában. Ez sajnos Magyarországon az emberek kevesebb, mint felének adatik meg, 25% körül van a fizikailag bántalmazottak száma, de nem csak ők az áldozatok, hanem a család többi tagja is.

  Hogyan kerüljük el a bántalmazókat? Mint a fenti kommentekből is látszik, a gyűlölet, az ítélkezés népbetegség, nagyon mélyen gyökerezik a társadalmunkban. Az ilyen vélemények megformálói többnyire frusztrált, sikertelen, lelkileg sivár, felszínes életet élő emberek, akik gyakran fel sem ismerik saját nyomorukat, de azt érzik, hogy muszáj kompenzálniuk, virtuálisan alfának mutatni magukat, ha már a való életben nem sikerül nekik.
  A megmondóemberek között akad elvétve oltalmazó, aki a meglátásaival segít terelni az eltévedetteket, de a többség egyszerű birka, aki a megbélyegző, kődobáló tömegbe olvadva érzi magát erősnek. Ha lenne normális élete, munkája, szerető családja, eszébe se jutna kommentelni.

  A bántalmazók már itt, ebben a fórumban is jelen vannak. A legkönnyebben úgy kerülhetjük el őket, ha megértjük és mélyen magunkba olvasztjuk azt a fogalmat, hogy tisztelet: adni és elvárni egyaránt.

 • 2017.02.06 00:34:17Gyüssz topogni, Gecó?

  Tényleg csak és kizárólag az egyik fél tehet róla? Na és az áldozat hülyesége nem? Tudjuk, mert több ezer éves történet, hogy a lányok valamiért mindig a vagány, "rosszfiúkat" választják a félénk, szemüveges könyvmoly helyett. Pedig az utóbbi garantáltan nem verné. Ez szerintem tudatos döntés, mert a nő ismerte a körülményeket és ő választotta azt a pasit, akiben netántalán kódolva van az agresszió.

  Más példa:

  1970. óta számtalan olyan sztorit olvastam, hogy a perzsa / arab országból származó férj hogy terrorizálta a hozzáköltöző külföldi feleséget. Útlevelét, pénzét elvette, haza nem mehet, sőt, néha az utcára se, családjával nem érintkezhet, gyerekkel zsarolva, nagy ritkán úgy kell elszöknie, menekülnie, stb. Ezer ilyen rútul végződő történetre emlékszem, még meg is filmesítették. Ez nem egy eltitkolt trend, mert az újságok számtalanszor megírták. Na és a nők csak nem tanulnak a leckéből, hogy arabbal ne kezdj, mert van rá sansz, hogy te is így jársz!

 • 2017.02.06 05:03:16csakférfi

  Reszet Elek
  Belinkelsz egy képet amin egy elhízott szemüveges fiatal látható.Számomra érthetetlen angol szöveggel.
  Áruld már el nekem hogy a feminizmus hogyan függ össze a fizikai eröszakkal?
  Javíts ki ha tévednék, de még nem hallotam hogy a nök utcáta vonulva csoportosan megöltek férfit. Ellenben egyes arab országokban elfogadott ezen itélkezési forma. Un. becsületgyilkosság.
  Ha lehetne ne essünk a verbális eröszak témakörébe. Mivel a Te kommented ugyan azon stílusú. Tehát nem vagy különb azon "hölgyeknél " mint akiket feminista felfogásából adódóan nem tudsz érzelmileg kezelni.
  Másodsorban . A feminizmus létrejötte köszönhetö anno a nök kirekesztésének és megeröszakolásának. Mind verbálisan mind fizikailag.

 • 2017.02.06 05:14:08csakférfi

  Gyüssz Topogni Geco.
  Nevetséges hogy akti megvernek az tehet arról.
  Bíró
  -vádlott! Adja elö hogyan kezdödött a verekedés
  Vádlott
  -úgy hogy a sértett visszaütött.
  Nem tudom érzékeled-e a meghatározást. Sértett az akit megvertek. Vádlott pedig az aki megverte.

 • 2017.02.06 09:40:08Leylandi

  A mai gyakorlat az, hogy a társadalom bizonyos fokig elnézi a bántalmazást, ahogy elnézi azt is, hogy a női összetartás és a "liberális" jogi kivételezés miatt a férfiak sokkal jobban megsínylik az esetleges válást, annak nemtelen eszközeivel (női hazudozás kritikátlan elfogadása a bíróság részéről, férfi kiforgatása vagyonából, gyerek automatikusan anyához adása stb.). Sok férfi tehetetlenségében nyúl az erőszakhoz, mint utolsó eszközhöz, ennyi igazságtalanság láttán. Ami persze nem helyes, és el kell őt ezért marasztalni.
  DE.
  El kéne marasztalni ezzel párhuzamosan azt is, aki hazugságokkal téveszti meg a bíróságot és hatóságokat, és meg kéne szüntetni a bírósági részrehajlást!

  A hölgy törekvése helyénvaló, senki ne üssön meg senkit. De a közvélemény ezt csak akkor lesz hajlandó széleskörűen elfogadni, ha a férfi pedig nem lesz csakúgy a jogrendszer segítségével tönkretehető. (A férfit automatikus bűnösként a "liberalizmus" hozta be a közfelfogásba. Hogy úgy mondjam, nem osztatlan sikerrel, mert ennek se a férfiak, se a normális nők nem örülnek.)

  Addig nem lesz megoldás az erőszakra, amíg más igazságtalanságok is léteznek! Egyszerűen így működik a társadalmi lelkiismeret - a politikussal ellentétben van igazságérzete. A hölgynek pedig nem a férfierőszak, hanem bármelyik fél hátrányos és eleve elrendelt megkülönböztetése ellen kéne küzdenie, mert ez csak együtt, "csomagban" megvalósítható, külön-külön nem! Addig sajnos a társadalom mindig is cinkosan összekacsint a vakkomondoros nőbántalmazókkal IS, amíg a bíróság automatikusan nőpárti. Ezt kéne először megérteni...

 • 2017.02.06 09:51:15Leylandi

  Gyüssz topogni, Gecó?: "Tényleg csak és kizárólag az egyik fél tehet róla? Na és az áldozat hülyesége nem?"

  Nem szabad összekeverni a két dolgot, hogy ki tehet róla, és kit vonnak érte felelősségre!
  Nyilván a legtöbb dologról mindkét fél tehet, semmi se fehér-fekete. De felelnie csak annak kell, aki elkövette. Tudni kell az embernek uralkodnia magán, ez egyszerű társadalmi törvény, különben anarchia lenne, sőt polgárháború, mert nyilván ha ütni szabad, visszaütni is, és a végén mindenki ütne mindenkit.

  "perzsa / arab országból származó férj hogy terrorizálta a hozzáköltöző külföldi feleséget"

  Nincs ezzel semmi probléma, a felelős magatartáshoz hozzátartozik az is, hogy el tudom dönteni: a választottammal együtt annak kultúráját, és hozzáköltözve jogrendjét is elfogadom! Szerintem ezt a legtöbb nő tudja is, és ha a világ másik felére költözik, azzal gyakorlatilag igent mond az OTTANI (nem az itteni!) erőszakra. Ha nem, akkor pedig megtudja. Hamar.
  Egy baj van: ha európai történéseket akarnak ázsiai jogrenddel és erkölccsel megindokolni/megvédeni. Mert a bevándorló ITT nem teheti azt, amit otthon nyugodtan megtehet. A német hatóságok mocskos hazudozása Köln és hasonló történések kapcsán égbekiáltó bűn, és égbekiáltó bűn a bevándorlóbűnözők "liberális" pártolása is.

 • 2017.02.06 12:17:32Reszet Elek

  csakférfi

  A linken egy magafajta mangina látható vagy pedig maga valójában nőnemű, méghozzá a fanatikus fajtából. Még sosem találkoztam olyan férfivel, aki ne lett volna büszke a férfiasságára. A névválasztása árulkodó hogy maga milyen ember.

  A cikk magyar viszonyokra utal, ahogy a könyv is, nem pedig az arab világ anomáliáiról szól. Nem ez a magyar valóság.

  A feminizmus meg az a mocskos torzítás, amely a férfiakat kizárólagosan erőszakolóként, a nőket pedig teljes mértékben és csakis vétlen áldozatként tünteti fel. Persze ezt a magafajta valószínűleg képtelen felfogni.

  Idézhetnék tanulményokat, de a magafajták nem képesek elfogadni a valóságot. Valójában a nők mindent összevéve jóval hajlamosabbak a kapcsolati erőszakra, mint a férfiak. A legtöbb kapcsolati erőszakra (annak minden formáját beleértve) a leszbikus pároknál fordul elő, míg a legkevesebbre pedig a férfi homoszexuálisoknál.

  A férfi agresszió gyakrabban hajlamos közvetlen fizikai erőszakként megjelenni ill. az ilyen tetteknek sokkal inkább van következménye lévén a férfiak természetüknél fogva jóval erősebbek, evolúciósan jobban bírják a fizikai harcot. Évente néhány tucat jözvetlen, kapcsolaton belüli erőszakból eredeztethető női elhalálozásról beszélünk egy tízmilliós országban. Viszont senki sem emel szót a szívinfarktusig és rákig, verbális agresszióval a halálba szekált, az alkoholizmusba kergetett, a hajléktalanságig kifosztott férfiak tömegeiről. Senki.

 • 2017.02.06 12:43:21Leylandi

  Reszet Elek: eltaláltad, "csakférfi" egy identitásvesztett öö... valami :-o Lény? Mindenhol ott van, ahol az egyik nemet (mindegy, melyiket) pocskondiázni lehet, nyilván ez nemenkívüliségéből ered (pontosabban övé abból a 15-féle újonnan feltalált nemből - agender? androgün/transzandrogün? gender bender? - valamelyik, sz.rt sem érdekli, melyik betegség).
  Ne lepődj meg rajta.

 • 2017.02.06 14:29:01Gergely Molnar

  @reszet elek

  A kapcsolati erőszakról írt statisztikai adataidról tudsz forrást adni?

 • 2017.02.06 14:46:16Reszet Elek

  Már nem pontosan emlékszem hogy én hol olvastam, de rákerestem néhány forrásra, amin el lehet indulni, már ha valakit az igazság érdekel...

  [link]

  [link]

 • 2017.02.06 14:47:34csakférfi

  Leylandi
  Basszus hogy te mekkora marha vagy. Bizonyára te attól vagy büszke a férfiasságodra hogy ellenálsz . A nöknek. Meg a rajtad es a büszkeségeden esett foltot torlod meg. Azzal hogy "neked aztán ne pofázzon egy nő".
  Öcsém sivár érzelemvilágod van. Hadd jellemezzelek. "Elvágtat a régelvesztett csatába". Na kb ennyi eszed van.
  Ugyanis a poszt és az író személyesen nem teéged támad sem nem a férfiakat. Úgy általában. Hanem az erőszakos bántó majmokat. Akik ok nélkül is ütnek.
  Saját magasságodat ebben méred. Hogy okolod az oktalant.
  Öcsém te sík hülye vagy.

 • 2017.02.06 15:00:44csakférfi

  Reszet Elek.
  Hogy mekkorát tevedsz.
  De kicsim 50 éves vagyok. 25 évrd házasságot tudok magam mögött. Igaz az első csak 20 évig tartott. Második meg már öt .Van egy saját és két nevelt fiam.
  Te ki vagy?
  Egy "y" generációs anyuka majma. Aki nem talál a gonosz egoista nők között társat? Mert ahogy írsz az kb. komolyságban a 16 évesgyerekem szellemi színvonala.
  Benne látom a fejlődést. Benned nem. Vrdztes vagy és örök lúzer.

 • 2017.02.06 15:02:20csakférfi

  Reszet Elek
  Vesztes vagy és örök luzer.
  Igy helyes.

 • 2017.02.06 15:46:16Reszet Elek

  Húha! Nos az életkoromat egy generációval elnézte. A többi meg... őszinte részvétem a családnak, hitet és erőt kívánok nekik, no meg türelmet minden alkalomra amikor magát a zártosztályról hazaengedik látogatásra.

 • 2017.02.06 17:06:41Leylandi

  Reszet Elek: ÉN megmondtam, hogy csakférfi csak egy kis b..zzancs. Nem hitted el...
  Saját fia, ja! Még kutyája sincs a kis nyomoroncnak:-o Bár ha lenne, az is csak megrágná és kiköpné.

 • 2017.02.06 18:24:19csakférfi

  Reszet Elek
  nem néztem el
  Lehet hogy az éveid száma több mint amit leírtam.Azonban a retorikád és a szlogenjeid.Ezt árulják el rólad.
  "
  Enyészpont

  Virtuális játszótér, ahol egymástól nagy távolságra levő szimpatikus ismeretlenek találkozhatnak."

  Nem kicsim Te egy elmeroggyant világot varázsoltál magad köré itt a virtuális térben az interneten.Ahol az a lila köd lengi körül elmédet.Ebben a kontexusban Te a jó vagy !!A látóköröd széles olyan mint az interneted sávjai.
  Mivel magadat hiszed inposztornak s vajmi írói vénával megáldott riposztornak.
  Öregem ez nálunk a valóságban úgy műkszik.Hogy összeülünk négyen öten rérfiak s nők.+ 81.-ben ált.iskolát végzett egykori jóbarát,angoltanár,pénztáros .Emeséljük egymásnak mi történt velünk az elműlt időszakban,Ki hogyan jön ki az asszonnyal,gyerekkel,szülőkkel...stb.van közöttünk kőműves,mérnök,helyi földesúr (mg.-i vállalkozó).Vitázunk "égről és földről".Közben sört kortyolunk s nevetünk egymás poénjain.Barátok vagyunk szemtől-szembe.
  A te világod illúzió amit hiszel igaznak.Te vagy benne a főszereplő.Agyadra ment a jólét ....szó szerint!

 • 2017.02.06 18:31:48csakférfi

  leylandi
  Áruld már el hogyan tudod hányás nélkül a tükörben magadat férfinak képzelni.
  Sohasem tudtam megérteni.
  "Egy baj van: ha európai történéseket akarnak ázsiai jogrenddel és erkölccsel megindokolni/megvédeni. Mert a bevándorló ITT nem teheti azt, amit otthon nyugodtan megtehet. "
  belfold/20140905-botranyos-golyataborok-nemi-eroszak-ivaszat-obszcen-rigmusok
  Persze fehér fiatal ügyvéd jelöltek erőszakolhatnak fehér nőket.
  Öcsém a baj a te tornyodban van.De igen nagy.
  fordulj szakemberhez.De ne innen a netről sem nem a "díványról"...nem ajánlom.Olvasom néhányukat..... fúúúú....gáz.
  De ne add fel.

 • 2017.02.06 18:40:36csakférfi

  retesz elek
  Ráadásul nő vagy!!
  Amig Te éled a lila ködöt a zárt világodban,az anyaság delíriumában itt a neten.
  Addig hadd idézzem a feleségem meghatározását rád nézve.
  "közben a férje mással kefél----a nagy őzikeszemű 30.-as behálózza ő meg marad a gyerekkel egyedül"
  Ez nem a kapuzárási pánik hanem a lila köd oszlása---a férjednél.ha egyáltalán még melletted van.testben.
  Ne vedd zokon.
  Mert erre számíthatsz.

 • 2017.02.06 19:16:41Leylandi

  Fú, most aztán bepörgött a kis elmebeteg!:-)
  Írj még ide öt oldal görcsöt, lelkitoprongy! Nyugi, amikor bekattansz, jönnek majd a bácsik a madzagos felöltővel, és jó lesz megint minden, mint mielőtt kiszöktél...
  Ugass még!

 • 2017.02.06 19:28:10csakférfi

  leylandi
  Március 7 keleti pu.Délelőtt.Átutazóban leszünk.Van egy talponnálló ha az érkező vonatokkal szemben állsz és az infós táblát nézed akkor jobbkézről.Balkézről nőnek a vágányszámok jobb felé.A nemzetközi jegyiroda mellett.Nem a MÁV iroda hanem azzal szemben.Ott szoktunk kávézni indulásig.
  barna bőrdzseki ,kék farmer,barna bőrcipő.
  Magasságom 175cm.súly 85 kg.kék szem barna őszes haj,kissé ritkul.
  feleségem szőke kékszemű egy fejjel alacsonyabb.Általában kézenfogva hátizsákkal közlekedünk.

  Légy ott.Mutatkozz be."a netről ismerjük egymást".
  Eldiskurálhatunk szemtől szemben ahogy férfiak közt szokás.

 • 2017.02.07 06:16:27sunabajnok

  sose néztem ki a páromból, hogy még csak a hangját is felemelné velem szemben. Lehet jó az emberismeretem, de ez azóta sem történt meg. Ellenben az egyik baráti házaspárunk női tagját kegyetlenül megráncigálná a patkány stílusa miatt. A férj egy tünemény. Csupa mosoly, lendület, és humor. A hölgy pedig 100%-on pörög, és hát van egy stílusa...Kérdem én. Ki lesz a hibás, ha elszalad egy pofon? A férj, mert nem lépett, vagy a feleség, mert nem tud viselkedni? Nem attól vagyok barát, hogy megmondjam mit tegyen, hanem attól, hogy kopog egy táskával a kezében, akkor beengedem...

 • 2017.02.07 07:04:57Reszet Elek

  Ugyanezen témában írt kommentem:
  Reprezentatív felmérések szerint a kapcsolaton belüli bántalmazás aránya a leszbikus kapcsolatokban a legmagasabb és a férfi homoszexuális kapcsolatokban a legalacsonyabb. Valójában a női szubkommunikáció és manipuláció következménye hogy a kapcsolatok egy kisebb részében a női agresszióra a férfi is a saját nemére jellemző agresszióval reagál. A statisztikai többséget pedig az olyan agresszióformák adják, amelyekkel kiszélesítették az erőszak fogalmát, pedig eredetileg nem sok közük volt hozzá. Így lett szinte minden férfi és nő közötti kommunikáció agressziós forrás (termézetesen csak abban az esetben ha az a férfitől a nő felé irányul). Valójában eljutottunk oda, hogy mivel már minden agresszió (a nem kívánt randi meghívástól a családi kassza elszámoltatásáig) valójában semmi sem az.
  Az egész erőszak buli a középosztálybeli humán végzetségű, önmagával és a férfiakkal elégedetlen kultúrmarxista fehér nők agymenése. Ők azok, akik valójában ezzel a minden erőszak őrültségükkel hozzájárulnak a valódi drámákhoz, hogy a valódi erőszakot elszenvedő emberek segítség nélkül maradnak.

 • 2017.02.07 08:21:01Leylandi

  Reszet Elek: értem én, amit írsz, de azért... nemcsak fehér női agymenés!
  Az ominózus vakkomondoros eset például biztos nem ilyen, ott valódi agresszió történt, a hapi valóban nem érezte szükségét annak, hogy uralkodnia kell magán. Ez persze lehet azért is, mert pszichopata (valószínűleg az), de ők is, ha nem is érzik, de megtanulhatják, hogy kell emberek közt viselkedni. És a böri kiváló tanítómester... Sajnos ő csak felfüggesztettet kapott, úgyhogy nem kell csodálkozni, ha a párját újból betakarja, holott mások (nők) 12 évesen letöltendőt kapnak.
  [link]
  Na ezzel a bírói gyakorlattal van baj, amikor férfiak egymásközt cinkosan összekacsintanak, hogyhát az asszony verve jó... a bíróságok hol a ló egyik, hol másik oldalára esnek, de valahogy nem találják a középutat.

 • 2017.02.07 08:23:25Leylandi

  csakférfi: most nem vágom, a "feleséged" is csak férfi, vagy te is csak nő vagy?:-o

 • 2017.02.07 13:43:50abcd1234

  "Nőt megütni a gyengeség jele". És ezzel vissza is élnek. megaláznak, meglopnak, kihasználnak adott esetben. Sőt, ha elég karakán a kedves, akkor hülyére rugdos, ver. Te meg nem emelheted kezed rá :)!

 • 2017.02.07 14:49:42csakférfi

  abcd1234
  Amikor az exem végrehajtót küldött a nyakunkra (akkor már a második feségemmel éltem) néhány ezer ft . gyeretartás elmaradása végett (nem tízezer). Na akkor éreztem valódi gyülöletet . Ölni tudtam volna. Ilyent azelőtt nem hittem el senkinek. Tapasztalatból mondom gyilkos lehettem volna. Ha nem érzek felelösséget a feleségem és két gyereke iránt.
  Ezért nem vagyok most börtönben. Tehát összegezhetjük. Mindenki tud gyülölni. Nézd a fenti kommenteket.
  Viszont a bíróság a tettlegességet bünteti. Addig nem kell eljütni.
  Ez a döntés szabadsága.
  Ezért nincs igaza azoknak akik a nőt hibáztatják. Lévén a férfinek erősebb az önuralma. Mivel ő az erősebb nem.
  A nők inkább manipulatívabban hiszen nem szállhatsz ki gyöztesen egy fizikai konfrontációban. Így alakította ki az élet.
  Melllesleg nem arról szól az élet. Ki hogyan erőszekolja meg a férjét avagy feleségét. Hanem arról hogy boldogultok- e ketten. Mert ha igen akkor nincs jelentősége ki milyen erős. Na ettől az élettől zárta ki a volt férje az írónőt.
  Errr céloztam.

 • 2017.02.07 14:59:22csakférfi

  Sunabajnok.
  Az ominózus férj azért nem üti a pörgős csajt mert van egy barátnője és megcsalja vele.
  Két nő ellentéte egymásnak. Ezért "tünemény a"férj.
  :)

 • 2017.02.07 16:50:00sunabajnok

  Csakférfi.... Ennyi? Mert a pasik automatikusan félredugnak ha a nő nem normális? Nem szeretem,ha bármelyik nemet kategorizálják. Nem mellesleg ovis korom óta jóbarát a férj, hamarabb tudom a gondolatait,mint ő. Hidd el, nem jár félre, szereti azt a szörnyeteget mert állítólag tud normális is lenni. Én mindenesetre megkaptam otthon,ha olyan leszek csomagolhatok. Gyerektartással elmaradni meg kreténség. Neked csak pár ezer, de ha tudnád mibe kerül,ha már csak egy fizu jut a gyerekekre neked is félreállna a szád. Vagy nem lett volna olyan könnyen új menyecske,mert a gyermekes egyedülálló anyák borzasztóan nehezen találnak új párt.

 • 2017.02.07 17:04:42K.Okoschka

  Örülök, ha több figyelmet kap a téma. Nagyon sok időnek kell még eltelnie, hogy a bántalmazó magatartás elfogadhatatlan legyen. A férjem is bántalmazó. A pszichológus anyjától kizárólag felmentést kap ezért. Mondjuk őt is el-elkalapálta a férje, volt hozzá családi minta, de ez tabu. A legkevésbé azokat a nőket értem, akik maguk is szenvedtek az erőszakos magatartástól, de ha kikerülnek az áldozat szerepéből, akkor már megmagyarzáható ez a viselkedés. A nyilvánosság nagyon fontos, de nem nagyon merünk kiállni, mert minket bélyegeznek meg. Elég nekünk a magunk baja.

 • 2017.02.07 18:49:08csakférfi

  sunabajnok
  megint azt bizonygatod magadnak ez a "csakférfi" egy kretén.
  Fizettem a pénzt .Nem maradtam el.Csak a munkaügyisek miatt 3500 azaz háromezer ötszáz ft.tal kevesebb ment.Az exem meg az ügyvédjével kiszámolta hogy 80 ezerrel kevesebbet kapott.Mivel a végkielégítésem anno meg a felmondási idő utáni pénz egyszerre ment neki.Kb 126 000 ezer.aztán meg a munkaügy fizette.
  de volt egy hónap amit nem futott ki a munkanélkülim.
  ezt fél év mulva karácsony előtt egy nappal adta be a bíróságra.január 2 .-án meg jött a végrehajtó.

 • 2017.02.07 18:52:18csakférfi

  sunabajnok.
  ja még valami.
  :) :)
  "Nem mellesleg ovis korom óta jóbarát a férj, hamarabb tudom a gondolatait,mint ő. Hidd el, nem jár félre, szereti azt a szörnyeteget mert állítólag tud normális is lenni."
  Két nőbe szerelmes egyszerre.Te vagy a másik.
  Haláli.
  Ilyent még nem pipáltam.
  :) :)

 • 2017.02.07 18:56:43csakférfi

  Dunabajnok.
  Jut eszembe a feleségem exe meg 3. hónapja nem fizeti a 2 azaz kettő gyerek után a gyerektertást.
  felmondott rendkívülivel.ugyanis a inkasszó ment a számlájára.Berágott és azt mondta "nem dolgozok másnak".
  Ez kb.150 ezer ft.minusz idáig.
  Szóval az" élet nem habostorta"
  :) :)

 • 2017.02.07 21:04:44csakférfi

  Na jó, nem borzolom itt egyes emberek kedélyét a továbbiakban.Befejezem a "történetet"---talán még olvassák néhányan.Csak azért hogy okuljanak.Én is ezt tettem nem is olyan rég.Mindenki előtt ott a lehetőség,na nem a személyiségfejlődére.hanem a választás és cselekvés lehetősége.Hitem szerint megvan mindkettő minden emberben nemre tekintet nélkül.

  "csakférfi

  Birkapàsztor.
  Mesélek egy történetet.
  Egyszer . Nem is olyan rég egy kislàny lopott a kenyérböl. Az apja éktelen haragra gerjedt és kikötözte egy fàhoz büntetésképp. Elötte megverte.
  Te mit tettél volna?"

 • 2017.02.07 21:18:16csakférfi

  Az anya ,mivel a kislány epilepsziás rohamot kapott az apa bántalmazása miatt ,elvitte orvoshoz.
  Később is többször vinnie kellett egy közeli városba.Közben élték az életüket.Mivel az anyának további két gyereke is volt.Egy öccs és egy hug.Tehát a legidősebbet érte az erőszak.Néha ,mivel a házasság romokban hevert ezek után,ő is kapott.Mármint az anya.
  Aztán gondolt egyet és öngyilkosságot tervezett.Nem jött össze.Megmentették.Valaki azonban felfigyelt erre és beszélt a "fejével"---váljon el.
  Igy tett.beadta a válópert.
  Azonban a bíró -mivel öngyilkossági szándéka volt-nem ítélte neki a gyerekeket.A férj is ezt használta ki erre hivatkozott.
  A nagyobbat beidézte a bíró--megkérdezte kivel szeretne élni,.
  Válasz---ha apámmal maradok akkor én is azt teszem amit anyám.
  Tehát a család szétszakadt.
  Én akkor kb. 3 éves körüli voltam.Mert a történet a anyámról ,apámról,és a nővéreimről szólt.
  Nem lett közülünk senki sem felnőttként olyan amilyennek egy felnőtt szeretne lenni.
  Mind a hárman elváltak vagyunk.
  a legidősebb nővérem a mai napig dadog ,ha izgatott lesz egy beszélgetés kapcsán.Pedig nagymamakorba lépett.a középső nővérem meggyűlölte anyámat ,mert meghallott egy kifakadást "bárcsak halna meg!--mármint apám.Ez kislányként érte.
  anyám soha többé nem ment férjhez

 • 2017.02.07 21:22:39csakférfi

  Az élet azonban igazságot tett.
  Apám 20 éve halott.Meghalt rákban.
  Ez volt az én történetem ehhez a cikkhez kapcsolhatóan.
  Szóval gondolkodjon mindenki miféle statisztikai baromságokat írogat.meg miféle válóságtól elrugaszkodott marhaságokba álmodja magát.csak azért mert kurva okosnak hiszi a pszihológiai olvasgatás miatt.
  Minden jót kívánok !!

 • 2017.02.07 22:07:10sunabajnok

  Hát.... Az a ti kettőtök szegénységi bizonyítványa,ha szülőként csak ügyvéd által kommunikáltok. Hisz láttad a papírjaid,hogy miből mennyit vontak le,nem számoltál utána,leszartad,mással takarózol.
  Elég gyermeki gondolkodás egy magát férfinak valló embertől, hogy egy 30 éves számára ismeretlen barátságba többet,már már statisztikák képzel.
  Ami pedig a pszichológiai olvasgatást illeti, húzd el a beled egy családsegítőbe szocmunkásként dolgozni, és majd meglátod fiam mi az élet. Én 5 évig bírtam. Te egy napig se....

 • 2017.02.07 22:11:23sunabajnok

  Sztorizgassunk? Apám ivott, és vert minket. És? Nekem is ezt kéne tennem? Frászt. Én szembeköptem a múltam és merek élni. A gyerekeim mevelem,és tervezem a jövőm. Nem nézek vissza. Minek?

 • 2017.02.07 22:43:14csakférfi

  sunabajnok.
  ?

  csakférfi

  leylandi
  Március 7 keleti pu.Délelőtt.Átutazóban leszünk.Van egy talponnálló ha az érkező vonatokkal szemben állsz és az infós táblát nézed akkor jobbkézről.Balkézről nőnek a vágányszámok jobb felé.A nemzetközi jegyiroda mellett.Nem a MÁV iroda hanem azzal szemben.Ott szoktunk kávézni indulásig.
  barna bőrdzseki ,kék farmer,barna bőrcipő.
  Magasságom 175cm.súly 85 kg.kék szem barna őszes haj,kissé ritkul.
  feleségem szőke kékszemű egy fejjel alacsonyabb.Általában kézenfogva hátizsákkal közlekedünk.

  Légy ott.Mutatkozz be."a netről ismerjük egymást".
  Eldiskurálhatunk szemtől szemben ahogy férfiak közt szokás.

  Ez szól neked is.
  Ott legyen nagy szád.Ne a monitor mögül.Kekeckedsz velem.
  Miért is ??
  Különben.....baromi unalmas vagy ahogyan felfújod a 3500 ft.Tartozást.Amikor gyerekláthatáson voltam sohasem mondta szemtől szembe hogy neki ilyen kínja van.Ott helyben kifizettem volna.vagy megmutatom a kifizetéseket is.
  Nem öneki bizonyítani kellet a bíró előtt hogy mekkora egy aljas ember vagyok.
  Dunát lehet az ilyen "rohadék kurvákkal" rekeszteni.
  Idéztem a feleségem.

 • 2017.02.08 21:31:50sunabajnok

  :D
  Nem vagyunk egy szinten, mi nem tudnánk egy kávé mellett elbeszélgetni.
  Sírdogáltál itt, hogy milyen nyomorult gyerekkorod volt, és állításod szerint emiatt váltál el.
  És most azt írod, hogy az aktuális nejed rohadék kurvázza volt nejed. Szép! Szóval a Te gyerekeidnek milyen gyerekkort szánsz? Te komolyan hagyod, hogy BÁRKI!!! így beszéljen a gyermekid anyjáról?
  Baromi unalmas vagyok, mert szerinted felfújtam a tartásdíj elmaradást? Vedd magadhoz csak egy hónapra a gyerekeid. Tapasztald meg, hogy egyedül maradsz velük. Hogy mindent egedül oldj meg. Legyél egyszerre két szülő, munka után házimunka, nuku társasági élet stb... A szép szájú asszonykád egy hét múlva kivágna, mert nem venné a nyakába a kölkeid.
  Pont.

 • 2017.02.13 13:21:25csakférfi

  Sanabajnok
  Te sík hülye vagy .
  Ezért fordul fel a gyomrom a hozzád hasonló "elmebajnok" nőktől.Így az exemtől is.
  "Legyél egyszerre két szülő, munka után házimunka, nuku társasági élet stb.."
  Ujranősűltem apja vagyok két nem "édesgyerekemnek".
  Háromműszakban dolgozom és a pénzt a jólétükre és a tanulmányaikra fordítjuk.
  Miről süketelsz???
  Hányok tőled.Csak azt bizonyítod magadnak, akkor is ha a tények ennek ellnetmondanak,hogy én aljas vagyok.
  Megsúgom az exem másodfokon is bukta a pert amit a gyerekláthatás miatt indított.Ennek három éve.
  Nem sírok,nincs miért .Ugyanis rendeztem az életem.

 • 2017.02.13 13:24:31csakférfi

  Sunabajnok
  "Nagyobb házak, kisebb családok;
  Több háztartási gép, kevesebb idő;
  Több végzettség, kevesebb ész;
  Több tudás, kevesebb bölcsesség;
  Több szakértő, több probléma,
  Több gyógyszer, kevesebb egészség.

  A Holdra mentünk, és visszajöttünk,
  De az új szomszédhoz át nehezen jutunk.
  Több számítógép több adattal,
  Több másolatot készít mint valaha,
  És mi egyre kevesebbet érintkezünk.

  Sok mennyiség és kevés minőség,
  Gyors étel és lassú emésztés,
  Nagy emberek és kicsiny jellemek,
  Magas profit és sekély kapcsolatok.

  Olyan kor,
  Mikor sok van az ablakban,
  De semmi a szobában."

  (XIV. Dalai Láma: Korunk paradoxona)
  Ez jellemző rád:
  "Nagy emberek és kicsiny jellemek,"
  Csak ugatsz a semmiért!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta