SPIRIT

Allergiás vagy? Meditálj!

2009. június 16., kedd 16:20

meditacio_kutTényleg csak annyi lenne, hogy leülsz zazenbe, és máris jobb? Miért ajánlotta fel a láma tanítványai elméjét a tudósnak, és mi sült ki belőle? Akinek kétszázötven elektróda áll ki a fejéből, az sün vagy meditáló szerzetes? Olyan kérdések, amelyek között ideje rendet vágnunk a Díványon.

Richard Davidson amerikai neurológus 1992-ben elég sok levelet kapott, közöttük egyet a dalai lámától.
A buddhista vezető amellett, hogy érdeklődött a kutató hogyléte felől, egyben fel is ajánlotta szerzetesei elméjét… tudományos kísérletek céljára. Itt az elmét úgy kell érteni, hogy szerzetessel együtt, másként nehezen vizsgálhatnánk rajta a meditáció folyamatát.

Sün vagy szerzetes?

Bár az ötlet eleinte furcsának tűnt, ahogy telt az idő, Davidson egyre erősebben vágyott azokra az elmékre, mígnem egy halom tudóst és EEG-készüléket hurcolt a Himalája lábához. Mások is rákaptak. Az lett a vége, hogy néhány tudományos érdeklődésű szerzetes éveken keresztül ücsörgött különféle laboratóriumokban. Több száz elektródával a fejükön koncentráltak egy objektumra. Átvezették és megtisztították a negatív energiákat. Meditáltak az ürességen és gondolatmentességen, miközben MRI- készülékekbe dugdosták őket.

Az, hogy még laboratóriumi körülmények között is képesek meditálni, már önmagában mutatja, hogy meditálni jó.

„A buddhizmus olyan, mint a tudomány: nem egy dogmán, hanem tapasztalaton alapul” – mondja Matthieu Ricard, aki tudós és szerzetes is. Molekuláris szerzetes. „Buddha azt mondta, nem elég elfogadni a tanításait, mindenkinek saját tapasztalásaiban kell ezeket újra megalkotnia.”

Könnyebb és nehezebb ügyek

Azt könnyű tudományosan igazolni, hogy a rendszeresen meditálók stressz-szintje alacsonyabb, immunrendszerük erősebb, továbbá könnyebben összpontosítanak és irányítják érzelmeiket. Sokan meg is tették. Mivel az allergiás problémák jó része kapcsolatba hozható immunproblémákkal, továbbá a stresszel (minimum az immunrendszer legyengülése miatt), tulajdonképpen tudományosan alátámasztottnak tekinthetjük, hogy a meditálás mindenképp segít.

A kutatókat a nehezebben megmutatható, hosszú távú hatások izgatják. Amikor a szerzetesek agyi tevékenységét vizsgálták, bizonyos területeken olyannyira rendhagyó működést tapasztaltak, hogy a háttérben fizikai változásokat sejtettek.

A szemfüles kérdés: meg lehet-e érteni tudományos módon a meditációt, és ha igen, akkor az jó-e nekünk valamire? Osho, a huszadik század egyik legnagyobb hatású mestere többször is viccelődött a hasonló próbálkozásokon. Az igazi meditáció nem fiziológiai folyamat, hanem pont az a vonal, ahol kilépsz ebből. Aki vizsgálni próbálja, a lényegről lemarad.

Mindenesetre meditálj!

Ez a felismerés nekünk azért jó, mert legalább nem kell elmerülni a tudományos eredmények, halántéklebenyek, hippokampuszok és elemzési nehézségek szövevényében. Végül is mindegy, sikerül-e a tudósoknak igazolniuk, hogy tizenkét év vipassana meditáció okoz-e molekuláris változásokat az agyban, avagy sem.

A lényeg az, hogy amikor meditálsz, az milyen. Ezt pedig csak kipróbálni tudod.

Az benne a jó, hogy a meditáció – definíciója szerint – az az állapot, amikor ellazulsz, és elengeded a problémáidat. Ha nem ez történik, akkor nem meditálsz, csak valami technikát ismételgetsz. Amikor jól megy, az egész kérdés úgyis lényegtelenné válik… kit érdekel az allergia?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta