SZÜLŐSÉG

Három zseni, akiket pofánröhögött a saját kora

2015. december 1., kedd 14:29

A tudomány, köztük az orvostudomány fejlődése megállíthatatlan: a kutatások egymásra épülnek, kiegészülnek, szép lassan növekszik a rendelkezésre álló információhalmaz. A fejlődés iránya és tempója azonban nem mindig ennyire egyértelmű: egyesek néha elképesztő újdonságokra jönnek rá, amelyek addig megalapozatlanok voltak. A nagy felfedezések pedig előrelendítik a tudományos életet – persze, csak akkor, ha ezt a tudományos élet is akarja. Az igazán nagy újdonságokat ugyanis gyakran egy az egyben elutasítja, rosszabb esetben pofán röhögi a tudományos közvélemény.

A Medscape orvosi portál néhány olyan gyermekgyógyászati vagy szülészeti felfedezést gyűjtött össze, amelyek ma már hétköznapi tények, de amelynek felfedezőjét annak idején minimum kinevették a kortársak. Mutatjuk a három kedvencünket.

Koraszülöttek a vidámparkban

A koraszülött babákat a 19. század vége óta tesszük inkubátorba, legalábbis Európában. Az eszköz egy Stéphane Étienne Tarnier nevű francia szülészorvos találmánya, amely Európában viszonylag hamar elterjedt, ezzel nem volt probléma. Itt, azaz konkrétabban a Berlini Világkiállításon találkozott Martin Arthur Couney, amerikai orvos az eszközzel, és úgy döntött, importálja az USÁ-ba a remek találmányt.

Arthur Couney
Arthur Couney

Az amerikai orvosok azonban heves elutasítással reagáltak és egyik kórház sem volt hajlandó használni a dobozokat. Nem hittek bennük. Couney azonban nem adta fel: a Coney Island-en lévő hatalmas vidámparkban rendezte be székhelyét, feltehetőleg két kardnyelő meg egy tetovált, szakállas nő szomszédságában. Couney az inkubátoraiban koraszülötteket tartott, akiket a vidámpark látogatói 25 centért megnézhettek. A bevétel a korababák orvosi költségeit fedezte, így a szülőknek nem kellett azért fizetniük. Az üzlet, vagy minek is nevezzük, majdnem negyven évig, 1903-tól 1940-ig működött. Ezalatt Couney körülbelül 8000 babát kezelt és nagyjából 6500-nak mentette meg az életét. A New York Hospital csupán 1939-ben nyitotta meg koraszülött-központját, ahol már inkubátort is használtak.

Boncolás után kezet kell mosni

Itthon eléggé közismert Semmelweis Ignác, az anyák megmentője, mi több, egyetemet is elneveztek róla. Semmelweis a 19. század közepén dolgozott egy bécsi szülészeti osztályon, és azzal az ötlettel állt elő, hogy a gyermekágyi láz fertőző betegség. Akkoriban még ismeretlen volt a baktériumok és vírusok fogalma, Semmelweis csupán a megfigyeléseire alapozta a felfedezést: észrevette ugyanis, hogy ahol a boncolásokat végző orvosok és orvostanhallgatók vizsgálják a frissen szült nőket, ott gyakoribb a gyermekágyi láz nevű méhgyulladás.

Semmelweis arra jutott, hogy a boncoláskor láthatatlan hullarészek tapadnak az orvosok kezéhez, ezért kipróbálta, mi lesz, ha az orvosok a nők vizsgálata előtt klóros vízzel kezet mosnak. Semmelweis kórházában a kézmosás kötelezővé tétele után fél éven belül a gyermekágyi láz előfordulása 90 százalékkal csökkent.

Untitled-1

A tudományos közvélemény az egészet őrültségnek tartotta, úgy, ahogy van. Semmelweis arra számított, hogy eredményei publikálása után majd máshol is bevezetik a klóros kézmosást, anyák életét megmentve ezzel, csakhogy az ötletét kétkedéssel fogadták. Semmelweis ezért egyre vitriolosabb hangvételű nyílt leveleket írt, miközben kétségbeesetten látta, hogy hiába jött rá a totál egyszerű és olcsó megoldásra, az anyák sorra halnak meg gyermekágyi lázban. A korabeli kommentháborúnak köszönhetően annyira kikészült, hogy végül akarata ellenére pszichiátriára zárták, itt lelte halálát is.

Rákot okozó vírus, na persze

A rák vírusos eredete 1911-ben merült fel először: egy Peyton Rous nevű kutató vette észre, hogy az általa tanulmányozott (később róla elnevezett) retrovírus és bizonyos ráktípusok között oksági összefüggés van. Kísérletei során sikerült is madarakon kimutatnia, hogy a rák átvihető egyik egyedről a másikra. Roust kortársai élesen kritizálták ostoba ötletéért, ő pedig annyira megsértődött, hogy felmondott, és húsz évig se vírusokkal, se rákokkal nem foglalkozott. Mintegy hatvan évvel az első felfedezés után két amerikai biológus kimutatta, hogy az említett retrovírus tumort okozó aktivitásáért melyik gén felelős, igazolva ezzel Rous elméletét.

Rous még életében megérte, hogy felfedezését elismerték, ugyanis 1966-ban Nobel-díjat kapott érte. Az orvosi vagy élettani Nobel-díj történetében ezzel rekorder: az ő esetében telt el a legtöbb idő, 55 év a felfedezés és a díjazás között. Ma úgy gondoljuk, hogy a rosszindulatú daganatoknak körülbelül 20 százaléka vírusos eredetű. Köztük a méhnyakrák, ahol a vírus ellen már védőoltás is létezik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.01 18:56:24tralalala

  A vicc az, hogy a Semmelweissel szembehelyezkedő tudósok tartották magukat okos szkeptikusoknak, akik nem dőlnek be mindenféle babonaságnak. Ma is mennyi ilyen van.

 • 2015.12.01 20:50:46BéLóg

  Trallallala, ebbe most nagyon beletrafáltál!
  Én azt szoktam mondani, a vakhitűeknél már csak a vakhitetlenek rosszabbak!
  Volt pár hónapja a Kossuthon egy Semmelweis hangjáték, döbbenetes mit műveltek vele. Hála Istennek az utókor legalább bepótolta.

 • 2015.12.01 21:30:08Sequoyah

  tralalala:
  Ha valaki egy csak annyira alatamasztott elmelettel all elo, mint annak idejen Semmelweiss, akkor nyugodj meg, senki sem rohogi ki, hanem rendesek kivizsgaljak, valoban hasznos es hatasos-e.
  O elmeleteti magyarazatot is adott, es a gyakorlatban is ki tudta mutatni a hatasossagat.
  .
  Ma csak az olyanokat rohogik ki, mint pl a homeopatia, meg a biolampa, amik se elmeleti magyarazatot nem tudnak adni, se gyakorlati hatast nem tudnak kimutatni. Sot, meg a homeopatiat sem rohogtek ki, hanem szepen megvizsgaltak hogy van-e valami alapja, es kiderult, hogy nincs.

 • 2015.12.01 23:08:59BéLóg

  Sequoyah: Ez azért csak részben igaz. ha például valaki előáll azzal hogy a klímaváltozásnak a CO2-höz nincs köze mert
  -- Mondjuk vége van egy kisebb jégkorszaknak
  -- A naptevékenység változása okozza
  -- Volt máskor is felmelegedés a történelemben ahol ember se volt.
  -- Csupán 2000 éve 6 (hat) fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet és Rómában azt se tudták mi a tél, félig meztelenül jártak egész évben...
  -- Grönland jelentése Zöld Föld (mégis hogy a 3,14csába) adták a vikingek ezt a nevet neki?
  -- Nagy Britannia olyan részein amit ma télen 2 méteres hó borít, 400-500 évvel ezelőtt szőlőt termesztettek
  Satöbbi. S akkor még az olyan érdekességeket nem is említettem mint Nikola tesla autója, Orffyreus mechanikus kereke vagy a vákuumenergia megcsapolása, a Schauberger turbina és a társai...
  Kismillió olyan dolog van ahol ha az ember szembe megy a nagybetűs Tudománnyal, kiközösítik, kinevetik, jobb esetben.

 • 2015.12.02 00:33:38Sequoyah

  BéLóg:
  A tudomannyal nem lehet szembemenni, mert az egyenlo azzal, hogy a tudassal mesz szembe. Akkor pedig mar definicio szerint is hulyenek nezik az embert:) Ha van egy hipotezised es megfelelo tudomanyos modszerekkel alatamasztod, akkor nem fog senki kirohogni hidd el.
  Ketfele esetben rohognek megis ki:
  - A cikk peldaiban a tobbi orvos nem kovette a tudomany modszereit, mert akkoriban ez meg gyerekcipoben jart.
  - Ma viszont jellemzoen az ilyen alternativ altudomanyok kepviseloi tojnak a tudomanyos modszerekre, es teljes joggal valnak igy a kozrohej targyava. Pl Egely es tarsai, homeopatia stb...
  .
  Az meg ha az ember megy szembe a nagybetus tudomannyal az mas, mintha egy tudos megy szembe. Az emberek sok hulyesetet elhisznek akkor is, ha az ellentete tudomanyosan bizonyitott:)

 • 2015.12.02 08:45:11Ööö

  @Seq:
  „Ha valaki egy csak annyira alatamasztott elmelettel all elo, mint annak idejen Semmelweiss, akkor nyugodj meg, senki sem rohogi ki, hanem rendesek kivizsgaljak, valoban hasznos es hatasos-e.”
  Ja. Ha megszűnik az irigység a butaság és a pénz.

 • 2015.12.02 09:31:46Zemöki (kona)

  A tudomány egy félmagas kapáslövés, külső rüszttel a hosszú sarokba. Ezt mindenki tömören jegyezze meg.

 • 2015.12.02 10:02:39Haroussen

  Zemöki!

  Most jól megadtad a kemonnak!

  Zeremble

 • 2015.12.02 11:23:14Mister Gumpy

  BéLóg: gondolod, hogy a klímatudósok nem tudnak ezekről a tényekről, csak te? A CO2-t amiatt gondolják oknak, mert úgy tűnik, soha ilyen SEBESSÉGŰ felmelegedés nem volt még, esetleg brutális katasztrófák idején, mint óriásvulkán vagy meteor, de ilyesmi most nincs, viszont a modellek szerint a CO2 koncentráció valóban ILYEN felmelegedést okoz. Ergo messze a legjobb következtetés, hogy ezt most a CO2 okozza. (De ha véletlenül mégse, akkor se vesztünk sokat, ha az amúgy hosszútávon nyilván fönntarthatatlan fosszilis tüzelésről értelmesebb energiaforrásokra állunk át.)

 • 2015.12.02 14:14:57Pink Petsch

  Semmelweissel kapcsolatban, hajlamosak vagyunk megfeledkedzni a korról, amelyben mindez történt vele. Arról a korról beszélünk, ugyebár, amikor az éjjeliedény utcára való ürítése normális dolognak számított az összes társadalmi réteg számára, és a jó polgárok legfeljebb a szag miatt húzták az orrukat, eszükbe sem jutott, hogy fertőző lehet a fekáliával való érintkezés. És akkor jön ez a tag, hogy maguk a nagytiszteletű orvos urak tehetnek az anyák haláláról! És olyan szemfényvesztéssel áll elő, mint a klóros víz. Hát lehet-e túrni ezt a pimaszságot? Na ugye ...

 • 2015.12.02 15:11:14Mészáros Laci

  ...azért Semmelweis Ignác (minden érdemét elismerve) maga is sokat tett azért, hogy orvos kortársai elutasítsák. Kb. hasonlóan viselkedett, mint most Orbán a menekültek kapcsán: aki nem volt hajlandó nyilvánosan és azonnal elismerni, hogy Semmelweisnek igaza van és a korábbi gyakorlat hibás volt és sok ember halálát okozta, arra kígyót-békát kiabált (olyan orvosok is voltak, akik titokban kezet mostak a vizsgálatok előtt, de nyilvánosan beálltak a Semmelweist ekézők kórusába).

  Ezzel nem akarom azt mondani, hogy Orbánról száz év múlva egyetemet fognak elnevezni.

 • 2015.12.02 15:17:55Mészáros Laci

  @BéLóg

  "Ez azért csak részben igaz. ha például valaki előáll azzal hogy a klímaváltozásnak a CO2-höz nincs köze mert..."

  Ha valaki előáll a klímaváltozás alternatív (nem civilizációs) magyarázatával, azt érdemes megvizsgálni. Viszont:

  - a klímaváltozás civilizációs magyarázata mellett érvelők meglehetősen koherensen az üvegházhatású gázok, elsősorban a CO2 koncentrációjának emelkedéséről beszélnek
  - a klímaváltozás nem civilizációs magyarázata mellett érvelők között nincs semmiféle egyetértés, közel háromszáz különféle alternatív magyarázat született eddig, nincs közöttük olyan, amely mögé a nem civilizációs magyarázat hívei fel tudnának sorakozni, vagyis kb egymást is cáfolják.

 • 2015.12.02 18:19:04Hóhér az utolsó barátod

  @Mészáros: nem száz, öt-tíz éven belül lesz itt orbán egyetem, ha így folytatja ez a mini rákosi

 • 2015.12.02 19:24:11Sequoyah

  Ööö:
  Igen a penz sok mindennek keresztbe tesz. Viszont nagyon keves olyat hallani, hogy tudosokat megvesztegettek volna hogy alkovetkezteteseket vonjanak le, es szandekosan hibas elmeleteket allitsanak fel. (foleg azert, mert gyorsan lebuktatna oket a tobbi tudos).
  Olyat viszont annal tobbet hallani, hogy a tudomany allitasa ELLENERE politikusok es/vagy vallalatok rosszul cselekszenek a penz miatt.
  .
  Szoval az igazsag ott van, csak ertelmes helyen kell keresni.

 • 2015.12.02 20:46:37Mészáros Laci

  @Sequoyah:

  "keves olyat hallani, hogy tudosokat megvesztegettek volna"

  Sajnos ez sem példa nélküli, de valóban ritka madár -- az Exxon most bukott le, hogy klímaváltozás terén szkeptikus cikkeket rendelt meg...

 • 2015.12.02 20:48:29Mészáros Laci

  @Hóhér:

  Ez csak rajtunk, választókon múlik :-)

 • 2015.12.03 02:33:53kulalak

  Itt van ez a dohányzás nevű izé, sőt, a passziv dohányzás is. Mióta a passziv dohányzásról kiderült, hogy emeli az infarktusok számát, azóta hogy megváltozott a hozzáállásunk ...... ja, nem annyira.

  Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy "pofánröhögjön a saját korod."

 • 2015.12.03 07:23:27wmiki

  Tudomány = folyamatos hülyeségek sorozata

 • 2015.12.03 07:54:06prukker

  wmiki: Akkor te így szeretnéd magad tudósnak kikiáltani?

 • 2015.12.03 11:05:37v2peti

  "Ez azért csak részben igaz. ha például valaki előáll azzal hogy a klímaváltozásnak a CO2-höz nincs köze mert..."
  Ez az olajlobbi baromsága.

 • 2015.12.03 12:11:22sbartha

  tralala:
  Viszont az sem működik, hogy minden marhaságot kritika nélkül elfogadjunk.

 • 2015.12.03 13:10:17FMR

  Érdemes lenne a filozófusokat is megemlíteni. Arthur Schopenhauer tipikusan egy mellőzött zseni volt, akinek a tudományokra, művészetekre mai napig ható gondolatait csak életének utolsó évtizedében ismerték el.

 • 2015.12.03 14:34:06inebhedj - szerintem

  A tudomány az tudomány.

  Viszont azt is emberek művelik, ugyanolyan emberek, mint az összes többi ember, erényekkel, hibákkal és gyarlóságokkal, egzisztenciával, karrierrel, kötelezettségekkel és jogokkal, van, aki munkaként (proletárok), van, aki hivatásként (értelmiségiek).

  Az ő reakcióik szintén emberiek, a bizonyításokhoz, kontroll-kísérletekhez, stb. való eljutásig hosszú az út (és finanszírozóra is szükség lesz), ez sokszor az ő döntéseiken, támogatásukon, ellenszenvükön, érdeklődésükön és kedvükön múlik.

  Aztán majd ezen akadályok leküzdése után jön képbe a tudomány.

  Ez értelemszerűen ugyanúgy van, mint akár 100 éve is.

  (Figyelem! Ebből egyáltalán nem következik, hogy létezik mindent gyógyító, a világ elől egymillió Facebook megosztásban eltitkolt indiai szupernövény - igaz, az ellenkezője sem.)

 • 2015.12.03 14:44:20gondok

  ehhez képest vannak horoszkóp alapján működő asztrológiai (meg egyéb) iskolák, amelyek jó sokba is kerülnek és sok rendkívül haszontalan és értelmetlen dolgot tanítanak - és akkor még nem beszéltünk az alábbi oldalak fergeteges sikeréről:[link]

 • 2015.12.03 15:31:56hrgy

  @gondok: ami azt illeti, az asztrologia nem feltetlen haszontalan es/vagy ertelmetlen. A modern csillagaszati felfedezesek nagy resze annak koszonheto, hogy mar az okorban is figyeltek az eget, bar fokepp joslasi celzattal. Az elso csillagaszati dokumentaciok nagy resze asztrologiai feljegyzes.

 • 2015.12.03 16:29:54Archibald Stanton

  Semmelweis megelőzte a korát. De nem (csak) a tudományos felfedezésével, hanem a tudományos paradigma alkalmazásával. egy problémával kapcsolatban hipotézist állított fel, statisztikailag tesztelte, így bizonyította. De akkoriban a tudományos paradigma használata még nem volt általánosan elfogadott, a tudományok többsége tekintélytiszteleten alapult. És Semmelweisnek ez nem volt, akármennyire is jó orvos volt, és ezért is ütközött ellenállásba a módszere, mert aláásta az akkori orvosi elit tekintélyét.

  Aki párhuzamot képes vonni Semmelweis, meg a homeopátiához hasonló kuruzslók elutasításához, annak gratulálok. Mert éppenhogy a tudományos paradigmát elutasító xix századi orvosi elit megfelelője manapság a homeopátia képviselői. Hiszen ők nem fogadják el az orvostudomány által elért eredményeket a gyógyszerek, gyógymódok tesztelését illetően.

 • 2015.12.03 22:51:38swfla

  "Ezzel nem akarom azt mondani, hogy Orbánról száz év múlva egyetemet fognak elnevezni"

  Na azer!
  A szivbajt hoztad ram! :-)

 • 2015.12.04 00:01:13Pink Petsch

  Mészáros Laci: Attól még igaza volt, csak magasról leszarta a tekintetes doktor urak egóját. Tulajdonképpen, én a józan paraszti ész mentén sem értem, hogyan is nem moshattak kezet egy boncolás után. Ha valami piszkos, sáros dolgot fogtak meg, akkor tuti megmosták a kezüket utána, és pont egy bomló hulla után nem? Ehhez nem kell semmit sme tudni bacikról és vírusokról, csak szimpla józan ész. De biztos szabin volt akkoriban.

 • 2015.12.04 07:52:04csakférfi

  Az orvostudomány célja az egészség fenntartása vagy éppen visszaállítása betegség vagy sérülés után. A test szerkezetével, működésével; a betegségek leírásával és az alkalmazott terápiákkal foglalkozik. Nem olyan absztrakt tudomány, mint a fizika vagy a kémia, hanem sok ezer éves tapasztalat, kísérlet és próbálkozás sűrített eredménye.---Kiemelném PRÓBÁLKOZÁS és KÍSÉRLET. Amennyiben egy egyszerünek tünő náthát vagy egy valamire való rákot 100 százalékos biztossággal "gyógyítanak" --akkor beszélhetünk tudományosan megalapozott és nem kísérletezgetéses protokolláris kuruzslásról. ugyanis ez addig olyan mint a homeopátia csak most nem azt tanítják az egyetemen.

 • 2015.12.04 12:05:02Gera

  Hogy lenne már olyan? A homeopátia nem kísérletezik, csak megoldásokat ad, amit valós kísérleti eredmények semmilyen szinten nem támasztanak alá.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta