SZÜLŐSÉG

Kisgyerek+hasmenés - eligazítás szülőknek

2014. november 16., vasárnap 13:50

A gyerek szeptember közepe óta bölcsődébe jár, így természetesen már átesett néhány vírusfertőzésen – sajnos a közösségbe kerülés ezzel is jár. Az első egy hasmenéssel járó kór volt, ami három napig tartott hétvégén, vagyis épp, mire elindultunk a gyerekorvoshoz, abbamaradt. Addig is józan eszünk szerint viszonyultunk a kérdéshez (diéta, sok folyadék). De mit tanácsol az orvostudomány hasmenéses gyerekbetegségek esetén? Összeszedtük a fő szempontokat.

Vírus vagy baktérium?

A hasmenés elég gyakori probléma a gyerekeknél, és általában valamilyen vírusfertőzés okozza. Ha felelevenítjük a biológia órán tanultakat, akkor máris tudhatjuk, hogy vírus ellen nincs orvosság: vannak a baktériumok, amiket ki lehet nyírni antibiotikummal, és vannak a vírusok, amik ellen nem jó az antibiotikum. Néhány vírus ellen ugyan léteznek vírusellenes gyógyszerek, de ezeket csak súlyos esetekben vetik be (agyvelőgyulladás, HIV), a hétköznapi vírusfertőzések esetén a betegség tüneteit kezeljük és ezalatt az immunrendszerünk teszi a dolgát.

shutterstock 228369994

Hasmenést ritkábban baktériumfertőzések is okozhatnak, de ez többnyire ki sem szokott derülni, hiszen a gyerekkori hasmenések jelentős többsége csak néhány napig tart. A hasmenés okának ismerete, vagyis az, hogy a fertőzéses eredetű hasmenést vírus vagy baktériuum okozza, alapvetően egyébként sem befolyásolja a kezelés menetét.

Ezért egy egy héten belül gyógyuló esetekben nem is szoktak székletvizsgálatot végezni, erre csak elhúzódó, nem gyógyuló esetben van szükség.

Rotavírus, a gyakori ellenfél

Ami a kisgyerekek hasmenését illeti, a leggyakoribb és legismertebb kórokozó a Rotavírus. Ez a kis vírus olyan mérgeket szabadít fel, amelyek a bélfalat víz kiválasztására serkentik, így aztán gyakori, vizes széklet az eredmény. A Rotával a gyerekek nagy része megfertőződik –  én is voltam kórházban miatta kiskoromban és a húgom is – de szerencsére a fertőzés részleges védettséget nyújt a későbbi újrafertőződés ellen. A részleges védettség azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy még egyszer elkapja a gyerek, de a későbbi fertőzések kevésbé súlyos tüneteket okoznak

Létezik védőoltás is, ami nem injekció, hanem cseppek: a fertőzés szájon keresztül beadandó védőoltással megelőzhető. Kétféle védőoltás kapható, az egyikből kettő, a másikból három adagra van szükség a megfelelő védettség kialakulásához. Az első "oltás" 6 hetes életkortól adható, a második 4 hét múlva. A korai védelem kialakítása céljából 24 hetes életkorig a teljes adagot be kell adni, mivel a rotavírus fertőzés leggyakrabban 6-24 hónapos életkorban észlelhető. A vakcina nem kötelező, és nem is TB- finanszírozott, ára pedig patikától függően 15-20 ezer forint körül mozog/adag.

Az oltóanyag nem nyújt 100 százalékos védelmet, vagyis elképzelhető, hogy a gyerek mégis megbetegszik, de esetükben jóval enyhébbek a betegség tünetei (akárcsak a Rotán már átesett gyerekeknél).

Mikor kell orvoshoz menni?

Pár napos hasmenés otthon is kezelhető. Orvoshoz akkor kell elmenni, ha magas láz is jelentkezik, ha véres vagy nyákos, gennyes a széklet, ha erős hasi fájdalom vagy hasi görcsök jelentkeznek, ha a hasmenés pár napon belül (más források szerint egy héten belül) nem szűnik, illetve ha nagyon aggódunk. Ügyeletes orvoshoz kell vinni a gyereket akár hétvégén, éjszaka is, ha az a kiszáradás jeleit mutatja.

shutterstock 190822307

Kiszáradás? Honnan veszem észre?

A kiszáradás azt jelenti, hogy a beteg a hasmenéssel vagy hányással elvesztett folyadékot nem tudja pótolni. Ez potenciálisan életveszélyes állapot, ugyanakkor vannak fokozatai. Dokimami az alábbi tanácsokat adja annak eldöntésére, fennáll-e, és milyen mértékű kiszáradás a csecsemőkorú gyermeknél:

Enyhe: a baba bőre ugyan sápadt, de a turgora megtartott (ha megcsíped a hasa alját azonnal kisimul). Kapilláris újratelődés kevesebb mint 2 másodperc (ha megnyomod a körmét az ujjacskáján, akkor kevesebb mint 2 másodperc alatt visszapirosodik) Nyálkahártya nedves, nyelve enyhén bevont, ha sír van könnye, kutacs a megszokott szintben, viselkedése olyan mint máskor.

Mérsékelt: Bőre sápadt, turgor csökkent (Ha megcsíped a hasa alját 1-2 másodperc alatt simul el a bőr), Kapilláris újratelődési idő 2-3 másodperc, nyálkahártya száraz, nyelv bevont, a könnyelválasztás csökkent, kutacs besüppedt, vizelet csökkent mennyiségű (csecsemőknél száraz a pelenka), beteg benyomását kelti, letargikus, irritábilis lehet, fájhat a feje.

Súlyos: Bőre szürkés-sárga, turgora rossz (a hasalját ha összecsíped másodpercekig megmarad a ránc), 3 másodpercnél több a kapilláris újratelődés, nyálkahártya száraz, nyelv lepedékes, a könnyelválaszás megszűnt, kutacs besüppedt, a vizelet erősen lecsökkent, a tudat zavart (görcs, kóma)

A fentiek mellett hasznos a pisis pelenkákat, nagyobb gyerek esetén értelemszerűen a vizeletmennyiséget számon tartani, hiszen a kiszáradás egyik jellegzetes jele a túl kevés, sötét színű vizelet, vagy a vizeletürítés hiánya.

Hogyan előzzük meg?

Nyilván itatni kell a gyereket, de mivel? Ha szoptatott baba, akkor adjuk fel elveinket (ha voltak), és tegyük mellre minden lehetséges alkalommal, akár tízpercenként. Egyéb esetben fontos tudni, hogy a sima víz vagy tea is segít, de jóval hatásosabb, ha úgynevezett orális rehidráló folyadékkal itatjuk a gyermeket. Az ilyen készítmények egy része vényköteles, vagyis a gyerekorvos írja fel, más része megvásárolható recept nélkül is, kérdezzünk rá a gyógyszertárban.

Az orális rehidráló folyadék azért jó, mert a folyadékon kívül abban az arányban tartalmaz ásványi anyagokat, ionokat és cukrot, amilyen arányú keverékből azok a leghatékonyabban képesek felszívódni a bélből (ezért, ha port vettünk, pontosan annyi vizet öntsünk hozzá, amennyit a használati utasítás ír, máskülönben nem lesz olyan jó az arány).

A tömény, hígítatlan gyümölcsleveket kerüljük, mert ezek éppenséggel elősegítik a kiszáradás kialakulását.

Diéta vagy sem?

A kötelező háztartási keksz-böjtöt már nem támogatja a tudomány: a hasmenős időszak alatt könnyű ételeket kell adni, de nem kell nagyon szigorúan diétázni. Nem puffasztó zöldségek és nem székletlazító hatású gyömülcsök, azaz a sárgarépa, alma, burgonya, húsleves, banán, rizs, sovány hús általában ehető, bár a Házi Gyermekorvosok Egyesületének kiadványa szerint bármit ehet a gyerek, amit megkíván.

Azért arra érdemes figyelni, hogy a nagyon zsíros vagy nagyon cukros ételek, a tejcukrot tartalmazó ételek (vagyis tejtermékek), a mértéktelen szilvalekvár-fogyasztás és a koffein ronthatják a tüneteket. Nem kell ijedezni, ha étvágytalanabb a gyerek, és nem is szabad erőltetni az evést, egy-két napig nyugodtan diétázhat, a lényeg, hogy folyadékot fogyasszon.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta