no

Keressük a legjobb budapesti színházat!

Budapesten 368 olyan helyszín található, ahol szoktak színielőadásokat játszani. Mi most csak tíz színházat emelünk ki, amiket a legjobbaknak tartunk, aztán ön jön. Komolyan veszi magát, vagy telesírja a párnáját, valahányszor vége egy musicalénekes pár szerelmének? Szavazzon ön is a kedvenc színházára, és írja meg, ha valamelyik fontos kimaradt volna!

1. Katona József Színház

Csak és kizárólag azért kezdjük a legjobb színház szavazóst a Máté Gábor vezette intézménnyel, mert az elmúlt tizenöt-húsz év színházdivatja szerint bizony a Katona Budapest legmenőbb színháza. Az ügyvezető igazgató mégis úgy véli, ma már nem ők a legnépszerűbbek, és hogy már nem elég kiírni a szereposztást, ezen felül nagyon sokat tenni is kell azért, hogy a nézők bemenjenek az utcáról. Ha ön ezek ellenére igenis ott ül minden premieren a Katonában, akkor tolja tízesig, és döntsön a papírforma!

2. Radnóti Miklós Színház

Természetesen az, hogy kinek mi a kedvenc színháza elég nehezen eldönthető kérdés, ám vannak az elvetemült rajongók mellett olyanok is, akik csupán az alapján döntenek, hol látták a legtöbb olyan darabot, ami tetszett nekik. Kollégáink mindezek alapján a Bálint András vezette Radnóti Miklós Színházat mindenképp javasolták a legjobb tízbe, nézzük, önöknél mennyire futja.

Rába Roland (b) a tábori lelkész Nagy Norbert (b2) Kicsi vagy Kocsi Petrik Andrea (b3) Kattrin és Formán Bálint (j) Eilif szerepében Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyerekei című színművének próbáján a Radnóti Színházban.
Rába Roland (b) a tábori lelkész Nagy Norbert (b2) Kicsi vagy Kocsi Petrik Andrea (b3) Kattrin és Formán Bálint (j) Eilif szerepében Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyerekei című színművének próbáján a Radnóti Színházban.Szigetváry Zsolt

3. Örkény Színház

Listánkon harmadik, ám ez még nem jelenti, hogy ne lehetne a legjobb budapesti színház a Madách téren található Örkény István Színház, amit a szintén színész Mácsai Pál vezet. Ez a színház is egyik kollégánk igen meggyőző érvei miatt került be, ő az itteni darabokat szereti a legjobban, bár még itt is futott bele olyanba ("A Sárkány Gálvölgyivel pár évvel ezelőttről, pont egy felvonással hosszabb, mint kellene"), ami nem tetszett neki, mégis a legtöbbször itt érezte jól magát. "Ráadásul a Jógyerekek képeskönyve a valaha játszott legjobb darab szerintem" – vágta ki az adu ászt, amennyiben ön is hasonlóképp vélekedik, ne habozzon 10 pontot adni neki!

4. Nemzeti Színház

Természetesen nem maradhat ki listánkról az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház se, már csak az ott bemutatott siker/botránydarabok miatt sem. De ezek mellett szerkesztőségünk nagyobb része is pártolja a dunaparti hodályban tartott előadásokat, bár akad, akinek még városon belül is túl messze van a világ talán legrondább és legrosszabb akusztikai tulajdonságaival bíró színháza. Én csak egyet nem értek a színházzal kapcsolatban: miután beülök a nézőtérre, hová tűnik az a kívülről tágasnak tűnő építmény? Kérjük, nyomjon tízest a Nemzetire, ha úgy érzi, annyira jók ott az előadások, hogy még ha semmit se lát/hall belőlük, akkor is élvezi őket!

nsz wallpapers 1280x800 stage
Nemzeti Színház

5. Vígszínház

Pár éve már Eszenyi Enikő birodalma a Víg- és a Pesti Színház, de meglepő módon fel sem kerültek a listára rövid és egyáltalán nem reprezentatív kutatásunkban. Mi, ha másért nem is, nosztalgiából adunk nekik egy esélyt, meg különben is kíváncsiak vagyunk, önök hogyan látják: jó kezekben van-e a Szent István körút legszebb épülete (amivel akusztikailag szintén vannak azért fenntartásaink), vagy volt neki jobb korszaka is?

6. Centrál Színház

Az sem lenne nagyon meglepő, ha ön is rámenne az igényes bulvárra, ahogy próbálja ezt tenni Puskás Tamás, aki ennek jegyében parádés szereposztásokkal és főképp tengerentúli történetekkel operál a Centrál Színház igazgatói székében. Simán lehet, hogy ön pont az Opera mögé jár legszívesebben színházba, mert igen kedveli a válogatott, főképp független színészekből álló társulatot, akkor ennek most végre hangot is adhat!

Puskás Tamás igazgató (b) Pokorny Lia (b2) és Rudolf Péter (b3) színészek valamint Novák Eszter rendező (j) a budapesti Centrál Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján 2012. szeptember 24-én.
Puskás Tamás igazgató (b) Pokorny Lia (b2) és Rudolf Péter (b3) színészek valamint Novák Eszter rendező (j) a budapesti Centrál Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján 2012. szeptember 24-én.Beliczay László

7. Maladype Színház

Hogy a független színházak se maradjanak ki, rögtön itt az egyik legismertebb, a 2002-ben alakult Maladype Színház. A Balázs Zoltán irányításával létrehozott társulat számos meghökkentő, újszerű darabot mutatott be. Egyik nagy sikert hozó előadásuk Georg Büchner: Leonce és Léna című műve, amiben a történet kimenetele a nézők döntésén múlik. De kollégánk szerint nem lehet szó nélkül elmenni Zsótér Sándor Figarója mellett sem, mármint azoknak, akik kedvelik Zsótér különös világát. Ön kedveli? És a Maladypét? Mennyire?

8. Thália Színház

Ha ön csak azért is a Nagymező utcában akarna színházba járni, elmehet nyugodtan a Thália Színházba, ahol kivételesen nem színész a főigazgató. A Kálomista Gábor producer vezette intézmény az új évadban a következőket tűzte ki fő célként: "A megújult menedzsment elsődleges célja, hogy míg szoros és intenzív köteléket alakít ki a független színházi szcénával és holdudvarként gyűjti maga köré neves szabadúszó színészeket, alternatív csatornákon közelítse meg a színházszerető közönséget." Jelentsen ez bármit is, idén már volt bemutató, ha ebből esetleg sikerül végkövetkeztetésre jutni.

thalia
thalia.hu

9. Madách Színház

Berzenkedve ugyan, de kénytelenek vagyunk tudomásul venni az egyre burjánzó musical mániát, most megnézzük, többségben vannak-e, akik erre pörögnek. Így aztán elsőként a Madách Színházról kérdezzük, vajon szeretik-e annyira, hogy leszavazzák a túlnyomó részben drámákat felvonultató színházakat. Vagy hálás a sorsnak, ha a gyerek inkább a sulival megy a Mary Poppinsra? Utóbbi esetben ne adjon sok pontot Madáchéknak, amúgy meg hajrá!

10. Budapesti Operettszínház

Ha meg már belevágtunk, akkor merüljünk meg nyakig: a Madách felemlegetése után meg- és kikerülhetetlen a Fővárosi Operett Színház, aminek a honlapja kicsit a Nagycirkuszéra hajaz, de lehet csak azért tűnik így, mert az oldalon írásunk keletkezésekor pont Kapócs Zsóka virít Montague-néként, mellette pedig Janza Kata éli épp át Panni néni szerepét, a Neoton musicalből. Szóval értik, ha ez a kedvenc, akkor ennek is lehet sok pontot adni. Ne feledjék, csak egy lehet a legjobb!

Mustra