SZÜLŐSÉG

Mi van, ha hazudik a kamasz?

2016. február 9., kedd 12:24

A tizenéves korról sok felnőttnek az jut eszébe, hogy az addig őszinte gyerekről egyszer csak nem lehet tudni, mi van a fejében. Hagyján, hogy nem osztja meg a gondolatait, de sokszor határozottan úgy tűnik, mellébeszél, apróságokban vagy teljes sztorikban hazudik. A szülőt ez bosszantja, úgy érzi, kicsúszik a kezéből az irányítás, úgy érzi, ez a tiszteletlenség jele. Kérdés, tényleg hazudósak-e a tinik, ha igen, miért, és vajon hogyan reagáljon a szülő.

Először is: természetesen nem törvényszerű, hogy a tizenéves sokat hazudik. Leginkább akkor hazudnak, ha rákényszerülnek. Azaz nincs egy mélyről jövő vágy, hogy füllentenie kell, inkább önvédelem ez, a saját határok meghúzása. Néha olyasmiben is hazudik, amiben nem is érti anya, apa, hogy miért. Ők nem érzik, hogy privát területre tévedtek, de a fiatal éppen ott szeretne húzni egy határt, egy falat, amin nem lehet bekukucskálni.

Ez történt annál a tizennégy évesnél, aki fogyókúrába kezdett, de mikor anyja a tágabb család előtt hozta ezt szóba, letagadta. Anyja értetlenül, és sértődötten –mert meghazudtolták- kérdezte: „most miért tagadod le?”. Azért, mert ő ezt bizalmas információnak szánta, abban az életszakaszban volt, mikor zavarban volt a testétől, tanulta az önmaga nőként való kezelését, elfogadását, és kínosan érintette, hogy a teste ilyen nyílt témává vált. Egy felnőtt számára a fogyókúra nem a legintimebb terület, de a tizenéves fejében ez magával hozza, hogy a vonalairól van szó, arról, hogy vonzó-e, hogy jó nő-e. Mindez érzékenyen érinti.

shutterstock 252865084

Aztán előfordul, hogy azért hazudik a fiatal, mert félti a számára fontos gondolatokat. Ezért a külső szemlélő számára meglehetősen érthetetlen hazugságokba kerülhet. Mint az a felnőttkor küszöbén álló fiú, aki el akarta hallgatni, hogy templomba megy, mert bizonytalan volt, nem teszik-e nevetségessé az ilyen irányú érdeklődését. Még ő is kereste önmagát, felmerült benne, hogy a hit adhat valami kapaszkodót, illetve válaszokat bizonyos kérdéseire. A rokonai sosem itt keresték a megoldásokat, és nem akart szembesülni a csodálkozó tekintetetekkel. Emellett túl intimnek érezte az egészet, olyasminek, ami benne is formálódik, és egyelőre megtartaná magának.

De persze a hazugságok egy része mögött az áll, amire a szülő magától is gondol: a szabályok kijátszása. A megbeszéltnél később hazaérkező gyereknek ki kell találnia valami elfogadható indokot, miért nem jutott haza időre, hogy elkerülje a veszekedést, a büntetést. Ha elég hihetően adja elő, hogy lerobbant az éjszakai busz, akkor talán a jövő heti bulira is elengedik.

Sok szülőnél érzékeny pont a hazugság. Van ebben néha hiúság is: „Nekem ne hazudjon a szemembe!”. De lehet benne féltés. Egyfelől a gyerek féltése, az amiatti aggodalom, hogyha nem tud a dolgairól, nem fog-e bajba keveredni. Ha feltűnően sumákol a fiatal, akkor nyilván valamit leplezni akar, azaz rosszban sántikál, és ami a szülő szerint rossz, azok általában a veszélyes dolgok. Ördögi kör lehet ez: az aggódó szülőnek inkább kell hazudni, hogy megnyugodjon, de aki érzi, hogy füllentenek neki, az még inkább aggódni fog.

Ugyanakkor féltheti a szülő a kapcsolatot is. Látja, hogy sokkal többször bezárkózik, elzárkózik a gyerek, ezek után a pont az i-re, amikor hazugságon is kapja. És a következő félelem, hogy eljön az idő, mikor nem kapja rajta, azaz mikor már nem fogja érezni, mikor nem igaz, amit hall. Lehet ez a távolság is ijesztő. A kamasz részéről pedig sokszor épp a távolság szabályozása a cél. Nem azért hazudik az ember, hogy megszakítsa a kapcsolatot, de azért igen, hogy legyen tere, amibe nem lát bele a szülő.

shutterstock 58646617

Hogy mit tehet, tegyen a szülő, arra a legalapvetőbb válasz, hogy ne menjen bele rabló-pandúr játékba! Elméletben sokan egyet értenek, mégis gyakran megtörténik. A szülő gondolatban vagy nyíltan elkezdi nyomozni, mi igaz, mi nem, van-e jele a hazugságnak. Felhívja Marcsit (még inkább az anyukáját), tényleg nála volt-e a lánya, mikor mondta, vagy egy fiúnál. Szagolgatja a kabátját, hogy eldönthesse, igazat mond-e a gyerek, hogy ő nem dohányzik. Ha túlzottan erős a füstszag, akkor jön a kutakodás a holmik között.

Ebből csak rosszul lehet kijönni, mert semmiféle megoldás nem következik abból, ha lebukik a gyerek: Marcsi valójában Józsi, és van egy doboz cigaretta a táskában. Hiszen a cél nem az információ megszerzése, hanem, hogy olyan legyen a kapcsolat, amiben minél több dolog nyíltan kimondható. Ehhez érdemes a szülőnek feltennie magának a kérdést: ha hazudik, akkor miért? Hogyan reagálnék az igazságra?

A hazugság elleni legjobb védekezés, ha a szülő nyitottá válik arra, hogy az igazság nem mindig az, amire vágyna. A gyerek előbb-utóbb megérzi ezt, és élni fog azzal, hogy van tere megosztani a szülővel a valós helyzetet. Ha pedig nem mindenben teszi, az sem kérdőjelezi meg a kapcsolatot a szülő és a gyerek között. Persze könnyebb a helyzet, ha kialakult a bizalom a szülőben, hogy nagyjából helyén van az esze a fiatalnak, és nagy őrültségbe nem fog belemenni. Akkor az is nagyvonalúbban kezelhető, ha az ember érzi: most itt van egy ajtó, ahova a tini kitette a táblát: tilos a belépés!

Cziglán Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta