SZÜLŐSÉG

Fölösleges kiirtani a baktériumok 99 százalékát

2014. október 5., vasárnap 15:58

Tízből tíz tisztítószerreklám azzal operál, hogy a körülöttünk élő baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat nem csupán minimum az ebola veszélyességével bíró fertőző ágensnek mutatja be, de még akarattal és rossz szándékkal is felruházva őket helyes kis animációkban tárja a világ elé, amint ezek a mikroszkopikus kis lények főgonoszi kacaj kíséretében egyenesen ránk ugranak a vécéből meg a padlóról, hogy halálra fertőzzenek. De szerencsére van ellenük fegyver: az X vagy az Y tisztítószer, ami elpusztítja a mikroorganizmusok 99 százalékát.

Persze teljesen feleslegesen, mert a mikroorganizmusok nagy része apatogén (azaz semmiféle veszélyt nem jelent) az emberre nézve, időpazarlás tűzzel-vassal irtani őket (ráadásul fárasztó állandóan a vécét suvickolni és idegőrlő folyton azt látni, hogy már megint sáros lábbal lépett valaki az imént felmosott padlóra).

Egy részük pedig kifejezetten nélkülözhetetlen az egészséghez, gondoljunk az emésztőrendszer számára létfontosságú bélflórát alkotó baktériumokra. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ami ezekben a reklámokban folyik, az vegytiszta hisztériakeltés.

De mégis mi a tisztaságnak az a foka, ami igazán hasznos az immunrendszerünk számára? Beszélhetünk-e egyáltalán ilyenről?

shutterstock 158740409

Az évi egy kiló kosz sem csodaszer

Az allergológusok és más egészségügyi szakemberek már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek rá, mennyire megugrott az allergiás, asztmás és immungyenge gyerekek száma a 20. században.

1989-ben végül előállt egy Strecher nevű orvos, aki azt állította, hogy az asztmás, ekcémás és szénanáthás esetek számának meredek növekedése hátterében egyrészt az áll, hogy az érintett gyerekek kiskorukban a szükségesnél kevesebb, az immunrendszer válaszát kiváltó antigénnel találkoznak (azaz, túl nagy volt a tisztaság körülöttük), másfelől pedig az, hogy a mai családokban – főleg, ahol kevés a gyerek – sokkal kevesebb ember él összezárva, kevesebb fertőző ágenst adnak át egymásnak a családtagok, így „nem pörgetik” az immunrendszert.

Ez volt a ma már jól ismert higiéniaelmélet. Mindenki levonta a következtetést, miszerint egyen meg a gyerek egyéves koráig egy kiló koszt, és elfelejtkezhetünk az asztmáról, az allergiáról és sok gyulladásos betegségről. Azonban nem ez történt.

A régi barátaink elmélet

2003-ban aztán Dr. Graham Rook mikrobiológus előrukkolt a „régi barátaink” elmélettel, ami szerint az immunrendszerünk fejlődéséhez nem elsősorban olyan, betegségeket okozó baktériumokkal és vírusokkal kell találkoznia a szervezetnek, melyek például a kanyarót okozzák. A tipikus gyerekbetegségekért felelős kórokozók valószínűleg alig 10000 éves múltra tekintenek vissza, amit abból is gondolunk, hogy tömeges megbetegedéseket okozó, a beteget elpusztító vagy immunizáló betegségek, melyek kórokozói hamar „végigmennének” egy izoláltan élő, vadászó-halászó, vándorló embercsoporton, és nem tudnának tovább fennmaradni.

Ehelyett olyan baktériumokra lenne szüksége az immunrendszernek, melyek jó régóta velünk éltek az emberi evolúció során, a mikrobiom (az emberi szervezetben élő jó, rossz és semleges mikroorganizmusok összessége) részeként, egészen konkrétan a beleinkben. Úgy véli, a bélflóra összetétele rendkívül fontos hatással van az immunrendszer érésére és szabályozására. Márpedig a bélflóra elemeit nem csak a táplálékkal és a vízzel visszük be, kialakulásában az egész környezetnek szerepe van.

Dr. Stanwell Smith szerint valamikor az 1800-as években indult meg az a változás, ami megfosztott minket „régi barátainktól”. Ezek olyan – kétségkívül üdvözlendő, és az ijesztő gyerekhalandósági statisztikákat robbanásszerűen javító – változások voltak, mint a tiszta ivóvíz, a megfelelőbb táplálkozás, a jobb higiénés körülmények, és a valóban hatékony gyógyszerek megjelenése. „Mellékhatásként” azonban mindezek egyszerűen elzártak minket a régi mikroorganizmusoktól. Csak mostanában kezdjük megérteni, hogy milyen árnyoldalai vannak, lehetnek ennek az egyébként jótékony folyamatnak.

shutterstock 182411360

Sem a tisztaságmánia, sem a sárban fetrengés

Az utóbbi pár évben már az a szakemberek véleménye, hogy nem okolhatjuk kizárólag a túlzott tisztaságot bizonyos betegségek nagy száma miatt. Nem megoldás sem a tisztaságmánia, sem az, ha a gyerek sárban fetreng egész nap, majd elvisszük egy bárányhimlőbuliba.

Dr. Rook szerint sajnos nem fogjuk visszaszerezni „régi barátainkat” azzal, ha lemondunk a higiéniáról, fertőzött vizet iszunk és beköltözünk családostul egy kolerakórház mellékhelyiségébe. Ezzel csak új, veszedelmes kórokozóknak tennénk ki magunkat és a családunkat.

Függetlenül attól, milyen vehemenciával takarítja valaki az otthonát, egy mai városi lakás és környezet teljesen más mikrobiális közeget jelent, mint mondjuk egy tanya jelentett száz évvel ezelőtt, ennélfogva másféle mikroorganizmusok telepednek meg a szervezetünkben. Ez ellen nem sokat tehetünk.

A tisztaság tehát továbbra is fontos, csak nem abban a mániás formában, ahogyan azt a tisztítószerek eladásából élők el akarják hitetni velünk. És továbbra is merő ostobaság direkt megfertőztetni a gyereket bármilyen betegséggel, mert az nem erősíti az immunrendszerét, legfeljebb védettséget nyújt egy konkrét betegség ellen a továbbiakban. De arra meg ott vannak a védőoltások.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.10.05 18:28:47midnight coder

  Esetleg az, hogy mondjuk 300 éve úgy 10 gyerekből vagy kettő érte meg a felnőttkort. És persze leginkább azok, akiknek tökéletes volt az immunrendszere. És ezt is adták tovább. Mi viszont szépen kikapcsoltuk az evolúcióból a szelekciót.

 • 2014.10.05 20:56:40Ramil Safarov

  Felesleges magunkat mindenfele vegyszerrel mergezni. Eleg lenne par gramm KOBALT 60-as izotop, ami tokeletesen sterilizalna, atombiztosan kiirtana a kornyezeteben minden elolenyt. Kisebb problema, hogy az intenziv gamma sugarzas, nem csak az elolenyeket, de szilard anyagot (uveget, acelt
  ) is lebontja, maga korul. A lakas viszont garantaltan bakterium mentes lenne utanna, minimum 5 evig.

 • 2014.10.05 21:18:38Lővenbrau

  Én már felhoztam egy tál humuszt.. Most egyem, vagy ne egyem-e ? Tipikus töltelék cikk. Cikk-i..

 • 2014.10.05 21:48:42Az EREDETI

  szerintem edd meg.

 • 2014.10.05 21:52:48Lővenbrau

  Mögöttem :-) Már szelektál a zevolúsön .-)

 • 2014.10.05 22:00:16Lővenbrau

  Aha Túrós..Ahogy az van..A mai nap az étteremben ettem a menüt, oszt bejött egy faszi, körülnézett, kiválasztott egy asztalt. Aztán hozta: A tolókocsis anyát, a tolókocsis apát,és két tolókocsis Kb 20 körüli gyermeket. Az egyik értelmi fogyatékos volt.Nem bántom őket, sajnálom is,, de hol is az a szelekció ?

 • 2014.10.05 22:04:53Az EREDETI

  Ugy hallottam valahol az üveget külön kell szelektálni a szeméttől

 • 2014.10.06 07:19:23walami wan

  @ Mr. Közbiztonság Szilárd

  ha már fordít/ferdít, akkor a forrást is megjelölhetné az "újságíró", hogy az angol eredetit is el tudjuk olvasni

 • 2014.10.06 08:48:42Morrancs

  A cikk logikailag hibás. Soha senki nem mondta azt, hogy aki nem fetőtleníti mindennap, az sárban fetrengeti a gyereket. Ez egy baromság. De az lényeges, hogy ne csak mesterséges környezet vegye körbe. KI kell menni a szabadba, és nem egy betonozott játszóteret értek alatta.

  Egyébként az agyonfertőtlenítésnek nem csak a baktériumok hiánya a gondja, hanem a vegyszerek megléte. A gyerek nem baktériumot nyel, hanem az élővilágra káros vegyszereket. Az jobb? Nem. Szóval ezért nem kell agyontakarítani a lakást.

 • 2014.10.06 09:29:24IGAZI_kovi1970

  Régi barátaink, ja. Amikor "régen" 35 év volt az átlagéletkor?

  Az ilyen se ez se az, arany középút elméleteket azok szoktak nyomatni akiknek fingja nincs az egészről, de azért tudományosak akarnak maradni. Tényleg, volt valami konkrétum a bejegyzésben?

 • 2014.10.06 09:31:43IGAZI_kovi1970

  Mellesleg takarítani meg azért nem árt otthon mert lehet, hogy a mikroorganizmusok nagy része nem ártalmas annyira, de ha az a pár ártalmas elszaporodik akkor az ott élőknek annyi. Nem tudom ez mennyire érthető Emese?

 • 2014.10.06 12:45:03cenzuratroll bosszanto

  Ne erőlködj. Ha a mosóporok célközönsége ebből bármit is fel tudna fogni, orbán és tolvaj maffiája már rég lógna, mert azoknak sem hinnék el a hazugságaikat.
  Jó ez így. Kellenek a birkák.

 • 2014.10.13 12:13:28Audrey80

  Nálunk egészséges kosz van, irigylem is azokat, akinek belépek a lakásába és vakít a tisztaság.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta