SZÜLŐSÉG

Vega tinik - nem veszélyes ez?

2015. június 29., hétfő 18:32

A kamaszok és kiskamaszok étkezési szokásai időnként egészen érdekes fordulatokat vesznek, részben múló diétadivatoknak, részben az aktuális testképüknek megfelelően. Barátnőm tizenhárom éves lánya most éppen azt vette a fejébe, hogy vegetáriánus lesz, mivel egyetlen cuki állatnak sem szeretne kellemetlenséget okozni táplálkozási szokásaival.

A nagyszülők természetesen ki vannak borulva, és egymást túllicitálva sütik az ínycsiklandó csirkeszárnyakat, sőt, az egyik nagymamát már rajtakapták, hogy darált húst csempészett a "vega" rakott zöldségbe. Hiszen a gyereknek hús kell a fejlődéshez!

De tényleg ennyire nagy a baj? Vagy vegetáriánus diétán is felnőhet egy tini? És mi a helyzet a vegánokkal, akik még sajtot, tojást, tejet sem esznek? Ha a gyerekünk húsmentes vagy állati fehérjementes étrendet követ, az milyen kockázatokkal járhat?

Hazai adatokat nem találtunk, de az USÁ-ban a 6-17 éves korosztálynak körülbelül 2 százaléka vegetáriánus, és a kölykök 0,5 százaléka vegán étrenden él. Mind az Amerikai, mind a Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság, valamint az Amerikai Dietetikus Társaság is foglalkozik az üggyel, és ebben a témában elég nagy egyetértés van köztük. Állásfoglalásaikat az eddigi tudományos kutatásokra alapozzák, és az elmúlt évtizedekben viszonylag sok kutatás jelent meg ezen a területen. Érdemes tehát leszámolni a témával kapcsolatos előítéleteinkkel (ha voltak).

shutterstock 230876509

A kanadai gyermekgyógyászati társaság állásfoglalása szerint nincs katasztrófahelyzet, a gyerek valószínűleg túl fog élni grillcsirke nélkül is: a jól kiegyensúlyozott vegetáriánus diéta megfelel a gyermekek és tinik táplálkozási igényeinek.

A kulcsszó itt a "jól kiegyensúlyozott": azaz ha elhagyjuk az étrendből a húst, vagy akár az állati fehérjéket, akkor onnantól nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit is eszünk. Különösen igaz ez gyermek- és serdülőkorban, hiszen a növekedésben lévő szervezet fehérje- és aminosav igénye, valamint a növekvő csontok kálcium- és D-vitamin igénye sem maradhat kielégítetlenül. Mire kell tehát figyelni, ha vega lett a gyerek?

Vega, de milyen vega?

Kezdjük az alapfogalmakkal. A bármelyik típusú vegetáriánus étrendet folytató szülők nyugodtan át is ugorhatják ezt a részt, a témában kevésbé tájékozottak kedvéért viszont fontos felvázolni a vega diéták közti különbségeket.

 • A "legenyhébb" típus a lakto-ovo-vegetáriánus étrend, amely nem tartalmaz húst és halat, de tartalmaz tojást és tejtermékeket. A vegetáriánus diéta elveit megfogalmazhatjuk úgy, hogy nem esznek olyat, amihez az állatnak meg kell halnia.
 • A szigorúbb verzió a vegán diéta, amely semmiféle állati eredetű terméket nem tartalmaz, azaz sem hús, sem hal, sem tojás, sem tejtermék nem része az étrendnek - sőt, a méz is embargós, mert az is állati eredetű.
 • Említést érdemel még a makrobiotikus diéta, amely ugyan nem feltétlenül állatmentes, de túlnyomó többségében zöldségeken és gabonán alapul;
 • illetve a ritka, de szigorú fruitariánus étrend, amely gyümölcsöket és olajos magvakat engedélyez.

A kutatások főként a (lakto-ovo) vegetáriánus, valamint a vegán étrendek előnyeire és hátrányaira irányultak, ezért ezekről van a legtöbb tapasztalat. A legfontosabb kérdések a vega/vegán étrendekkel kapcsolatban, hogy tartalmaznak-e a gyerek fejlődéséhez, növekedéséhez szükséges elegendő kalóriát, elegendő fehérjét, valamint hozzájut-e a gyerek a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz? Ezeket fogjuk sorra venni.

Kalóriabevitel

A vegetáriánus étrend általában alacsonyabb napi kalóriabevitellel jár, mint a húst is tartalmazó étrend - ez elsőre nem tűnik túl egyértelműnek, hiszen oké, szalonnát nem esznek, de nyugodtan ehetnek rengeteg mogyorós csokoládét.

shutterstock 115037254

Az alacsonyabb kalóriabevitel annak köszönhető, hogy a húsmentes étrend rengeteg rostdús gabonát, zöldséget tartalmaz, és ezek jobban eltelítenek, vagyis hamarabb jóllakunk tőlük. Vegetariánusok körében ezért ritkább az elhízás is.

A kutatók szerint a lakto-ovo vega gyerekeknek és tiniknek nincs félnivalójuk, ha kalóriabevitelük elegendő, és ezt számtalan tanulmány igazolta. A szigorú vegán étrend ugyanakkor nem mindig tartalmaz elég kalóriát, és míg ez felnőttkorban csak fogyást, addig gyerekkorban növekedésbeli elmaradást okozhat.

A megoldás: figyeljünk arra, hogy a gyerek fogyasszon szójatermékeket és sok olajos magvat, mogyorót és mogyoróvajat (szerintünk nem fog tiltakozni), de figyelem, nem nutelláról van szó!, mert ezek nagy energiatartalmúak.

Fehérjebevitel

Ami a fehérjebevitelt illeti, arra már jobban oda kell figyelni: ugyan a növekedéshez szükséges fehérjék növényekben is benne vannak, azokból rosszabbul szívódnak fel, vagyis rosszabbul hasznosulnak.

Ezért a vegetáriánus, és különösen a vegán kölyköknek a szokásosnál 15-20 százalékkal magasabb napi fehérjefogyasztást javasolnak a szakértők a húsevő gyerekekhez képest. Nagyon kell figyelni arra, hogy az étrend tartalmazzon elegendő növényi fehérjeforrást, és a jobb hasznosulás érdekében ezeket érdemes kombinálni, illetve gyakran váltogatni.

A legjobb növényi fehérjeforrások a szója, a hüvelyesek (bab, lencse), az olajos magvak, dió, mogyoró, és máris ismét a mogyoróvajnál tartunk. És nem elég csak lencsén vagy babon élni, hanem mindegyik típusú növényi fehérjéből rendszeresen enni kell.

Vérszegénység, idegrendszeri tünetek, csontritkulás?

Van néhány vitamin és nyomelem, ami túlnyomórészt állati eredetű ételekben fordul elő. A vitaminok közül a legkritikusabbak a B12, az A- és a D-vitamin, ezek hiánya alakulhat ki húsmentes étrend esetén.

A B12 vitamin hiánya a lakto-ovo vegetáriánusokat nem érinti, ők fellélegezhetnek, de a vegánokat annál inkább fenyegeti: színtiszta növényi étrenddel szinte lehetetlen ugyanis bevinni a gyerek fejlődéséhez megfelelő mennyiséget. A B12 vitamin hiánya két dolgot okoz: vérszegénységet és idegrendszeri tüneteket. A szigorú vegánokra jellemző lehet, hogy mivel sok folsavat esznek, ezért a B12-hiányos vérszegénység esetükben kevésbé feltűnő, miközben az idegrendszeri tünetek már fennállhatnak.

shutterstock 209097265

Mit jelent ez a gyakorlatban? Attól, hogy jó a vegán gyerek vérképe, még lehet, hogy már rég a B12 hiány miatt vannak koncentrációzavarai és tanulási nehézségei. Kis odafigyeléssel kiküszöbölhető a probléma: sok müzli, reggeliző pehely és növényi tej hozzáadott B12-vitaminnal dúsított, ezeket kell megvenni. B12-t tartalmaz ezenkívül az élesztő is.

A legjobb D-vitaminforrás a hal, a tojássárga és a máj - a vegetáriánusoknak csak arra kell figyelniük, hogy elég tojást egyenek, de a szigorú vegán étrendből ezek mind hiányoznak. A D-vitamint nem csak megenni lehet, hanem napfény hatására a bőrünkben is képződik, ehhez körülbelül napi fél órát kell fedetlen arccal és kezekkel a napon tölteni (ez a mérsékelt égövben télen nem túl esélyes). A kisgyermekek ezért hazánkban is kapnak D-vitamint cseppek formájában (a húsevők is).

A szakemberek azt ajánlják, hogy szigorú vegán étrend esetén a D-vitamin pótlást érdemes akár a kamaszkor végéig folytatni, hiszen a növekedésben lévő szervezet D-vitaminhiánya csontfejlődési zavart okozhat.

A harmadik vitamin, ami csak állatokban van, az az A-vitamin, ugyanakkor előanyaga, a bétakarotin növényekben is fellelhető. A szervezetünk a bétakarotint át tudja alakítani A-vitaminná, ezért itt csupán arra kell figyelni, hogy a vega kölyök elég narancssárga vagy zöld ételt egyen (sárgarépa, narancs, sütőtök, zöld leveles zöldségek).

Vas, cink, kálcium

A nyomelemek közül a fenti három lehet elvileg necces vega diéták esetén. A vashiány amúgy is az egyik leggyakoribb gyermekkori hiánybetegség (húsevőknél is) - tehát mindenkire vonatkozik, hogy egyen elég vasat. A vega opciók főként vassal dúsított müzliket, pelyheket, valamint száraz hüvelyeseket jelentenek, végső esetben pedig vas pezsgőtablettát - mivel a bélrendszerből nem szívódik fel a szükségesnél több vas, ezért ezzel a módszerrel nem könnyű túladagolni.

A cink ugyan egy csomó növényben is benne van, csakhogy a növényi rostok rontják a felszívódását. Ezért a növényi étrenden élőknek kb. 50 százalékkal több cinket kell enniük naponta, mint a húsevőknek. Egyes ételkészítési technikák, mint például a fermentálás javítja a cink felszívódását (lásd savanyú káposzta, kimcsi, kovászos uborka), de jó cinkforrások a csíráztatott magvak is. A rosszabb felszívódás ellenére egyébként a cinkhiány elég ritka.

shutterstock 171516377

Ami a csontok fejlődéséhez szükséges kálciumot illeti: a vegetáriánus diéta ebből a szempontból kifejezetten szuper, hiszen a tejtermékek kiváló kálciumforrások. Megint a szigorú vegánok vannak veszélyben: esetükben fontos odafigyelni a magas kálciumtartalmú zöldségek (zöld levelek, káposzta) fogyasztására, illetve előnyben részesíteni a hozzáadott kálciumot tartalmazó növényi tejeket, de gyakran szükség lehet arra is, hogy a gyerek pluszban kálciumot szedjen. A gyerekek kálciumpótlása terén szerencsére elég széles a paletta, mindenféle ízű kanalas orvosság, tabletta, rágótabletta és pezsgőtabletta formájában is elérhető a kálcium.

És ha evészavaros? És ha így marad?

A kamaszok körében viszonylag gyakori, hogy egyéniségük kifejezése érdekében egyik vagy másik divatos diéta mellett köteleződnek el. A vegetáriánus diéta nem igazán múló divat, és nem is egészségtelen, ezért sok értelme nincs a tiltásának. A jelenség részben ugyanis a szülők elleni lázadás, a szülőktől való függetlenedés egy módja: nem ritka az amúgy húsevő családban egyszerre csak szigorú vegánná avanzsáló tizenéves.

Az étkezési szokások drasztikus megváltozása ugyanakkor evészavar (anorexia nervosa) jele is lehet: eleinte csak ezt vagy azt nem eszik a gyerek, aztán már semmit. A kutatások szerint nem áll fenn ok-okozati összefüggés, vagyis hangsúlyozzuk, hogy a vegetáriánus diéta semmilyen módon nem vezet anorexiához - inkább arról van szó, hogy egyes anorexiások a hús elhagyásával "indítanak".

Az evészavarnak természetesen a húsmentes étkezésen kívül ilyenkor egyéb tünetei is vannak: testképzavar, önértékelési zavar, és persze a kórosan alacsony testsúly.

Ha húsevő családból származó gyermekünk tizennégy évesen lázadásból vega lesz, és utána a hátralévő életében soha többet nem eszik húst, azt szülőként, nagyszülőként talán nehéz feldolgozni. Ugyanakkor tartsuk észben, hogy a kutatások szerint a vegetáriánus étrend egy csomó előnnyel jár: ritkább az elhízás, ritkábbak a gyomor-bélrendszeri tumorok, és emellett a vegák sokszor egyébként is egészségesebben étkeznek: a vega tinik például kevesebb sót és gyorskaját esznek és kevesebb szénsavas, cukrozott üdítőt isznak. Csak figyeljünk a B12, kálcium, D-vitamin és vasbevitelre, és valahogy próbáljuk meg balhé nélkül kibírni, ha a kölyök még a karácsonyi pulykából sem kér.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.29 18:49:17bloglegelő

  A "vegák" mondhatnak, amit akarnak - és persze nekik is mondhatják mások, amit akarnak.

  szektás, defektusos nácik

  semmi közük a természet, az állatvilág tiszteletéhez

 • 2015.06.29 20:47:26wmiki

  az emberszabásúak a nyers növény fogyasztására lettek tervezve, így a nyers vega étrend az egészséges az ember számára.

  Persze a húsipar nagy üzlet, és azok a szenvedélybeteg, akaratgyenge, állatkínzók, akik rászoktak a fogyasztására, nehezen mondanak le a drog adagjukról, még ideológiát is gyártanak hozzá, miért jó, hogy védtelen állatokat mészároltatnak le, egy káros szenvedélyük kedvéért.
  Még a tudomány nevű szektát is rávették, hogy azt hazudja, hogy az ember mindenevő...

 • 2015.06.29 21:13:35egysmás

  wmiki, te hülye vagy. Ha isten nem akarná, hogy megegyük az állatokat, akkor nem húsból teremtette volna őket.

  ovovegetáriánusok. ezen mindig röhögtem.

  A gorillák sem esznek húst. Két mázsásra nőnek. De a faszuk csak öt centis.

 • 2015.06.29 21:21:15wmiki

  megeheted őket, mivel isten szabad akaratot adott.
  Csak aztán ne csodálkozz, ha előbb megdöglesz, és előtte a normális emberek kiröhögnek, amikor arról prédikálsz, hogy az a természetes, ha védtelen állatokat mészárolsz le, és különben is, te attól érzed magad macsónak.

 • 2015.06.29 21:38:56egysmás

  Nem, nem azért ehetem meg őket, mert van szabad akarat, hanem mert húsból van.
  A hegyek kőből vannak, hegyet nem is eszek.
  A ló pl. húsból van. Lovat eszek. Ha kőből lenne, nem enném meg.
  De pl. a tölgyfát sem eszem meg, pedig az nyers növény. Csak ugye fából van. Azt sem akarja isten, hogy megegyem. Ha azt akarná, hogy tölgyfát egyek, akkor szúnak, vagy szarvasbogárnak teremtett volna.
  Viszont pont embernek teremtett.

 • 2015.06.29 21:41:40wmiki

  :0
  ti itt az index kommentszekciójában annyira kemény macsók vagytok, hogy még a húst is nyersen eszitek?

 • 2015.06.29 21:52:42egysmás

  Ha azt akarná, hogy nyersen együk a húst, akkor nem adott volna tüzet meg edényeket.

 • 2015.06.29 22:01:33bloglegelő

  wmiki:

  kösz, hogy a magad példájával illusztrálod az elején beírt szerény véleményemet.

  de fogadok még most sem érted

  "vega" vagy

 • 2015.06.29 23:36:20iattilagy

  Jó dolog a tatár főleg ha rendes húsból van, jó sok fűszerrel. Az idealista vegák meg kapják be.

 • 2015.06.29 23:51:25.khan.

  @bloglegelő, azt mondod "semmi közük a természet, az állatvilág tiszteletéhez". azert gondold at, hogy egy allat szemeben ki tiszteli ot jobban. nem biztos, hogy az, aki levadaszasa utan mosolyogva fenykepezkedik a temevel, es talan nem is az, aki bezarva tartja, megoli, kibelezi es megeszi. a naci hasonlat meg eleg furcsa, mert pont hogy a husevok a leghangosabbak egy vegetarianus cikk eseten, nem is tudom ki akar itt kire eroltetni valamit. es akkor alig merem megemliteni, hogy vajon a vagohidak vagy a szantofoldek hasonlitanak jobban koncentracios taborhoz...

  @egysmás, ha istenrol beszelsz, gondolj arra, hogy masoknak mas istenuk van, vannak olyanok, akiknek megtiltotta isten a husevest. sot, vannak akiknek nincs istenuk. de ha a te azert eszed meg a disznot es tarsait, mert husbol van es eheto, akkor ezek szerint eszel kutyat, macskat, es embert is, hisz husbol van, eheto. sot, vizeletet is iszol, mert ihato, semmi bajod nem lesz tole. erre hivatkozni ongol. es tudod, van olyan nezet is, miszerint attol, hogy valamit meg lehet tenni, nem azt jelenti, hogy meg is kell tenni. es ha isten adta a tuzet es az edenyeket is, akkor viszont eleg szemet volt, hogy olyan sokat vart vele...

  @iattilagy, a nem idealista vegaknak, akik azt gondoljak hogy ettol egeszsegesebbek, vagy trendibbek, azoknak meg hajra, logikus, aki gondolkodik, es megkerdojelez berogzult szokasokat, ahelyett hogy elfogadna szo nelkul, az kapja be, az ellenseg.

 • 2015.06.30 00:01:23zerolime

  Voltam pár évig vegán, teljesen rendben van, ha megalapozott, és odafigyel az ember arra, hogy mit eszik, mert ugye van a divatvegetáriánus a kakaóscsigával meg a mekis salival, amikkel nincs gond, ha közben a fehéreforrásra is odafigyel.
  Egyszerűen nekem hiányzott a hús egy idő után, de az embernek alapból sokkal kevesebb húsra van szüksége, mint amennyit most fogyasztunk, ez napi szinten max 10-15 dkg, nem egész
  csirkefarmok...
  Az állati eredetű kajákkal nincs bajom, addig, amíg nem egy gyárban készülnek" amíg rendesen van annak a csirkének/marhának/malacnak élettere, kinn legel egy tanya körül, és ha eljön az idő levágják. Nem hormonokkal teletöltött 4 hét alatt készrehízott csirke, hanem fél/egy éves tyúk, nem szopós malac hanem nagy disznó... mondjuk nekem max a hal és a csirke jön be. Tartás szerint amennyi marhát pl csak Argentína tart, az azoknak a táplálására fordított gabona fedezné Afrika ellátását, de ez egy másik lap..
  Sokminden van ami miatt vissza kellene venni a mértéktelen húsfogyasztásból, nekem a 2 legfontosabb az egészség és az etika.
  Az a bizonyos video biztosan megvan amikor a marha oldalán tenyérnyi lyuk van hogy fel ne robbanjon szerencsétlen mert ahelyett hogy legelne kukoricával meg táppal etetik..
  Ha valaki volt már telepen és látta milyen körülmények között élt szerencsétlen állat amíg elpusztítják- na meg annak a mikéntje is érdekes- akkor biztos jobban megértené a vegákat.

 • 2015.06.30 00:29:53egysmás

  .khan, elhiszed, hogy pont leszarom, kinek milyen istene van és mit mondott neki a táplálkozásról, baszásról, ivásról, vagy bármiről?
  wmiki hülye.
  Azt, hogy az ember tervezve van, azt komolyan gondolja.

  A kutya mérgező. A macska is az, hacsak nem direkt levágás céljából van tartva. Az emberhústól pedig beteg leszel.
  Az, hogy a vizelet nem mérgező, azt nem tudom, honnan szedted.
  Meg lehet inni, de vannak hosszútávú negatív hatásai.

 • 2015.06.30 07:40:25wmiki

  te... az nyilvánvaló, hogy ti macsó állatkínzók nem az eszetekről vagytok hírhedtek, de mond már el, az hogy jött ki, hogy a kutya, macska, ember hús az mérgező, a többi meg nem?

  van esetleg gyógyhús is, ami minden betegségből meggyógyít, akár a kemoterápia?

 • 2015.06.30 13:27:34zizi77

  Mivel az ősember is evett már húst, már amikor szerencséje volt, nem újkeletű divat a húsevés. Az ember alapvetően vegyes táplálkozásra van kitalálva. Emlékeim szerint az emberi inteligencia fejlődése is akkor lódult meg, amikor a tűz felfedezése után a húst meg is tudta sütni, mert a sült húsban levő fehérje jobban hasznosul. De nem vagyok biológus, nem tudom szakszerűen leírni.
  Ha a gyerek nem akar húst enni, akkor ne egyen. Viszont a szülőnek akkor nagyon oda kell figyelnie a helyes arányokra. Mondjuk az enyémek vércsék!

 • 2015.06.30 14:52:44drpuskaspalma

  zizi77: igen, csakhogy az ősember esetében ez kb havi két húsevős nagylakomát plusz kb heti egy pockot jelentett, a modern ember meg hajlamos napi 3x húst enni, az egy kicsit sok nekünk. Legalábbis a vastagbélrák esélyét fokozza. Szóval sztem nem kell vegának lenni, de érdemes picit visszavenni a nagy magyar átlaghoz képest, ha vigyázni akarunk az egészségünkre.

 • 2015.06.30 15:01:33zizi77

  Drpuskaspalma, ebben a formában egyet tudok érteni. :)

 • 2015.06.30 17:01:35egysmás

  wmiki, a különböző, nem kiürülő méreganyagok a táplálékláncban felfelé felhalmozódnak, pl. jön a tehén, lelegel tíz tonna füvet, ebből összeszed egy egység mérget, jön az oroszlán, megeszik 100 tehenet, lesz benne cca. 100 egység méreg.
  Vagy az egérre ugyanez, csak az többet eszik, mint a tehén.
  Ezért nem eszünk ragadozó állatokat, ezért mérgezőek a ragadozók. Különösen, ha öregek.

  Az ember, mint csúcsragadozó pedig nemcsak, mint ragadozó gyűjti a mérget, hanem nagyon sokáig is él, ezért halmozottan is hátrányos a helyzete. Plusz az embernek minden betegsége kompatibilis az emberi fogyasztóéval, így, ha méreg nem is lenne elég, a fertőzésveszély külön kockázatot is jelent.

 • 2015.06.30 21:14:13wmiki

  :0
  tehát azt mondod, az ember számára a legjobb, akkor veszi magához a legkevesebb mérget, ha nyers növényeket fogyaszt?
  jé! ki hitte volna... :x

 • 2015.06.30 22:21:54egysmás

  Wmiki, a logika nem az erősséged.
  Egyáltalán nem következik még hasonló sem abból, amit leírtam.

  A húsfogyasztás hiányának idegrendszeri, degeneratív hatásai vannak, a kognitív képességek csökkennek, stb.
  Mint azt észre is veheted egy kis önreflexióval.

 • 2015.07.01 09:02:53KK69

  A fiam kb. tíz évesen úgy döntött, többé nem eszik húst. Hagytuk, hátha kinövi. Hát nem. Szerencsére tojást, sajtot, babot annál többet eszik.

  Anyukám rendszeresen nyaggatott, hogy "a Czeizel is mondta, hogy tinédzsernek megengedni, hogy ne egyen húst, az bűn". Mondtam, imádom a Czeizelt, 25 éve minden könyvét elolvastam, de a Czeizel genetikus, nem a táplálkozás a területe.

  Közben a fiam nőtt, magas, erős, vállas. 19 évesen fekete öves dzsúdós lett. 21 évesen keresztülbiciklizte az Egyesült Államokat New Yorktól San Franciscóig. És nem úgy, hogy nagy csapatban, és viszik a cuccait, hanem kettesben az öccsével, és maguk vitték a holmijukat.

  Szóval nem mindenki nyiszlett és beteges, aki nem eszik húst. Ja, és hamarosan befejezi az egyetemet, úgyhogy a fejével sincs baj.

  Anyukám már nem emlegeti a Czeizelt... :)

 • 2015.07.01 19:07:11egysmás

  KK69, a hús a tojás és a sajt között nincs lényegi különbség.

  Aki ezeket eszi, az nem vegetáriánus, és hiába árulják a zöldségboltban a tojást, tudod, attól az még nem növény.

 • 2015.07.02 09:46:42KK69

  egysmás, a cikk többször említi a lakto-ovo vegetáriánusokat, ezért gondoltam, hogy témába vág, amit írok.

  Tudom, hogy hasonlóak, éppen ezért említettem meg, hogy azokat viszont eszi a fiam.

  A tojást pedig nem a "zöldségboltban" veszem, hanem a tyúk alól húzom ki. Tehát ezzel sem léptél meg.

 • 2015.07.02 11:33:08[c]

  "Anyukám rendszeresen nyaggatott, hogy "a Czeizel is mondta, hogy tinédzsernek megengedni, hogy ne egyen húst, az bűn"."

  Üzenem az ily elvet vallóknak, hogy így lehet a gyerekben egy életre szóló fóbiát kialakítani. Akkor aztán TÉNYLEG nem fog húst (vagy bármit, amit ráerőltetnek) enni, holott lehet, hogy ha békénhagynák, előbb vagy utóbb újból beépítené az étrendjébe. (Vagy nem.)

 • 2015.07.02 12:35:14Bogika78

  Én példa vagyok rá, hogy a vegetáriánus, sőt a vegán étrend nemhogy nem árt (tinikorban sem), de végtelenül egészséges! 13 éves koromban lettem vega, abszolút magamtól (senki sem volt az a családban). Eredmény: már abban az évben sokkal fittebb lettem, gyerekkorom óta tartó emésztési fájdalmaim megszűntek, a legkellemesebb "mellékhatásként" pedig olyan szuper lett az immunrendszerem, hogy attól kezdve a legvadabb influenzaszezonok idején is - amikor az egész osztály "kihalt", sőt a tanárok is - csak én nem kaptam el a járványt… :)
  Most 37 éves vagyok. Soha, semmilyen bajom nem volt abból, hogy nem fogyasztok húst, tojást, tejterméket, kenyeret, cukrot, csokit, süteményt és még egy csomó, számomra tök káros és fölösleges dolgot nem. Hiánybetegségem sose volt, pedig minden évben teljes körü vizsgálaton veszek részt: vérképpel, mindennel. Kb. kirobbanok az energiától, kimondttan azóta, hogy kihagyom az állati fehérjét az életemből. A doktornőm mindig megjegyzi a laboreredményeim láttán: olyan hibátlan, hogy oktatni kéne az orvosi egyetemen…

  Szóval, én a vegetáriánus, vegán étrendnek az életminőségem ugrásszerű javulását köszönhetem. Mást nem tudok mondani: az ellenzőknek azt üzenem, hogy ismerjék meg az érme másik oldalát is, mert a vegetáriánusság kapcsán még mindig dogmák uralják a tájékoztatást. Próbáljanak meg egy kicsit elrugaszkodni attól, amit az orvosok többsége sulykol, és addig ne alkossanak véleményt, amíg nincsenek a témáról közvetlen tapasztalataik… :)

 • 2015.07.02 15:58:03ne vada

  Bogika78, őszintén örülök, hogy neked bevált. Mert olyan a szervezeted, hogy előnyödre vált az állati fehérjék elhagyása.
  Másé viszont másmilyen. Másé attól működik megfelelően, és attól lesznek tökéletesek a laboreredményei, ha a tápláléka iksz százalékban állati fehérjét is tartalmaz.
  Hozzáteszem: én nagyjából csak minden másnap eszem húsfélét. És a minden másnapi húsevés is csak annyit jelent, hogy minden másnap maximum két, de inkább csak egy étkezésben fordul elő hús. Mert nem mindig kívánom. De csak ennyi: nem kívánom. Nem gyártok köré ideológiát.

 • 2015.07.02 19:20:02egysmás

  KK69, Jah, vega. Az ovovegetariánus az olyan vega, mint amilyen az a heteroszexuális az a férfi, aki amúgy szeret hapsikkal dugni. :D

  Bogika78 "Próbáljanak meg egy kicsit elrugaszkodni attól, amit az orvosok többsége sulykol, és addig ne alkossanak véleményt, amíg nincsenek a témáról közvetlen tapasztalataik… :)" ezt mondták azok is, akiknek meghalt diftériában a gyerekük...

 • 2015.07.04 01:15:37Parafagólem

  1986 óta nem eszem húst, a feleségem sem, így a fiam sosem evett.
  Minden szempontból jobban érzem magam, sportban, (khm... házaséletben) is.
  Ahogy leszoktam a húsról, lényegesen javult az erőnlétem, hegyi bringában, montizásban.
  Hasonlóképpen az egyik korábbi hozzászólóhoz, minden munkahelyen én voltam a legkevesebbet beteg.
  A gyerekről: 17 éves, 193cm magas, 83 kiló, izmos srác. Profi kosaras, az állóképessége meg kirívóan jó.
  Fáradékonyság, vérszegénység? Hát egyik sem. Sőt oviban sem aludt, nem fáradt el. Azóta is "lelőhetetlen", a vérképe kitűnő.
  Tanulási zavar? :) Hacsak az nem, hogy óvodában már olvasott (nem tanította senki, csak kérdezgetett), mindig ötöse volt majdnem mindenből. Az egyik budapesti elit gimibe az ELSŐ helyen vették fel, 90% feletti felvételivel. Oké, nem nyert országos versenyt, csak kerületit, területit matekból, természetismeretből, de egyszer meseíró versenyt is nyert. Matek, töri, angol dicséretes ötös.. soroljam még?
  Tehát SEMMILYEN emlegetett hátrányt nem szenvedett a vegaság miatt, sőt.

  Sosem értettem a vegák szidalmazását, miért bánt másokat ez a dolog?
  Vannak ezek a jól bevált tévhitek, félinfók, aztán indulatos letolások, meg hogy az ősember így meg úgy... Én nem ősember vagyok. És semmi nem teljesül azokból, amiket itt összehordanak a legtöbben.

  Már-már azt gondolom irigyek ránk, másként mi az oka az indulatnak?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta