SZÜLŐSÉG

Szoptatni márpedig mindenki tud!

2012. december 30., vasárnap 12:00

Ez a mondat két évig kísértett, miután ezt olvastam az összes fórumokon, hallottam a védőnőtől, és mindezek tetejébe azt láttam magam körül, hogy szoptatni márpedig tényleg mindeki tud – kivéve engem. Aztán a második gyereknél kiderült, hogy még ha tud is mindenki szoptatni, nem minden kisbaba képes rendesen szopni.

stockfresh 1433366 suckling-baby sizeM

De kezdjük az elején, ott, hogy megszületett az  első gyerekem, én lelkileg a lila ködben, ráhangolódva, átadtam magam az anyaságnak,  meg az összes ősizéknek, eszembe nem jutott, hogy a szoptatás az mondjuk nem magától értetődő, hogy én majd ráteszem a mellemre, ő meg eszik, kész.

Bababarát kórházban szültem, az első két órát együtt töltöttük, amit a lányom végig is szopott lelkesen, én meg dagadtam a büszkeségtől, hogy milyen ügyes. Aztán jött a rooming-in, a gyerek velem egész nap, én minden második nyikkanásra mellre tettem (nehogy elkényeztetődjön), így is kb. másfél óránként szopott. A harmadik nap reggelén úgy nézett ki a mellbimbóm, mintha piranhákkal teli akváriumba lógattam volna, az érzés is nagyjából hasonló volt – a kórházban rendelkezésre álló szoptatási tanácsadó szerint a gyerek technikája jó volt, szépen igyekezett, az én mellbimbóm volt érzékenyebb az átlagnál. A harmadik nap estéjére már sírva sem tudtam szoptatni, annyira fájt és vérzett, jött a bimbóvédő.

Aztán hazajöttünk a kórházból, lassan a gátsebem is engedett ülni, de a gyerek csak nem tudott rendesen szopni. A tejem belövellt, azzal nem volt gond, de nem ment az ülve szoptatás sehogy. A gyerek feje minden pozícióban csak gurult erre-arra a karomon, hiába párna, meg hónalj-tartás, én csak ültem izzadva, ő ordított az éhségtől, míg végül vissza nem kullogtunk az ágyba, fekve kajálni. Órákat gondolkodtam azon, vajon a többi nő hogyan szoptat harmadik kéz nélkül – szemmel láthatóan arra lett volna szükségem, hogy a lányom fejét is a megfelelő pózban tartsam.

stockfresh 21322 breastfeeding sizeM

A végén feladtam, fekve szoptattam, és kész. Kérdezgettem a védőnőt, gyerekorvost, rendben van ez így, de csak legyintettek rám, rendben, persze, próbálkozni kell, majd belejön.

Csakhogy a tej a 3 hét után kezdett fogyni, és hiába volt fejés, tea, kapszula, alkoholmentes sör meg túrós tészta, vissza nem jött soha. Három napig hallgattam, ahogy a lányom ordít az éhségtől, aztán kiváltottuk a tápszert, és a maximum, amit elértem, hogy még egy pár hétig anyatejet is kapott mellé.

Aztán úgy három hónaposan ő is feladta, meg nekem sem volt kedvem a cirkuszhoz, amivel minden etetés járt – tápszeres gyerek lett, hál'istennek atom immunrendszerrel, jó étvéggyal, és el sem hízott tőle.

Persze hónapokig szaranyának éreztem magam, aki annyira béna, hogy még szoptatni se tud, pedig hát ugye szoptatni mindenki tud, csak akarni kell. Miután kikavarodtunk abból a pár hónapból, többször is felmerült bennem, hogy nem próbálkoztam eléggé.

Aztán olyan féléves korában kiderült a gyerekről, hogy hypotón (ez az izmok túlzott lazaságát jelenti, ami miatt azok nem elég erősek). A dévényes gyógytornászunk első öt kérdése között szerepelt, hogy voltak gondjaink a szoptatással. Mint kiderült, a gyereknek sem a hát-nyaki tartóizmai, sem az arcában az izmok nem voltak elég erősek ahhoz, hogy normálisan szopjon – ezért gurult el a feje folyton, és ezért is ment el a tejem, mert nem tudott elég erősen szopni a mell stimulációjához (meg mert halálra idegeskedtem magam, nyilván).

A másodikat várva már nem voltak illúzióim, vettünk neki egy cumisüveg-szettet, és fel voltam készülve, hogy tápszer lesz a vége. Az esélytelenek nyugalmával kezdtem bele a szoptatásba a kórházban. Viszont hamar kiderült, hogy itt most nem lehet széplelkűsködni, a fiam az első két napot végigordította, amíg be nem lövellt a tej, muszáj volt óránként mellre tenni, különben időnként megjelent egy szigorú csecsemősnőver az ajtóban, hogy miért nem adok neki cicit, ha egyszer éhes. Ráadásul a gyerek be is sárgult, és a fejünk felett lógott egy kórházban töltött plusz hétvége, úgyhogy tényleg egyfolytában szoptattam, várva, hogy mikor kezd vérezni a mellbimbóm. De nem kezdett. A tej belövellt, annyira, hogy már a kórházban el kellett kezdenem fejni, a gyerek egyfolytában szopott, ügyesen, fejet tartva.

Amikor hazaértünk a kórházból egy merőben új problémával kellett szembenéznem: ugyanis elöntött minket a tej, napi fél litert tettem a fagyasztóba, és muszáj volt minden szoptatás előtt fejnem, hogy a gyerek egyáltalán enni tudjon, és ne csak lepattanjon a gumilabdaként feszülő mellemről. Azóta szépen összehangolódott a rendszer, és szoptatok, ő pedig eszik-alszik.

A tanulság tehát csak annyi, hogy nem mindig szaranya az, aki nem tud szoptani, és, ha nincs elég tapasztalt, odafigyelő védőnő, gyerekorvos a környéken, sokszor ki sem derül, hogy mi a baj. Ha a lila köd engedi, az önmarcangolás helyett érdemes más perspektívából vizsgálni a helyzetet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.30 12:10:29Mrs. Minimalac

  Jaj, honnan jön ez a verseny, hogy az ember nőiségéről mond valamit, hogy 1. tud-e hüvelyi úton szülni 2. szoptat-e (ha igen, a győztesek között legnagyobb nyertes, aki jóóó sokáig)... Szerintem a nő lehet igazi nő szoptatás nélkül is, sőt, gyerek nélkül is. Ez kb olyan, mint mikor a férfiasságot a péniszmérethez kötjük. Mintha testi funkciókból állnánk, oszt jónapot, ennyi az ember. Sztem az, hogy hogy viselkedünk egymással, alkotunk-e valami értelmeset az életben, hasznára vagyunk-e másoknak, fontosabb dolgok.

 • 2012.12.30 12:28:48Sadist

  Mrs. Minimalac 2012.12.30 12:10:29

  Nők. A dráma a lételemük.

 • 2012.12.30 12:44:26Mrs. Minimalac

  Végül is igen, lehet, hogy már maga a kérdésfeltevés hülyeség, hogy ki az igazi nő/férfi. De a szoptatás kapcsán így szokott felmerülni, azért ezzel kapcsolatban írtam. Amúgy én sem hiszem, hogy különböznének nők és férfiak abban, mikor érezhetik értelmesnek az életüket, sikeresnek magukat.

 • 2012.12.30 13:05:14Helyszíni zsemle

  Jellemző, csak egy nő tud ekkora problémát csinálni, egy faék egyszerűségű dologból.
  Egy igazi FÉRFI, az csak úgy lazán a cigiszünetben megoldaná a dolgot, sirás rivás nélkül.

 • 2012.12.30 13:46:51sparhelt

  Tapasztalataim szerint a szoptatásból a nők között alakul ki az anyaságteljesítményverseny a szoptatás kapcsán, onnan kezdve, hogy szoptat-e egyáltalán, mennyi teje van, meddig szoptat és így tovább, mert ekkor aki egyáltalán és többet és hosszabban szoptat, az az anyább, így az a nőbb. Talán veszni látják a nőiségüket és ezzel kompenzálnak? A nőiség - ha van és nem mindig van, ahogy férfiség sem - az mindig az marad, kortól, anyaságtól függetlenül.

 • 2012.12.30 14:13:01csib

  Helyszíni zsemle
  Szerencsére egy igazi férfit leginkább olyan problémákkal állít szembe a sors, amit egy cigiszünetben meg lehet oldani - nevezetesen, hogy tartsa el a családját - ez még a szoptatásnál is egyszerűbb. Mert vadászni, halászni kell, ételt hazavinni, egy feladat, ennyi.. minden más a nő dolga - elkészíteni az ételt, gyereket etetni, nevelni, barlangot őrizni.

 • 2012.12.30 15:01:47Androsz

  "A tanulság tehát csak annyi, hogy nem mindig szaranya az, aki nem tud szoptani"

  Ezért a tanulságért valóban érdemes volt ezt a történetet leírni. Én férfiként – a problémától eléggé elzártan – azt gondoltam, hogy az éhes baba alig várja, hogy szophasson, és elég csak megkínálni, máris kap az alkalmon, mindenek felett. Hiszen az ösztönnek az a dolga, hogy működjön. Nem gondolnám, hogy ennek milyen furcsa és rejtélyes akadályai is lehetnek. És kiérdemelted az elismerést, hogy nem adtad fel, tudva, hogy a babád pótolhatatlant vesztene.

 • 2012.12.30 16:00:22csib

  Androsz,
  "az éhes baba alig várja, hogy szophasson, és elég csak megkínálni, máris kap az alkalmon"

  Persze.
  Nekem anno azt mondta valaki, ne izguljak, szülni a sünök is tudnak :)

 • 2012.12.30 18:54:37Infomaker

  Férfiként hozzászólnék (5 hónapos a fiam)

  1.: Az elegendő tej feltétele, hogy az anya rendesen igyon. napi 2-3 litert, de inkább 3at. (tessék összeszámolni)
  2.: semmi baj a fekve szoptatással, ha így megy, akkor így megy. (vagy szoptatóspárna a kanapén, az is jó, és nem kell 3 kéz)
  3.: 6 hónapos korig egy gyereket nem lehet elkényeztetni.

 • 2012.12.30 20:31:11Roephy

  nekem mindig elmegy a kedvem a szüléstől az ilyen cikkek olvasása után... de sztem direkt csinálják ezt... írnak egy kurva hosszú cikket mindenféle lényegtelen dologra kitérve, közben meg a mondanivalót egy mondatban meg lehetett volna fogalmazni: " Nem tudtam rendesen szoptatni a gyerekemet, és később kiderült, hogy azért mert nem voltak elég fejlett izmai hozzá." Ennyi! Ezen kívül kurvára nem érdekel a gátsebe meg hasnolók... -.-

 • 2012.12.30 20:48:27fizetekmegegysort

  Első kisangyalként szopizott, egy évig, mintaszerűen. Magától hagyta abba. Második tojt minden okosságra, nem volt mintaszerű, csak cumisüvegből fogadta el, a cici nem érdekelte. Pedig mindent ugyanúgy csináltam. A két gyerek volt ennyire különböző. Fél év állandó fejés után ketteske tápszeres lett. Köszönjük, jól van. Hármaskát várva legkevésbé sem érdekel, hogy mi hogyan lesz. Pont úgy lesz jó, ahogy sikerül.
  Ugyanakkor megértem az anyákat, akik ebből stresszt gyártanak maguknak. Egyrészt olyan ez mint a foci - kis hazánkban mindenki ért hozzá, és mindenki jobban tudja, hogyan kéne jól csinálni, mint maga az anya. Elég erős, határozott egyèniségek tudnak csak vállat rántani erre a nyomásra, a többség bizony szaranyának érzi magát, ha nem megy minden simán.

 • 2012.12.30 20:49:07pocokpocok

  lehet, hogy minden nő tud szoptatni, de nem minden kisbaba tud helyesen szopni:
  konkrétan az enyém lusta volt, és véres anyatejig sebezte fel a csárdát, mire rájöttem, hogy addig nem adjuk, még szép nagyra nem nyitja a száját, különben a szájpadlása szépen lehorzsol mindent.
  a férfiaknak meg üzenném, akik azt hiszik, ez semmi, ha volt negatív orális élményük, dobják meg vagy 10-zel,napi min. 8 alkalommal, mert az ember akkor is erőlteti, ha a baba fájdalmat okoz, mert az anyatej a legjobb táplálék.
  jah, és a szült osztályon csak annyit csinálnak, hogy összenyomják a 2-őt, és kis kezét csókoltatom.

 • 2012.12.30 21:12:10sony

  Szaranyaság azon parázni, hogy megfelelünk-e a közvélekedésnek vagy sem. Nem a szoptatási tanácsadók felelősek ezért, hanem a kis megalkuvó szolgalelkünk, ami azt sugallja: legyél pont olyan, mint mindenki más, mert ha nem így van, akkor rosszabb vagy. Pedig nem így van, más vagy, nem rosszabb, nem kakukktojás, hanem különleges. Ha mi nem így gondoljuk, a gyerek is le fogja venni, hogy a másság rossz, a hasonlítás fontos, a szabadság ennek megfelelően nem létező fogalom. És ez a szaranyaság, mert ebben felnőni kökemény agyvasalás (bár, kétségtelenül, kockának lenni biztosabb életpálya, mint kockázatos egyéniségnek ;) ).
  Ébresztő! A 21. században vagyunk! Ezen nyavalyogni... ugyanmár! Akkora a világ, hogy bárki, bármilyen kilengéssel megtalálhatja a falkáját, és az, hogy a szoptatásod így alakult, nem tragikus, és nem egyedülálló.

 • 2012.12.30 21:37:24cseresznyém

  Szerintem ezt az egész rossz anya vagyok dolgot félreértik az emberek. Nem arról van szó, hogy az egyik szoptat attól jobb ember a másik meg nem...és ki mitől érzi magát nőnek.. Itt szerintem inkább arról van szó (természetesen amellett, hogy az anyatej egy igen csodás dolog), hogy sokan szeretnének szoptatni mert ez egy elég intim pillanat anya és gyerek között.
  Attól pl. hogy a barátnőm 6 hét után feladta -mert nem volt kedve a cirkuszra- nálam nem kevesebb a szememben, mint én, aki a két hónapos gyerekét szoptatja. Nem hiszem, hogy jobb vagyok nála, bár elmondhatom, igen, nekem vannak véres melleim, és igen, nekem vannak fájdalmaim, és mindezek után rendületlenül szoptatok. De ettől nem vagyok jobb anya.
  Persze én is szarul érezném magam, ha nem menne. És nem azért, mert nem kapna enni (van már bébitáp), hanem mert kihagynám azokat a pillanatokat, amikor látom azt a kielégült arcot amikor szopik, ahogy nyögdécsel és ahogy érzem a hozzámsimuló kis testét. Szerintem inkább ennek hiánya miatt érzi magát sok nő rosszul és nem azért ,mert ő nem képes úgy csinálni, mint anyáink annó!

 • 2012.12.30 21:46:56De gustibusaut bene, aut nihil

  nemi szerep....

 • 2012.12.30 21:46:56De gustibusaut bene, aut nihil

  nemi szerep....

 • 2012.12.30 21:54:52blahalujza

  a szaranyaság elég szélsőséges kifejezés, nem kell idáig elmenni. önmagában az, hogy elhisszük, hogy az anyatej jobb, mint a tápszer, elég ahhoz, hogy lényegében minden ébren töltött percben azon kattogjon az ember, hogy meddig kell (érdemes, szabad) kínlódni. közvetlenül szülés után azonnal a nyakába kapja a peches emberlánya azt a felelősséget, hogy eldöntse, mikor adja fel.
  és ha egy konkrét témában keresed a segítséget mindenfelé, akkor nagyon hamar eltörpül a többi millió dolog, amit egy baba körül lehet jól meg kevésbé jól csinálni. én akkor döntöttem a tápszer-desszert mellett, mikor ezt vettem észre magamon. (aztán a gyerekem pár hónap alatt megtanult szopni, és leszokott a cumisüvegről, de hogy ez is lehet a végkifejlet, arról álmodni se mertem.)

 • 2012.12.30 23:02:50csib

  cseresznyém

  Hidd el, hogy csak azért hiszed, hogy a szoptatás olyan felemelő anya-gyerek kapcsolat, mert neked könnyen megy. Ha nem menne, te sem a lelki táplálékot látnád benne, hanem a napi küzdelmet és nem értenéd, hogy mi köze mindennek az intimitáshoz.

 • 2012.12.30 23:27:22sony

  blahalujza: Képzeld csak el, amikor az őseink szenvedtek ugyanezzel, tudva, hogyha nem sikerül, akkor a gyerek halott. Nagyon jó dolgunk van, hogy szinte tét nélküli a dolog, mert a gyerek nem fog éhen halni, nem kakál majd véreset a tehéntej/gabona kombótól. Ha nem sikerül, ott az egészen kiváló tápszer.

  Manapság erre a hmm.. problémára ez a legmegfelelőbb válasz: Ez legyen a legnagyobb gondod ebben az életben!

  Kicsit modernebbül:
  [link]

 • 2012.12.30 23:45:49miss berger

  Sztem aki nem erti, mirol szol ez a bejegyzes, annak nem voltak igazan gondjai a szoptatassal. Az en fiam is ket honapos, es az elejen bizony vert izzadtam (o ugyes volt, az en mellem birta nehezen), minden nap sirtam, es nem csak a fajdalomtol. Hiaba tudod, hogy van tapszer, akkor is oriasi a felelosseg rajtad, legalabbis en ugy ereztem. Angliaban elek, itt kesz tudomany a szoptatas, kulon tanacsado van mindenki mellett, akit akarmikor felhivhatsz, ki is jon, megnezi, mit hogyan csinalsz, ha akarod, stb... Nagyon tamogato mindenki, megis teljesen racsavarodtam en is a "van-e tej, mennyi van, hogyan legyen tobb" kerdeskorre. Szoval en ertem es megertem, es orulok, hogy a masodik babaval konnyebben ment, es annak is, hogy az elsovel is jol vegzodott a tortenet.
  Egyebkent, valaki itt irta, hogy 3 litert kell inni, nem kell, marhasag, nem lesz tobb tejed tole. Vagy a mennyiseg lehet, h tobb lesz, de a minosege romlik. Enni is kb mindegy, hogy mit eszel, a gyerek szempotjabol, ugyanis a rendszer ot reszesiti elonyben, es ami kell, elvonja az anya szervezetetol. Vagyis azert kell odafigyelni a taplalkozasra, hogy pl ne tunjon el a kalcium a csontjaidbol...
  Nem tudom, Magyarorszagon milyen szakirodalom van a szoptatasrol, de ha en nem tudtam volna a 6dik heti novekedesi es evesi oruletrol, amit itt mindenhol elmondanak haromszor, akkor a hatodik heten feladom azzal, hogy nincs eleg tej, a gyerek ordit mert ehes, fussunk el tapszerert.

 • 2012.12.31 00:03:10vernarancs

  @blahalujza

  Az a helyzet, hogy azt nem elhinni kell, hanem tisztaban kell vele lenni, hogy az anyatej jobb mint a tapszer. Period. Nem azert mert a tapszerben nincs meg a megfelelo tapanyag, hanem azert mert az immunrendszerhez jobb az anyatej. Persze nem lesz eletkeptelen a tapos baba sem. de azert erdemes megnezni a mai vilagban az alergias betegek szamat. Elkepeszto. Mindenki mindenre alergias. Esszuk a sok szar szemetet (nem a tapszerre gondolok).

  Ez az egesz poszt meg egy felesleges himihumi. Volt egy baba aki nem tudott szopni mert izomzati problemai voltak, ennyi. Semmi koze az anyukahoz, meg a ki meddig tud szoptatni kerdeshez.

  @csib amiket "noi" feladatkent leirtal azok is csak egyszeru feladatok. Fozni a ferfiak jobban tudnak :P barlangot orizni a kutya is tud. Gyereket meg egyutt nevelunk. Elsuhant par szaz ezer ev az altalad ismert modell felett :DDDD (nyilvan ezert jarnak a nok is egyre tobbet vadaszni meg halaszni es marad a ferfi otthon szopatni ooooo bocs tuzet orizni)

 • 2012.12.31 00:17:18vernarancs

  @miss berger

  Ez eminden anyukanal aki elso gyereket var egy standard para. MINDEN nayukanal. Jol csinalom-e eleg-e a tej, jaj miert sir a gyerek stb. De ez szerintem teljesen normalis. Az ember ilyen es kesz, es ez igy van jol. Jobb felni mint megijedni.
  A tanacsadas meg egy igen veszelyes dolog. Nalunk pl. a gyerekorvos is es a vedono is egy idiota aki azt vallja, hogy a gyerek este ne szopjon, hagy sirjon majd megtanulja, hogy este aludni kell. Nooormalis? Nyilvan nem mindenki hisz az igeny szerinti szoptatasban, de azert nem art az idiotakat idoben felismerni :)
  Egyebkent amit irsz ellentmond onmagaval. Honnan a retekbol vonja ki a szervezet ami a babanak kell, ha nem viszed be? Nyilvan nem kell +3 liter folyadekot inni, de ahhoz, hogy legyen mibol kivonni a gyereknek szukseges folyadekot kell a plusz folyadek. Nem extrem mennyiseg, de kell. Csak ugy mint a kalciumnal amit helyesen irtal. Vagy az miert logikus, hogy a kalcium potlas AZ fontos de a folyadek meg majd bediffundal a borodon keresztul? ;)
  Nyilvan aki egyebkent is normalis mennyisegu folyadekot vesz magahoz annal ez kevesbe jelent problemat, de ez sokszor nincs igy. Legtobben azzal sincsenek tisztaban egy felnotnek mennyi folyadekot kellene fogyasztania.

 • 2012.12.31 00:59:55miss berger

  @vernarancs

  A tanacsadokkal kapcsolatban egyetertek veled. (Mondjuk itt mindenki az igeny szerinti etetes hive.)

  Nem mond ellent, bar lehet, hogy pongyolan fogalmaztam: nem kell pont 3 liter vizzel megeroszakolnod magad, annyit kell inni, amennyit kivansz.

 • 2012.12.31 01:25:57vernarancs

  @miss berger

  Nem vagyok nagy tudora a dolognak, de nem mindenki kivan eleg folyadekot. En pl. siman elvagyok szinte folyadek nelkul a munkahelyemen. Ami nem jo. Egy felnott embernek kell kb. 2 liter folyadek egy nap. En ennyit nem iszom, es tudom, hogy ez nem jo. Aki szoptat annak ez a minimum, de nem biztos, hogy kivanja. Jo esetben az anyuka kivanja a folyadekot mert a szervezete igy van berendezkedve. De akinel ez nem igy van annak bizony oda kell figyelnie. A legtobb para emberfuggo. Mint a posztban szereplo problema is. Sokan nem is talalkoznak ilyen gonddal, pedig elofordul. Es ennel cifrabb dolgok is. De jo esetben a baba eszik alszik oszt jonapot. Az egeszbol annyi a tanulsag (szerintem), hogy ahany gyerek annyi eset. Nalunk mindegyik gyerek mashogy viselkedett, az anyuka is mashogy mukodott stb. Kar elore kombinalni, a gyerekek a mai tarsadalomban nem az ehezesbe halnak bele (legalabbis itt a joleti tarsadalomban).

 • 2012.12.31 02:03:35sony

  @miss berger

  Tényleg nem kell nyakló nélkül inni, viszont nagyon hasznos, ha a szoptatás megkezdésekor iszol pár korty friss vizet (akár egy sportkupakos palackból). Nekem legalábbis ez jött be. Inni mint egy kacsa - fúj :) Fontos, hogy kitapasztald, a te szervezeted mire reagál, mert nem mindenkinek jön be ugyanaz. Nagyon fontos, hogy többféle módszerrel megtanuljatok szoptatni/szopni, hogyha valahol felgyülemlik a tej, akkor a baba jobban ki tudja szívni, és nagyon fontos, hogyha valami kényelmetlennek tűnik (nyom valami, kényelmetlen az ülés, fázol valahol), akkor megtaláld rá a saját megoldásodat. Senki nem ismeri úgy a tested, mint te magad! :)
  És nem szabad méregetni a babát, ha jókedélyű, nem ráncosodik a bőre, méregetés nélkül is látod majd, rendben mennek-e a dolgok.

  Az önbizalom - mint mindenben - ebben is nagyon sokat számít :)

 • 2012.12.31 02:09:38vernarancs

  @sony

  Hehe, a merleg a masik tipikus para :) A legtobb elso anyuka egybol megveszi/bereli a merleget. Errol nem is lehet lebeszelni senkit, hiszen mindenhol azt olvasni, hogy mennyi tapanyagra van SZUKSEGE egy csecsemonek per szopas. Aztan kesobb rajon az anyuka, hogy pont annyira amennyit akar :DDD

 • 2012.12.31 09:08:19fizetekmegegysort

  Miss berger: az ivás az én tapasztalatom szerint is fontos. És azt tapasztaltam, hogy első gyereknél persze, ahogy kívánom, mert van idő magamra is. De a másodiknál, amikor a két és féléves szoptatás közben végig rángatja a nacidat, hogy mostmár neki is olvass mesét, ne csak a picivel foglalkozz, akkor bizony nincs olyan, hogy kívánok valamit. Tudatosan kell figyelned, hogy igyál és egyél eleget és jó minőséget, mert magadra kb 0 időd van.

 • 2012.12.31 09:17:44kismorgó

  köszönöm a cikket/posztot, jól esik, bár már lassan2 éve belenyugodtam, hogy nem ment a szoptatás, és a mai napig nem tudom, mi volt a baj... mert a védőnő jó tanácsa: tessék próbálkozni nem segített sokat, sőt, elég rosszul esett, hogy úgy kezeltem, mintha kényelemből én döntöttem volna így...

 • 2012.12.31 09:18:18kismorgó

  *kezeltek

 • 2012.12.31 09:26:56MINE

  Nálunk is nagyon nehezen ment a szoptatás az elején. És a bimbóvédővel el sem fogadta a lányom a cicit. Viszont már az első hónap végén, több más tünetből kiderült, hogy feszes tónussal született. Ezt egymástól függetlenül egy gógytornász és a házhoz hívott szoptatási tanácsadó is megállapította. 3 alkalom DSGM kezelés után (ahol a nyaki és az arcizmait is lazították) egyszerűen minden hirtelen sokkal könnyebb lett. Kemény, tornával és sok sírással teli hónapok következtek, most 8 hónapos és még mindig szoptatom, napi 2x adok csak más ételt is....
  És közben rendbe jött, nincs is szüksége további tornára.
  Én akartam szoptatni és örülök, hogy tudok is. A szoptatási tanácsadót és gyógytornászt pedig mindenkinek ajánlom, aki bizonytalan lenne...

 • 2012.12.31 12:18:48sikno

  Tudom, hogy megkapom majd mindjárt a magamét, de leírom: én utáltam szoptatni, pedig annyi tejem volt, hogy három babának is elég lett volna. Az első gyerkőcöm fulladozott, úgy ömlött a tej a mellemből, hiába fejtem le minden szoptatás előtt az elejét, hiába feküdtem le. Elég szar volt, hogy a szomszéd boltba alig tudtam lemenni, mert a melltartóbetét, mellemre rakott pelenka, dupla pulóver ellenére 10 perc alatt átázott a ruhám. Aztán jól be is gyulladt a mellem, 40 fokos láz, lábra állni se bírtam 3 napig. A másodiknál már jobb volt kicsit a helyzet, de a "procedúrát" akkor is utáltam, ennek ellenére mindkettőjüket szoptattam 8 hónapig - pontosan azért, mert tudtam, hogy mennyire fontos az anyatej.

  A legjobb tanács, amit kaptam: addig szoptass, amíg mindkettőtöknek élvezetet nyújt a dolog. Intimitást nemcsak a szoptatással lehet teremteni. Egy gyereket lehet karban tartani, ölelgetni, magadhoz szorítani máskor is. "Fenyegettek", hogy ha ilyen rideg és önző vagyok, akkor nem lesz bújós, ragaszkodó a gyerekem - jelentem: az lett a tápszeres kiegészítés ellenére is.

  Igen, szerencsénk van, hogy nem a középkorban élünk, és ettől el is kényelmesedtünk, de ennyi erővel eldobhatjuk a francba a tévét, az autót és a vezetékes vizet is.

 • 2012.12.31 14:24:53plüss_Teknős

  sikno,
  ez az egy jó tanács nekem is jól jött volna, hogy ne érezzem magam annyira sz*rul, mikor feladtam a szoptatást.
  Nekem nem ment, egyik gyerekkel sem. Anyatejjel erőlködés nélkül, bőven megáldott ismerőseim szerint ez az én hibám, pont. Mert nem akartam eléggé, mert nem tettem meg mindent.
  Annyiban van benne valami, hogy (jöhetnek a kövek) számomra nem intim dolog volt szoptatni, hanem egy hetek után is fájdalmas kötelesség. Ennem és innom kellett akkor is, mikor már ránézni sem bírtam, hogy legyen tejem.
  A gyerekek bújósak, aranyosak és tápszeresek.
  (Az aki-tápszeres-allergiás-lesz témáról annyit, hogy két anyatejes ismerős gyereke glutén-, egy másiké meg laktózérzékeny. Soha nem kaptak egy korty tápot sem.)

 • 2012.12.31 15:54:12Nick Grabowsky

  Pasiként végigélve az egészet, csak egyet tehetek hozzá:
  az egész írás egyszerűen úgy tökéletes, ahogy van! Gratula, anyuka, gratula, cikkíró!
  Aranyos :-)))))))))

 • 2012.12.31 18:05:17pillae

  Az en kislanyom annyira hypoton volt, hogy nem is sirt amikor ehes volt. En igeny szerint szoptattam (volna), azaz probaltam etetni es ebresztgetni 2-3 orankent. Merni nem mertem, mert ugye mindenhol azt olvastam, hogy a merleg felesleges. (Nem az!) Aztan 9 naposan majdnem kiszaradt es korhazba kerultunk. Ott derult ki szamomra, hogy sulyos beteg. Azota is eroltetem a szoptatast es a potlast, ami persze a taplalek nagyresze, szoptanittal kapja. Javul a picike, de rettento duhos leszek amikor azt hallom, hogy mindenki tud szoptatni, nem kell merleg es az a jo anya aki oviig szoptat. A baban ugyanannyira mulik a siker, mint a maman.

 • 2012.12.31 20:11:07R2D2 & C3PO

  A szoptatáshoz 3 dolog kell: akarat, információ, támogató környezet.

  Amióta anya lettem, tudom: tényleg jobb ember az, aki szoptat.

  Szívás. + az igazság fáj. De evvan csajok!

 • 2012.12.31 21:43:35sikno

  "tényleg jobb ember az, aki szoptat" - na, ez az, amitől feláll a szőr a hátamon, mert ez a dolog nem fekete vagy fehér. Igen, kell az akarat és az információ, a támogató környezet pedig sokat segíthet, de valakit le sz@remberezni azért, mert nem tud vagy nem akar szoptatni... Az a jó ember, aki jól bánik a gyerekével, és a szereteted ezermillió más módon is ki tudod nyilvánítani felé.

 • 2013.01.01 13:16:28R2D2 & C3PO

  A jobbnak nem a szarabb az ellentettje...

 • 2013.01.01 21:41:13csib

  R2D2 & C3PO

  Akkor mi? A közepes? Vagy a nem annyira jó, de még elmegy?

 • 2013.01.02 12:08:06R2D2 & C3PO

  nem jobb...

  kis matek. ;-D
  esetleg nyelvészet. :-P

 • 2013.01.02 21:34:18blahalujza

  matek? nyelvészet?
  ha a>b (szoptató anya jobb, mint nemszoptató anya), az ugyebár ekvivalens azzal, hogy b<a (nemszoptató anya rosszabb, mint szoptató anya).

  ha jól értem, szerinted úgy kell megfordítani, hogy aki nem szoptat, az nem jobb ember, mint aki igen, ezzel simán egyetértek, csak nem sok tartalma van.

  örülök, hogy a gyerek taj számával együtt a bölcsek kövét is kipostázták neked, de szerintem a létező tudományágakkal óvatosabban dobálózz :)

 • 2013.01.03 10:36:09R2D2 & C3PO

  Nem.

  A nemszoptató anya nem jobb, mint a szoptató az nem egyenlő a nemszoptató anya rosszabbal.

  És egyáltalán nem csodálkozom, hogy sokan nem tudják a legalapvetőbb logikai fordulatokat sem értelmezni - igen, ilyen szar a magyarországi oktatás... És igen, ez matematikai, esetleg nyelvészeti kérdés.

 • 2013.01.03 14:22:08kbsbeth77

  Itt szerintem a „jó anya, rossz anya” nem arról szól, hogy mások szemében ezek közül melyik vagy. Az elvetemültek mondják azt, hogy rossz anya vagy, ha nem szoptatsz. A lényeg, hogy Te mit szeretnél szoptatni vagy tápszerezni. Én amióta a gyerek szóba került a férjem és köztem, minden vágyam az volt, hogy szoptathassak. Amikor terhes lettem erről álmodtam éjjel és nappal. Egy olyan misztikus dolognak gondoltam és máig így is érzem, amit sokan nem értenek és nem is akarnak megérteni. Utána jött a fekete leves: Mindkét gyerek születése (4kg feletti gyerekek) után nagyon nehezen indult meg a tejem és a bimbóim is mint amiket szétrágtak volna. Az első babánál alig vártam, hogy6 hó-s legyen és ne rajtam –vagyis a tejemen- múljon, hogy jól lakjon. A második gyereknél még a kórházban begyulladt mindkét mellem, ráadásul .fent maradt a méhlepény (ez azért fontos, mert a hormonok miatt a szervezetem még azt hitte, hogy terhes vagyok és ilyenkor nincs tejtermelés). Szóval őt a szoptatás mellett tápszereznem kellett. Minden etetés így telt: mérlegelés, szoptatás, mérlegelés, tápszerkészítés, etetés. Mindennap 6-7-szer 1órás etetés 4 hónapon keresztül. Egy nap nem telt el,hogy ne gondoljak arra feladom és tápszeres lesz a babám –annyira macerás volt az egész. És igen, ilyenkor mindig azt gondoltam, hogy rossz anya lennék, ha feladnám, mert így egyszerűbb lenne, de a gyermekemet megfosztanám az anyatejtől. De nem a környezetem miatt éreztem ezt, mert mindenki mellettem állt. Azt mondták, hogy én döntöm el, hogy mi legyen. Én a saját magam elvárásainak akartam megfelelni. Viszont jó hír: a babám most lesz 1 éves és még 4-5-ször szoptatom.

 • 2013.01.03 16:52:08pillae

  @R2D2&C3PO: Ne haragudj, de szerintem nem olvastad el a posztot. A posztolonak is es nekem is BETEG a gyereke. Egy beteg gyerek mellett hiaba az akarat es az elszantsag, mert a gyerek esetenkent meg a cumisuvegbol sem tud enni. Nalunk infuzioval taplaltak egy darabig es meg ugy is mellre tettem ketorankent ejjel es nappal is. Szopni nem tudott, de az elmeny megvolt. Arrol nem beszelve, hogy a heti haromszori kezelesek es a napi hatszori torna egy ujszolottnek es a mamajanak is sok. Orulj neki, hogy a Te gyereked egeszseges es szepen eszik. Szerencsesek vagytok ebbol a szempontbol.

 • 2013.01.04 11:52:50csib

  R2D2 & C3PO

  Én tényleg örülök, hogy szuper embernek tartod magad, mert sokáig szoptattál, de nem vagyok benne biztos, hogy valóban ezt gondolod. Sajnos most sem sikerült olyan kommentet írj, ami nem mások kioktatása/lehülyézése/minősítése és szerintem komoly gondjai lehetnek magával annak az embernek, aki így keres folyamatos önigazolást. De azért jó mantrázást és szép napot. :)

 • 2013.01.04 20:37:21Rébusz

  Szerintem ehhez a témához csak az tud érdemben hozzászólni, aki közvetlenül érintett volt benne. Egy-két kommentből nem ez tűnik ki. Teljesen mindegy, hogy az anya mit akar, mit tart jónak, minden baba szopni akar mikor megszületik és utána is az anyja mellét keresi, nem pedig egy cumisüveget. Ennek semmi köze a nőiességhez, szuperséghez. Ez így természetes és kész, ezért nem is kell szupernek tartani azt, aki szoptat. Szintén az érintettek tudják azt is, hogy több oka lehet, hogy valaki nem szoptat(hat), tehát nem igaz, hogy mindenki tud szoptatni.

 • 2013.01.06 14:26:43pirospottyos

  Szuper dolog az anyatej de nem fogok amiatt elitelni valakit mert nem tud / nem akar szoptatni. En egy eves koraig szoptattam a lanyomat, ahhoz kepest asztmas, ekcemas es allergias. (6 honapos koraban mar megallapitottak nala... ) plusz minden kosza bacit elkap. Szoval erre kosson valaki csomot.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta