SZÜLŐSÉG

Hittan helyett kötelező KRESZ oktatást!

2015. február 4., szerda 09:20

Amikor egyik este a jeges, csúszós úton, vaksötétben végre hazaértünk, megkönnyebbülten dőltem hátra a kocsi kormánya mögött: mi is életben vagyunk, az utunkba kerülő biciklisek is mind, egytől egyig: ezt megúsztuk. A második osztályos, egyházi iskolába járó lányom pedig ebben a pillanatban bedobta az élet nagy kérdését: mikor van a Betlehemben meggyilkolt gyermekek ünnepe?

Sok minden eszembe jutott erre. A válasz ugyan nem, de a meglehetősen stresszes hazaút miatt az igen, hogy hittan, és a Betlehemben meggyilkolt gyermekek ünnepe helyett lehet, hogy inkább KRESZ-t kellene tanítani az iskolában. Órarend szerint, heti legalább két órában, hogy mire kikerülnek onnan a gyerekek, vagy legalább is felügyelet nélkül közlekedhetnek, pontosan tudják a balra kanyarodás szabályait. Többek között. A haszna összehasonlíthatatlanul nagyobb lenne: az életük múlhat rajta.

Nyilvánvaló, hogy nem csak a kerékpárosok szabálytalankodnak, épp elég gyorshajtó, záróvonalon előző autóssal, az út szélén baktató gyalogossal lehet találkozni. A probléma inkább az, hogy a közlekedésben résztvevők egy jelentős részének – főleg a hagyományosan biciklis településeken – csak a szokásjogra támaszkodó elképzelései vannak arról, hogy hogyan kell megoldani egy-egy helyzetet. Alapvető KRESZ ismeretek nélkül nekivágnak, mert biciklizni, úgy is szabad. Csengő van, fényvisszaverő van, mi baja lehet? Sokkal gyorsabb így, mint gyalog.

shutterstock 221224405

Csakhogy az autós egy másik autós reakcióit, legalább nagy vonalakban, ki tudja számítani. A kerékpárosról viszont ránézésre nem lehet tudni, hogy ismeri-e a KRESZ-t, mert ugyanolyan eséllyel igen, mint nem. Vagyis, nem lehet tudni, hogy a szabályok szerint fog-e eljárni, vagy valami kreatív megoldást választ inkább. Balra kanyarodáskor behúzódik-e középre, vagy amikor meghallja, hogy jön mögötte valaki, inkább meggondolja magát félúton, és leszáll a bicikliről, valahol a sávban?

És a gyalogosok fejében is nagy a zavar időnként, hányan gondolják vajon végig, hogy mennyire látszanak az út szélén, a sötétben, a sötét ruhájukban, amikor az autóst elvakítja a szembejövők lámpája? Hány gyerek érti és alkalmazza reflexszerűen, hogy attól még, hogy ő remekül látja az égő lámpájú autót, ez visszafelé egyáltalán nem feltétlenül van így?

A rendőrség évről évre jelentős energiát és pénzt fektet iskolai KRESZ szakkörök, kerékpáros versenyek szervezésébe – ez is mutatja a téma fontosságát. A szakemberek ugyanis pontosan tudják, hogy milyen veszélyes üzem a közlekedés. Arról azonban eddig nem sikerült meggyőzniük a döntéshozókat, hogy a KRESZ oktatás ne csak néhány bringázni szerető kiscserkész hobbija, netán az énekkar megúszásának legális módja legyen, hanem kötelező eleme az oktatásnak.

shutterstock 141409255

Holott elvileg hivatalosan deklarált cél, hogy 2003 és 2015 között a felére csökkentsék a közlekedési balesetek számát. A határidő idén lejár. A rendelkezésre álló adatok szerint a halálos kimenetelű baleseteket valóban sikerült a felére csökkenteni, viszont csak alig több mint 15 százalékkal csökkent a személysérüléses balesetek száma. Csak egy tipp: kereshetnék esetleg a KRESZ oktatásban a megoldást.

A meggyilkolt betlehemi gyerekek ünnepe egyébként december 28-án van: az aprószentek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.04 14:12:36Izo

  Kedves Primilla, rosszul látod a dolgokat. Míg a KRESZ-en csak az életed múlhat, addig a hittanon az üdvözülésed. Nem nehéz belátni, hogy mivel a túlvilági lét sokkal tovább tart, mint a földi, ezért sokkal fontosabb, hogy ott jó helyed legyen. ;)

 • 2015.02.04 14:13:13ColT

  csoio csagasz : Otthon is lehet, DE. Az iskola azért van, hogy lehetőleg mindenkinek legyen egy alapműveltsége, amivel nekivág az letnek. Ha a szülő elfelejti megtanítani a gyereket arra, hogy néha enni kell, akkor haljon éhen?

  Meg mondjuk amíg a szülők melóznak, a gyerek az iskolában okul. Akkor meg már tanulhat is KRESZ-t, ami legalább hasznára van. Ja, meg kötelező is oda járnia, bocs.

 • 2015.02.04 14:13:42bölcsbagoly

  Még annyit. Tudtommal a közutakon furikázóknak van jogositványuk, tettek vizsgát elméletben/gyakorlatban a KRESZ-ből s mégis naponta tucatnyi súlyosabbnál, súlyosabb balesetről vehetünk tudomást a médiából.
  Tehát mi is hibádzik: a tudás vagy a megfelelő viselkedés, önuralom, helyzetfelismerés? S ezt szerintetek meglehet tanulni tanórán?

 • 2015.02.04 14:18:33fda

  Miért irattad egyházi iskolába a gyerekedet? Szerintem vedd ki, baromira nem oda való és vidd át egy kerékpáros tanfolyamra. Ott majd nem tanul mindenféle hülyeséget.

  Gondolom az emlíett egyházi ünnep mellett a matekot és az éneket is hülyeségnek tartod, hiszen aznap este ezekre se volt szüksége ahhoz, hogy biztonságban hazabiciklizzen.

  Kíváncsi lennék, mit szólna az egyházi iskolád tanítója vagy osztályfőnöke ehhez az agyatlan poszthoz. Mernéd névvel vállalni?

 • 2015.02.04 14:22:14ColT

  bölcsbagoly : "Ha tudnak az iskolában KRESZ gyakorló pályát létesiteni, vag órán közlekedési helyzeteket szimulálni videón/PP-n, akkor hasznos."
  mindenképpen hasznos, mert ott nem csak azt kapja meg a gyerek, amit a szülő éppen elmond neki, hanem egy nagyjából átgondolt tudást. nyilván a szülő jó ha tanítja, de nem lehet arra alapozni. mi van, ha a szülőnek sincs jogsija, vagy mondjuk a szülő full idióta, ahogy sok autós, bringás...

 • 2015.02.04 14:26:50retinax

  nincs is szebb, mikor vallásos emberek a hit(tan) védelmében fröcsögnek :D

 • 2015.02.04 14:32:23hallode

  Miért nem tudom elküldeni a hozzászólásomat?

 • 2015.02.04 14:37:19flamer

  Egyébként megkérdezném az ideposztolókat, hogy mégis mi a fene olyan fontos a hittanban? Egy elsős-másodikas gyereknek heti húsz iskolai több nem igazán szabadna, hogy legyen, ebből kellene gazdálkodni. Heti két hittanóra az már ennek a 10%-a, mi indokolná ezt?

  Annak, hogy egyházi iskolába jár a gyerek, meg valószínűleg az az oka, hogy - ha nem tűnt volna fel - a kormány nagyon lelkesen passzolja át a neki benyaló egyházaknak az iskolákat és ebből adódóan nem ritka az az eset, hogy nem egyházi iskolába járatni praktikusan nem megoldható. (Egyébként meg az egész "egyházi iskola" koncepció is röhelyes, mert azok is állami fenntartásúak.)

 • 2015.02.04 15:35:20Mert Ön Megérdemli

  Kedves Primilla, szerintem meg demagóg cikkek helyett ingyen sört mindenkinek!

 • 2015.02.04 15:37:02BitPork

  A post-toló igénye jogos. Meg az is hogy ne mindenkinek kelljen már hittant tanulni. Erkölcsöt meg ebben az időben és országban...akkor már inkább nézzenek stand-up-t angol nyelven.

 • 2015.02.04 15:51:04bbrrr

  Aki valaha is kimondta, vagy csak gondolta, hogy "Ezért tart itt ez a "+!%"+! ország, ahol..", az gondolkozzon el, hogy miért is. Azért, mert mindenki csak az anyagi érdekét hajszolja, ott lop-csal-hazudik, ahol lehet. Nem foglalkozik mással, csak a saját érdekével, ha neki se előnye se hátránya nincs belőle, akkor pedig a "dögöljön meg a szomszéd tehene" alapon, inkább keresztbe tesz a másiknak, mert neki is szar volt a múlt héten, és akkor se segített senki.

  Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor gondold végig, hogy ezen javíthat-e esetleg a hittan, ami elvileg azt kéne tanítsa, hogy szeressük az embertársainkat, bocsássuk meg a botlásaikat, ne álljunk mindenáron bosszút, ha hibázunk (véletlenül, vagy szándékosan), akkor kérjünk bocsánatot, és ne toljuk másra a felelősséget, bánjuk meg és tanuljunk a hibáinkból. Mindezt persze olyan köntösben, hogy egy 5-15 éves gyerek is értse.

  Szerintem javíthatna rajta. Sőt, sok felnőttre is ráférne a hittan.

  A kresz meg nyilván kéne. ahogy jó lenne, ha mindenki megtanulna traktort vezetni, hegeszteni, villanyt szerelni, ácsolni, faragni, zöldséget termeszteni, állatot tartani, és még millió egyebet. De még az autósiskolákban sem elég jó a KRESZ oktatás, pedig ott elvileg szakemberek tanítják, és elvileg nagyjából felnőtteknek. Mégis sokan kapnak úgy jogsit, hogy nem sokat értenek a kreszhez, mert csak kipuskázták, vagy bemagolták a vizsgára, és már másnap sem rémlett nekik semmi. Nem mindig van értelme minden tudást belenyomni a fejekbe.. kisgyereknek amit 1 óra alatt el lehet mondani, az bőven elég lenne KRESZ-ből. Senkit nem érdekel, hogy a villamosnak vagy a trolinak van elsőbbsége, neki annyit elég lenne tudni, hogy bicikli legyen kivilágítva, és hogy balra ne kanyarodjon, mert veszélyes, szálljon le és tolja át a bringát körülnézés után.

 • 2015.02.04 15:55:38estónia

  Szavaznék.1. a KRESZ 2. a Sör 3.a Hittan.

  Ez egy nagyon jó gondolat hátha valaki elolvassa.

 • 2015.02.04 16:35:55ColT

  bbrr : "Senkit nem érdekel, hogy a villamosnak vagy a trolinak van elsőbbsége, neki annyit elég lenne tudni, hogy bicikli legyen kivilágítva, és hogy balra ne kanyarodjon, mert veszélyes, szálljon le és tolja át a bringát körülnézés után."
  Szerintem a cikkíró is erre gondolt, hiszen a dolgok vezetése már külön vizsgát igényel. De biciklizni mindenki biciklizhet.
  Illetve a traktorvezetés meg ott sántít, hogy az nem mindenki mindennapos tevékenysége, de utcán közlekedni majdnem mindenki szokott.

  Amúgy ennél több, hogy bringa kivilágítva, melyik oldalon megyünk, nincs is a jelenlegi iskolai tananagyaban sem, csak mindenki leszarja, mert hülyék, és nem fontos semmi.

 • 2015.02.04 16:40:43Doryyka

  Leu72: svajcban vagy-e:)

 • 2015.02.04 17:01:47zsírdisznó

  Hittan vagy erkölcstan van Magyarországon.

  Hittanra a kedves író önként, saját hatáskörben, de főleg akaratában íratta be a gyermekét.

  Zavaros és nem tényszerű a poszt. Sőt, olyanról ír, ami nincs, tehát buta.

  Erkölcstan helyett KRESZ? Erkölcstan (... és KRESZ)

 • 2015.02.04 17:09:39bonifac

  D2-nek: Nem a szülői feladatok iskolára tolásáról van szó, hanem arról, hogy hogyan tanítsa a szülő a kresz alapjaira a gyereket, ha ő sem tudja. (Jobb esetben csak nem tudja, rosszabb esetben szarik rá, agresszív leszarom- nekemmindentlehet típusú tahó, és ezt tanulja a gyerek is.)

  Ne érts félre, amit te csinálsz, az jó. Sőt dicséretes. De más nemcsak azért nem csinálja, mert számára nincsenek szabályok, esetleg csak azért, mert nincs rá ideje.

 • 2015.02.04 17:19:57Nick_

  Akkor talán jó hír, hogy nemrég láttam egy olyan minisztériumi tervezetet, ami az iskolai KRESZ és közlekedésbiztonsági képzést is fogja támogatni. De a hittan témát én nem kevertem volna bele, mert ezzel az erővel bármi mást oda lehetett volna írni.

 • 2015.02.04 17:37:10Bartush

  Rengeteg suliban gond megoldani a sok osztálynak a sok tesi órát. Nem lehetne mondjuk ebből beáldozni egyet kresz oktatásra? Tanterem van (sok iskolában a testnevelés órák egy részét a padban ülva töltik, mert nincs máshol hely) erre. Így megmarad a hittan, és lesz kresz oktatás is. Egyébként én is örülnék, ha tanítanának ilyesmit a suliban.

 • 2015.02.04 19:00:33fda

  Ez a posztoló nem normális. Beiratja egy egyházi iskolába a gyereket, aztán hittanóra HELYETT kerékpáros oktatást követel. Na nem a suliban, mert ott nagyon furán néznének rá, hanem az interneten.

  Ez kb. olyan mintha én meg a fiamat beiratnám fociedzésre, aztán elkezdeném a háttérmunkát, hogy milyen értelmetlen a füves pályán szaladgálni, miért nem sakkoznak inkább.

 • 2015.02.04 19:24:05mindent látó szem

  Szerintem a posztoló nem hittanóra helyett kampányol a kresz oktatás mellett. Botor dolog lenne ez egy egyházi iskola esetében. Én nem tartom ostobának vagy idiótának a posztert, egyszerűen csak lehet, hogy rosszul fejezte ki magát.

  De ez az Kresz oktatás ötlet nagyon jó és ez engem ez jobban érdekel. Már általános iskolában tanítani kellene a közlekedési szabályokat, gyalogos, motoros, biciklis, autós és mindent ami ezzel kapcsolatos. Elsősegély alapszabályok, segítség hívás, satöbbi. Bár felkarolná valami civil szervezet ezt az ötletet! Gyerekem még nem iskolás, de nagyon jó lenne, ha mire iskolába megy, már lenne ilyen tantárgy. Mire megszerzi a jogosítványt már lehet tanpályákon extrém környezeti hatásokra is tanítani a kamaszokat (őket ez már jobban) érdekli.
  És lehet, hogy kevesebb olyan baleset lenne mint ez itt, ahol valószínűleg az játszott közre, hogy más abroncs volt az egyik kereken mint a többi 3-on.
  [link]

 • 2015.02.04 20:47:04hallode

  Szorgosan emlegeti mindenki, hogy felesleges a sok tesióra: csak en emlékszem arra, hogy amíg be nem vezették, addig egyfolytában azon ment a sírás, hogy milyen kevés a heti kettő tesi? Pff

 • 2015.02.04 20:52:00hallode

  Fontos a KRESZ oktatása, naná.De hogy hogy jön ide a hittan...meg az erkölcstan?Egyébként ezekkel kapcsolatban valamire felhívnám a szülők figyelmét.Én tanultam 8 évig hittant, és az általános iskolaban, gimiben etikát, erkölcstant, társadalomismeretet -nagyjából ugyanarról szólt mindegyik, legalábbis az én tanáraim ugyanazt hozták ki belőle. Tehát van némi rálátásom a témára. Nem szerettem a hittant, nagymama kérésére muszájból jártam oda is, és vasárnap misére is, a szüleimmel erről csak akkor beszélgettünk, ha kérdeztem, mivel ők csak minimális szinten tartották a szabályokat (ld. éjféli mise, aztán jó napot) DE: sosem éreztem azt, hogy átmossák az agyamat, vagy hogy felesleges dolgokat tanulok. Kimondottan kellemetlen nő volt a hittantanárom, aki szerette megalázni a gyerekeket, én mégis 11 éves koromtól kezdve rendszeresen vitatkoztam vele, magyarázatot követeltem tőle azokra a kérdeseimre, amelyek már egészen kicsi (7-8 éves) koromban megfogalmazódtak bennem. A válaszai alapján, sokszor azokkal teljesen ellentétesen kialakítottam a SAJÁT véleményemet (nem lettem nagy keresztény, de van amit értékelek belőle). Emellett megtanultam a nyugati átlagműveltség alapját képező bibliai műveltséget.Ezt rendszeresen használom ma is, amikor klasszikus, sőt kortárs irodalmat olvasok, de jól jött történelemből is, egy-egy utalás be tudok építeni az írásaimba is. Erkölcstanon pedig megtanultam érvelni, vitatkozni, kiállni a saját elveimért -ez a munkám során nagyon hasznos..Több lettem mindkét tipusú tárgy által, nem volt elpazarolt idő egyik sem.
  Kedves szülők, a gyereketekből csak akkor lesz agymosott hülye, és csak akkor tudja egy tanár, vagy egy központi tanterv meghatározni őt, ha úgy neveltétek hogy ez megtörténhessen.Ez viszont nem a mindenkori. kormány felelőssége

 • 2015.02.05 02:05:30Budapesti Szeretkezési Vállalat

  "hittan, és a Betlehemben meggyilkolt gyermekek ünnepe helyett lehet, hogy inkább KRESZ-t kellene tanítani az iskolában"

  Ja.
  Meg helyesírást és nyelvtant, hogy ne olyan szarul író idióta legyen, mint az anyja.

 • 2015.02.05 04:05:54GTOnizuka

  Ajjaj, a vallásos parasztok hozták a vasvilláikat meg a fáklyáikat. Égessétek a boszorkányt! Jó keresztény szokás szerint.

 • 2015.02.05 05:43:26Glover

  Miért nem lehet mindkettőt oktatni? Miért baj, ha azt tanulja a gyerek, hogy szeresd felebarátodat? Az elmúlt két évtizedben kitermelt bunkó szülők gyerekeinek valahol össze a kultúrát, a szeretetet! Mert otthonról nem fogja! Pedig sajnos otthon kellene megtanulja, hogy nem szemetelek, nem taposok a másik gyerek iskolatáskáján, nem köpködök az utcán... Lehet idősebb vagyok már egy két hozzászólónál, de szomorú, ha valami leesik az iskolában a tanári asztalról kicsöngetéskor, a 28 emberkezdeményből jó, ha 4-6 diák állna meg felvenni... Szomorú, ha nem látom, nem hinném. Szünetben simán átgázolnak egymáson, egymás táskáján, bármijén. Einstein mondta, hogy akkor fog aggódni, ha a technika túllép az emberiségen, mert akkor megszűnnek az emberi kapcsolatok!

 • 2015.02.05 06:51:37csuni

  Tényleg jó lenne, ha oviban, suliban legalább néhány óra erejéig foglalkoznának egy kis KRESZ-szel, mondjuk osztályfőnöki óra keretében. viszont a szülő is megteheti, hogy séta közben mutogat, és magyaráz a gyereknek a maga szintjén. Nálunk amint a gyerek képes volt kisebb sétákra, már elkezdtem megismertetni néhány szabállyal, táblával.(Oké, nálam ez picit szakmai zizi, és apámnál is az volt.)Hogy úttestre lépve előbb körbe nézünk, melyik táblánál kell megállni egy kereszteződésnél (erről az első bicajos útján beszéltem), a jelzőlámpák színeiről, és mit jelentenek. Mire oviba került, és kezdődtek a csoportos séták, bizony az én akkor 3-4 évesem rántotta vissza a járdára a nagycsoportost, hogy nem nézett körül.Most, hogy nagyobb, előkerestem az én régi Közlekedj okosan(!) könyveimet, néha magától lapozgatja. A szülő is tehet valamit azért, hogy biztonságosan közlekedni tudjon később a gyereke.
  Egyébként zsenge ovis koromból emlékszem, hogy az ovónéni tartott KRESZ órát, a táblákat mutogatta.Sőt, a régi sulim előtt KRESZ park volt táblákkal, lámpákkal, körforgalommal (mára sajna szétlopták, nyomai vannak csak, viszont úgy tudom, az Orczy-kertben van egy működő).

 • 2015.02.05 08:50:59zizi77

  GTOnizuka, idézz kérlek, hogy ki égetett itt boszorkányt!
  Ha valaki az állami iskolában megkérdőjelezi a hittan oktatását, érthető. Választhat helyette erkölcstant. Ha vakaki egyházi iskolába íratja a gyerekét, az viszont ne csodálkozzon, hogy ott ez kötelező. A lányom is egyházi suliba jár, és 3 féle hittan közül lehetett választani. A gyerekek szeretik, mert számukra még érdekes, meseszerű az egész, és nem száraz tanagyag.
  Egyébként mint írtam van szó a közlekedésről a tananyagban, sőt a balesetekről, a mentőkről, a tűzoltókról is.
  De ha a gyerek azt látja a szülőtől, hogy agresszívan közlekedik, akkor sajnos hiába az iskola, a szülői példát fogja nagy eséllyel követni.

 • 2015.02.05 08:55:55imregy

  Nem vagyok sem a hittan pártján sem ellene.
  De egy dolog az TÉNY!A gyerek nem csak az iskolában tanúl,a szülök otthon kellene,hogy többet foglalkozzanak a gyerekkel,nem 100% rábízni az oktatási rendszerre és utána őket okolni mindenért!
  Ha a gyerek nulla a kresz-ben,akkor a szülő nézzen a tükörbe és köpje szembe magát,mert Ő tehet róla,hogy a gyereke egészségét kockára teszi!
  Nemsokára a felelősséget nem vállaló (trehány) szülők az iskolától még azt is el fogják várni,hogy biciklizni megtanítsák a gyereket!

 • 2015.02.05 09:01:50zizi77

  Flamer, azért az viszonylag ritka itthon, hogy egy településen belül kizárólag egyházi iskola legyen. Nem mondom, hogy nincs ilyen/magam részéről nem tudok/, de nagyon kevés helyen lehet. Az, hogy az van közelebb, meg nem indok, mert speciel mi is 3 km-re lakunk a legközelebbi állami iskolától, és ugyanennyire van az egyházi suli is. Mindez Bp.-en belül. /Persze lehet, hogy csak nekem fura ez, mert kisvárosban nőttem fel, ahol gyalog jártunk suliba. :)/
  Ha meg így kényelmes, akkor lehet választani. A kényelem kedvéért belemennek a kötelező hittanba, vagy mennek a körzetes suliba, ami nem 50 méterre van.

 • 2015.02.05 09:04:50zizi77

  Imregy, már lehet, hogy írodik a poszt. :)

 • 2015.02.05 10:05:09Sierrra

  Igen, a KRESZ egy értelmes tananyag lenne, amikor én jártam általános iskolába, környezetismeret órán tanították, alsó tagozatban! Ezek szerint kikerült, mint sok hasznos. Ugyanígy hasznos lenne példákon keresztül bemutatni, hogy mit jelent az, hogy hitelt felvenni, mi a különbség a devizahitel és a fix kamatú forinthitel között, mi az előnye és a hátránya egy hitelkártyának, és miért adnak egyes cégek olyan nagyon könnyen kölcsönt bárkinek. Lehet hogy megúszhatná a gyerek, hogy mondjuk munkába állásának első évében nyakig eladósodjon. Ami a hittant illeti...nyilván, a vallásos családok csemetéi járjanak szépen, hiszen kell az utánpótlás. A "választható" erkölcstanról meg csak annyit...ha otthon nem tanulja meg, hát órán garantáltan nem fogja, vagy ha mégis, azt a sok agyamentséget, ami a tankönyvekben van....hát elég eltorzult életszemlélete lesz szegénynek. Akik pedig azzal takaróznak, hogy a hittan az alapvető műveltség része...igen, az. Ahogy az összes világvallás alapelveinek az ismerete! Nem hiszem hogy torzulna egy fiatal világképe, ha mondjuk felső tagozatban minden főbb vallással megismerkedne. Ja...hogy nem lennének birkácskák utána, vakon benyalva mindent, amit vasárnap kántálnak nekik? Felveti a kérdést, hogy miért nem szeretné az állam, ha gondolkodó emberek kerülnének ki az iskolákból.

 • 2015.02.05 10:24:09zizi77

  Sierra, szerintem pár alapdolgot most is tanulnak töriórán a nagyobb vallásokról. És mint írtam, most is tanulnak alsóban ezt-azt a közlekedésről. Igaz nem biciklis, hanem gyalogos szemszögből. Mert hamár annál tartunk, hogy nem mindenkinek kell a hittan, a biciklis közlekedés sem. Nagyon sok gyereknek ugyanis nincs bringája, főleg a nagyvárosokban.

 • 2015.02.05 13:13:02kisQtya

  Nálunk környezetismeret óra keretében volt KRESZ oktatás.
  Rosszul rajzolt lámpával (nem 3 lámpaállás van, hanem 4) a színezőfüzetben és jogosítvánnyal nem rendelkező tanítónéni által tanított zöldségek. Kimentek órán és nézegették, rajzolták a gépkocsiknak szóló jelzéseket - miközben a gyereknek a gyalogoslámpát és a gyalogos-átkelőhelyet, meg az azon való biztonságos átkelést kellene megtanulnia.

  Hajmeresztő volt ez a műsor, ezért otthon tartottunk (fölöslegesen) KRESZ órákat.

  A gyereket láthatósági ruhába kell öltöztetni és elmagyarázni neki, hogy miért hord ilyet, elmondani, hogy úttesten való átkelésnél tartson szemkontaktust a közeledő jármű vezetőjével, stb. (itt nem részletezném).

  Ehhez nem kell KRESZ-t tanulni. Azt elég lenne akkor, amikor járművel kezd közlekedni.
  A kerékpározást egyébként KRESZ OKTATÁSHOZ és vizsgához kötném.

  A hittannal egyébként mi a baj? Pláne egyházi iskola mellett...

 • 2015.02.05 16:06:31vttv

  Maximálisan egyetértek a KRESZ oktaásának szükségességével. Viszont azon erősen el kellene gondolkodni, hogy ki taníthatná a KRESZ-t az iskolában, mert Mari néni osztályfőnök nem feltétlen alkalmas erre, mégha az alsó tagozatos csemeték és szülők esetleg rajongásig szeretik (akár jogosan is). Ellenben mivel tömegközlekedéssel járt az elmúlt 40 éves pályafutása során az iskolájába tanítani, a jobbkézszabályról például halvány fogalma sincs esetleg ...

  De az alapelv jogos: KRESZ OKTATÁST MINDEN ALSÓ TAGOZATBA!

 • 2015.02.05 16:24:31JT_Biopower

  Például Gödöllőn a Magyar Kerékpárosklubnak voltak/vannak/lesznek iskolai előadásai közlekedés témában.

 • 2015.02.05 18:03:50GöTi

  TV vetélkedő is görbetükröt tartott már az iskolai tananyaghalmaz összeállítóinak - okosabb vagy.e mint egy ötödikes...

  Alapjaiban meg kellene rostálni a tananyagokat, rengeteg felesleges dolgot tömnek a gyerekek fejébe. Nem az a fontos, hogy milyen ismeretekre van szüksége egy gyereknek a túléléshez, érvényesüléshez, hanem, hogy próbára tegyék, és könnyen osztályozni lehessen. Az iskolai tankönyvek egy része arról szól, milyen tájékozott az, aki írta.

  Kedvenc emlékem 4.oszt. környezetismeret könyv: "a csiga hímnős állat". Megakadt a gyerek (is) mi vaaaan? ANYÁD - barom pajtagógosz!

  A KRESZ, a pénzügyi ismeretek, háztartás gazdaságtan, élelmezési, higiéniás, szekszuális ismeretek minden évfolyam tananyagában kellene szerepeljen. Amit csak lehet, beintegrálva a többi tananyag közé. Kell az erkölcstan is, valamint az öt világvallás alapjait is meg kellene ismernie minden diáknak.

 • 2015.02.05 18:59:32Budapesti Szeretkezési Vállalat

  A helyesírást nem ismerő félanalfabéta idióták helyett - mint jelen cikk szerzője - írástudókat az Indexbe!

 • 2015.02.05 19:35:25ubu1

  Régóta vallom, hogy be kellene vezetni a gyalogos és a kerékpáros jogosítványt. De nem kell ennek feltétlenül ugyanolyan formában megvalósulni, mint az autós-motoros stb. jogosítványoknak. Integrálható az általános iskolai képzésbe is ezek "megszerzése", vagy ki lehet mást is biztos találni. Viszont jó lenne, ha alapvető közlekedési szabályok ismerete nélkül még gyalogosan sem rohangálna senki egyedül össze-vissza.

 • 2015.02.05 20:16:22csuni

  JTBiopower, azt azért ne feledd, Gödöllőn van bőven bicajos nyomvonal,mert biciklibarát város.Mondjuk a Lumniczeren kissé félve bicajoznék, mikor a sárga busz elgurul az ember mellett, de Pesthez képest még mindíg jobb a helyzet.Ott meg se próbálja az ember, hacsak nem kamikáze. Lányom egyébként ovival hetente ment a városba sétálni az Egyetem, Alsópark útvonalon.

 • 2015.02.05 22:44:31ŐŐ

  Ezt még 2013 ban írtam:

  Kérdezem én ha napjainkban egy felnőttnek nincs semmilyen jármű vezetésére jogosító vizsgája akkor honnan kell tudnia, hogy a zebrán kell átmennie? Hogy létezik olyan hogy KRESZ lámpa? Hogy ha ivott ne üljön biciklire? STB...?

  Én már az óvodában KRESZ oktatást tartanék. Az óvodások lakhelyének megfelelő tartalommal. És vizsgáztatnám őket. Természetesen az óvodás gyerek életkori sajátosságainak megfelelően. Viszont ennek a vizsgának a megléte feltétele lenne az iskolaérettségnek. És az óvónők lelkiismeretére bíznám az oktatás és a vizsgáztatás komolyságát. Iskolában tartanék néhány hetes oktatást és vizsgát kb. 3. osztályban, Majd 7. környékén. Aztán 15 éves korban megint oktatnék és vizsgáztatnék. Ezek az oktatások kötelezőek, és ingyenesek lennének. az adott életkornak, és lakhelynek megfelelő tartalommal. Nem helyettesítenének semmilyen jármű vezetéshez szükséges oktatást és vizsgát. Viszont egy 15 évesnek már lenne 4 kötelező vizsgája KRESZ-ből. Ezután elvárható tőle a felelősségteljes gyalogos és kerékpáros közlekedés. Lehet büntetni a gyalogost, és a kerékpárost! Ezen vizsgák megléte után mehet ha akar fizetős jogosítványt adó képzésekre.

 • 2015.02.05 23:57:06gchg

  Nem értem a sok hittanos felháborodást. Senkinek sem kötelező a hittan, lehet helyette erkölcstant is választani. és senki mögött nem álltak géppuskával, hogy kötelezően egyházi iskolába írassa a gyerekét.

  Amúgy meg a Biblia ismerete ideológiától függetlenül vitathatatlanul az európai kultúra alapja, és az általános műveltség része. Akkor is, ha valaki nem hisz benne. A nácizmusban sem hiszünk, mégis benne van a tananyagban a II. világháború... Többet érdemelne ez a téma, mint egy irodalom-órát a középiskola első osztályában. Csak hogy megértse az állampolgár, mégis miről szól az európai zeneművek és festmények tetemes része.

 • 2015.02.06 00:04:16Mike-Sierra-Echo-Charlie-India

  ordenáré, manipulatív írás...

 • 2015.02.06 10:33:44Morrancs

  Gyerekkén t rengeteget bicikliztem. Most már vagy öt éve szinte mindig biciklivel járok munkába.
  Az a helyzet, hogy a biciklisnek nem kell ismernie a KRESZ-t Magyarországon. Egyet kell tudnia felismerni: az autós, akivel egyszerre ér egy adott forgalmi pontra hajlandó-e őt, a biciklist a forgalom részének tekinteni, vagy sem. Hiába ismerem a KRESZ-t a napi közlekedésben biciklisként semmire nem megyek vele, ezt öt év tapasztalatából mondom. Gyalogosként sem. A legtöbb autós úgy vezet a közelemben, mintha nem is látna engem akár gyalog vagyok, akár kerékpáron ülök.

 • 2015.02.06 18:04:31nevergone

  csoio csagasz
  „Az fel sem merült egyszerű agyacskádban, hogy a gyerekedet saját érdekében te tanítod meg a legalapvetőbb KRESZ szabályokra?”

  És mond, te ismered a KRESZ-t? Biztos vagy benne? És minden felnőtt ismeri? És minden felnőtt pontosan, jól ismeri?

 • 2015.02.06 22:44:59retinax

  @zolibáttyó: ez egy szép, jámbor, istenes vélemény volt :D

 • 2015.02.07 21:58:20billy reed

  bölcsbagoly
  Nagy bajok vannak egyesek fejében, s ráadásul még szülők is!
  1. hittant vagy erkölcstant választhat a tanuló/szülő s erre azért van szükség, mert valahol, valakitől hallania kell a gyereknek az együttélési szabályokról, normákról.
  No erről erkölcstan órán legalább hallhat.
  2. A gyerek az szüleivel közlekedik (autó, biciklin, gyalog), ki akadályozza az útóbbiakat, hogy elmagyarázzák neki az alapvető tudnivalókat? Persze, lehet órán is, de kb. annyi a haszna mint a falra hányt borsónak.

  Vicces: ha hittanoktatás van az iskolában az jó, és hatékony, ha KERSZ, akkor az falra hányt borsó???

  zolibáttyó
  "Mi köze van a hittannak a KRESZ-hez gyökerek???????????????????????????
  De ha már a hittannal van baj, akkor pedig véleményem szerint, az evolucionista hazug mocskot kellene a suliból kipucolni. "

  Csak mondom, hogy Ferenc pápa szerint létezik az evolúció, és az tökéletesen összeegyeztethető a teremtéselmélettel /kreáció/. Amint az A Katolikus Egyház Katekizmusában is benne foglaltatik egyébként.

  "gyökerek", "hazug mocskot", "barátokköztös mocskot"
  pár idézet tőled, hogy tanuljunk valami értéket is...

  Teljesen más a két dolog. Az egyik tanítható, mint tárgy, a másik nem.

  Hit vagy erkölcstan ne az iskolában legyen. Nonszensz, hogy ez tantárgy...Bemagolni lehet a Tízparancsolatot, de csak az élő példa lesz hiteles.
  Tanulja meg a gyerek otthon és a társadalom is mutasson jó példát.

  A KRESZ simán tanítható.

  A cikk felvetése nagyon is élő probléma.

 • 2015.02.07 22:23:52zizi77

  Kedves Billy Reed!
  Nem tudom, voltál-e már hittan órán. A jó hittan óra nem olyan, mint a töri vagy a földrajz. Beszélgetésen alapul, a biblia példabeszédei alapján. A hittant nem kell tanulni. Megérteni kell, és esetleg átérezni a gondolatvilágát. Ahogy a báb, néptánc, vagy erkölcstan sem bemagolható. A KRESZ igen, de a bemagolás nem egyenlő azzal, hogy valaki alkalmazni is tudja. A társadalmi jó példa sajnos pont attól nincs, hogy sza@rik mindenki az emberi normákra. Ha ezt kizárólag a kedves szülőktől várjuk, akkor a következő egy-két generáció már újra úgy élne, mint az állatok, ahol kizárólag az erősebb éli túl. Sajnos ehhez közelítünk újra.
  És a probléma még mindig az a cikkel, hogy egyházi iskolában megkérdőjelezhető-e a hittan oktatása, ami egyértelműen nem.

 • 2015.02.09 21:51:45Behajtó70

  A cikkirónak: hittan helyett? Erkölcs minek? Érdi rendőrökre támadás? Tanárverések? Szüle tanárt ver? Mentősöket megverik? Olaszliszka? Semmit nem tudsz te segg? SEMMIT? Miért nem disszidálsz már?!

 • 2015.02.12 10:29:24somo

  Egyházi iskolában volt és lesz is hittan. Ami pedig a KRESZ-t illeti, a kedves szerző figyelmébe ajánlom a Nemzeti Alaptantervet, amely tartalmazza a KRESZ oktatását, valamint a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló EMMI rendeletet.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta