SZÜLŐSÉG

Nem csak azt verik, aki meg is érdemli

2014. június 21., szombat 17:52

A családon belüli erőszak áldozatai gyakran számolnak be arról, hogy a témához kapcsolódó könyv olvasása segítette át őket a nehézségeken: érthetőbbé tették a bántalmazás dinamikáját, felszabadító volt mások történeteit olvasni, gyakorlati segítséget nyújtottak vagy olyan, új szempontokat hoztak, amelyek más megvilágításba helyezték a történteket.

A magyarul elérhető kiadványok között vannak gyermekkori bántalmazást szenvedett felnőtteknek szóló önsegítő könyvek, terapeutáknak íródott szakkönyvek, kifejezetten kamaszok számára összegyűjtött önvédelmi tanácsok és igaz történeteket közlő riportkönyv is.

Összegyűjtöttük, mit olvasson, ha Önt vagy szeretteit gyermekkorában vagy később bántalmazták, Ön vagy barátnője jelenleg is bántalmazó kapcsolatban él, bántalmazott gyerekekkel vagy nőkkel dolgozik, vagy csak érdekli a téma, és szeretne túllépni a „meg is érdemelte”- jellegű előítéleteken.

Susan Forward: Mérgező szülők

B1234615

Olvasmányos, laikusoknak szóló önsegítő könyv, olyan felnőttek számára, akikkel gyermekkorukban rosszul bántak a szüleik.

A rossz bánásmód alatt nem csupán verést ért a szerző, hanem sokféle, gyakori nevelési hibát is felsorol, amelyek sérülést okozhatnak a gyermekben: elhanyagolás, érzelmi zsarolás, túlzott korlátozás, alkoholizmus, szóbeli terror; de külön fejezetet szentel a testi erőszaknak, a verésnek és a szexuális visszaélésnek.

A szülőtípusok felsorolását rengeteg esetismertetés teszi életszerűvé, ezek olykor elég megrázóak, ugyanakkor gyógyítóak is lehetnek: a bántalmazást elszenvedett olvasó számára terápiás értékű azzal szembesülni, hogy mások is hasonló dolgokon mentek keresztül. A könyv második fele a terápiás lehetőségekkel foglalkozik, vagyis főként arról szól, egyedül mit tehet az ember otthon a sérelmeivel, anélkül, hogy pszichoterápiára menne.

Gyakorlatias, hasznos, értelmes írásos feladatok, munkafüzetek, végiggondolni való gyakorlatok szerepelnek a könyvben.

A szerző ugyanakkor azt javasolja, hogy ha gyermekkorunkban vertek vagy megerőszakoltak, akkor azért lehetőleg ne egyedül csináljuk, hanem legyen kéznél terapeuta vagy önsegítő csoport, mert a traumafeldolgozás folyamata nehéz és kiborító is tud lenni.

Patricia Evans: Szavakkal verve

B969477

Szintén laikusoknak íródott önsegítő könyv, kevésbé a gyermekkori, mint inkább a felnőtt, párkapcsolati erőszakról szól. Fő témája az úgynevezett szóbeli erőszak, ami első hallásra kissé mondvacsinált dolognak tűnhet, ugyan, ne túlozzunk, mi baja lesz valakinek attól, hogy nem szépen beszélnek vele?

A könyvet végigolvasva azonban nagyon világossá válik, mit is ért a szerző ez alatt, miért káros, és hogyan lehet túlélni. A szóbeli bántalmazás azt jelenti, amikor a párkapcsolat egyik tagja – jellemzően a hatalmi pozícióban lévő tag, nyugati társadalmakban jellemzően a férfi – folyamatosan szekálja, kritizálja, leértékeli, lehülyézi, kigúnyolja, megalázza, esetleg fenyegeti a párkapcsolat másik tagját. (Evans végig férfiról és nőről ír, nyilván felmerülhet, hogy miért, hiszen nők is gyakran kritizálják és szekálják a férjüket: a szerző szerint az azért más, mert azt nem hatalmi pozícióból teszik, és ez hatalmas különbség. )

Az efféle bánásmód hosszú évek alatt rendkívül kártékony hatású: az áldozatok többnyire krónikus depressziósakká válnak, illetve ha már kisgyermekkorban elkezdődik a szóbeli bántalmazás, akkor az személyiségzavarokhoz is vezethet. Ráadásul a szóbeli bántalmazás sok esetben az évek során egyre súlyosbodik, míg végül valódi verés lesz belőle.

A szerző felsorolja a szóbeli bántalmazás típusait, illetve az áldozatok ezekre adott tipikus reakcióit. Az általa felvonultatott típusok: titkolózás, ellenkezés, leszólás, viccnek álcázott szóbeli erőszak, a beszélgetés akadályozása és mellébeszélés, vádaskodás és hibáztatás, ítélkezés és kritizálás, bagatellizálás, aláásás, fenyegetés, becsmérlés, elfelejtés, parancsolgatás, tagadás, bántalmazó dühkitörés. Ezeket szóbeli bántalmazóktól származó jellegzetes szófordulatokkal illusztrálja, amitől nagyon életszerűvé válnak. „Kiforgatod a szavaimat! Azt hiszed, mindent tudsz! Csak akkor vagy boldog, ha nyavalyoghatsz! Fogd már be a szád! Kérdezett valaki? Mindig tiéd kell, hogy legyen az utolsó szó? Pontosan tudod, hogy értettem. Neked nem férj való, hanem állatidomár. Ez neked túl bonyolult, úgysem értenéd meg. Magadnak keresed a bajt. Te hülye vagy. Nem tudsz leszállni a témáról. Én sosem mondtam ilyet. Ezt csak kitalálod. Semmiségeken húzod fel magad. Nem tudom, ezt honnan szedted. Te megőrültél.

A szerző végig biztosítja a bántalmazott nőket arról, hogy érzéseik jogosak, ha úgy érzik, hogy bántották őket, akkor ne fogadják el azt, hogy bolhából csinálnak elefántot: ha leleplezzük ezeket a hatalmi játszmákat és nem a megszokott módon reagálunk rájuk akkor, azzal nagy változásokat érhetünk el – de ha mégsem, akkor érdemes elgondolkodni a kapcsolat megszakításán. A könyv arra nagyon jó, hogy az ember ráébredjen, ha épp ilyen kapcsolatban él, és esetleg más szemmel nézze azt. A bántalmazottak általában már rég elvesztették a valóságérzékelésüket, számukra ez a könyv segíthet más fényben látni a dolgokat.

Lundy Bancroft, Jay G. Silverman, Daniel Ritchie: Lehet-e jó apa a bántalmazó?

B1026647

A szerzők több évtizede dolgoznak együtt bántalmazókkal foglalkozó csoportokkal, illetve bíróság által kirendelt szakértőként gyerekelhelyezésért, szülői felügyeleti jogért és kapcsolattartásért indított eljárásokban vesznek részt. Az ezekre vonatkozó szakirodalmat és saját, több mint kétezer partnerbántalmazási esetre kiterjedő tapasztalatukat összegzik ebben a könyvben.

Ugyan a könyv fő kérdése az, hogy a partnerét bántalmazó férfi vajon veszélyes lehet-e a gyermekre is vagy sem, nem csak erre a kérdésre kapunk választ, hanem alaposan megismerhetjük a bántalmazás okait, típusait, dinamikáját, az áldozatok és az áldozatok gyerekeinek tipikus reakcióit.

A partnerét bántalmazó szülő tipikus viselkedése a szerzők szerint akkor is káros lehet a gyermekre, ha magát a gyermeket nem érik ütések. A bántalmazók tipikus tulajdonságai és módszerei, azaz a kontrollmánia, a feljogosítottság érzése, az önzés, a gyermek tulajdonnak tekintése már önmagában romboló hatású. Emellett a gyermeknek az anyjával való kapcsolatát is rontja, ha anyát a szeme láttára ütik, illetve folyamatosan kritizálják.

A bántalmazó szülők gyakran a szeretet jeleként csomagolják a bántalmazást – ez azért káros, mert a gyermek így azt tanulja meg, hogy aki nem üt meg, az nem is szeret igazán. A szerzők kitérnek a molesztálás, az incesztus kérdésére is: a partnerbántalmazók egy része ugyanis a gyermeket is megveri, más részük pedig szexuálisan kihasználja.

A szerzők egyik, nem titkolt célja, hogy könyvük révén a kirendelt szakértők, a gyerekekkel és szüleikkel foglalkozó mentálhigiénés szakemberek, válóperes jogászok felmérhetik, hogy a partnerbántalmazó mennyire veszélyes a gyerekre. Kevéssé köztudott ugyanis, hogy a bántalmazó kapcsolatból való kilépést követően (konkrétabban a szakítás bejelentését követő első két évben) a legveszélyesebbek a bántalmazók: ilyenkor már nincs vesztenivalójuk, nem kell visszafogniuk az indulataikat. Ezért a válások, szakítások környékén a bántalmazott (volt) feleség és a gyermek is különösen nagy kockázatnak vannak kitéve, a legtöbb (volt) feleség- illetve gyermekgyilkosság ilyenkor történik.

A könyv ugyanakkor azok számára is nagyon hasznos és terápiás értékű olvasmány, akik bántalmazó családban nőttek fel, hiszen többek között magyarázatot kaphatnak a bántalmazó szülő és az áldozat szülő viselkedésére, valamint saját reakcióikra is.

Helen Benedict: Csak okosan! Önvédelem kamaszoknak

2000000923820

Felmerülhet a kérdés, mit keres egy kamaszkori önvédelemről szóló könyv a családon belüli erőszakról szóló kiadványok között. A könyv valóban nem csupán az otthoni visszaélésekről szól, ugyanakkor fontos tudni, hogy a gyermekek és fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések jelentős része nem idegen, hanem ismerős elkövető által történik, sok esetben családtag, rokon, tanár vagy egyéb tekintélyszemély áll a háttérben.

Egy másik közismert tévhit, hogy védekezni, ellenállni felesleges, sőt, káros, hiszen ha ellenáll az áldozat, azzal csak még jobban feldühíti az elkövetőt. A kutatások ezzel szemben azt mutatják, hogy az önvédelmi képzést kapott gyermekek sokkal kisebb arányban esnek áldozatul bántalmazásnak és visszaélésnek, és ha ilyen helyzetbe kerülnek, nagyobb eséllyel menekülnek meg belőle sértetlenül. Az elkövetők elsősorban a „jó”, engedelmes, alkalmazkodó és felvilágosítatlan gyermekeket támadják meg sikeresen.

A kamaszok számára íródott könyv ismerteti a gyermekek jogait, azaz joguk van rendelkezni a testük felett, és sem kortársuknak, sem bármilyen felnőttnek nincs joga akaratuk ellenére megverni, megerőszakolni, taperolni őket. A szerző ismerteti az ilyen esetekre adott leggyakoribb reakciókat: a gyerek többnyire saját magát hibáztatja, bűntudata van.

Ezután az alapvető önvédelmi stratégiák következnek, amelyek nem elsősorban fizikai önvédelmet jelentenek, hanem inkább egyfajta éberséget, a veszélye shelyzetek időben történő felismerését és kerülését, illetve hatékony segítségkérést. Részletesen kitér az utcán, otthon, iskolában, házibulin és más helyszíneken előforduló veszélyhelyzetekre és röviden, gyakorlatiasan ismerteti a teendőket. Leírja a családon belüli szexuális erőszak dinamikáját, eseteket közöl, és itt is felsorolja az áldozat tipikus reakcióit, a teendőket, illetve azt is, hogy mit tehetünk, ha nem tudtuk megvédeni magunkat és ilyen bűncselekmény áldozatai lettünk.

A magyar kiadásban a magyar jogszabályok is szerepelnek, valamint függelék a hazai segítő intézményekről. Úgy gondolom, a kamaszokon kívül nagyon fontos olvasmány mindenféle életkorú gyermekek szülei, valamint pedagógusok számára is. Az utolsó fejezet kifejezetten olyan szülőknek szól, akik gyermekeit bántalmazták, molesztálták, megerőszakolták.

Judith Herman: Trauma és gyógyulás

B931919

Ez egy szakkönyv, azaz pszichiáterek, pszichológusok, pszichoterapeuták és más mentálhigiénés segítők számára íródott, ugyanakkor a téma iránt alaposabban érdeklődő laikus számára is érthető a nyelvezete. Témája a trauma okozta tünetek és gyógyításuk (a pszichiátriai szaknyelvben a trauma alatt erőszakos cselekményeket, bántalmazást, elrablást, természeti katasztrófákat értünk). Az efféle traumákról és következményeikről három nagy forrásból van tapasztalatunk: ezek a világháborús történetek (harctéri neurózis), a holokauszt-túlélők beszámolói, valamint a hétköznapi családon belüli verés vagy szexuális erőszak.

Herman ismerteti a gyermekkori abúzus fogalmának történetét: Freud vetette fel elsőként, hogy a felnőttkori, akkoriban hisztériásnak nevezett tünetek hátterében gyermekkori trauma, többségében szexuális molesztálás, illetve az ilyen emlékek elfojtása állhat. Freudot azonban megijesztette a bántalmazott nők nagy száma: végülis úgy gondolta, nem túl valószínű, hogy köztiszteletben álló bécsi családok köztiszteletben álló családapái brutálisan verjék vagy molesztálják leányaikat, és ekkor Freud arra a következtetésre jutott, hogy ezek a történetek nem a valóságban, hanem csupán az említett nő fantáziájában történtek meg.

Ezt az elméletet a mai napig szakmai vita övezi – utólag nem tudjuk kideríteni, Freud betegeit megerőszakolták-e vagy sem, mindenesetre a jelen kor traumakutatói és analitikusainak egy része szerint Freud tévedett, és az esetek valóban megtörténtek.

Ami azonban tény, hogy az USÁ-ban minden negyedik nőt bántalmaztak vagy gyermekkorában, vagy felnőttként. A bántalmazáson való átesés különféle pszichés tünetekhez vezethet, depresszióhoz, szorongáshoz, emlékezetkiesésekhez, emlékbetörésekhez, hangulati labilitáshoz. Ezt a tünetegyüttest nevezzük poszttraumás stressz zavarnak, és ez a szindróma nagyon hasonlóan jelenik meg a természeti katasztrófát átélt, súlyos autóbaleseten átesett, szimplán „csak” bántalmazott vagy megerőszakolt, haláltábort túlélt, háborúban részt vett személyek esetében.

A poszttraumás stressz zavar gyógyítási módszerei is viszonylag újkeletűek, a huszadik század második felében, a második világhoborút követően dolgozták ki őket a katonákat és a holokauszt-túlélőket kezelő szakemberek. Mint kiderült, a bántalmazás miatt poszttraumás stressz zavaros nők kezelése hasonló megközelítést kíván. A könyv második fele a terápiás lehetőségekről szól, vagyis, hogy pszichoterápiában hogyan kezelendők a trauma okozta tünetek.

+1. Takács Hajnal: Az asszony verve

B1261351

Nem önsegítő könyv, ugyanakkor érzésünk szerint sokaknak segíthet Takács Hajnal nemrég megjelent riportkönyve. A bántalmazó kapcsolatok lélektanával sok szakkönyv foglalkozik, néhányuk eseteket is közöl, ez a könyv azonban kizárólag a történetekre helyezi a hangsúlyt. A szerző saját bántalmazó kapcsolatát, és néhány más áldozat történetét írta le személyes nézőpontból, vagyis úgy, ahogy ezek a nők barátnőiknek, sorstársaiknak, egymásnak elmesélték.

A történetek megrázóak: többnyire kifejezetten rossz érzés olvasni őkat, hiszen nem szeretünk arra gondolni, hogy szép és igazságos világunkban ilyesmik történnek. Vidéken, talán, meg külföldön, meg az olyan nőkkel, akik meg is érdemlik. Hajnal könyvében ezzel szemben értelmiségi párok és olyan nők jelennek meg, akik az ismeretségi körünkben is lehetnének (mint ahogy a statisztikák alapján egészen biztosan vannak is).

A megrázó és egyben izgalmas történetek ugyanakkor nem csak szörnyülködésre alkalmasak: ítélkezésmentesen végigolvasva érthetővé válik, miért és hogyan lehetséges, hogy értelmes nő ilyen „rosszul választ”, hogyhogy nem veszi észre időben, hogy nem hagyja ott a párját az első pofon után, és hogy ha végül otthagyja, miért meg vissza hozzá? Érthetővé válik, hogy bárki lehet áldozat, ugyanakkor az is kirajzolódik, mi segíthet kilépni a bántalmazó kapcsolatokból, hogyan lehetséges megerősödni és kiutat találni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.06.21 18:08:46napocskin9

  Komolyan jó ötlet egy ilyen posztnak ezt a címet adni?

 • 2014.06.22 11:09:29Suum Cuique

  Ezt[link]
  hiányolom a felsorolásból, de miért lepődjünk meg, hogy a férfit démonizáló feminista irodalom van túlsúlyban?

 • 2014.06.22 12:14:21Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  Az asszony verve

  Lehet-e jó apa a bántalmazó?

  Szelsosegesen kirekeszto, ferfigyulolo cimek ezek. Jelenleg az egyetlen kisebbseg, akik ellen lehet, sot kifizetodo is gyuloletet szitani, azok a ferfiak.

 • 2014.06.22 12:20:37Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  Az a durva, hogy az emberek 99%-anak fel se tunik, ha ferfiak elleni gyuloletkelto szennyet latnak. Vedik a delfineket, esoerdot, prostitualtakat, csak pont ugyanezek az emberek a ferfiak elleni gyuloletkampanyt helyeslik, mert a feminizmus mara egyeduralkodo ideologiava valt.Aki meg a femnacikat nem csipi, arra rasutik, hogy nogyulolo. Mintha a no es femnaci koze egyenlosegjelet lehetne tenni. Megy az agymosas.

 • 2014.06.22 12:47:06bkp

  [link]

 • 2014.06.22 13:06:38csedársajt

  Érdekes ez a sokféle trauma és stressz.
  A középkorban vajon mindeki teljesen szindrómás volt a sok háborútól, járványtól, kivégzésektől, stb?

  Nemrég szintén címlapos olvasnivaló:[link]

  Családi verekedésről szólván nem árt már az elején tisztázni, jelenkorunk álom családmodellje egy hamis, a jelenlegi társadalmi viszonyok közt tökéletesen működésképtelen elképzelés, ami a résztvevőkre és az egész konstrukcióra nézve is magában hordozza az erőszak csiráját.

  Hiszen a társadalom amiben működik, maga is erősen hatalom és erő-erőszak alapú, mely hatalom jelentős részét arra használja, hogy csalárd módon idillinek, demokratikusnak, szépnek, jónak, esélyegyenlőnek, stb, stb, stb fesse magát, amolyan tévéreklámosan.

  Kifordultak a dolgok, egy szándékosan torzított, működésképtelen társadalmi felszint próbálunk létrehozni, egy teljesen fals társadalmi, gazdasági és politikai rendszerben.

  A háttérben a társadalom működése és az emberi közösségek felépítése és az egyének motivációi viszont mit sem változtak az elmult évezredekhez képest, ez pedig arra vezet, hogy folyton-folyvást rácsodálkozunk, mennyire más a hétköznapok feszültséggek telt valósága, mint a kötelezően eljátszandó, megélendő, színlelendő közmegegyezéses ál-idil.

 • 2014.06.22 13:24:07eastern sugar

  sziasztok,

  ugyan nem értem, miért gyűlöletkampány a férfiak ellen és szélsőséges férfigyűlölet beszélni erről a problémáról, de ez most mindegy is.
  nagyon örülök, hogy a Hajni könyve is bekerült ide, nagyon durva olvasmány, és érthetővé tesz mindent. egyébként semmi szélsőséges nincs ebben sem. van ám benne fordított esetről is szó.
  viszont szeretném annak figyelmébe ajánlani az Újrakezdés csoportot, aki még nem ismeri, saját élményén kívül innen indult Hajni könyve is. ez egy titkos Facebook csoport, ahol bántalmazott nők segítenek egymáson, akát tárgyi adománnyal, akár lelki támogatással. van egy nyilvános oldalunk is, amin keresztül lehet kérni a felvételt a csoportba. ha segítségre van valakinek szüksége, vagy maga szeretne segíteni, ilyen helyzetben volt vagy van, itt érheti el a csoportot:

  [link]

  várunk mindenkit szeretettel, akinek ez fontos lehet. üdv,

  Dóri (a csoport adminja)

 • 2014.06.22 13:25:05eastern sugar

  [link]

  persze elrontottam az előbb a linket. de hátha így jó lesz

 • 2014.06.22 13:26:58eastern sugar

  nem sikerült beszúrnom a linket sehogy sem. mindegy, akit érdekel, úgy kereshet rá a facebookon, hogy

  Újrakezdés - nyilvános oldal.

  elnézést a töketlenkedésért.

 • 2014.06.22 15:08:36kolbászmustárral

  bkp

  Te fel tudsz vinni egy hűtőt a nyolcadikra?
  Sok paranoid nyomoroncnak erről a cikkről is is feminista mumusok jutnak az eszébe, kész. :)

 • 2014.06.22 16:33:57bkp

  valami igazam csak lehetett mert eltűnt amit az előbb írtam(vagy legalábbis én nem látom már)
  mert ugye az igazság fáj..........

 • 2014.06.22 21:18:19bob.esponja

  "Nem csak azt verik, aki meg is érdemli" ?? Hogy lehet egy ilyen durván áldozathibáztató címet adni egy ilyen írásnak?
  Ártalamas a célközönségnek, a könyvek megalkotóinak/kiadóinak és általában úgy az egész társadalomnak.

  Lehetne menteni és átfogalmazni..?

 • 2014.06.22 23:54:08annamanna

  [link]
  Ez is témába vágó könyv, szinte teljes egészében a bántalmazással foglalkozik, annak egy speciális életkorban megjelenő aspektusaival.

 • 2014.06.23 00:20:48Rock chick

  Miért a férfiak? Például ezért:[link] A 43. perc környéken a nyugdíjas bácsikák megmagyarázzák, hogy az nem is úgy volt és a minden csak azért történt, mert a nők kacérkodtak az orosz katonákkal. Azt hiszm , hogy ez annak a több, mint 250.000 megerőszakolt nőnek - azokat nem számoltuk, akiket a megbecstelenítés után megöltek - sovány vígasz. Egyszerűen dühítő, hogy most is csak a vinnyogás megy, szegény férfiak, benneteket nem véd meg senki??!! A tényeg bizony tények. TI férfiak öltétek meg azt a rengetek asszonyt, TI férfiak öltök és vertek ma is asszonyt-gyereket. Mégis, mit vártok,de tényleg?!

 • 2014.06.23 00:22:11Rock chick

  A tények...

 • 2014.06.23 03:52:12Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ Rock chick 2014.06.23 00:20:48

  "TI férfiak öltétek meg azt a rengetek asszonyt, TI férfiak öltök és vertek ma is asszonyt-gyereket."

  Szerencsere ez nem igaz, kulonosen manapsag, amikor TI feministak elertetek, hogy vegre nok is harcolhatnak, mar fizikai ero se kell hozza, csak megnyomsz egy gombot es elindul a raketa a dronrol.
  Ez tetszik a noknek, a szenvtelen, kezet be nem mocskolo, fizikai kontaktus es erokifejtes nelkuli gyilkolas, ebben mar szivesen reszt vesznek, jo penzert

  Nezz csak meg kepeket az Abu Ghraib bortonben tortent remtettekrol, a noi orok vittek a primet a kegyetlenkedesekben.

  Regen is a nok hajszoltak a ferfit haboruba a penzehsegukkel, meg hogy nem akartak dolgozni, csak a vagyonba beleulni.
  Jellemzoen azok a ferfiak lettek nagy humanista gondolkodok, filozofusok, feltalalok, felfedezok, tudosok, akik homoszexualiskent, remetekent vagy eppen MGTOW-kent hatat forditottak a noknek, megszabadultak a nyomastol es a nok vagyoni, anyagi igenyeinek kielegitese helyett azzal foglalkozhattak, amivel akartak. Nem haboruztak a nok anyagi vagyainak kielegitese erdekeben, hanem alkottak maganyosan.

 • 2014.06.23 11:05:07Keresztény szellemiségű luxuskurva

  Érdekes, én nem verek senkit, ennek megfelelően szarba se vesznek.

 • 2014.06.23 14:22:29wzs

  Nagyon jó lenne a címet akár utólag megváltoztatni, mert az ajánlott könyvek nagyon hasznosak, de a cím szembe megy a tartalommal!

 • 2014.06.23 19:35:28ubu1

  Érdekesnek indult a cikk, de ezen a ponton befejeztem az olvasást:
  "a szerző szerint az azért más, mert azt [kritizálást és szekálást] nem hatalmi pozícióból teszik [a nők], és ez hatalmas különbség."

  Lófaszt nem. Hatalmi pozíció alatt ugyanis nem csak a fizikai erőfölényt lehet érteni. A lakás, a gyerekelhelyezési gyakorlat egyenlőtlensége, az aszimmetrikusan bevitt vagyon igazságtalan újraelosztásának kockázata, az aszimmetrikus szeretet kihasználása épp úgy hatalmi pozíciót adhat, és ezekkel inkább a nők tudnak visszaélni. Mindezen felül egy egyenjogúságra törekvő (legalábbis azt hirdető) társadalomban igencsak aggályos olyan írással előrukkolni, ami eleve eldöntöttnek tekinti ezt a kérdést bármelyik irányba.

 • 2014.06.24 14:30:11Brian&Justinforever

  Hja, leginkább férfiak a családon belüli erőszakoskodók. Aki meg nem, az is. Pont most látom, pont az ellenkezőjét. Amikor a nő tartja terrorban az egész családot, mert őt "kikészítik", holott mindenki azt leste, hogy miben lehet segítségére a bolond szárcsának, aki a tervezett terhessége alatt ütötte-vágta a hasát. Aztán a férjét. Meg a lelki terror. És az összes bíróság mégis alkalmas anyának tartja, csak azért, mert NŐ. Apuka meg harcolászhat a gyerekért, a védőnő is úgy áll hozzá: "csak nem gondolja, hogy megkaphatja a gyereket?" Állati liberális vagyok, többnyire a nőknek adok igazat, és voltam már én is áldozata ilyen dolgoknak, de talán jó lenne, ha nem általánosítanánk, és megnéznénk egy másik perspektívát is. Például bántalmazott férfiaknak ki fog önsegítő könyvet írni? Hogy mikor mit tegyen, hogyan érvényesítse a jogait anélkül, hogy őstulkot csináljon belőle a társadalom? Vagy egyáltalán egy férfi hogyan kezelje a családon belüli erőszakot, ha ő az áldozat? Lássuk be, mi nők lelki terrorban verhetetlenek vagyunk (sajnos).

 • 2014.06.24 15:50:05hillman.

  az anyám rendszeresen terrorizálja a család vele még szoba állo tagjait.
  szinte minden pasiját megverte párszor.
  amikor a mostani férje el akarta hagyni, akkor tökön rugta, majd az összegörnyedö szerencsétlent fejberugta. utána még pár percig visitva rugdosta; mint ha öt bántanák.
  "tök jo" volt hallgatni a zokogo 50es vidéki macsot. aki persze nem tett feljelentést, de azota masszivan iszik.
  nekem mindig ez jut eszembe a családon belüli eröszakrol.(meg hogy ne állj szoba mama/papa kedvence növel)

 • 2014.06.24 18:27:25Almandin

  Szomorú, hogy a hozzászólók valamilyen férfi-nő szembeállítást hoznak ki a témából. Egymásra próbálnak tromfolni, miért a másik nem tagjai a bántalmazók.
  Pedig a valóságban bántalmazott emberek vannak, férfiak, nők egyaránt.
  Azt pedig nem tudom, hogy a felsorolt könyvek mennyire vannak áthatva feminista ideológiával, mert én csak egyet olvastam, Susan Forward művét. Abban nem találtam kifejezett férfihibáztatást, bántalmazó anyák és apák vegyesen szerepelnek benne, nem éreztem elfogultnak a művet. A többit nem olvastam, így nem tudok érdemben nyilatkozni róluk.
  Egy biztos: akik a nemi szembenállást és a másik nem hibáztatását hirdetik, nem mérik fel, mennyit ártanak az embereknek. A két nem tagjai harmóniában is élhetnek egymással, ha akarnák. Azért, mert vannak bántalmazó párkapcsolatok, még nem mind olyan.

 • 2014.06.25 02:00:57flamer

  Az írások címét (nem csak ezét, hanem úgy általában) nem a szerző adja, hanem a díványos szerkesztő. Olyanok is.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta