SZÜLŐSÉG

Vallomás: anya vagyok, füvet szívok

2014. április 8., kedd 10:35

Kiri Westby szabadúszó író, blogger, otthonlévő anyuka, és rendszeres marihuánafogyasztó. Az Egyesült Államokban, Colorado államban lakik, az USA egyik olyan államában, amely már legalizálta a rekreációs célú fűfogyasztást. Magyarul ez azt jelenti, nem tekintik büntetendőnek, ha valaki ahelyett, hogy este legurítana egy sört, inkább teker egyet magának.

Kiri saját bevallása szerint azért vállalta, hogy ő lesz az, aki előrukkol a farbával, mert ő már megteheti ezt anélkül, hogy attól kéne félnie, börtönbe kerül, vagy elveszik tőle a gyerekeit.

shutterstock 130547747
Fotó: Shutterstock

Mi nem tartunk itt, gyanítom, egy jó darabig nem is fogunk. De ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon ne élnének olyan szülők, akik esténként elszívnak egy-egy spanglit. Élnek ilyenek, sokan. Csak ők nem engedhetik meg maguknak, hogy felvessék ezt a kérdést. Pedig ez egy olyan téma, amiről érdemes és fontos lenne beszélni. Mert a gyerekeinket is meg kell tanítani arra, hogyan használják ésszel a szembejövő szereket, legyen az alkohol, fű, vagy dizájnerdrog. Mert szembe fognak jönni, ebben az egyben legalább biztosak lehetünk.

Átadjuk a szót Kiri Westby-nek:

"Erről nem lesz könnyű írni.

Először is, aggódom, hogy az olvasók meg fogják kérdőjelezni, jó szülő vagyok-e, és azért is, hogy készülhetek egy látogatásra a gyámügytől.

Másodszor pedig ott a családom, akik közül sokan nagyon jól ismernek, mások viszont abszolút sokkolónak találhatják ezt. És akkor még nem említettem a közvetlen családom, és persze a gyerekeimet, akiket szintén eltalálhatnak a szétrepülő repeszek.

Utolsósorban pedig ott a karrierem. Bár ez az írás csak az életem kis részéről szól, hatása lehet az egész szakmai utamra, és ez a hatás igen hosszútávú lehet.

Beszéljünk nyíltan: a füvet szívok kifejezés hatására az IQ-m egyből néhány pontot esett a fejekben. Annak ellenére, hogy meggyőző kutatások állítják, hogy a marihuána - szemben az alkohollal és a dohányzással - nem károsítja tartósan az agyműködést, mégis, a délután kettőkor mackónadrágban a kanapén chipsező, feltápászkodni képtelen alak képét hívja elő.

shutterstock 73549240
Fotó: Shutterstock

És egy picit azért is aggódom, hogy mostantól bárkivel kerülök is kapcsolatba, akár személyes okokból, akár szakmai ügyekben, mindenki azt kérdezi majd magától, vajon be vagyok-e éppen szívva.

De valakinek el kell kezdeni erről beszélni, és én sosem választottam a könnyebbik utat. (Ráadásul úgy gondolom, valakinek Coloradóból vagy Oregonból kell elkezdeni, hogy senki ne kerüljön börtönbe, vagy vegyék el a gyerekeit az őszinteségért.)

Úgyhogy hajrá, kimondom (bocs, anya!):

Itthonlévő anya vagyok, és füves vagyok.

(Azt mondják a barátaim, füvesnek lenni azt jelenti, hogy valaki heti három alkalomnál többször szív, ami azt jelenti, hogy vannak olyan hetek, amikor duplafüves vagyok)

Ezt leírni egyszerre felszabadító és rémisztő. De miért? Coloradóban lakom, ahol megengedett, hogy füvet vegyek, birtokoljak, és az otthonomban elszívjam. Egyszerűen beiktatok plusz egy állomást a szokásos köreimbe, és beugrom egy kis fűért a benzinkút és a bevásárlás között.

Úgyhogy, azok után, hogy a közelmúltban kiemelkedtünk a marihuána illegalitásából, akár mondhatom is, igazán ideje lenne fellibbenteni a fátylat a fű és az anyaság kapcsolatáról.

(Igen, tudom, hogy apák is szívnak füvet, de ez most nem róluk szól.)

Egyáltalán nem szokatlan, hogy amikor felszedjük a gyerekeket az iskolában, az anyukák megbeszélik az esti terveiket. "Ma este elmegyünk néhány barátommal, iszunk pár pohárral, gyere te is!" Vagy: "Amilyen rémes napom volt, alig várom, hogy végre otthon legyek, és megigyak egy-két pohár bort!" Vagy: "Ó anyám, jól esne egy pia később. Ráérsz?"

Olyan gyakran szeretném azt válaszolni, hogy "Tudod, az alkoholtól nem érzem magam túl jól, de mit szólnál, ha átjönnél, és szívnánk egy kis bio, gondosan termesztett Indica-t, amit épp most szereztem?" De nem merem.

shutterstock 77643604
Fotó: Shutterstock

(És most eszembe jutottak azok a konkrét anyák a lányom iskolájából, akik ezt elolvashatják, és rájönnek, miket gondolok, és el fognak ítélni ezért. Ahhh, tényleg megírom ezt?)

Boulderiként [Coloradói város] nyilván nem én vagyok az egyetlen anya, aki szokott szívni. Sőt, azt gondolom, valójában sokan vagyunk. Néha egymásra ismerünk, és ilyenkor suttogások és kacsintások testvérisége szövődik közöttünk, amit összefog az egyetértés és a társadalmi szégyen.

Ezzel ellentétben viszont az alkohol tökéletesen elfogadott módja annak, hogy az anyák egy hosszú nap után levezessék a munka és/vagy szülői lét fáradtságát és feszültségét. Legtöbben úgy nőttünk fel, hogy időnként láttuk anyáinkat inni, és minden fontosabb nevelésről szóló tévéműsorban szerepet kapnak anyák, akik alkoholt isznak (néha a vacsora mellé, amikor még "szolgálatban vannak", vagy lefektetés után, amikor aztán tényleg leereszthetnek végre). Ez normális, megszokott, mert anyának lenni nehéz, és mindannyiunkra ráfér egy kis lazítás időnként.

Na, akkor most gondoljunk a képzeletbeli anyukára, aki a vacsoraasztalnál rápippant, miközben az egész család ott van körülötte. A nézők fegyvert fognának, és a műsort azonnal levennék a képernyőről, mert károsan befolyásolja a gyerekeket.

De tényleg levennék?

Nagy rajongója vagyok a Szülőnek lenni sorozatnak. Múlt héten két nagykorú srácot mutattak, akik szuperbeszívva jelentek meg a családi vacsoránál. Húsz évvel ezelőtt, amikor én voltam tinédzser, ebből óriási családi balhé kerekedett volna, és a végső erkölcsi üzenet azt magyarázta volna el, miért rossz a fű, és hogyan teszi tönkre a családokat.

De az idők változnak. A múlt heti Szülőnek lenniben a srácokat lehordták, amiért ilyen állapotban jelentek meg a vacsoránál, de elég könnyedén vették, és nem is sokáig volt erről szó. Végül is, Kaliforniáról van szó, és a sorozatban szereplő szülők legnagyobb része szívott egyszer-kétszer az adások alatt. (valójában a marihuána orvosi alkalmazása hatalmas segítség volt egyiküknek, amikor a mellrákkal küzdött.)

A szülők a tévében leginkább azért nehezteltek, hogy a srácok rosszul választották ki, mikor szívjanak füvet, nem pedig azon, hogy szívtak. Ez az a finom lépés, melynek megtétele ránk, mint szülői generációra vár.

A lányom olyan világban nő föl, ahol a marihuána legális és elérhető. Mint az italboltok, előbb-utóbb fűboltok is lesznek minden harmadik utcasarkon. És úgy tűnik, csak idő kérdése a marihuána dekriminalizálása országszerte, és a gyerekeink legnagyobb része egy ilyen világban fog élni.

shutterstock 91743842
Fotó: Shutterstock

Szóval, hogyan reagálunk mi, odaadó és gyerekeink nevelésében aktívan részt vevő szülők a megváltozott valóságra?

Manapság, amikor a kislányom megkérdezi, beleihat-e apa sörébe, azt mondjuk: "nem, ez egy felnőtt ital, amitől te rosszul éreznéd magad", és ezt megérti. Ezek a szabályok. Ugyanúgy, ahogy megtanítottuk neki, hogy a hősugárzóval megégetheti magát, és hogy a mosogató alatti tisztítószerekhez szigorúan tilos hozzányúlni.

Úgy döntöttünk, eldugjuk a füvet, ugyanúgy, ahogy a szüleim is tették, sötétedés után sunyin kiosontak beszívni, félve attól, mit fognak mondani mások. De ezzel körülbelül 10 éves korunkig tudtak megvezetni minket a bátyámmal, ekkorról származik az első emlékem arról, hogy füvet találtam. Innentől ez hamar izgalmas kincskereséssé vált, amitől csak még vonzóbb lett az egész. Gyerekkoromban a fű illegális volt, tabu, de majdnem mindenkinek az anyja vagy apja dugdosott belőle valamennyit az alsóneműs fiókjában. (És ezt biztosan állíthatom, miután évekig voltam bébiszitter tiniként.)

Szóval, saját tapasztalatomból tudom, hogy ha dugdosom, és nem vagyok hajlandó beszélni róla, csak vágyaik tárgyává teszem. Ha viszont nyíltan előttük csinálom, annak ellenére felelőtlen szülőnek érezném magam, hogy legális - teljesen mindegy, milyen alternatív gyerekkorom volt, Nancy Reagen feje bukkan fel a gondolataimban, ahogy azt mondja: "Csak mondj nemet" meg, hogy "Kapudrog!". Ha hazudok a lányomnak arról, hogy magam is szívok, akkor hipokrita leszek, akiben nem lehet megbízni. Márpedig, jönni fog a tinédzserkor, amin át kell még jutnunk.

Kell lennie egy egészséges középútnak. Ahogy nem ellenezzük a konyhakések létezését, csak azért, mert le lehet vágni velük valaki ujját, nem állíthatjuk meg a folyamatot, ahogy a fű visszatér a hétköznapokba. El kell fogadnunk, hogy a marihuána visszatér a sötét sikátorokból az otthonainkba, közvetlenül a viszkisüveg és a fájdalomcsillapító mellé, és ennek megfelelően kell felkészítenünk a gyerekeinket is.

Az egyetlen általam ismert módszer a teljes őszinteség a gyerekekkel és saját magammal is. A szégyenkezés és a titkolózás  még több szégyenkezést és titkolózást szül. És abból, amit láttam, az következik, hogy nem fognak nekünk elmondani dolgokat, ha elveszítjük a gyerekeink bizalmát, ami pedig oda vezethet, hogy bajuk esik valamilyen szertől. Minden szertől lehet bajuk, ha túl sokat használják, és ez a legfontosabb lecke, amit meg kell nekik tanítani. Nem tagadhatjuk le, hogy szívunk, de közvetíthetjük az ezzel kapcsolatos elveinket, és így mutathatunk nekik példát az egészséges döntéseinkről. És ahhoz, hogy ezt tegyük, el kell kezdeni beszélni erről.

Szóval, Maya, amikor elég idős leszel ahhoz, hogy ezt elolvasd, szeretném, hogy tudd, szoktam szívni. De odafigyelek rá, hogy mennyit, mikor és hol, és a te biztonságod és egészséged mindig elsődleges szempont, mint ahogy az alkohollal kapcsolatban is így van ez. Megígérem, ahogy nagykorú leszel, megtanítalak majd ugyanerre minden legális szerrel kapcsolatban, hogy értékeld az egészséged és a hosszú életet. Eközben a világot az erő és az őszinteség felé vezetjük a szégyenkezés és titkolózás helyett.

Hát, ez volt az én nagy vallomásom.

Azok után, hogy összeszedtem a bátorságomat ezt leírni, összeszedik-e önök is a kommenteléshez? Olyan szülő, aki szintén szokott szívni? Vagy úgy gondolja, le kellene engem tartóztatni? Szeretnek még? (Ez a kérdés mindenek fölött az anyósomnak szól.)

Őszinte hívük: Kiri Westby"

Eddig tartott a vallomás. A hazai helyzet még annyival bonyolultabb, hogy hiába lenne valaki híve az őszinteségnek - pont azért, hogy hiteles maradjon a gyerek szemében, és segítsen neki megtanulni a felelős, tudatos használatot (legyen szó akár alkoholról, akár fűről), - illegális tevékenységről van szó, ami nem könnyíti meg a normális viszonyulást. Elvégre senki sem szeretné, hogy Sárika azt mesélje az oviban/iskolában, hogy anyukája rendszeresen szív otthon, és a bugyijai között tartja a füvet, kicsi piros szelencében.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.08 11:24:48gázgyár

  Vallomás: anya vagyok, porszívózok

 • 2014.04.08 11:49:13Baloldali érték

  Végre megvolt a mai kannabiszpropaganda is.
  Most irány írni egy cikket a coloradói rasszista anyukákról, biztos vannak olyanok is.

 • 2014.04.08 12:27:41tónibácsi

  Sajnálatra méltó...

 • 2014.04.08 12:36:01Csigalány

  Nem hiszem, hogy bármivel is rosszabb lenne ez, mint esténként legurítani egy üveg bort.
  Mint mindenben, ebben a mértékletesség a mérvadó.

 • 2014.04.08 12:46:30belekotyogok

  Csigalány: Bár alapvetően a fű legalizálása mellett vagyok, de most azért kicsit máshogy gondolom, és igazad van, a mértékletesség a fontos. Amíg egy pohár bort elkortyolgatsz, sem berúgva, sem módosult tudatállapotba nem kerülsz, esetleg az íze miatt iszod, vagy mert jól esik pl a vacsorához, addig a füvet kizárólag a hatásai miatt szívja az ember.
  Az comingoutos hölgy saját bevallása szerint ("Azt mondják a barátaim, füvesnek lenni azt jelenti, hogy valaki heti három alkalomnál többször szív, ami azt jelenti, hogy vannak olyan hetek, amikor duplafüves vagyok") elég komolyan csapatja, ez pedig alkoholban számolva elég durva mennyiség. (Tudom, hogy nem lehet átváltani. :))

 • 2014.04.08 12:48:21eino.

  Nem érzem magam elmaradottnak attól, hogy még inni sem iszom, ha otthon van a gyerek. (Ha nincs, az esetek 99%-ban akkor sem, de ez nem annyira érdekes a lényeg szempontjából) Mert mi van, ha történik valami? Mint ahogyan nem egyszer történt is. Kórház, ügyelet, éjszaka gyógyszertár és még mi minden. Azért jó, ha mindig észnél van az ember.
  Másrészt nem akarok még én is arra erősíteni, hogy természetes a tudatmódosítás. Mert nem az.

 • 2014.04.08 12:56:15R2D2 & C3PO

  Szerintem gáz. A módosult tudatállapot miatt.
  Bort sem iszok...

  És mivel már bő két éve nem ittam alkoholt, én pont azon gondolkozom, hogy nem is fogok. Egyszerűen nem vágyom a részegség legenyhébb formájára sem, nem kívánom.
  És szerintem nagyon-nagyon sok az alkoholista itthon...

 • 2014.04.08 13:00:55Orbán a magyar nép ópiuma!

  Eléggé visszataszító.

 • 2014.04.08 13:07:04becsoccsent

  szerintem meg a kommentelok 90%-val siman elbeszelgetnek, es egyikojuk se venne eszre, hogy be vagyok tepve.

  ne legyunk mar alszentek, nem csak fel g-s / g-s cigik vannak, es ne legyunk mar alszentek, hogy olyanrol beszelunk, amihez nem ertunk... atvaltani a fuvet alkoholra... hu, van olyan, aki elsziv par grammot is havonta, uristen, uristen!

  borzaszto, tenyleg, fu, huha, a hanyatlo nyugat opiuma, lol...

 • 2014.04.08 13:58:46GHJUKI

  Most, hogy nyert a Fityisz, ennek a cikknek távolrül sincs semmi relevanciája, sem aktualitása. Hol vagyunk mi a legalizációtól?? Aki nem csak pálinkával akarja csapatmni magát annak el kell mennie ebből az orsuágból, mint sokan tették, mert itt ha halálra iszod magad az a pálya és az is marad még min. 4 évig.

 • 2014.04.08 14:04:37GHJUKI

  Az alkoholnak van halálos dózisa (lsd Végső állomás L. A:), a fúnek nincs. Sőt az alkohol elvonási tüneteibe bele is lehet halni, a fűnek meg nincs elvonási tünete. Ezért nem lehet egy lapon említeni. az sajnálatos, hogy az alkohol ennyi ember életében napi szinten jelen van, egy füves cigire meg fújjolnak és ördögtől valónak tartják. Ez az igazi népbutítás!

 • 2014.04.08 14:46:49Augustin

  Legurítani egy üveg bort, pálinkázni...érdekes, hogy a füves anyuka mellett érvelők el sem tudják képzelni, hogy mi ezt sem csináljuk. Ha egy gyerekért vagyunk felelősek, nem tudatmósosítunk és pont. Szüksége van ránk. Nem is gyújtunk rá, mert példakép vagyunk...stb.

 • 2014.04.08 15:11:39eino.

  Ennyire kevés szeretetet kaptak/kapnak az emberek, hogy muszáj valamivel az agyukat ellebbenteni? EZÉRT lelépni az országból?Persze lehet úgy magyarázni, hogy az ép egészség miatt... :DDD A füvezés, ivás helyett rengeteg jó dolgot lehet csinálni, és nem kerül többe, mint ezek. A szülők mértéktelen önzése látszik amúgy a gyerekeken, akkor is, ha a tárgyak terén mindenük megvan.

 • 2014.04.08 17:11:12ledo76

  Nem az a lényeg, hogy fű vagy alkohol, mert az tényleg mindegy, hanem, hogy kisgyerek mellett nem kell és szabad tudatmódosítani. Aki ezt nem érti meg, ott alapjaiban vannak gondok.
  Ha néha elmegyek a feleségemmel vagy a barátaimmal szórakozni az más, persze szülőként ott sem kell öntudatlanra inni/füvezni magad.

 • 2014.04.08 19:12:49Lady.Bird

  (bocs, a cikk egy félmondatába szólok bele: amíg kicsi a gyerek, addig a mosogató alatt ne legyen elérhető neki a károsnak minősülő tisztítószer - olyan nincs, hogy azt mondod neki, hogy szigorúan tilos, és azt ő biztosan be is tartja - nagyobb iskolás már megérti, de 5-6 éves korig egyszerűen ne férhessen hozzá...)

 • 2014.04.09 01:14:49dukeekud

  "hogy meggyőző kutatások állítják, hogy a marihuána - szemben az alkohollal és a dohányzással - nem károsítja tartósan az agyműködést "

  Egy nagy loszart nem. Altalanosan ismert, hogy visszafordithatatlan szellemi es erzelmi leepulest okoz. Azok a tinik, akik mostansag egy buli utan szorakozasbol halalra vernek egy hajlektalant az erdoben, azok pont azert teszik, mert par ev alatt erzeketlen pszihopatava valnak az anyagtol.
  Az pedig, hogy mar van egy, tarsadalmilag elfogadott tudatmodosito szer, az kurvara nem igazolja, hogy akkor vezessunk be megegyet. Mikor az alkoholt is legjobb lenne betiltani, meg akkor is ha vannak akik kepesek mertekkel fogyasztani.

 • 2014.04.09 08:37:35belekotyogok

  becsoccsent: hát persze, a zugivó is azt hiszi, hogy senki se veszi észre rajta, ha ivott... Lehet, hogy egy távoli ismerős, futtában váltott két mondat után valóban nem - vagy csak nem teszi szóvá, de közeli ismerős igen. (Vagy ha ő sem, akkor talán kicsit sokat szívsz, ha az az alapállapot...)
  Engem nem zavar, ha néha teker egyet magának valaki, de elég gáz, ha rendszeresen és a gyerek mellett.

 • 2014.04.09 09:11:23plasztikcsirke

  Bakker, gyerek mellett ne piáljon meg ne szívjon már senki. Mi van, ha történik valami a gyerekkel, anyuka meg nem tud rajta segíteni, mert épp szétcsapott aggyal vagy bepiálva fekszik a kanapén (mert az anyaság fárasztó és neki ennyi jár egy ilyen fárasztó nap után) és nemhogy kocsiba nem tud ülni, de annyira sincs magánál, h felfogja, baj történt, mentő kéne.

  Szerintem az a felnőtt, aki már egy másik emberért felelős, egyszerűen nem engedheti ezt meg magának.

  Lehet, h lesznek olyanok, akik azt mondják, h de nem merevrészegre issza magát meg csak kicsit szív, meg se látszik rajta.
  Most felmerült bennem a kérdés, h a füvező anyuka vajon mit szólna, ha az oviban a gyerekére kicsit beszívott gondozónő vigyázna az udvaron, vagy a szalonspicces óvónéni vinné őket buszos kirándulásra.

 • 2014.04.09 09:43:58GHJUKI

  dukeekud: kétlem, hogy a rendszeres füvezéstől vernék halálra a tinik az erdőben a hajléktalant. Ez egy oltári nagy baromság. Tény, hogy a tinik ne füvezzenek, ez a szülők felelőssége, hogy ügyeljenek rájuk (akik bár józanok de ezt mégsem tudják kivédeni).

  Akik viszont az erdőben hajláktalanokat vernek azok nem a békés fű fogyasztók, hanem azok a barmok akik hígítóval meg dizájner drogokkal élnek, melyek ára a fűhöz képest elenyésző. Tehát nem kellene az összes drogot egy kapal alá venni.

 • 2014.04.09 09:49:36GHJUKI

  Ez a cikk is egy oltári nagy baromság abban az országban ahol 2 év börtön jár egyetlen joint-ért. Talán pozitív irányba változik annak a valakinek az élete, hogy 2 évre bekasznizzák egy füves cigiért? És az adóforintokon történő tartása, miközben kivonjuk őt a társadalmoból, a népnek is nagyon hasznos. De a leghasznosabb ez a buta poszt.

 • 2014.04.09 11:42:59üveges csirkeszem

  Csigalány
  Valami nagyon nincs a helyén nálad.
  1. a fű jelenleg Magyarországon (és még sok más országban is) ILLEGÁLIS.
  2. a bor (alkohol) nem az.

  Ergo: aki füvet szív ILLEGÁLIS dolgot művel, ha elkapják, BÖRTÖNBÜNTETÉST is kiszabhatnak érte, az pedig a minimum, hogy a gyámhatóság "azonnal" (szigetszentmiklósi eset óta ebben nem vagyok biztos, de a tegyük fel, hogy mégis így van) elveszi a gyerekeket.
  Ha a gyerekek egyszer bekerülnek az állami rendszerbe, idegenekhez (nevelőszülőkhöz) is kerülhetnek és nehezen kaphatja vissza az anya őket, főleg drogozás után. Hiába mondják hogy a fű nem drog. A bíróságok és a gyámhivatal szemében az.

  Szóval ezt kockáztatja az aki nem bír magával.

 • 2014.04.09 14:35:23Manbeast

  Má nem azért, de itt akik a fű ellen ágálnak, hol a faszomban élnek? A középkorban? Elárulom kedves ellenzök, hogy hozzátok nagyon közelálló tisztes családapák és anyák tekernek esténként egy spanglit és nevelnek gyereket, járnak dolgozni.

 • 2014.04.09 16:45:22nál

  @üveges csirkeszem,
  Ez így van.
  A fenti poszt, függetlenül attól, hogy átültethető-e vagy sem a jelenlegi magyar helyzetre, inkább azt kérdezi: jól van ez így?

 • 2014.04.09 16:57:39kunzoo

  Igen, ma Magyarországon nevelhetnek gyereket alkoholista szülők, de egy spanglit elszívni illegális. És milyen jó, hogy olyan országban élünk, ahol mindenki felelősségteljesen fogyaszt alkoholt és csak egy pohár bort gurít le esténként :P Nevetséges képmutatás...

 • 2014.04.11 12:27:47Haloperidol

  @nal
  Jol van ez igy?

  Nem, kurvara nincsen jol. szerintem nincsen jol az sem, hogyha egy anya estenkent legurit par pohar bort. Es az sincsen jol, ha hetente 3-6x betep estenkent.
  Egyszeruen semmifele fuggoseg nem jo.
  Marpedig senki ne mondja azt, hogyha valaki minden este iszik es/vagy minden este fuvezik, az nem fuggoseg valamilyen szinten.

 • 2014.04.14 22:50:23FoglaltNick

  Amszterdamban élek...elvileg bármikor leugorhatnék egy spangliért a helyi "trafikba" (haha), de nem akarok tudatmódosítani ha itthon alszanak a gyerekek.
  Amúgy azt vettem észre, hogy az értelmiség körében itt kimondottan ciki, ha pl a munkahelyeden rájönnek hogy szoktál szívni. Olyan mintha esténként pálinkáznál... De lehet h ez csak az én területemen igaz :)

 • 2014.08.08 17:53:20vkanya

  Aki életében nem csinálta az nem tudhatja milyen!!Az ital 10000szer rosszabb mint a fű!!Sokan azért fujognak mert a családjuk barátjuk férjük stb...is fujjog a szive mélyén kiváncsi rá miylen lehet...nekem is van gyermekem ,bár én nem szooktam szivni...de igen. lehet hogy egyszer azt mondom( fürcsi, evés,alvás után) hogy szivem kimegyek egy CIGIRE aztán alszok egy jót.mindenképp csak ha ithon van ő is.. ha holnaptól legalizálnák, RENGETEG embernek megváltozna a véleménye 1-2 hónap alatt.. ebben biztos vagyok.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta