SZÜLŐSÉG

Pöttyös a gyerek - mindent a bárányhimlőről

2011. február 2., szerda 13:01

A bárányhimlő sok szülő életét keseríti meg. Az egyik leggyakoribb fertőzéses betegség, melynek jellemző, szűnni nem akaró, viszkető pöttyei a gyerekkor és a közösségbe járás velejárói. Vagy mégsem? Az Országos Epidemológiai Központ szerint a bárányhimlő legjellemzőbben (az esetek 70 százalékában) az óvodás kor végéig fertőzi meg a gyerekeket, és a szakértők egyre inkább javasolják a fertőzés elleni védőoltást. Olvasó-szerzőnk, Tímea orvosként szakérti a betegséget.

A bárányhimlőt (varicella) legtöbben kiütésekkel járó, ragályos gyermekkori betegségnek ismerik. Az esetek zömében ez valóban így is van: 75-80%-a  a bejelentett megbetegedéseknek a 15 év alatti korosztályból származik. Viszkető kiütések jelentkeznek a bőrön, ritkán a nyálkahártyákon és a hajas fejbőrön is, melyek a betegség lefolyása során hólyagokká alakulnak át. Ezek beltartalma 1-2 napon belül zavarossá válik, majd a hólyagok beszáradnak és pörk marad a helyükön. A betegség enyhe lázzal, étvágytalansággal, hasi fájdalommal, gyengeséggel járhat.

A varicella cseppfertőzéssel terjed, de használati tárgyak is közvetíthetik, ennek is köszönhető, hogy nem ritkán – főleg a téli és tavaszi hónapokban – járványok formájában jelentkezik. Jó tudni, hogy a fertőzőképesség már 1-2 nappal a kiütések megjelenése előtt kezdődik, és a pörkök leeséséig tart. Miután a fertőzés bekövetkezett, a tünetek jelentkezésére kb.10-21 nap múlva számíthatunk.

Nem kívánt szövődmények

Sokszor az édesanyák a bárányhimlőt a gyermekkor szükséges velejárójának tekintik, és kevesen tudják, hogy ez a betegség nem minden esetben veszélytelen – időnként súlyos szövődményekkel is járhat. A bárányhimlő összekapcsolódhat légúti fertőzéssel - akár tüdőgyulladással -, középfül-gyulladással, idegrendszeri fertőzéssel, vagy például a viszkető kiütések vakarása ezek felülfertőződéséhez, elgennyesedéséhez vezethet. Minden tizedik szövődményes eset kórházi kezelésre szorul.

Ugyancsak kevésbé ismert tény, hogy a betegség felnőtteknél is jelentkezhet, azoknál, akik gyerekkorban nem estek át a fertőzésen. Felnőttkorban általában súlyosabb, hosszabb lefolyásra kell számítani. A beteg gyermeküket ápoló szülők, az óvodai, iskolai, egészségügyi dolgozók – amennyiben nem estek át gyermekkorukban a betegségen – fokozottan veszélyeztetettek.

Bárányhimlő és terhesség

A terhesség során is jelentős kockázatot jelent a fertőzés a várandós kismama, de a magzat számára egyaránt. Terhes nőknél például sokkal nagyobb a bárányhimlő szövődményeként fellépő tüdőgyulladás kockázata.

A bárányhimlő magzatkárosító hatásának a kockázata a terhesség első három hónapjában – ami a magzat szervfejlődésének időszaka – fokozott. Szélsőséges esetben ugyanis komplex, az idegrendszert, a látást, hallást, szívet, a végtagokat érintő, gyógyíthatatlan fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

Ha a kismama fertőzése a harmadik hónap után alakul ki, a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata a magzatra nézve már csekély. A szülés körüli időszakban azonban ismét nő a rizikó: amennyiben a kismama a szülés előtt öt napon belül, vagy két nappal utána betegszik meg, nagy mennyiségű vírus juthat a babába, aki világra jön még mielőtt az anya termelte ellenanyagokhoz hozzájutna. Az így fertőzött újszülöttek esetében súlyos lefolyású fertőzésre lehet számítani 10-12 napos korban, amely megfelelő ellátás nélkül az esetek 30 százalékában halállal végződik.

Aki túl van rajta

A betegség átvészelése egész életre szóló védettséget jelent, bár a varicella zoster vírus – a bárányhimlő kórokozója – látens formában a szervezetben marad, és az immunrendszer legyengülése, különböző betegségek, kezelések esetén az övsömör nevű betegséget okozza.

Megelőzés

Magyarországon 1998-ban törzskönyvezték a bárányhimlő elleni vakcinát (Varilrix), amely alkalmazásával a betegség, szövődményeivel együtt, megelőzhető. Így az életkor előrehaladtával kialakuló betegség súlyosabb lefolyása kivédhető, valamint a veszélyeztetett csoportokkal gyakrabban érintkezők (tanárok, óvónők, gyermeknevelők, hozzátartozók, egészségügyi személyzet) egészsége megóvható. Oltással megelőzhető a járvány kialakulása gyermekintézményekben, és egyéb zárt közösségekben. Alkalmazásával kivédhető a felnőttkori övsömör létrejötte.

A vakcina kimondottan ajánlott terhesség előtt álló és a betegségen még át nem esett nőknek, hiszen a várandósság első harmadában bekövetkező fertőzés súlyos, végzetes következményekkel járhat. Ebben az esetben a védőoltás beadását követően három hónapig terhesség vállalása nem ajánlott.

A megelőző vakcina 9 hónapos kortól adható, ez a gyártói ajánlás korábban nem volt feltüntetve, de mostanra az orvosok által teljeskörűen elfogadott. Két oltás szükséges, a másodikat leghamarabb 6 héttel az első beadása után. Az oltóanyag kevés mellékhatással jár, általában jól tolerálható, azonban ritkán enyhe lefolyású következményekkel járhat – jelentkezhet láz, légúti tünetek, enyhe kiütések, az oltás helyén fájdalom, bőrpír –, de ezek néhány napon belül megszűnnek.

Tímea

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.02 22:38:24marketingmunkás

  hány évente kell ismételni a beadást? Vagy életre szóló védettséget ad? Mi van akkor, ha megússza az oltás miatt gyerekkorban, de később elkapja (pl. 18 évesen). Előre is köszi.

 • 2011.02.03 12:24:05oliv08

  Szerintem nem kell ismételni, 2 oltásból áll, kb. 20 ezerbe kerül beadatással együtt. Nem fogja megúszni a himlőt, csak kicsit fog kijönni rajta.

 • 2011.02.03 12:34:14nyulacs

  2 oltás. De van orvos, aki az 1-t részesíti előnyben, hogy a szövődményektől védjen, de a gyerek áteshessen a víruson. Nekem pont ez a dilemmám, hogy 1-t vagy 2-t kapjon. Épp az 1. után vagyunk.
  Megkérdeztem, most még nem lehet tudni, hogy jó-e ez az oltás egy életen át. A gyerekorvosunk azt ajánlotta, hogy 15 éves korában kérdezzek rá, kell-e új oltás, addigra kiderül.

 • 2011.02.03 22:43:58Rabyn

  [link]

  Egyébként nekünk azt mondták, hogy aki felnőttként kapja el, főleg a fiúk azok nagyobb veszélynek vannak kitéve.
  Hála az égnek én elkaptam gyerekkoromban.
  Szerintem kellő odafigyeléssel és kezeléssel csekély az esélye annak, hogy szövődménye lenne a betegségnek ha gyerekként kapja el valaki.

  Felnőttként viszont ajánlott a védőoltás.

 • 2011.02.04 10:37:27Mucok

  Kicsit túloz a cím, ugye?
  Inkább lehetett volna írni, hogy "Néhány tudnivaló a bárányhimlőről".

  A fertőzés végét illetőelg megoszlanak az orvosi vélemények, többnyire állítják, hogy ha már nem jön ki új kiütés a testen, akkortól nem fertőz a beteg.
  A pörkök leeséséig sokszor három hetet is kell várni egy-egy esetben, akkor három hétig fertőz? Ez egy hülyeség.... ugye? nem gondolta komolyan aki leírta?

  Megírom én, hogy mik érdeklik a szülőket akkor, amikor a gyerek bárányhimlős:

  - a láz meddig tart? a betegség végéig, vagy a bevezető időszakban?
  - hol jönnek ki az első kiütések? Mert nem rögtön a hajas fejbőrön...
  - Mitől lehetünk biztosak benne, hogy a gyerek bárányhimlős?
  - hogyan enyhíthetjük a panaszokat? Láz, viszketés?
  - kell-e orvoshoz menni?
  - Járhat-e közösségbe a testvér, a családtag?
  - Mennyire súlyos a lefolyás normális esetben? Egy náthánál rosszabb vagy jobb?
  - Az elvakart, elfertőzödött heget hogyan lehet kezelni?
  stb,

  ez a cikk hangsúlyozza, hogy oltani érdemes, de nem mondja el, az hogyan zajlik, hány oltás kell és, hogy milyen védettséget biztosít, milyen oltási betegségek, szövődmények lehetnek. Nem mintha oltásellenes lennék, csak az ilyeneket jó lenne tudni.


  Jó lenne egy kicsit alaposabb cikkeket olvasni a Porontyon.

 • 2011.02.04 11:04:23Mucok

  még két ötlet:

  hogyan tisztogassuk a beteg bőrt? fürdethetjük vagy csak zuhanyozzuk?
  Kenhetjük-e valamivel a kiütéseket? Vagy nem?

 • 2011.02.04 17:49:56csutkababa

  Mucok
  -A kiütésekkel együtt jelenik meg a láz. Napokig magas láz is lehet.Gyanakodni kell szövődményre, ha egy hét múlva is magas a láz, a gyerek aluszékony, fejfájós.
  -Bárhol kijöhetnek a kiütések a testen. Tenyér, talp, szájbelső kivétel.
  -Az orvosi diagnózistól.
  -viszketéscsillapítás: Fenistil csepp. Lázra: bármit, kivéve a Nurofent. Vannak olyan kutatások, hogy több szövődmény volt a Nurofennel lázcsillapított bárányhimlősök között. Nem világos az összefüggés, de nem ajánlják a Nurofent emiatt.
  -Kell orvoshoz menni, főleg a szövődmény veszély miatt, kell a kontroll.
  -A lappangás 14-21 nap, mivel erősen fertőző a vírus, javasolt a tesó csekkolása, mert szinte biztos, hogy elkapja. Háziorvos adjon tanácsot, de testvérek között szinte egyszerre fog kijönni, mert szinte egyszerre kapják el. Nem kéne terjeszteni a többi közösségbe is.
  -A náthánál súlyosabb, a több napig tartó hőemelkedés-láz legyengítheti.Teljesen egyéni, kin hány pötty jön ki, az enyémek megúszták 3-4 pöttyel, és van, akinek az egész teste tele van.

  -Bőr, hólyagok kezelése:TILOS a rázókeverék, a vastag "mészréteg" alatt a felülfertőződés sokkal valószínűbb gennykeltőkkel. Úgyis csak addig hűsít, amíg meg nem szárad.Viszketéscsillapítás, gyerek körmének tövig vágása, napi többszöri gyors langyos zuhany, genitáliák fokozott higiéniája, és gyógyszertári hintőpor az összefekvő részekre.
  -Ha a kiütések virágzása közben bármely testrész duzzanatát, tésztás tapintatát észleljük, azonnal orvos, mert az egyik veszélyes szövődmény valószínű.

  Nna.

 • 2011.02.05 06:52:13Mucok

  Csutkababa,

  aranyos vagy, hogy kiegészíted a hiányosságokat! Szerencsére te orvos vagy, ha jól emlékszem, így legalább szakértő vélemény is van itt.

  Én magam tisztában vagyok azzal amit leírtál, már gyakorlatból is, csak a cikkből hiányoltamnagyon.... erre próbáltam rávilágítani.

  Egyébként testvérek között a környezetemben tapasztaltak szerint sosem jön ki egyidőben, kb. két-három hét a különbség és a második gyereken hatványozottan több a kiüté.

 • 2017.03.31 12:36:36Prednizon

  Egyik ismerősöm 50 felett kapta el hát nagyon megszenved vele szegény irtó magas láza van. Ráadásul, ha igazak amiket olvastam, akkor még egy jó kis övsömörre is eléggé esélyes majd később. Mondhatni szép, jobb ezen túlesni még fiatalon. A cikk amiben olvastam:

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta