SZÜLŐSÉG

Még tíz dolog, amit ha elmesélünk a gyerekeinknek, kiröhögnek

2017. január 23., hétfő 12:33

Nem is olyan régen írtam egy cikket a nosztalgiáról, és arról, hogy mik voltak azok a nyolcvanas évekbeli „divathóbortok”, szokások, amiket a mi gyerekinek már nem fognak megismerni, de talán még értelmezni sem. Számos komment érkezett a cikk alá, a reakciók alapján pedig összeállt a cikk folytatása.

Előtte azonban még egy dolgot megjegyeznék: rendkívül érdekes volt olvasni a kommenteket abból a szempontból is, hogy az általunk (Kecskeméten) sörgésnek hívott tevékenységnek mennyiféle neve élt a köztudatban az ország különböző területein. Volt, aki kocsizásnak, sörizésnek ismerte, de a kommentekben feltűnt még a recsézés, kocsérozás, simizés, sergés, forgózás, pörcsizés, sikázás, sündizés, kuszizás is.

1. Gumizás: sokan írták ezt is kommentben, és igen. Ez az a játék, amivel szinte egész gyerekkoromat töltöttem. Játszótéren, otthon, iskolában. Ha nem lenne ismerős, a szabály nagy vonalakban: kell hozzáá három ember és egy 4-5 méter hosszúságú gatyagumi összekötve.

Két ember egymástól messze, terpeszben állva a bokájára kihúzza a gumit, míg a harmadik közöttük átugrál a gumin, az akkor még mindenki által ismert koreográfiájú ugrásokkal, mint a kecske, magyar, kishordó, csiszi-csoszi. Ha lement egy kör, a két tartóember eggyel magasabbra emeli a gumit, és kezdődik az egész elölről. Akkor van csere, amikor az ugráló ember ront, vagyis nem ugrik át vagy rá a gumira, amikor kellett volna. Comb- és derékmagasságban már jó kis kihívás.

Nyáron próbáltam a játszótéren bemutatni a kislányoknak a játékot, de nem arattam osztatlan sikert vele. Viszont a Decathlonban lehet kapni a tevékenységhez szükséges gatyagumi kifinomultabb változatát, pl. rózsaszínben, és munkatársunk iskolájában mostanában szoktak gumizni a lányok, szóval még nincs minden veszve.

2. Tévéműsorok: kéthetente csütörtökönként a Szomszédok, péntekenként Dallas, szombat délután a Delta Kudlik Juli nénivel és a havas hegyekben mászó túrázóval, vasárnap pedig a Családi mozidélután a Disney-vel, melyben pl. Nicole Kidman is feltűnt az Ausztrál expressz című sorozatban. Gumimacik, Balu kapitány és társai. Valamint akkor hódították meg Magyarországot a dél-amerikai szappanoperák, élükön Isaurával. Az akkortájt szélesedő csatornakínálat is varázslatként hatott ránk: az akkor még valódi zenéket sugárzó MTV (Music Television – Hi, Steve Blame here with MTV News!), vagy a Super Channel, Sky Channel hihetetlen újdonságot jelentett a magyar csatornán szocializálódott korosztálynak. Megbabonázva figyeltük a videoklipeket: (Sinéad O'Connor elsírta magát a klipben!!) közkedvelt szórakozásunk volt, hogy el is játsszuk őket.

3. Hahota, kaland-játék-kockázat könyvek: negyedévente jelent meg a Hahota, amiben – akkor még rendkívül tréfásnak tűnő – viccek, írások szórakoztatták a nyolcvanas évek gyermekeit, és persze magyar és külföldi képregények is helyet kaptak a kiskönyvben. Ha valakinek megvan még a gyűjteménye, azt javaslom, ne olvasson bele! Döbbenetes, mekkora favicceken voltunk képesek nevetni! A kaland-játék-kockázat könyvek inkább a fiúk körében volt népszerű: adott volt egy sztori, többféle, alternatív útvonal, és egy megoldás, amit lapozgatással érhettünk el.

DSC8936
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

4. Macskabölcső, tátika: az iskolai órák közti szünetekben előszeretettel játszottuk a macskabölcsőt, amihez ugyancsak egy gumiszalagra volt szükség: egy meghatározott „koreográfia” szerint kellett a két kézre felvenni a gumit, a játszópajtásnak pedig átvenni azt két kézzel úgy, hogy ne menjen szét az egész hóbelevanc.

A tátika viszont egy papírból hajtogatott alkalmatosság volt, amibe két kezünk ujjait alulról lehetett beilleszteni, majd összezártuk, szétnyitottuk. A papír füleibe különböző tulajdonságokat, tevékenységeket írtunk, számoltunk, nyitottuk, zártuk, és a végén kijött, hogy mi a kedvenc színünk, éppen kibe vagyunk szerelmesek, vagy valami hasonló, nagyívű dolog.

5. Cumi a nyakban: egy mai szemmel teljesen megmagyarázhatatlan divatjelenség ütötte fel fejét a késő nyolcvanas, kora kilencvenes években. Ez pedig a mindenféle méretű és színű műanyag cumik gyűjtése a nyakban, iskolatáskán, akárhol. Én mindaddig abban a hitben éltem, hogy ez csak a lányok körében volt népszerű, amíg fel nem világosított egyik férfi kollégám, hogy ő is cumilázban égett.

GettyImages-113410584
Fotó: Frederic REGLAIN / Getty Images Hungary

6. A biciklisnadrág, betűrt pólóval, amit akkoriban a legritkább esetben hordtunk biciklizéshez. Ez a száz százalékban elasztikus anyagból készült „magasfényű” ruhadarab általában tréd fölöttig ért, és a pólót pedig szigorúan betűrtük. A tévésapka és a csősapka mellett sem tudok elmenni szó nélkül: a ruhadarabok erős elektrosztatikus töltéssel rendelkeztek, ezért a levételt követően mindenki úgy nézett ki, mint aki belenyúlt a 220-ba. Persze a legnagyobb durranás a lambadaszoknya volt: a Kaoma nevű egyslágeres előadó Lambada című száma váltotta ki az óriási rajongást a klip, a tánc és a tánchoz használt szoknya iránt. Aki élt és mozgott, lambadaszoknyát hordott, az iskolai bulik egyik biztos programpontja a lambadaverseny volt.

7. Természetposzter a lakások falán: ez persze a szüleink „divatja” volt, a hatását azonban mi is érzékeltük. Egy valamirevaló panellakás egyik falát biztos, hogy egy őszi erdőt vagy egy trópusi szigetet ábrázoló poszter tette színessé. Ha nem nekünk, akkor a szomszédnak volt.

8. Kvarcjáték, kvarcóra, számológépes óra: az volt a legnagyobb király a suliban, akinek birtokában voltak ezek a tárgyak. Hol voltak még az okosórák, okostelefonok! De volt helyettük a jó öreg kvarc!

GettyImages-566038117
Fotó: Glenn Koenig / Getty Images Hungary

9. Mesesajt, limó, cigirágó: a mesesajt létezésére még nem találtam elfogadható magyarázatot, de tény, hogy abban az időben a gyerekek egyik kedvence volt. A csokis ízesítésű kockasajt a nyolcvanas évek gasztronómiájáról ad tökéletes képet, annál megdöbbentőbb, hogy még mindig létezik...

A limót soha nem kevertük össze vízzel, inkább a kis műanyag flakonból szopogattuk ki, egészen addig, amíg az utolsó egyharmad a nyáltól össze nem állt egy gombóccá a flakon nyakában. A cigirágót a kor legmenőbb üzleteiben, a trafikokban lehetett beszerezni, amiknek akkor még semmi közük nem volt a dohányhoz, inkább a gyerekmágnes szerepét töltötte be. Ma is létezik.

GettyImages-544299427
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

10. Félkörfrufru és tincsfarkinca: fantasztikus népszerűségnek örvendett a lányok körében a frufru feltupírozása, elegáns félkör alakba fésülése, majd rögzítése Velmetina hajzselével. Ha egész hétre terveztük a frizurát, akkor a sárga zselét használtuk, amitől betonkeménységűre szilárdult hajkoronánk (a másik verzió a rózsaszín volt). És ne menjünk el a kis hajfarkinca mellett sem! A frizurát a tarkón egy tincs hosszúra hagyásával dobtuk fel, volt, akinek már szinte a fenekét verdeste.

+1: Ifjúsági magazinok: Popcorn, 100 x Szép, Ifjúsági Magazin, Bravo magazin - szex, szerelem, gyengédség rovat: Kétheti vagy havi újságok voltak. Elsősorban lányoknak címezték őket, szépséggel, az akkori zenékkel foglalkoztak. A legnépszerűbb a Bravo magazin felvilágosító rovata volt, amit a tanórák közti szünetekben fennhangon olvastunk, és nagyokat röhögtünk. Csak annyit írunk: "Felcsúszott egy uborka, lehetek-e terhes?"

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.24 23:46:07MaCS_70

  Pálcikás Roll jégrém (3 Ft) a boltban, de a menő a poharas Leó volt 5,20-ért, csak nem feltétlenül volt hozzá fa kiskanál.

  Pajtás Újság, a végén Rahan képregénnyel?
  A nagyobbaknak Ifjúsági Magazin, benne Lux Elvira, alias Bizalom Doktornő?
  Az igényesebbeknek meg a 70-es évek végéről, tán a 80-asok elejéről Alfa -- valóban érdekes cikkekkel, Asterixszel?

  MaCS

 • 2017.01.24 23:47:12MaCS_70

  A diplomatatáska remekül ment a Diolen Mobi iskolaköpenyhez... :)

  MaCS

 • 2017.01.25 02:15:16ferrit

  A Delta vasárnap volt.

 • 2017.01.25 05:26:08Provokat Úr

  A kártyanaptár sokkal korábbi, inkább 70-es évek. De valóban, egy "vízállós" meztelen nős naptárért akár 20 másikat is lehetett cserélni.

  Az diplomata táska divat viszont 80-as évek eleje, de talán csak 2-3 évig volt menő. Addig viszont nagyon.

  A Delta szerintem is vasárnap délután volt, de lehet, hogy csak akkor, mikor valóban néztem, ami megint inkább a 70-es évek.

 • 2017.01.25 05:38:38csakférfi

  "ragázni" tud valaki?
  Nem rágózni.
  Amikor a zsebkést egy pördülttel kellett a földbe állítani.
  Különböző testtájékról indítva a hegyét.
  :)

 • 2017.01.25 05:53:58csakférfi

  Jut eszembe.
  "sántikálás"
  Előre a földre rajzolt négyzetekbe kavicsot beledobni. Fél lábon beugrálni és felvenni majd vissza.
  "lábtengó"
  4 négyzet 4 játékos és focilabda.
  Egyérintővel passzolni.
  :)

 • 2017.01.25 07:45:24MaCS_70

  Írásos bizonyítékom van 83-as kártyanaptár-csereberére! :)

  Csütörtök esténként (vagy inkább kéthetente) ment a Kisfilmek a nagyvilágból. Azt is nagyon szerettük.

  Afrodité-örökség? 78-as körzet (A Ki fizeti a révészt? zenéjével...)?

  MaCS

 • 2017.01.25 09:05:03Apukám megmondja

  A cikket és Titeket olvasva visszatekintettem. Rájöttem, hogy még mindig fiatalok vagyunk és mégis megéltünk már nagy csodákat.
  Volt gyerekkorunk. :D
  Tanultunk, szakkörbe jártunk, őrs és csapatgyűlésekre is, voltunk kisdobosok, úttörővé is avattak bennünket, rohantunk edzésre a KSI-be, BEAC és MAFC pályákra.
  Vasárnap délután volt a Delta Kudlik Juli nénivel, meg Poptarisznya a Petőfin, B. Tóthtal. Szombaton pedig egytől Kívánság műsor volt a Petőfin. Ültem az ebédnél az MK-27 típusúval, később a sztereó Videoton Europával és Falcora vadásztam.
  Sorban álltam Anyukámmal, mikor jött az IFA, vagy a platós ZIL a naranccsal, banánnal, jártam jegyes tejért.
  :D

 • 2017.01.25 10:03:34pötikapitány

  Bemondónők és bemondók. Tudjátok a ruházatuk: felül blúz/ing blézer/zakó, alul pedig íróasztal :) Ők azt hiszem a 90-es években koptak ki.

  Moziban a filmek, még a mesék előtt is híradó.

 • 2017.01.25 10:21:51zati

  Onedin család keddenként..?
  Sportkedvelőknek a heti egy (!) NBI-es meccs, és "kupaszerdák" másnapján az összefoglaló az UEFA-kupa, KEK és BEK meccsekről a Labdarúgó Kupanap Telesport-különkiadásban, rendszerint Gulyás Lászlóval :)
  És fociztunk, bicikliztünk. Minden nap, télen is. :)

 • 2017.01.25 10:51:05okta

  Hej motoros cimbora MaCs, nagyon egy korosztály vagyunk! "Pajtás Újság, a végén Rahan képregénnyel?" Bakker, Rahan, tényleg!!! És a Star Wars-os fényképek csereberéje? Édesanyám fényképész volt, komoly díler voltam akkoriban, mert a legmenőbb fotókat "reprózta" és tudtam cserélni...
  :-DDD
  Kétkazettás gyorsmásolós magnó? Valaki írta a C64-et és a floppyt: milyen lemez, kazettáról töltöttük be - a komolyabb programokat akár fél órán keresztül is és ha nem sikerült kezdtük az elejéről hallgatni a csicsergést! :-DDDDD
  Pajtás előfizetésem megvolt és igazi Asterix rajongó is csak az lehet, aki ezeken nevelkedett: mennyire boldog voltam, mikor moziban megnézhettem egy Asterix rajzfilmet!!! :-D

 • 2017.01.25 11:13:14benőjenő

  @csakférfi: azt hiszem, a sántikálást hívtuk mi ickának

 • 2017.01.25 12:35:15driopios

  Az a szégyen, hogy van, ahol még mindig kapni puffancsból hamburgert, csalamádéval. :(((
  Szerencsére, a fél óriáskifliből hotdog eltűnni látszik.

 • 2017.01.25 12:41:28FuSa

  A Tv műsoroknál a szombat esti filmkoktél, Benny Hill show, Meghökkentő mesék, Derrick, Tetthely, Két férfi egy eset, péntekenként az Ablak. Húsvétkor mindig ment délelőtt a Süsü a sárkány.
  Tavasztól őszig tekertük a Csepel biciklit és milyen nagy szám volt 86 környékén az 5 sebességes Csepel Sas versenybicikli, vagy a 4 sebességes 'Szputnyik".
  Tömegközlekedhettünk a sárga villamos, vagy a kék buszjeggyel, vagy vehettünk villamos, vagy buszbérletet. A metrónál úgy emlékszem 1 Ft-ot kellett bedobni és akkor engedett be.
  vásárolhattunk a Skála, Szivárvány, vagy Keravill üzletekben és ma már az elképzelhetetlennek tűnő fekete-fehér tv-n néztük a műsorokat, amit talán a 80-as évek második felében váltottak fel a Super Color és Super Infra Color tv-k.

 • 2017.01.25 13:41:58csakférfi

  benőjenő
  "icka"---nem hallottam, de jóóóóó!
  :) :)
  Évekkel ezelőtt derengeni kezdett a fiaimat nézegetve ,mármint a játékaikat és a gyerekkorukat.
  Tényleg volt hozzájuk képest gyerekkorunk.
  Volt hogy nyáron este 10-11.-ig fogócskáztunk.bejártuk a falu határát,ettük a zöldszilvát,barackot,almát,cseresznyét,meggyet,mikor mit találtunk a hátárban.
  Hja......azok a 80-as évek.Pedig a falu főutcáján laktunk.Autó alig néha járt arra.
  :)

 • 2017.01.25 13:44:23MaCS_70

  Szia Okta!

  A reprókat én magam csináltam a Zenitemmel -- apán a német vendégeinktől kapott dugi Playboy és Hustler magazinjaiból, és hülye fejjel önköltségi áron árultam őket a suliban. Egy sorozat dia azért megmaradt belőle... :)

  1541-esem a C64-hez a mai napig nincs, kazettáról nyomtam én is -- máig működik a (data)szett.

  ---------------------------------

  A kívánságműsor a Petőfin hétfőn volt kettőtől ötig -- szombaton egykor a Harmadik Műsoron, később Bartók Rádión ment.

  ----------------------------

  A Szputnyik, azaz B-212-414 megvan, nagy királyság keretében a Bacsó Béla utcai maszektől vásárolva, eredeti szovjet alkatrészekből 10-sebességessé alakítottam.

  -------------------------------

  Mi a baj a puffancsos hamburgerrel és a lyukasztott félkiflis hodtoggal? Ha bárhol látok ilyet, azonnal lecsapok rá és nagy élvezettel fogyasztom. Ne legyél már ellendrukker!

  MaCS

 • 2017.01.25 13:45:47Jottó

  van egy halom összegyűjtött Hahotám, Bobo és Góliát újság, nemrég adtam oda kölcsönbe a 11 éves unokaöcséimnek, és élvezettel olvasgatják, szóval szerintem csak rajtunk múlik hogy megismertetjük e a mai gyerekeket ezekkel a dolgokkal..
  természeti képeket ábrázoló , egész falakat beborító poszterek ismét kezdenek divatba jönni, főleg a skandináv stílusra jellemző, egyre több lakberendezési portálon látom..
  kártyanaptár basszus, meg turbó rágós papírok, mekkora harcok mentek cserélgetés közben :D

 • 2017.01.25 14:16:45Rongy Elek

  Ha elmesélném az unokámnak, hogy mindössze négy évvel vagyok fiatalabb, mint a tranzisztor...
  Vagy azt, hogy gyerekkoromban úgy működött a hűtőszekrény, hogy jeget kellet venni bele... :-)

 • 2017.01.25 16:37:30Serivor

  Még egy 11. dolog: nálunk a postaláda tetejére volt kirakva a kapukulcs, hogy nekem ne kelljen magammal vinni az iskolába (nehogy elveszítsem), így amikor hazaértem (délben!!!), csak benyúltam érte.

  És nem voltunk szegények, lett volna mit ellopni, de senki sem használta ki a dolgot, pedig szerintem mindenki tudta, hogy ott van.

 • 2017.01.25 17:06:33geegee

  @cardiobascuralis: kösz, Baszkurálisz, ezt nem is tudtam.Akkor lehet, olyasmi ipari zene ez, mint amikor kisfloppikkal lejátszották a Starwars Imperial March-ot... :D

 • 2017.01.25 17:40:38csakférfi

  Rongy Elek
  :) :) :)
  -Apa ti mit használtatok az iskolában amikor nem volt még számítógép,tablet,okosteló?
  -Az eszünket ,fiam.

  Őskövület.
  Ezt merte mondani........
  :) :) :)

 • 2017.01.25 19:30:54szódásbácsi

  Ha már szóba került a Commodore:
  Régen volt egy számítógépet kedvelőknek szóló rádióműsor (azt hiszem a Petőfin), aminek a végén különböző számítógépre írt programokat közvetítettek, amit magnókazettára felvéve, utána le be lehetett tölteni a számítógépbe. (A laikus hallgató csak csicsergést meg ciripelést hallott perceken keresztül.)
  Nekem volt hétzenés négygombos kvarcórám (Kessel "márkájú"), amit átalakítottam színes kijelzőssé: vékony, átlátszó műanyag irattartóból vágtam ki egy kis darabot, amit be tettem az üveg alá (az óraszerkezetet előzőleg kivettem előtte). Egyik héten sárga, másik héten zöldeskék kijelzőm volt. Sajnos elég gyakran kellett hozzányúlni, mert a falunkban akkoriban még gombelemet sem lehetett kapni. Ezért amikor lemerült, egy laposelemről töltöttem fel, így kb. egy hétig bírta. Aztán ha véletlenül töltés közben eldurrant az elem, akkor addig nem volt órám, míg a szüleim nem hoztak egy másik elemet a városból.

 • 2017.01.25 19:49:43Wilhelm András

  És arra emlékeztek, hogy piros útlevélbe csehszlovák ablak? Dollárboltból Atlantic szappan? Telefonfővonalra 8 év várás? Tök jó volt.

 • 2017.01.25 19:56:02fv1977

  Jaj, ezeket a cumiborzalmakat én is gyűjtöttem annak idején... És minden valamire való csaj tele volt velük, nyakában, táskáján stb. Így visszanézve iszonyat ronda. :D Talpraesett Tom képregény megvan? Most csak mezei Lucky Luck.

 • 2017.01.25 21:11:48venomspawn

  Autós kártya! :)
  Tejpor!
  A limo elődje, különféle műanyag gyümölcsökbe töltött cukorpor.
  A két pálcikás jégkrém, amelynek egyik fele narancssárga volt (narancsos), a másik zöld (lime), a tetején csokival. + cikkcakk jégrém + kaktusz jégkrém + bumm jégkrém, rágóval a közepén. S minden gyerek úgy várta a family frostos autót, mint a Mikulást.
  Az igazi krémtúró! Nem az, amit ma adnak ezen a néven
  Az a színes spirál lépcsőzős vacak.
  Ezüst kétszáz forintos.
  Tamagochi.
  Ördögpatron.
  Piacos tévéjáték.
  Fütyülős cukorka és fütyülős nyalóka.
  FÉM matchboxok.

 • 2017.01.25 21:13:02venomspawn

  Oh, és a 80-as évek végének, 90-es évek elejének, közepének LEGO szettjei.
  (mivel ma is gyűjtöm őket, "öreg" fejjel, így elfogulatlanul állíthatom, hogy a régiek mennyivel jobbak voltak)

 • 2017.01.25 22:45:46MaCS_70

  A városligeti műjégpályán 5 Ft-ért Donald rágó, képregénnyel? Ráadásul korrekt buborékot is lehetett fújni belőle, szemben a 2 Ft-os Csemege Rágógumigolyóval (ami ugye erősíti a rágóizmokat, tisztítja a fogakat...)

  És mekkora király volt az, akinek Rotring töltőceruzája volt, nem a csehszlovák vastagbetétes, aminek kis hegyező volt a kupakjában.

  MaCS

 • 2017.01.25 22:46:09MaCS_70

  A városligeti műjégpályán 5 Ft-ért Donald rágó, képregénnyel? Ráadásul korrekt buborékot is lehetett fújni belőle, szemben a 2 Ft-os Csemege Rágógumigolyóval (ami ugye erősíti a rágóizmokat, tisztítja a fogakat...)

  És mekkora király volt az, akinek Rotring töltőceruzája volt, nem a csehszlovák vastagbetétes, aminek kis hegyező volt a kupakjában.

  MaCS

 • 2017.01.25 22:47:00MaCS_70

  venomspawn: autós kártya, amiben Apal Corsa mindent visz?

  MaCS

 • 2017.01.25 23:08:57Circus

  - C64? Hahaha: C16!!!
  - CoV... Stöki, Hancu, olvassátok, most, hogy itt vagytok? ;)
  - Rágógumis papírok gyűjtése... Donald a képregényekkel
  - Sörösdobozok gyűjtése...
  - Műtakony, illetve polip - fekete, büdös, ragacsos, kb 3 perc alatt tele lett szösszel, ment a kukába
  - Popcorn újság, amit hajkurászni kellett, mert nem mindenhová vittek, az els számokért beutaztam fél Pestet. Benne poszterek, és angol/angol magyar dalszövegek!
  - valaki írta a "szörnyű" csalamádés-puffancsos hamburgert: Ember! Az olyan volt, és ott volt a szeren :D (Köki kijárat mellett a piros hatszögbüfében... Hmmmm)
  - Hahota: addig volt jó, amíg ritkán jelent meg, ami a képen volt, az már a gyenge korszak.
  - Rózsaszín párduc rajzfilm, Gyalogkakukk és Prérifarkas, Csőrike és Szilveszter, a macska
  - Apal Corsa, Lola-T... hmmmm autóskártya :D

 • 2017.01.25 23:12:19MaCS_70

  Volt abban az autóskártyában csuklós Ikarus 556 is. Legnagyobb sebessége: 63 km/óra. :)

  MaCS

 • 2017.01.25 23:25:27Bambano

  cardiobascuralis: jaja, tényleg, a delta zenéje 1957-es megjelenésével jóval a 20-as években megjelent szintik előtt született. ja nem.

  poszthoz: alföldi papucs, ritmó cipő, trapper farmer

 • 2017.01.26 03:37:02Liba Tóni

  Vének lettünk, na.

 • 2017.01.26 09:03:31karandash

  @ venomspawn 2017.01.25 21:11:48

  Te nem a 80-as években voltál gyerek, amiket írsz, a Family Frost, tamagocsi, ezüst kétszázas már nagyon 90-es évek!

  Meztelen nős naptárból nagy mennyiséget gyűjtöttem a 80-as években. Máig emlékszem egyik-másik mellre, főleg a vízálló Planétás naptáron lévő csajra, szuper pufi mellbimbói voltak.
  Eper és citromhab kis műanyag pohárban ABC-ből? Az is jó volt!

 • 2017.01.26 09:31:09Mocorgó007

  Amikor délutánonként és hétvégén reggeltől estig bunkert építettünk a hegyen, vagy a skolnyik bringával száguldoztunk az akkor épülő négysávos út ledöngölt szakaszán...

 • 2017.01.26 09:33:59Mocorgó007

  Vagy, amikor kiment az ember Szlovákiába szakadt cipőben és a Prior előtti padon cserélték át az új cipőre, hogy a határon ne kössenek bele. :)

 • 2017.01.26 10:38:53Bézoli

  Már sokan továbbnosztalgiáztatok.
  A Delta felvezető filmjében nem túrázók vannak, hanem Scott kapitány a filmből a 60-as évekből. Ő másodiknak érte el déli sarkot, és sajnálatosan nem tért vissza.
  A sapkáról ismertem fel őket.

 • 2017.01.26 10:50:50Bézoli

  Minden másnap a déli hírek után tánczenei koktél, felváltva a melódiakoktéllal. Itt teljesen érdektelen háttérzene szólt. Néhányszor ötórai tea, előre leírt dal összeállítással. Vasárnap 10.30-tól Komjáthy György vasárnapi koktélja. A maga módján próbált friss lenni. Persze a legmenőbb számok olykor voltak hallhatók. A Petőfin vasárnap 2 óra tájt Táskarádió Szilágyi Jánossal. Csúcsforgalom Petress Istvánnal, Kapcsold az ötödik sebességet. Sok tekintetben nagyon szegényes hazug világ volt, de akkor is éltünk és tettünk szép-jó dolgokat.

 • 2017.01.26 11:03:40Krapulax_

  Jó kis összefoglaló.
  Engem is elkapott a nosztalgia, pár dolog, ami nálunk ment:
  - takarékbélyeg gyűjtés: emlékszem, ahogy a tanítónő egész ív bélyegeket nyalt végig, és ragasztott bele a gyűjtőfüzetünkbe. :) Vaterán még lehet találkozni bélyegekkel is, tehát nem mindenki váltotta be őket.
  - Turbo rágó: az én időmben az a sorozat ment, amiben 51-120-ig voltak számozva a képek. Nagy áldozatok árán sikerült összegyűjteni mindet, de sajnos valahogy elkeveredett, szerencsére ez is beszerezhető manapság.
  - kvarcjáték minden mennyiségben, elemtöltés lapos elemmel. Szomszédéknál Videoton tévéjáték pingpong néha.
  - utcabeli idősebb srácnál C64 színes tévére kötve, és Pitshop II és Wizard maraton öten-hatan.
  - bélyegszakkör, nagyon klassz volt, az akkori gyűjteményem ma is megvan
  - Bobo, Góliát képregények, emlékszem, egyszer nyertem is valami rejtvénnyel egy nagy posztert.
  - Schwarzenegger és Stallone poszterek az újságosnál (Running man, Commando, Rambo)
  - videofilmek magyar narrátorral gyakran német szinkronnal :)
  - Piko De Tomaso Mangusta nagy narancssárga drótos távirányítós autó: egyszer kaptam ilyet születésnapomra, elég hamar sikerült kinyírni sajnos, de pont egy ugyanilyen vásárlásával kezdődött kb. két éve a régi játékok gyűjtése, ma már mindenféle van, sokat sikerült felújítani, és újra működőképes állapotba hozni.

 • 2017.01.26 11:42:00Bogika78

  Igazi krémtúrót említette valaki: szívemből szóltál!!! Az a kedvenc édességem volt az összes közt, finom túrós, rögöcskék a túróban, nem az a mézédes, homogén trutyi, ami most fut "krémtúró" néven, és nyomokban sem látott túrót.
  Viszont azt nem értem, miért írta valaki, hogy a csalamádés hamburger az gáz. A haverokkal imádtuk (80-as évekbeli gyerek volnék :) és mikor bejött az első McDonalds, persze mi is beálltunk a kígyózó sorba megkóstolni az előre beharangozott, agyonhájpolt "iggaziiiii!" hamburgert! Hát csalódtunk… a száraz, szürkés húspogácsa és a minimális zöldség nagy csalódás volt a gyönyörű, vörös húspogácsás, jó csalamádés magyar hamburger után… mindannyian azt mondtuk, hogy ez egy kalap sz@r, és a mi "szociburgerünk" sokkal jobb volt!!!

 • 2017.01.26 19:14:26nagyonanyuka

  Kapcsoltam Rózsa Gyurival!

 • 2017.01.27 09:06:44Nemozoli

  Jahh... nosztalgia felsőfokon...
  - Autóskártya, a "mindent vivo" Lola-T-vel
  - toll, amit ha fejjel lefelé fordítasz, levetkőzik a beépített csaj
  - Botas cipő a Priorból
  - Skolnyik bringa, a kötelező kártyás hanggenerátorral
  - "szorzóváltóval" tízsebességesre alakított Csepel Apollo bringa
  - Koh-I-Noor csehszlovák töltőceruza (a mai napig megvan, rendszeresen használom a műhelyben)
  - "kifeszítőzés" bicskával (két csapat egymás ellen, a kést egy pördítés után a földbe kellett beleállítani, a másiknak oda kellett lépni, ahol a kés volt, egyre szélesebb terpeszben... az alaphelyzetbe álláshoz a két láb közé kellett dobni a saját csapattársnak... aki felborult, mert nem tudott spárgázni már, az kiesett... veszélyes egy játék volt!)

 • 2017.01.27 11:11:43Gábrisvitéz

  Egri János tévés vetélkedői pl. Keresztkérdés, Játék a betűkkel, a szombat esti filmkoktélban menőmanó rajzfilm, Árkus Józseffel a Parabola, szilveszterkor Szuperbola ez utóbbiak késő este meztelen csajokkal is :-) és a hétfői adásszünet.
  PEMÜ-gördeszka (üvegvisszaváltásból gyűjtöttem rá), meg a takarékbélyeggel. A Mozaik-képregény rémlik valakinek? (horror-áron ma is hozzá lehet jutni a régi számokhoz). Suliban a szünetekben komoly gombfoci bajnokság folyt

 • 2017.01.27 13:26:51Balt

  Ehhez a cikkhez még nem szóltak hozzá. :)))

 • 2017.01.27 13:29:41Balt

  Sántikálás meg icka? Hol éltek ti? Ennek a böcsületes neve ugróiskola.

 • 2017.01.27 18:04:45hrgy

  'Köki kijárat mellett a piros hatszögbüfében"

  Hat sajnos ma mar azok is csak emlekek. Pedig egyet megtarthattak volna, csak ugy, nosztaligabol, disznek. Nem voltak ugyan szepek, de sokaknak szep emlekeik kotodnek hozzajuk...

 • 2017.01.27 18:08:51hrgy

  Csak hogy az en gyerekkorombol is jojjon valami:

  - Lutra album. Nagyon kicsi koromban kezdtem el gyujteni a matricakat, es eleg sokaig is toltam.
  - Kvarc tetris. Mai napig megvan mind a harom gep, bar fogalmam sincs, melyik uzemkepes meg, meg kellene nezni. De mar csak elnezegetni oket is nosztalgikus elmeny. No persze nem az a resze, amikor orvosra varva foglaltam el magamat veluk...
  - PEZ. Mekkora hype volt ez akkoriban. Nekem is volt sok, de aztan nagyon rautaltam a vegyszeres mellekizre, ami menet kozben bejott. Mostanaban is van, de nem erzem akkora sztarnak mar.

 • 2017.01.27 23:38:30MaCS_70

  Nemozoli!

  A zöld Lola T adatai meg voltak adva, az Apal Corsa volt a mindent visz, mert annál csak annyi volt, hogy VW vagy Porsche motorral!

  MaCS

 • 2017.01.28 13:47:05AnaMi

  5. pont A cumi divat a hetvenes évek elején dúlt. Osztályfőnöki figyelmeztetőt kaptam, a nyakba lógó -néha szopogatott- cumi miatt.Akkor középsulis voltam.

 • 2017.01.31 15:56:13Pénzéhes Blogger

  És matchbox gyűjtemény, kinek gurul messzebbre. De a legjobb emlék, biztos emlékeztek arra, hogy nem volt hétfőnként adás, és egyszer valamilyen neves napra esett a hétfő és volt adás, és az Utazás a föld középpontjába vetítetek le, na én azóta imádom a filmeket.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta