SZÜLŐSÉG

Tényleg jó a gyereknek a gluténmentes diéta?

2016. augusztus 8., hétfő 17:06

Napjainkban egyre népszerűbb a gluténmentes diéta. Ez részben annak köszönhető, hogy az utóbbi években valamelyest gyakoribbá vált a gluténérzékenység, másrészt annak, hogy jóval szélesebb körben elérhetőek a gluténmentes termékek.

De valóban egészségesebb gluténmentesen étkezni? Milyen betegségek esetén egészséges és mikor nem? Van értelme a hasfájós vagy bőrtünetekkel küzdő gyereket gluténmentes diétára fogni? Vagy mindez a gluténmentesség-ipar nagy átverése, és nyugodtan ehetjük a sima zsömlét?

Norelle R. Reilly, a Columbia Egyetem gyermek-gasztroenterológus szakorvosa összefoglaló cikkében körüljárta a téma tudományos irodalmát és igyekezett eloszlatni a hozzá kapcsolódó tévhiteket. Mutatjuk, mire jutott.

Sokan diétáznak „csak úgy”

A gluténmentes diéta alapvetően a cöliákia nevű betegség kezelésére szolgál (magyarul lisztérzékenységnek szoktuk hívni). A cöliákia örökletes autoimmun betegség, az ebben szenvedők sosem ehetnek glutént, viszont gluténmentes diéta tartása mellett teljesen tünetmentesek tudnak maradni.

shutterstock 315287609

A cöliákia gyakorisága ugyan valamelyest nőtt az utóbbi években, a gluténmentes termékeket vásároló tömeg azonban ennél sokkal jobban nőtt. A gluténmentes termékeket gyártó és forgalmazó szektor 2013 és 2015 között 136 százalékos növekedést tapasztalt, 2015-ben 11.6 milliárd dolláros forgalommal. Ennyivel nem lett több cöliákiás, azaz a gluténmentes termékeket nem elsősorban a lisztérzékenyek vásárolják.  

Jószándékból ágyúval verébre

 A glutén elhagyása sokszor ered abból az eredendően jó ötletből, hogy valaki az étkezésében szeretné csökkenteni az egyszerű szénhidrátok (kb:cukrok) és az alacsony rosttartalmú, gyors felszívódású szénhidrátok (pl: fehér liszt) szerepét.

Ez mindenképpen jó ötlet, az összetett szénhidrátmolekulák, különösen, ha a tápanyag rostokat is tartalmaz (teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, magas keményítőtartalmú zöldségfélék) lassabban szívódnak fel, és úgy biztosítanak tápanyagot a testünknek, hogy közben nem lökik fel hirtelen a vércukorszintet (ez pedig csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét). Emellett az ilyen ételek több más előnnyel is járnak, több vitamint, ásványi anyagot és más hasznosat is adnak a kalóriák mellett.

Önmagában viszont a glutén elhagyása nem feltétlenül jelent sem jobb minőségű, sem kiegyensúlyozottabb táplálkozást (sült krumpli minden este, helló!), és a dietetikusok megfigyelése szerint a "divatból" gluténmentesen étkezők meglepően nagy része semmivel sem eszik jobban, mint korábban. Egy sokmagvas, többféle gabonából készült, teljes kiörlésű szelet kenyér (amiben van glutén) jobb egy nem gluténérzékeny szervezetnek, mint egy adag hántolt fehér rizs (amiben pedig nincs).

Egy amerikai felmérés szerint a gluténmentes termékeket vásároló embereknek csupán 8 százaléka volt lisztérzékeny, további 10 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy azért vesznek ilyesmit, mert egy családtagjuk lisztérzékeny. A többiek az alábbi válaszokat adták arra a kérdésre, hogy miért vásárolnak gluténmentesen: 19 százalék „a jobb emésztés érdekében”, 26 százalék „mert egészségesebb”, 35 százalék „nincs különösebb okom rá”.

A szakember szerint aggasztó, hogy sok szülő a gyerekeit is gluténmentes diétára fogja különösebb ok nélkül, ráadásul gyakran egyáltalán nincsenek tisztában az említett diéta esetleges hátrányaival. Ezek között vannak olyan gyerekek, akiknek lisztérzékenységre emlékeztető tüneteik vannak, amik elmúlnak a gluténmentes diétától, de a többségük egészséges, már a diéta előtt is tünetmentes gyerek.

Jót akarunk, de gyakran csak több kalória és méreganyag lesz a vége

A gluténmentes diéta a közhiedelemben úgy él, mint az egészséges táplálkozás egy formája, de legalábbis ártalmatlan diétadivat. Valójában soha, semmilyen kutatással nem sikerült ezidáig alátámasztani, hogy a gluténérzékenységben nem szenvedő emberek számára bármilyen előnnyel járna ez a diéta. (Kicsit kérdéses lehet esetleg az autizmus, amelyben ugyan szintén nem sikerült alátámasztani a gluténmentes diéta hatásosságát, de ez még nem száz százalékig egyértelmű – a szakember szerint további kutatások szükségesek az összefüggés pontos tisztázásához.)

A gluténmentes diéta egyik káros mellékhatása lehet az elhízás és az inzulinrezisztencia. Ez annak köszönhető, hogy a gluténmentes ételek rendszerint nagyobb arányban tartalmaznak zsírt, szénhidrátokat és magasabb a kalóriatartalmuk, mint a gluténosaknak. A felmérések szerint a gluténmentes diétán élők így általában több kalóriát visznek be, körükben gyakoribb az elhízás, az inzulinrezisztencia, és a metabolikus szindróma, azaz a fentiekből következő további anyagcsere-változások.

Ha gluténmentes diétán élünk, de mindehhez nem étkezünk elég változatosan, akkor egyes méreganyagokkal is gyakrabban találkozik a szervezetünk. Ilyen például az arzén, ami természetes körülmények között megtalálható a talajban, és ami a rizsben különösen könnyen feldúsul – így ha mindig riszt eszünk gabona helyett, előfordulhat, hogy több arzén jut a szervezetünkbe. Egy kutatás szerint a gluténmentes diétán élők szervezetében négyszer nagyobb mennyiségben volt jelen higany, mint a gluténevőkében, ennek az összefüggésnek a kutatók még nem tudják az okát.

További, nem étkezéssel összefüggő hátrány, hogy a gluténmentes termékek jóval drágábbak a gluténtartalmúaknál, valamint hogy a gluténmentes diéta elég komoly szervezést és odafigyelést igényel. A gluténmentes diétán élő gyerekek a felmérések szerint gyakran kellemetlenségként, kényelmetlenségként élik meg a dolgot, és gyakrabban maradnak ki társas eseményekből, izolálódnak a többiektől – hiszen nem ehetnek a szülinapi tortából, a lángososnál és a palacsintásnál is az otthonról hozott dobozkájukból csipegethetnek csak, és sorolhatnánk.

A gyermek-gasztroenterológus szakember további aggálya, hogy a különösebb ok nélkül és kivizsgálás nélkül gluténmentes diétán tartott gyerekeknél bizonytalan marad a cöliákia (lisztérzékenység) diagnózisa – márpedig ez egyáltalán nem mindegy. Cöliákiával tényleg sose ehet glutént az ember és ilyen életre kell berendezkednie, ha viszont nincs neki, akkor bármikor meggondolhatja magát, és változtathat az étkezési szokásain. A lisztérzékenységet azonban csak úgy lehet rendesen diagnosztizálni, ha a mintavételkor még eszik a gyerek glutént – gluténmentes diéta mellett a vizsgálat már nem ad megfelelő eredményt.

Aki tényleg nem ehet glutént

Dehát a glutén mérgező! - érvelnek sokan. Igazából nem, egy csomó kutatás alátámasztotta, hogy (hacsak nem cöliákiás az ember) a glutén nem mérgező. Egészséges emberek szervezetében semmi károsat nem okoz.

Gluténmentes diétát csupán néhány betegség esetén érdemes tartani, ezek pedig az alábbiak. Az egyik a már sokat emlegetett lisztérzékenység, azaz cöliákia. Ez egy veleszületett autoimmun zavar, lényege, hogy a bélfal átjárhatósága a normálisnál kifejezettebb (így olyan fehérjék is átjutnak rajta, amik amúgy nem), és az immunrendszer működése is megváltozott. A cöliákia vizsgálatokkal jól azonosítható, betegségspecifikus antitestek mutathatóak ki a bélfalból, és a bélfalat borító hám elváltozásai is jellegzetesek.

Egy másik, a fentinél kevésbé jól körülhatárolt kórkép az úgynevezett Nem Cöliákiás Gluténérzékenység (NCGS). Ebben nem találhatóak meg a tipikus antitestek, de a pácienseknek mégis tüneteik vannak, amik gluténmentes diétára elmúlnak. Mivel nincs rá specifikus diagnosztikai teszt, így könnyen félreértésekhez vezethet, azaz diagnosztizálhatják magukon olyanok is, akiknek nem is ez a bajuk.

shutterstock 75104449

A NCGS gyakorisága 0,5 és 5 százalék között mozog, csakhogy az utóbbi évek felmérései fényt derítettek arra, hogy ezeknek az embereknek egy jó része nem is a gluténra, hanem valami másra érzékeny.

Egy olasz kutatócsoport például NCGS-ben szenvedő, gluténmentes diétán élő emberekkel etetett glutént (a résztvevők nem tudták, mikor esznek glutént és mikor nem), és a vizsgált csoport 86 százalékának (!) kutya baja sem lett tőle. Azaz nem alakult ki semmilyen tünetük – vélhetőleg nem is a gluténra voltak érzékenyek.

A szakemberek szerint valószínűleg az irritábilis bél szindrómát, a fruktóz- és a laktózérzékenységet, és a vékonybél-diszbakteriózist sok esetben tévesen NCGS-ként azonosítják – pedig ők nyugodtan ehetnének glutént.

További, a diéta szempontjából figyelmet igénylő kórkép a gabonaallergia, amely esetben a páciensek allergiás tüneteket mutatnak közvetlenül gabonafélék fogyasztása után. Ezek gyakran légzőszervi vagy bőrtünetek, okuk pedig allergiateszttel mutatható ki. A gabonaallergiások nem a gluténra, hanem a gabonafélék egyéb összetevőire allergiásak, ezért nekik máshogy kell diétázni: gabonafélét nem ehetnek, de egyébként gluténtartalmú ételeket nyugodtan ehetnek.

Mikor ehet glutént a gyerek?

Ha a közeli családtagok között diagnosztizált cöliákiás beteg van, a glutént akkor sem kell alapból megvonni a gyerektől, hiszen lehet, hogy nem örökölte a hajlamosító géneket, de még ha örökölte is őket, akkor is csak 26 százalék az esélye, hogy kialakul nála a betegség. Vagyis adni kell a gyereknek a glutént, figyelni, hogy okoz-e tüneteket, és ha igen, akkor kivizsgáltatni lisztérzékenység irányába (amíg még gluténtartalmú diétán van!). A diétáról a vizsgálat után, annak eredménye függvényében kell dönteni.

További, az utóbbi években nagy figyelmet kapott kérdés, hogy mikor, azaz hány hónapos kortól adjunk a gyereknek gluténtartalmú élelmiszert. A legújabb tudományos eredmények arra utalnak, hogy nagyjából mindegy. Egy pár évvel ezelőtti kutatás a 4-7 hónapos kor közötti időszakban határozta meg a glutén bevezetésének ideális időpontját. Azóta megjelent egy kutatás, ami szerint az sem növeli a lisztérzékenység kockázatát, ha kicsit késésben vagyunk és csak egy éves kor körül adjuk neki az első háztartási kekszet, egy másik szerint pedig akkor sem lesz baj, ha már épphogycsak négyhónaposan megkapja.

A szoptatás megléte vagy hiánya szintén nem befolyásolta a későbbi gluténérzékenység kialakulásának esélyét. Tehát, mint számos egyéb csecsemőgondozási kérdésre, így a gluténbevezetésre sem érdemes különösen rágörcsölni. Azt pedig semmiképp nem javasolja a gyermek-gasztroenterológus, hogy egyébként egészséges, tünetmentes gyerekeket gluténmentes diétán tartsunk minden különösebb ok nélkül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.08 18:18:06látjátok feleim szümtükkel

  Téves azt mondani, hogy " Ennyivel nem lett több cöliákiás, azaz a gluténmentes termékeket nem elsősorban a lisztérzékenyek vásárolják. "

  Én leéltem az életem nagyobb részét úgy, hogy gyerekkorom óta emésztési gondokkal küszködtem, de soha senki nem vizsgálta, nincs-e gluténérzékenységem, mert a laboreredmények mindig jók voltak, és más vizsgálat sem talált problémát. Egészen későn, pont 2103 után ( 2015 elején ) magamtól kezdtem a gluténmentes diétát, és az összes korábbi problémám nagyon hírtelen, és úgy tűnik véglegesen megszűnt. Azóta egyszer próbáltam gluténmentes ételt enni, jelentkeztek is a régi tünetek, de miután többet nem kísérleteztem, nincs semmi gondom. Kivéve, hogy a gluténmentes kenyér nem olyan jó iillatú, és ízű, mint a finom búzakenyér. Minden más lisztmentes étel viszont pont olyan ízű, mint régen volt.
  Szerintem sok orvos fel sem ismeri, hogy emésztési problémák hátterében lisztérzékesnyég is állhat.

  Arra viszont emlékszem, gyerekkoromban nem ettem annyi cukrot, édességet, mint felnőttként, és érdekes módon, mióta gluténmentes étrenden vagyok, azóta sem eszek annyit.

 • 2016.08.08 18:52:51Jazo

  Sajnos a józan észt mára legyőzte az Internet, az élelmiszerben és étrendkiegészítőkben érdekelt cégek lobbyja. Sokan azt eszik, amit mondanak nekik. Még a saját testükre sem hallgatnak. A nőket talán valamiért még könnyebb is megvezetni. A környezetemben sok nő ezeket eszi: zabliszt, zabkorba, zabkása, kókuszzsír, nyírfa"cukor", laktózmentes-, gluténmentes, egész nap proteinshake-ek, brutális "zsírégető" tabletták annyi koffeinnel, amennyi 3-4 csésze kávéban van. Gyakorlatilag ma egy fiatal nőt bármit képes megenni, ha a zinterneten olvassa. A keresőoptimalizálás meg gondoskodik arról, hogy a google-ben az első oldalra csak az étrendkiegészítős cégek áltudományos oldalai kerüljenek és a valódi kutatásokra épülő oldalak meg elsikkadnak. Beütnek valamit a keresőbe, amit előtte a konditeremben hallottak és mivel az első három oldalon ugyanazt a csoda hatást írják, akkor biztos hogy igaz.

 • 2016.08.08 21:54:38nagyonanyuka

  Tényleg furcsa, hogy egy ilyen "népszerű" betegséget az orvosok nem szúrnak ki egyből. A barátnőm kislánya 4 évesen megállt a növésben, állandóan fel volt puffadva és ment a hasa, a játszótéren pedig csak a padon feküdt. A gyerekorvos több év után küldte el cöliákia-tesztre, ami persze pozitív lett. Szerencsére a tünetek elmúltak, ha meg a kislány nálunk van, eszünk a keksz helyett mogyorót meg pattogatott kukoricát.

 • 2016.08.08 22:14:05Felicitasz

  "Egy olasz kutatócsoport például NCGS-ben szenvedő, gluténmentes diétán élő emberekkel etetett glutént (a résztvevők nem tudták, mikor esznek glutént és mikor nem), és a vizsgált csoport 86 százalékának (!) kutya baja sem lett tőle. Azaz nem alakult ki semmilyen tünetük – vélhetőleg nem is a gluténra voltak érzékenyek."

  Tudsz linket adni az olasz kutatásra? Érdekelne, hogy vérképet is néztek-e vagy pedig kikérdezéses alapon ment a vizsgálat a leggyakoribb ismert tünetekkel.

  Az NCGS azért gonosz, mert csomószor nem okoz tüneteket. Emésztőszervit meg egyéb "tipikusat" biztos nem. Az alany nem cöliákiás, és "semmi baja" nincs a gluténos kajáktól. Hanem majd visszamenőleg, egy év gluténmentes diéta után derül ki, hogy jé, mennyit javult a sokízületi gyulladása, sokkal jobbak az antitest számai. A gluténmentes (és vele egyszerre a paleo, ami alapból gluténmentes és még tejmentes is) azért lett ekkora divat, mert az emberek ismeretségi körében azonnal elterjed, hogy a poénból kipróbált étrendi változtatás drámai változást hozott valami olyan krónikus problémában, mint köszvény, asztma, vérszegénység stb. A dolog azért lett népszerű, mert rengeteg embernek nincsenek se emésztőszervi tünetei, se allergiás jellegű bőrtünetei, hanem van valami más egyéb nyavalyája, amire az orvostudomány csak tüneti kezelést tud ajánlani. Az emberek ezután magukon kísérleteznek, és a gluténmentes is meg a paleó is nagyon látványosan beválik amikor beválik.

 • 2016.08.08 22:18:08látjátok feleim szümtükkel

  Szerintem nem furcsa, hogy az orvosok nehezen jönnek rá a gluténérzékenységre, mert az én laboreredményeim mindig nagyon jók voltak, közben meg majd ki nyúltam, olyan rosszul éreztem magam. A doki mindig azt mondta, hogy rossz enzimrendszert örököltem. Ebben van is valami, mert amióta gluténmentesezek, azóta is kell emésztő enzimet szedni.
  Sokat gondolkodtam mi lehet ennek az "elnézésnek" az oka, és miután tanulmányoztam a témát, rájöttem, annyira sok tünete/jelensége van, hogy a mai leterheltség mellett az orvosok nem érnek rá internetet kutatni, hogy képben legyenek. Vannak akiknek ez a szakja, azok nagyon értenek is hozzá. Egy nőgyógyász egy altesti viszkető-égő tünetet gombafertőzésnek diagnosztizál, de a szakorvos szerint a gluténérzékenységnek is lehet ez tünetete, sőt az aranyeres problémáknak is ( ezt egy szakorvos írásában olvastam ). Nekem azt mondta orvos, hogy egyek drága, magvas kenyereket, minél drágább annál jobb. Ezt nem az ár miatt, hanem a magtartalom miatt mondta. Én ettem is, és csudálkoztam, hogy egy cseppet sem lettem jobban.
  Nagyon fontos, hogy akinek emésztési problémái vannak, az figyelje meg, hogy milyen étel után vannak eltérő jelenségei az általánostól. Segtí az is, ha egy-egy ételt hosszabb ideig mellúzünk, és fiygeljük mi történik, ha ismét foygasztjuk.
  Én egy film hatására kezdtem figyelni. Volt egy amerikai film, amiben egyepilepsziás kisfiúért harcolt az anyukája, aki nem engedte a gyereke agyműtétjét, hanem szabályosan ellopta, és Kanadába ketogén diétával egészen jól rendbe hozták. Ekkor döbbentem rá, hogy az étel mennyi probléma forrása lehet. Után kezdtem a témát tanulmányozni. De nekem van rá időm, az orvosnak meg sajnos nincs. Mert rendelés alatt más a dolga, a magánidejében a családjával akar ő is lenni, a továbbképzések meg erre nem biztos, hogy alkalmasak. Segítenünk kell az orvosoknak.

 • 2016.08.08 22:30:00látjátok feleim szümtükkel

  Felicitasz gondolt csak végig az ember törzsfejlődését! Mikor evett az ember reggeltől estig glutént?
  A glutén fehérje. Sok ember érzékeny a fehérjékre. Ki a tojásra, ki húsokra. Ki a gluténra.
  Arról nem is beszélve, hogy ugyan a laborvizsgálatok szerint a gluténes lisztben nincs meg nem engedett mértékű káros anyag ( vegyszer, pl. a gyomírtáshoz használt maradék anyag, vagy a gombaölők maradéka, esetleg gombatoxin, ami a nem gluténes lisztekben is ugyan úgy lehet, csak ebből nem eszünk annyit, kenyérből kellett két nagy szelet, hogy jóllakjak, gluténesből meg két nyiszlet szeletecske is elég ), de láttam én már olyan vizsgálati jegyőkönyvet, ami dupla annyi káros anyagról tett tanúbizonyságot, mint a megengedett mennyiség ( nem lisztről készült ).

  Egyébként miért tekinted divatnak azt, ha a gluténmentes étrend sok embernél drámai változást eredményezett? Ez nem gyógymód?

 • 2016.08.09 09:29:24Kara kán

  Mérték, feleim, mérték!
  Én egyszer túlzásba vittam a kamillatea ivását. Szó szerint megcsömörlöttem tőle, és csak lassan tudtam ismét elfogadtatni a gyomrommal, kis adagokban.

 • 2016.08.09 10:05:21látjátok feleim szümtükkel

  Karakán eltalálta szarva kozt a kamillateát.D

  A gluténmentes átrend nem diéta, abban nincs mérték. Ha valaki géuténallergiás, az bele is tud halni abba, ha glutént eszik.

  A kamilla tea is olyan, amit az ősember sosem ivott. Az, amelyiknek még nem volt edénye.:D
  Talán közelebb kell menni a természetes étkezéshez, és akkor kiderül, hogy mi borul. Gondolom nem véletlenül etetik az orvosok a betegekkel a magvakat. Az emberi emésztőmechanizmus is fejlődött, és van akinek a szervezete ehhez a modern étrendhez ( reggel-délben-este búza kenyér/tészta ) nem tudott alkalmazkodni. Ez családokon keresztül halad a generációkkal ( genetika, már ha tudod mi az ), és ehhez te milyen mértéket talkalmaznál?

 • 2016.08.09 10:30:59drpuskaspalma

  Felicitasz:[link]

 • 2016.08.09 13:32:14SD9

  látjátok feleim szümtükkel:

  igen, igazad van, a legtöbb orvos nem követi a táplálkozástudomány fejlődését sem, meg úgy egyáltalán nem sok köze van hozzá.
  És valóban segítenünk kéne az orvosoknak, de csak annak tudunk, aki hagyja, mert a legtöbb teljesen el van szállva magától, hogy ő jobban tudja, aztán meg csodálkozunk, milyen gyakori a félrediagnosztizálás. Vagy a "fogalmam sincs, Önnek mi baja van".
  A hozzáálláson is kellene változtatni.

 • 2016.08.09 15:04:38Felicitasz

  Pálma, köszi a linket.
  Látjátok feleim: tegnap nem jelent meg egy kommentem, tehát íme még egyszer: szerintem félreértesz; épp azt írtam, hogy _nem csak divat: azért lett népszerű, mert előzőleg sokaknál bevált elég látványosan. Vagyis: ha már mindenkinek van egy-két ismerőse, akinek a csak tünetileg kezelhető ilyen-olyan krónikus problémája (ízület, pajzsmirigy, cukor, asztma stb.) nagyot javult a paleóra vagy a gluténmentesre válaszul, akkor újabb és újabb emberek fogják kipróbálni.
  Még annyit mondanék, hogy az idézett olasz kutatás csak beszámolásos alapon nézett tüneteket, és a szerintem-nekem-glutén-problémám-van gyanúval orvoshoz fordulók 7%-ának volt nem cöliákiás (vagy nem búzaallergia miatti) "gluténproblémája". Ez abszolút számban nem sok ember, de ha az erre panaszkodók közül minden 100-ból 14-nek igazolhatóan valami baja van a gluténnal, ennek fele tényleg cöliákiás vagy búzaallergiás, a másik fele meg NCGS-es, emésztőszervi tünetekkel, akkor az már piaci rés. És még szó se volt arról, hogy mi van a többiekkel, akikről én beszéltem: akiknek nincsenek emésztőszervi tüneteik, hanem az egyéb krónikus problémájuk javul, és ez a vérképükből látszik.

 • 2016.08.10 11:41:25savrola

  Valóban, a gluténmentes étrend nem jelent automatikusan egészséges táplálkozást. Az azonban egy ótvaros nagy baromság (mondhatnám, hogy a dívány szokásos színvonalához illő), hogyha valakinek nincs valamilyen betegsége, akkor annak nem is árthat soha. Arról nem is beszélve, hogy alapvetően hajlammal születik valaki és hajlamból akkor lesz betegség, ha azt valami úgymond katalizálja, esetünkben a glutén. Az sem törvényszerű, hogy ez már gyerekkorban megtörténik. Ezért különösen veszélyes a glutén. Telítődik, telítődik az ember szervezete, aztán egyszer csak "robban". Mindemellett a glutént tartalmazó ételek növelhetik a gyulladás szintet, ami megint csak rengeteg más betegségnek ágyazhat meg, amit még csak nem is fog senki a gluténhoz kötni, mert nem közvetlenül az okozza. Ezért van az, hogy sok embernek a glutén elhagyásával jelentősen javul az életminősége, pedig alapvetően nem a jelenlegi ismereteink szerint glutén által okozott betegségben szenvedtek."A gluténmentes diéta egyik káros mellékhatása lehet az elhízás és az inzulinrezisztencia. Ez annak köszönhető, hogy a gluténmentes ételek rendszerint nagyobb arányban tartalmaznak zsírt, szénhidrátokat és magasabb a kalóriatartalmuk, mint a gluténosaknak." Ez meg mi fene akar lenni? Mitől törvényszerű az, hogy a zsírtól hízunk? A szénhidráttól sem hízunk önmagában, arról nem is beszélve, hogy a glutént tartalmazó élelmiszerek jelentős része is szénhidrát, ráadásul finomított szénhidrát. A dívány "szakírói" még mindig meglehetősen nagy ködben kóvályognak, pont úgy, mint évekkel ezelőtt, amikor utoljára olvastam tőlük hasonló témában...

 • 2016.08.11 02:27:30vuvuzela importőr

  Simán divat, érezni, látni hogyan működik a dolog. Mint a jóslás, hülyeség, azért úgy látszik elég ember hisz benne mert működnek a műsorok.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta