SZÜLŐSÉG

Így szerelje le a gyereket, ha elviselhetetlen!

2015. október 8., csütörtök 11:30

Akinek van gyereke, ismeri az elképesztő élményt: hogy lehetséges, hogy ez az okos, aranyos csemete így viselkedik? Ilyen undok, makacs, értetlen, szófogadatlan...

Azonban, ezek külső értékelések, a poronty fejében nem arról születik döntés, hogy most undokoskodni, makacskodni, rosszalkodni fog. Hanem így tud megoldani egy számára problémás helyzetet.

Például frusztrálja, hogy nem figyelnek rá, és elkezd hangoskodni, vagy nem tud bekapcsolódni más gyerekek játékába, ezért piszkálja őket. A szülőnek az tűnik fel: olyat tesz, amiről pontosan tudja, nem szabad. Vagy ha eddig nem tudta volna, a harmadik rászólásra már tudnia kellene. És mégis folytatja, egyre intenzívebben. Mintha direkt bosszantaná a szülőt.

Olyan is van persze, hogy direkt bosszantja, vagy inkább teszteli, mert ellenőriznie kell a határokat, hogy ami tegnap tiltott volt, ma is az-e. De gyakoribb, hogy azért folytatja, mert a szülői intelem nem jelent megoldást a problémájára. Még a szülő is piszkálja – mert az ő szempontjából így néz ki -, ahelyett, hogy segítene. Van egy alapprobléma, például, hogy unatkozik, kevesli a figyelmet, zavarban van, és olaj a tűzre, hogy még a szülő is veszekszik vele. Persze, hogy egyre feszültebb, és egyre inkább rosszalkodik.

De hogy reagáljon a szülő? Érthető az ő idegessége is, hiszen a csemete olyat csinál, amiről pontosan tudja, hogy nem szabad, és az is – látszólag - hidegen hagyja, hogy a szülő sokszor, nyomatékosan, talán kiabálva szól rá. Esetleg közben megragadja a karjánál, és egy kicsivel erősebbre sikerül a szorítás, mint ami jól esik. És még mindig nem ért a szóból!

Ha utólag, és kívülről ránéz a szülő a helyzetre, láthatja, hogy tulajdonképpen a gyerektől várta a helyzet megoldását, miközben ő, a szülő sem tudta, hogy jöjjenek ki belőle. Azt is könnyű elismerni, hogy ami elsőre, másodikra nem vált be, azt nem érdemes tizedszerre is kipróbálni: például, ha a „maradj már csöndben” hatástalan volt, nem fog egyszer csak elhallgatni a gyermek, éppen, mikor nyolcadikra kéri a szülő.

A legfontosabb annak elengedése, hogy a gyerek értsen meg minket! Nekünk kell megérteni őt. Felnőttként nekünk van nagyobb eszköztárunk egy konfliktushelyzet kezelésére. A gyerek tőlünk tanulja. Ha valaki lemond róla, hogy a csemete egy ilyen feszült helyzetben empatikus legyen vele, azaz értse és érdekelje, hogy ő, a szülő most már borzasztóan ideges, akkor meg fog lepődni, mennyire egyszerű megoldások adódnak. A leghatékonyabb az elterelés, de sokszor az is megesik, hogy valójában azt kérjük a gyerektől, amit addig, de ha nem vagyunk dühösek, ha nem akarjuk erőszakosan átnyomni, hogy „értsd már meg!”, akkor rátalálunk arra a hangnemre, amire hallgat. Hiszen úgy szólunk hozzá, hogy nem harcolunk vele, így ő sem érzi, hogy ellen kell állnia.

Egy családban gyakori szokás volt, hogy beülnek egy kávézóba vagy valahova ebédelni. Az apa azt várta, ahogy egyre idősebb és okosabb a gyerek, meg fogja érteni, hogy ilyen helyen nem rohangálunk, nem rendezzük át a termet. De az ötéves kislánynak unalmas volt a várakozás, míg meg nem jött a limonádé, és intenzív bohóckodásba kezdett, egyre vállalhatatlanabb volt a viselkedése. Az apát először elöntötte a méreg, hogy nem igaz, hogy nem lehet beülni nyugodtan egy üdítőre, nem igaz, hogy nem érti a gyerek, hogy ez nem játszótér, és főleg: nem lehet igaz, hogy nem hallgat rá, az apai szóra.

Aztán eszébe jutott, sokszor lezajlott köztük ez a jelenet, ő egyre erélyesebben próbálta elmagyarázni a gyereknek, megengedhetetlen a viselkedése, a gyerek pedig egyre jobban elrohangált, tologatta a székeket. Úgy döntött, most lemond róla, hogy megértesse nézőpontját, és inkább elkezdte mutogatni, milyen érdekes, hogy az étlapon kis ábrákkal jelzik, melyik ételt milyen ételallergiások fogyaszthatják. Ezt találta hirtelen. Sikerült felkelteni a gyerek kíváncsiságát, és jókedvűen böngésztek együtt, míg megjött a limonádé. Utólag azt mondja az apa, korábban „tiszta hülye volt”, hiszen persze, hogy az unatkozásra nem megoldás, ha sokszor rászól a gyerekre. Ha nem is hülye volt, de tény, hogy inkább figyelt a saját lelkiállapotára, hogy őt mi zavarja, mint hogy mi zavarja a gyereket.

Sok jó példa sorolható: egy kisgyerek nem tudott bekapcsolódni a másik kettő, egymást régebben ismerő játékába, ezért jobb híján kavicsokkal kezdte dobálni őket. Az anyukája épp határozottan rendre utasította volna, de egy szülőtárs találékonyabb volt, és megkérdezte a kisfiút: „figyelj csak, ott van az a nagy kő, azt el tudod találni?”. A gyerek figyelme elterelődött a problémás helyzetről, és vidáman célzott a kőre, később pedig segítettek a szülők, hogy hármas játék alakuljon ki, így ez is megoldódott. Ismét más helyzetben az anya megunta az esti vitákat, mikor egyre ingerültebben mondja a gyereknek: „menj már fogat mosni, hagyd már abba a játékot, annyiszor mondtam már, miért kell minden este húzni az időt”. Egy nyugodt pillanatában úgy fogalmazott, „most megyünk fogat mosni”, és közben finoman terelgette a csemetét. Csak kis különbség, az attitűdben van az igazi eltérés. Nem várta, hogy a gyerek „lássa már be, hogy...”. Azaz nem várta tőle, hogy felvegye az ő felnőtt nézőpontját.

Nem arról van szó, hogy sose várjunk belátást a gyerektől. Hiszen a nevelésnek az is része! De egyfelől vegyük figyelembe a gyerek életkorát, érettségét, másfelől az aktuális lelki állapotát. Amikor valaki frusztrált, nyűgös, nem az a legjobb pillanat, hogy a morális elveinket megértessük vele. Akkor valahogyan a feszültséget kell csökkenteni, és ebben a szülő feladata, hogy segítsen.

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.09 14:21:10Körömcsiga

  Szép szavak, tegye fel a kezét az, akinek van ennyi energiája egy átdolgozott nap után, a gyerek unalmát lekötni...

 • 2015.10.09 22:56:41Dacia Dubstep

  adok neki mirelit pizzát, addig nyugtom van amíg a barátokkközt megy, utána hangoskodik lepofozom
  made in Hungary

 • 2015.10.10 15:49:01Makarész Rita

  Néha nehéz eltekinteni egy jó kis büntetéstől. "Véresen komoly" bejegyzés a témában:
  [link]

 • 2015.10.11 20:20:40tobias2

  Nem kell mindig verni a gyereket! Adok neki két deci pálinkát, attól lenyugszik. A füves cigitől is megjavul.

 • 2015.10.12 09:18:26grin

  Nekem tetszik ez a cikk: „Ha gond van a gyerekkel, ne kiabáld le, hanem oldd meg.”
  Köszi, Kari. Egyéb újság?

 • 2015.10.12 10:40:30nagyorru

  Ajánlom mindenki figyelmébe a Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje, illetve a Testvérek féltékenység nélkül című könyveket (szerzők: Adele Faber és Elaine Mazlish). Nekem nagyon sokat segítettek.

 • 2015.10.13 09:23:28standup

  Sokat agyaltam az ilyen helyzeteken, mert kezdenek előjönni. Kutyás múltam van, gondoltam semmit nem veszítek, ha az ott szerzett tapasztalatokkal kísérletezek a gyereken.

  Egyik szabály az volt, hogy tiltást a kora miatt nem magyarázunk, egyszerűen csak nem. (Pl. nem nyalunk konnektort). Egy idő után nyúlt a konnektor felé, rám nézett, én megcsóváltam a fejem és rosszallóan néztem - visszahúzta a kezét.

  Másik: mániákus szekrénynyitogatás. Arra jutottam, hogy a kinyitás tiltása helyett megdicsérem, ha becsukja. Megkértem, hogy csukja be, aztán megtapsoltam, jajjdeügyesvoltál, ölelés. Azóta mindent becsuk. Ha kell, ha nem. Ha ruhákat pakolok a szekrényébe, rácsukja a fejemre az ajtót. A bölcsődében is örülnek, mert a kitámasztott ajtót támasztékkal együtt b...a be, aztán meg is tapsolja magát. De ott szerencsére tudják kezelni, elfogadták, hogy ha ő ott van, az ajtók csukva vannak.

  A pozitív megerősítés nagyon bejött. Ha kirámolta a zoknis fiókot, akkor nem toltam le, hanem megkértem, hogy apkolja vissza, aztán nagyon megtapsoltam. Örült és minden elkezdett összepakolni.

 • 2015.10.13 20:34:19ubu1

  Felnőttként is sokkal könnyebb egy puszta tiltás helyett egy alternatívát elfogadni. Például a lépcsőház kapu előtt dohányzókat nem tudtam leszoktatni a csikkek eldobálásáról semmilyen tiltó táblával. Egy hamutartó kihelyezése viszont azonnal megoldotta a problémát.

 • 2015.10.14 09:17:04Makarész Rita

  Néha muszáj meglógni a gyerekek mellől. Te hogy bírod gyerek nélkül?
  [link]

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta