SZÜLŐSÉG

A terhes nők táplálkozásának 4 szabálya

2011. április 12., kedd 20:09

A várandósság időszakában az anya szervezete védi és táplálja a magzatot, ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy a kismama tudatosan, megváltozott igényeinek megfelelően táplálkozzon.

A Foodmanager szerint a várandósság alatti táplálkozás egyik alapszabálya, hogy nincs tiltott élelmiszer, de fontos figyelni a mennyiségekre. Amit a kismama megkíván, azt fogyaszthatja, de mindig csak mértékkel. Az alkohol kivétel, mert fejlődési rendellenességhez vezethet. Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására fontos a napi többszöri étkezés, a terhesség időszakában pedig különösen figyelni kell a rendszerességre.

Alapvető tévhit, hogy a várandós nőnek kettő helyett kell ennie, egy normál testsúlyú nő esetében csupán 150-300 kalória többlet energiát igényel a terhesség. Fizikailag kevésbé aktív, valamint túlsúlyos kismamáknál maximum 200 kalória plusz energia bevitel lenne az ideális. Az élelmiszerek minőségére, és a bevitt tápanyagok megfelelő arányára viszont kiemelten érdemes odafigyelni a babavárás időszaka alatt.

1. Egyél több fehérjét!

A várandós anyukának korábbi étrendjéhez képest naponta 10 gramm fehérjével többet kell elfogyasztania. A fehérje a sejtek fontos építőeleme, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotóeleme, valamint a tápanyagok szállításában is részt vesz.

Tippek a megfelelő fehérje-bevitelre

  • 10 g fehérje található: 3 dl tejben, 300 ml joghurtban, 30 g félzsíros sajtban, vagy 40 g csirkemellben.
  • Válaszd a zsírszegényebb, igény esetén a kalciummal dúsított változatokat!
  • Húsok közül válaszd a zsírszegényebb húsrészeket, mint a csirkemellet, sertésből a karaj vagy comb részt.
  • Részesítsd előnyben a zsírszegény elkészítési módokat, mint az alufóliában, sütőzacskóban sütést, párolást, vagy főzést!

2. Fontos az Omega-3 zsírsav

A többszörösen telítetlen zsírsavak szív- és érrendszerünk egészségét szolgálják, ezek főként a növényi olajokban, olajos magvakban, tengeri halakban találhatóak meg. Egy csoportjuk, az omega-3 zsírsavak fogyasztása a szem-, az ideghártya- valamint az agy fejlődéséhez is elengedhetetlen. A terhességi magas vérnyomás, valamint koraszülés előfordulásának rizikója csökkenthető, ha a kismama elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyaszt. Ezek leginkább tengeri halakban, repce-, lenmag- valamint szójaolajban és a diófélékben találhatóak meg.

Így pótold az Omega-3 zsírsavat

  • Heti háromszor egyél halat! Próbáld ki a különböző változatokat, többféle ízesítéssel és elkészítéssel!
  • Készíts salátaöntetet növényi olajok keverékéből!
  • A salátákat, süteményeket gazdagítsd natúr, sótlan olajos magvakkal!
  • Ha nassolni vágysz, egyél egy kis maréknyi diót vagy mandulát!

3. Egyél több rostot!

A várandósság során fellépő gyakori székrekedés elegendő mennyiségű élelmi rost bevitelével és ezzel párhuzamosan bő folyadékfogyasztással előzhető meg. Fogyassz sok zöldség- és gyümölcsfélét, teljes kiőrlésű gabonákat, olajos magvakat!

Így gondoskodhatsz a megfelelő rost bevitelről

  • Péksütemények közül válaszd a teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított változatokat! Minél tömörebb és nehezebb a kenyér, annál jobb minőségű!
  • Keverj a sütemény tésztájába zabkorpát vagy helyettesítsd a finomliszt felét teljes kiőrlésű változattal.
  • Reggelire készíts házi müzlit zabpehelyből, lenmagból, szezámmagból, pelyhekből! Adj hozzá friss gyümölcsöt, és öntss le 2 dl tejjel.
  • Minden étkezéshez fogyassz zöldséget: párolt, főtt vagy friss változatban. Érdemes idényzöldségeket vagy gyorsfagyasztott termékeket használni a vitamin- és ásványi anyag tartalom megőrzése érdekében.
  • Helyettesítsd a köret felét zöldségekkel! Minden napra válassz ki egy kedvelt, immunerősítő gyümölcsöt és ezeket fogyaszd tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek.

4. Folyadékból sosem elég

Ügyelj az elegendő folyadékfogyasztásra: naponta legalább 1,5-2 litert igyál! A folyadékfogyasztás legtökéletesebb forrása a víz.  A víz mellett 2-3 deci frissen facsart gyümölcslé, illetve zöldséglé is belefér a napi folyadékmennyiségbe. A levesek, gyümölcsök és a magas víztartalmú zöldségek, (mint az uborka vagy a paradicsom) is jelentősen hozzájárulnak a napi folyadékbevitelhez.

www.foodmanager.hu

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta