SZÜLŐSÉG

Dévény Anna: hálát adok a magasságosnak!

2016. december 31., szombat 12:00

Alig van ma Magyarországon olyan kisgyermekes anya, aki ne hallott volna a Dévény módszerről. Sok csecsemőnek ugyanis ez a kezelés jelentette és jelenti talán az egyetlen esélyt a normál mozgásra, a normál életre.

gyogyitas 5
Fotó: Dévény Alapítvány

Bár a Dévény módszer a szülési problémákkal küzdő csecsemők gyógyítása révén vált ismertté, a mozgássérülések valamennyi területén - például a baleseti utókezeléseknél is- rendkívül eredményes.

Dévény Anna

 Dévény Anna 1936-ban született, Budapesten.

Gyermekfejjel élte át Budapest bombázását, és kilencéves volt, amikor elveszítette édesanyját. 1954-ben érettségizett, majd gyógytornász képzésben vett részt. A diploma megszerzése után a pesti idegklinikára került, ahol tíz évig dolgozott. Ezt követően a Tétényi úti kórház neurológiai osztályára került. Közben elvégezte a Testnevelési Főiskola művészi torna edzői szakát.

Évtizedek óta koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgásrehabilitációjával foglalkozik. Az általa kidolgozott módszer felhasználja a művészi torna alapjait is, ugyanakkor a sérült izmokat, inakat speciális manuális technikával regenerálja. 1996 óta speciális tréningeket tart a Magyar Állami Operaház balettegyüttese számára. Forrás és forrás

Dévény Annával, a módszer (amelynek hivatalos neve DSGM-Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer) létrehozójával beszélgettünk az eredményekről és a nehézségekről.

Miben tér el a Dévény-módszer a mozgásrehabilitációban korábban alkalmazottaktól?

Mindenben. Elméletében és gyakorlatában egyaránt. Módszerem komplex rendszer. Benne két különböző „szakma”, a gyógyítás és az analitikus testképzés ötvöződik.

Ez a mozgásrehabilitáció gyökeresen új megközelítése, amelyben először különül el a gyógyítás és a fejlesztés. A gyógyítás jelenti a működés beindítását, vagyis a normál mozgásra képessé tevést; a fejlesztés a már helyesen működő további finomítását, erősítését. A sorrend nem felcserélhető, mert ami nem működik, azon nincs mit fejleszteni. A nem működő erőltetése képessé tevés nélkül nem gyógyítás, hanem kínzás.

De ez szembe megy az eddig elfogadott mozgásrehabilitációval. Azzal, amit jómagam is 20 évig csináltam neurológiai betegekkel.

Mit csinált 20 évig és mit csinál most?

Két évtizeden át azt erőltettem, amire a betegek nem voltak képesek. Meg is hasonultam bele, mert sikerélmény nélkül nem lehet dolgozni. Illetve lehet, de minek? Kiég az ember. Már a gyógyító pálya elhagyására készültem, át akarván térni teljesen másik szakmámra, a művészi tornára, amikor Odaföntről „beleszóltak”.

Ennek 40 éve. Azóta járom göröngyös, mégis szépséges utamat. A részletekről már sokszor beszéltem. Most csak annyit, hogy én sose akartam harcolni. Belekényszerültem. Az igazság felismerése nagy ajándék, de szörnyű kereszt is. Mást mondani, szembe menni, óhatatlanul csatával jár.

Miért kell harcolni? Hiszen több száz hálás szülő és gyógyult felnőtt áll maga mögött.

Az mind nem számít. Aki más úton jár, mint a megszokott, az elfogadott, annak csata az élete. Nézze, Galilei egyetlen mondatának, hogy - „és mégis mozog a Föld ”- máglya lett a vége; Semmelweis a kloroformos kézmosásért küzdött-agyonverték, és folytathatnám. Ha a nagyok így végezték, mit akarok én, a kisember, a magam tapasztalataival és egyszerű igazságaival, melyet a gyakorlat sokszorosan igazolt, a nagy és szent tudományba burkolt érdeksérelmekkel szemben.

A mozgásrehabilitációban két szakmának – az orvosnak és a mozgáspedagógusnak - kell/kellene jelen lennie. Ez két különböző stúdiumot igénylő képzettség. Az orvosegyetemen azonban nem tantárgy a mozgásképzés, így az orvos azt nem tanulja.

Testképzés az Opera táncosainak
Testképzés az Opera táncosainak

Az elfogadott mozgásrehabilitációs módszereket mégis orvosok hozták létre, akik a mozgásképzettség „saját élménye” nélkül, elméletekre építve alakították ki eljárásaikat. Ezzel olyan helyzet állt elő, mintha én, aki sajnos nem tudok kottát olvasni, azt mondanám, hogy majd én megmondom, hogy kell muzsikálni. Az is elszomorító, hogy 6 évtized mozgáskorrekciós és mozgásfejlesztési tapasztalatait olyanok bírálják felül, akiknek a mozgás nem szakmájuk.

Az orvosi és a mozgásképzési szemlélet és gyakorlat között jelenleg óriási szakadék tátong, amely, úgy látom, az én életemben nem áthidalható.

Nekem a legrémesebb, hogy ezeket kell mondanom. De ez az igazság. Tény, amin lehet vitatkozni, de a tény attól még tény marad. Én senkit nem akarok bántani, de 60 év, két „mozgásos” szakma tapasztalatai ezeket mondatják ki velem. És még valami: szeretném, ha megértenék, hogy módszerem nem vegyíthető mással, mert a természetellenes erőltetések kioltják a kezelés által beindított öngyógyító folyamatokat.

Ezért küzdök mindenfajta „keverés” ellen. Meg azért is, hogy egyértelmű legyen mi hatékony és mi nem. Mert arra azért nagy a hajlandóság, hogy eredményeimet mások mondják magukénak.

Kérem, mondjon valamit magáról a módszerről!

A gyógyítás, a „képessé tevés” eszköze az a manuális technika, ami nem masszázs. Ezzel az izomzatot hozzuk normál állapotba és egyidejűleg direkt ingereket juttatunk az agyba, az egész testet behálózó idegvégződések (receptorok) közvetlen ingerlésével, természetesen a bőrön keresztül.

A beindított működést aztán speciális testképző gimnasztikával fejlesztjük. A laikusok „Dévény-torná”-nak titulálják a kezelésünket. Ezt mindig kijavítom, mert másra való a kezelés és másra a torna. Egyik sem helyettesítheti a másikat és ezzel nincsenek tisztában még sokszor az érintettek se.

Hogyan működik az Alapítvány és az oktatás?

Miután a DSGM (Dévény Speciális manuális technika- Gimnasztika Módszer) nevű módszerem mindig minden sorból kilógott, alapítvány lettem negyed évszázaddal ezelőtt. Az eredményekre való tekintettel az OEP befogadott minket és költségeink felét fedezi. A másik felét önerőből kell előteremteni, ami nem könnyű, ezért minden adományt és főleg az 1%-okat nagyon köszönjük.

Kiből lehet "Dévényes" terapeuta?

A DSGM oktatása is az Alapítvány szervezésében történik. A képzés 4 féléves komoly stúdium, vizsgákkal teli, záróvizsgával és szakdolgozattal a végén. Mindig 4-5-szörös a túljelentkezés, kizárólag végzett gyógytornászok nyernek felvételt. Januárban indult a X. évfolyam. 26 fő lehet csak a létszám, mert az oktatás szinte személyre szóló. Aki végez, DSGM-szakgyógytornászi minősítést nyer el.

Zárszóként annyit mondanék, hogy bár mindig „100-at kell ugranom, ahhoz, hogy a 10-et átvigyem”, nem győzök hálát adni a magasságosnak, hogy ezt a gyógyítást megkaphattam.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.12.31 12:26:27Tomi from Space

  Szerencsére nem kerültem soha a közelébe sem a Dévény módszernek, de így a cikket olvasva mások nevében is nagyon, nagyon szépen köszönöm, hogy ezt a pályát választotta és a végletekig kitart mellette! :) Remélem egyszer eljut oda a Világunk, hogy több ilyen ember lesz, mint olyan, mint manapság...

 • 2016.12.31 17:42:18wmiki

  Hát igen, nagyon nehéz a küzdelem a tudomány nevű szekta ellen.
  Tudomány mottója: kételkedni tilos!

 • 2016.12.31 19:36:57Nemcsak vasárnap

  Wmiki: szerintem te már erősen alapozás utáni állapotban vagy, hogy ilyen összefüggéstelen dolgokat írsz.

 • 2016.12.31 21:42:54Majda

  Azért az oktatáson át kéne gondolni valamit, mert ha ekkora a túljelentkezés, gyógytornászok és páciensek is igényelnék, hogy legyenek többen, akkor lehetne még mit fejleszteni rajta.

  Amikor nekünk lett volna rá szükségünk, égen-földön nem volt olyan dévényes gyógytornász, aki tudott volna fogadni :(. Pedig Budapesten sokan vannak arányaiban, de több hónap várakozást mondott mindenki. Amikor egy koraszülött nyolc hónaposan még nem forog, neurológus küld minket fejlesztésre, akkor a három-öt hónap várakozást elég durvának találtuk. Gézengúz nyert, ők voltak a neurológus második ajánlása, szerettük és nagyon elégedettek voltunk velük. :)

 • 2016.12.31 23:31:28béka, hajó

  Javaslom a Dévény-kezelést az "egészséges" újszülötteknek is!

 • 2017.01.01 11:27:15Rébusz

  @Majda: Teljesen igazad van. Országosan pedig még elszomorítóbb a helyzet. A tanfolyamokon oktatókat is kellene képezni a legelkötelezettebb, legelszántabb hallgatókból, akik vidéken is képeznek ki gyógytornászokat. Ez egy olyan módszer a sérült gyerekek ellátására, amire mi magyarok büszkék lehetünk, mert a tapasztalat meggyőzi mind a szülőket mind pedig a gyógytornászokat. Nyugat-Európában sajnos nagyon sok a hókusz-pókusz módszer, aminek semmi köze a gyógyításhoz, mégis végzik, elismerik, a társadalombiztosítás még téríti is bizonyos feltételekkel. Sajnos egyre több az ilyen-olyan formában sérült gyerek, minden tiszteletem, elismerésem Dévény Annának, hogy a gyerekekért, a gyógyításért harcolt.

 • 2017.01.01 11:37:39Pázsitfütty

  "Nézze, Galilei egyetlen mondatának, hogy - „és mégis mozog a Föld ”- máglya lett a vége;" - ez egy közkeletű tévedés, valójában börtönbüntetésre ítélték, mely ítéletet később házi őrizetre változtattak.

 • 2017.01.01 14:31:51Péter Hajdu

  Drága Panni! Bámulatra (és irigylésre) méltó a fantasztikus elhivatottságod és erőd.További sikereket, de kisebb szükséget a harcra, jó egészséget kívánok az új évre.

 • 2017.01.01 17:38:34setlur

  Mi Sopronban lakunk,kisfiaam 6honaposan csak hasra fordult,vissza nem,ezt is csak elvétve. Gyorsan eljutottunk a korházba (gyerekorvos beutalt), ahol van ingyenes Dévény modszer. 6 kezelés kellett,és már kuszott,mászott :-)! Nagyon hálás vagyok és ezuton is köszönöm! Ezek szerint itt az elérhetöség és ellátás is jo,nem tudtam,hogy ez az ország többi részében nem igy van :-( Egyébként külföldre nincs tervben az adaptácio? Lehet ott jobban elismernék,az anyagi támogatás is jobb lenne,amiböl a hazai rendszer is profitálhatna...

 • 2017.01.01 21:31:55ern0

  Kicsit TV-shop ízű lesz, de vállalom, mert igaz: lányunk 6 hónaposan csak egyik irányban fordult hátról hasra, 1 hónapot elbasztunk a hivatalos gyógytornával, de aztán átmentünk DGSM-re, 2-3 kezelés után már látszott az eredmény, és fél év elég volt, nagyon jó mozgású kislány lett.

 • 2017.01.02 12:49:19Bogika78

  Én teljesen értem, hogy mit akart ezzel mondani wmiki, szerintem ebben nincs semmi összefüggéstelen. A tudomány tényleg nagyon dogmatikus, és a legkisebb újítást, kételkedést nehezen tűri.

 • 2017.01.02 18:41:40csakférfi

  Miért kell harcolni? Hiszen több száz hálás szülő és gyógyult felnőtt áll maga mögött.

  Az mind nem számít. Aki más úton jár, mint a megszokott, az elfogadott, annak csata az élete. Nézze, Galilei egyetlen mondatának, hogy - „és mégis mozog a Föld ”- máglya lett a vége;

  Idézet a wikiből
  " Az inkvizíció 1633-ban könyveit betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette, és házi őrizetben kellett élnie 1642-ben bekövetkezett haláláig. A katolikus egyház csak 1992-ben érvénytelenítette az ítéletet."

  Egyébként a hölgy hiányt pótol.Nagyra tartom az ilyen embereket.
  Hálaként fogja fel hogy sok embert "meggyógyított".Örüljön ennek.
  A többi csak rosszindulatú irigy pletyka.
  :) :)

 • 2017.01.02 19:12:51Judy Mimo

  Én nagyon hálás vagyok Dévény Annának, a módszerének, és annak a terapeutának, aki a kisfiamat kezelte. Szerencsére nekünk csak kis problémánk volt, sarlólábat diagnosztizáltak a hathetes ortopédiai vizsgálaton, kaptunk cipőt, ami egy kínzóeszközzel felért. Akkor kaptuk, amikor a gyerek mozgása elindul, három hónaposan. A gyerek csak csüngette a lábát, és sokat sírt, egyértelműen idegesítette. Hetente-kéthetente hívtak vissza vizsgálatra, órákat vártunk a kisbabával, pedig időpontra kellett menni. Ekkor találtam rá egy terapeutára, aki három hónap alatt csodát tett. Már az első alkalommal látható volt a javulás. Elhagytuk a cipőt. Továbbra is jártunk az ortopédiára, ahol az x-edik alkalommal mertem bevallani, hogy ez a javulás nem a cipőnek köszönhető, merthogy bedobtam a játékok közé, nem használjuk. Az ortopéd orvos, arra a mondatomra, hogy elvittem Dévény-tornára, csak annyit mondott: "jól tette". Szívem szerint rudosni tudtam volna, annyira idegesített. Több hónap ortopédián ücsörgés után.... ha ezt a hathetes vizsgálaton javasolja, akkor nem kell az oep-et terhelni, a Dévény-torna hamarabb és eredményesebb lehetett volna. És van, aki vidékről járt be a semmilyen vizsgálatért. A hathetes vizsgálat helyett a Dévény terápiát tenném kötelezővé.
  Nekünk pár hónapos, heti egyszeri kezeléssel csodát tett. Kívánom Dévény Annának, hogy legyen ereje minél több terapeutát kiképezni. Nagyon köszönöm!

 • 2017.01.02 19:15:08Judy Mimo

  Azóta a környezetemben minden újszülött szüleinek javaslom, hogy menjenek el egy terapeutához, mert sok későbbi. Problémát megold. Csodálom Dévény Annát!

 • 2017.01.03 14:04:37gombakomba

  pr

 • 2017.01.03 14:07:50gombakomba

  Nagyon örülök és örökké hálás leszek, hogy rátaláltunk egy csodálatos Dévény-terapeutára, akinek hála a kisfiamról ma már senki nem mondaná meg, hogy koraszülött, és minden szülőnek, koraszülött és "normálisan" születő gyermek szüleinek is csak azt tudom mondani, hogy az első pár hétben vigye el a kicsit egy Dévény-terapeutához, legalább egy felmérésre.

 • 2017.01.03 14:12:49gombakomba

  Dévény Annának és az Alapítványnak pedig szeretném javasolni, hogy következő lépésként az oktatóképzésbe fektessenek nagyobb energiát, akár néhány évig a terapeutaképzés kárára is, mert nagyon nagy szükség van rájuk.
  És ne csak Magyarországban gondolkozzanak! Például német képzést frankfurti helyszínen ideális lenne tartani, jól elérhető mind Németországon belül, mind Magyarországról, és a közelben van terapeuta, aki már jól ismeri a helyi viszonyokat és a nyelvet.
  Addig kellene lépni, amíg késő nem lesz, amíg túl idősek nem lesznek azok, akik továbbadhatják a tudást.

 • 2017.01.03 22:19:10indapass

  Egyik gyermekünknél szintén segített ez a terápia.
  Valóban nagy kár, hogy nem sokkal szélesebb körű a képzés és oktatás, de nyilván a minőség megőrzése is fontos szempont, hiszen ha rosszul csinálja valaki, kárt is okozhat.

  @Judy Mimo,
  Nem tudtam, hogy sarlólábra is "jó". Az én egyik gyerekem 6 hetes korától viselte (születéskor rögtön mondták, hogy a csípőszűréssel egy időben kezelje az ortopéd orvos; 4 hónaposan már nem kellett viselnie. Igaz, a láb növekedésével nem cseréltek cipőt - spórolás, a lábujja kilógott már belőle a végén -, így a gyerek lábtartása nem tökéletes, de mire ezt észrevettem, már nem lehetett mit tenni. :-( Mondjuk inkább esztétikai probléma csak a jelek szerint.

 • 2017.01.04 11:45:29H. Péter R.

  Ikergyermekeink születtek.Rész és félinformációkból gyorsan összeállt a kép mire van szükségünk. DSGM. Korábban nem is hallottunk róla, de sajnos vidéken ma is ismeretlen még az orvosok körében is.
  Mozgási és táplálkozási nehézségeink voltak az első hónapban, de első alkalom után már jelentős javulás volt észlelhető. Azóta megszülett már a kistesó is és nem volt kérdés mielöbb DSGM. Őt nem kellett annyiszor vinni, de nála is hasznos volt, teljese másként fejlődött a mozgása.
  DSGM minden újszülött részére.
  Köszönjük Anna és kitartást a munkájához.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta